BTC USD 50,640.8 Gold USD 1,781.50
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Debate MENGGUBAL UNDANG-UNDANG BAGI PERBUATAN MEROKOK DI BAWAH KESALAHAN JENAYAH SYARIAH

silasroon

Active+ Member
Messages
4,428
Joined
Oct 10, 2016
Messages
4,428
Reaction score
1,754
Points
111
MENGGUBAL UNDANG-UNDANG BAGI PERBUATAN MEROKOK OLEH ORANG ISLAM DI BAWAH KESALAHAN JENAYAH SYARIAH

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Berpandukan kepada tajuk thread ini, wajarkah KERAJAAN khususnya KERAJAAN PN menggubal undang-undang bagi perbuatan merokok oleh orang islam dan letakkannya undang-undang tersebut di bawah kesalahan jenayah syariah. Contoh, minum arak.

- Kita nak anggota Polis yang bebas rokok untuk mengelakkan berlaku rasuah dan masalah integriti.
- Kita nak anggota Tentera yang bebas rokok supaya sempadan kita tidak mudah bolos.
- Kita nak Wakil Rakyat samaada Ahli Parlimen atau ADUN yang bebas rokok supaya akal mereka berkeadaan sempurna dan waras dalam melaksanakan tugas untuk rakyat.
- Kita nak orang-orang Kementerian Kesihatan Malaysia / staff-staff hospital bebas rokok supaya KKM itu sendiri dipandang gah.
- Kita nak cikgu-cikgu yang bebas rokok supaya anak murid tidak ikut merokok.
- Kita nak semua penjawat awam dalam kerajaan Malaysia supaya bebas rokok bermula daripada KSN sehingga yang terkebawah supaya kerajaan Malaysia berfungsi dengan lebih baik.


Agak-agak, ekstrim tak visi ni. hehehe

Bincangkan kalau sudi.:D
 
Sponsored Post

akudotcom

CG Top Poster Club
Messages
20,479
Joined
Jun 17, 2007
Messages
20,479
Reaction score
2,974
Points
201
Kita ketengah sebagai sudut agama lebih baik..kalau ikut politik memang la jahannam heheh..sbb kita sama2 islam walaupun mungkin berbeza sokongan parti

Kita ada ketua agama islam tertinggi
Kita di pimpin oleh org melayu

Dan kita tau..merokok itu haram di sisi agama

Tp knp ramai org kedai runcit melayu jual rokok? Heheh

Menteri agama pun tak ada kuasa dr zaman merdeka makin naik plak sales rokok

Mcm mana tu tuan?
 

silasroon

Active+ Member
Messages
4,428
Joined
Oct 10, 2016
Messages
4,428
Reaction score
1,754
Points
111
Kita ketengah sebagai sudut agama lebih baik..kalau ikut politik memang la jahannam heheh..sbb kita sama2 islam walaupun mungkin berbeza sokongan parti

Kita ada ketua agama islam tertinggi
Kita di pimpin oleh org melayu

Dan kita tau..merokok itu haram di sisi agama

Tp knp ramai org kedai runcit melayu jual rokok? Heheh

Menteri agama pun tak ada kuasa dr zaman merdeka makin naik plak sales rokok

Mcm mana tu tuan?

Kita bincangkan sampai thread cecah 500 page, pastu kita Tag TS Muhyiddin Yassin dan Menteri Agama nak tak? hehe


DR. Din, bila nak keluar ngeteh lagi? :D
 

akundaktau

Legendary Member
Messages
10,965
Joined
Mar 6, 2013
Messages
10,965
Reaction score
238
Points
138
yang num 1 tu aku was was... sebab ada yang tidak merokok..rasuah berbilion bilion...
 

akudotcom

CG Top Poster Club
Messages
20,479
Joined
Jun 17, 2007
Messages
20,479
Reaction score
2,974
Points
201
yang num 1 tu aku was was... sebab ada yang tidak merokok..rasuah berbilion bilion...

Sebenarnya itu lah ikut undang2 syariah

Perasuah tiada hukuman tegas spt hudud dizaman dulu

Cukup hanya di laknat

 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register