Mengapakah Komando VAT 69 digeruni musuh?

CG Sponsors




david.cronenberg

Active+ Member
Joined
Nov 14, 2011
Messages
3,763
Reaction score
20
Points
371



Sebelum pihak ATM mendarat di Lahad Datu, Sabah, ramai yang meragui tentang kebolehan pihak komando VAT 69 dalam menjalankan misi keamanan di sana.

Namun masih ada yang keliru dengan sistem unit anggota pegawai polis. Pihak komando VAT 69 memang cukup digeruni musuh kerana mereka ternyata dilatih dengan beberapa siri latihan yang sangat berat. Jadi tidak hairanlah jika mereka juga turut ditempatkan dalam siri menentang pihak penceroboh di Sabah.





1. Saya ingin ceritakan pasal batalion badge 69.Terdapat gambar kerambit di kiri dan kanan dan lembing di tengah-tengah. Maksud lembing adalah dia adalah raja di hutan. Kerambit pula bermaksud membunuh musuh dengan cara senyap seperti terkena senjata kerambit. Tahu-tahu perut bocor usus terkeluar.

2. Pun begitu, realitinya kami anggota operative Vat 69 selalunya low profile. Tidak pernah mengisytiharkan diri kami adalah komando 69. Tiada logo digunakan semasa operasi. Kami juga adalah kawan baik kpd orang asli. Sekira bertemu dengan orang asli, OA akan panggil diaorang ‘orang kampung’. Operasi sekitar 80an di hutan ulu Perak, kami pernah ditugaskan untuk menawan kem dan membunuh musuh (bandit).

Apa yang sering menarik perhatian pasukan-pasukan sahabat lain, adalah cara kami approach pasukan mereka. Selalunya kami memberitahu daripada BN 2 PPH atau polis biasa. Tetapi yg mereka musykil & binggung, angota kami bergerak, berkemas dengan pantas. Itu yg selalu membuatkan pasukan lain seperti tentera atau polis sempadan Thai tergamam. Yang dihantar cuma 2 seksyen sahaja. lebih kurang 12 orang. Tetapi seorang operative memiliki bermacam-macam kemahiran.

3. VAT 69 juga memang diajar low profile. Sebabnya skill dan kemampuan pasukan ini diumpamakan ‘killing machine’. Macam-macam kemahiran ada seperti CQB, HALO/HAHO, Demolitian, Medical Combat, Sniper, Bodyguarding, Combat Diver, Survivor, Pandu Arah dan macam macam lagi. Kami juga pernah mengikuti kursus bersama PASKAL di Lumut, serta latihan bersama pasukan pasukan lain di Asahan Melaka, seperti Pasukan Komando Thailand, Komando Darat Singapura dan Komando Siliwangi Bandung.

Yang seronoknya kami operative 69 berambut panjang dan sering berpakaian selekeh.

Ada bertanya kenapa bandit takut kepada pasukan VAT69 kami? Kerana operative kami menjalankan tugas bersama dengan SB (Inteligen Teknikal) yang terkenal kepakaran penyamaran.

Selalunya operasi rahsia ini membuahkan kejayaan dan kemenangan bagi pasukan keselamatan dan negara.

Respek pada wira negara. Wasallam.

sumber


 
Sponsored Post

Don Malaya

CG Top Poster Club
Joined
May 3, 2011
Messages
27,601
Reaction score
924
Points
171
Vat69 under polis kan..

klu tentera ..komando ape ye..
 

angkasa

Active+ Member
Joined
Nov 16, 2009
Messages
2,950
Reaction score
20
Points
25
Beberapa bulan lepas tgk CSI,anggota SEAL diorg membunuh kawan menggunakan KERAMBIT dan diorg(omputeh) mmg panggil senjata tu "kerambit"..
 

haniefmunchkien

Active Member
Joined
Feb 27, 2010
Messages
2,176
Reaction score
431
Points
51
napa dipanggil vat 69? adakah nama tu diambil sempena sejenis whiskey jenama vat 69 yg popular sekitar ww2?
 

Megat Sri Rama

CG Top Poster Club
Joined
Aug 28, 2007
Messages
20,277
Reaction score
506
Points
161
komando tentera aku respek.






tapi kalau komando polis, aku ragu-ragu... sebab dia dibawah PDRM..

setakat yang aku nampak management PDRM kucar kacir, staf yang menguruskan masalah orang awam kelihatan carca marba dari segi disiplin dan prosedur.

Jadi aku tidak dapat tidak, sangsi untuk generasi terkini vat69 benarkah seperti yang dikata atau sekadar nak kasi gah management di mata menteri.

jumlah korban yang tinggi di lahad datu di pihak vat69 menguatkan lagi sangkaan aku.

kos latihan seorang komando makan kos tinggi dan tempoh yang lama.

macam mana pejuang tahi ayam dari filipina boleh terlalu mudah mengakibatkan kematian pada team komando polis?

jangan kata aku membenci vat69 sebab aku benci polis baju biru/putih.

ini kritikan, kalau tak boleh terima kritikan sama je la vat69 dengan baju biru/putih... pantang dikritik, terus diberi warning yang bukan-bukan.

Sedangkan yang merana akibat kurang kesiagaan dan kesempurnaan, adalah keluarga polis sendiri.




operasi bersama SB bukan sesuatu yang boleh dibanggakan. nama SB juga busuk.

cerita yang selalu dibanggakan adalah cerita tembak penjenayah sebab tak nak kes masuk court.... sebagai rakyat yang percaya undang-undang dan menyaksikan penyalagunaan kuasa, saya tak redha dengan taktik macam tu. Tak ada yang boleh dibanggakand dengan benda macam tu, kalau nak buat pun, buatlah diam-diam, jangan dibangga-banggakan.
 

cyberiz

Super Active Member
Joined
Oct 1, 2007
Messages
6,014
Reaction score
282
Points
91
VAT 69 - Very Available Trooper
 
Sponsored Post
Top
Log in Register