BTC USD 42,871.2 Gold USD 1,749.80
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Mengenai Kad Jemputan Kahwin, Kad Harilahir dn lain2.

tycocool85

Fun Poster
Joined
Aug 31, 2008
Messages
171
Reaction score
18
Points
15
mengenai kad kahwin, kad jemputan dll

Hanya untuk makluman bersama, juga boleh lah di war-warkan kepada kawan-kawan atau pun saudara se islam.
Pagi semalam mendengar tazkirah di RMKL, mungkin ada diantara you all dengar juga. Ianya berkaitan dengan kad-kad jemputan. Yang kita terima atau pun yang kita beri kepada orang. Tak kiralah kad jemputan jenis apa pun.
Kad kahwin, kad ucapan, kad birthday dan macam-macamlah jenis kad sekarang ini.
Yang paling utama sekali kad jemputan Kahwin. Sekiranya kita nak membuat atau nak menempah kad kahwin tersebut, jangan sekali-kali tulis perkataan Bismillah atau Assalamualaikum atau Hadis-hadis dalam bahasa arab or jawi.. Tulislah dalam bahasa rumi. Sebab nya, setiap kalimah dalam bahasa arab itu, ada kalimah allah dan dzat-dzatnya.
Orang yang menerima kad tersebut belum tentu akan menyimpan kad tersebut untuk selama-lamanya seperti menyimpan al-quran. Rasanya kebanyakan kita pun membuangnya dalam tong sampah.
Jadi, janganlah kita memandang kecil perkara ini, yang mana dosa membuang kad yang tertera kalimah allah itu sama dengan kita membuang al quran. Dan simpanlah dengan elok dan untuk selama-lamanya kad-kad yang kita terima sekiranya tertera kalimah allah. Kalau nak buang, buatlah sepertimana cara kita nak memusnahkan al-Quran lama.
Wallah hu alam.
P/S: Kekadang perkara yg kecil2 ni kita x perasan walhal impaknya amat besar:-?
 
Sponsored Post

alonso

CG Hardcore Club
Paid Membership
Joined
Mar 1, 2008
Messages
62,520
Reaction score
426
Points
531
aku pon baru tahu bende ni..thanks
 

tycocool85

Fun Poster
Joined
Aug 31, 2008
Messages
171
Reaction score
18
Points
15
y baik kte smpikn..kte mst slimg ingt mngintati sesama kte..
 

marlen

Legendary Member
Joined
May 27, 2008
Messages
16,925
Reaction score
31
Points
125
yelah kan..xterperasan plak
 

metaaura

Super Active Member
Joined
Feb 25, 2007
Messages
6,737
Reaction score
3
Points
65
betul :) aku pon ade dengar.. karang org da buang2 je kad tu usefull infoo greattt
 

nur_ani

Active+ Member
Joined
Oct 17, 2008
Messages
3,290
Reaction score
0
Points
20
my sis nk kawin thn depan,leh bgtau kat dia ni~
thanks =)
 

KSB

Fun Poster
Joined
Oct 31, 2008
Messages
434
Reaction score
11
Points
15
info yg menarik...
tp jarang sy dpt yg ada tulisan arab or jawi dkt kad tu...

apa2 pun, thanks for your info:)
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register