Mengapa Jumlah Penyakit Mental Semakin Meningkat Di Malaysia? Berikan Pendapat Anda

CG Sponsors




Sponsored Post

Norfazli

Active+ Member
Joined
Dec 23, 2007
Messages
3,202
Reaction score
88
Points
30
saya mulakan dahulu
pendapat saya ialah ada orang kita yang tidak anggap penyakit mental sebagai satu penyakit
bila tidak anggap ia sebagai satu penyakit
tiada usaha dilakukan untuk berubat
akan memburukkan lagi penyakit mental tersebut
 
Last edited:

am2020

Active+ Member
Joined
Nov 1, 2009
Messages
2,731
Reaction score
8
Points
25
masalah tekanan dan bebanan menjadi punca utama..sperti bebanan hutang dan kewangan..bebanan ekonomi keluarga..bebanan tempat kerja...bebanan masalah rumah tangga...sekiranya tidak terkawal akan menjadi masalah mentel tanpa disedari...
 

Norfazli

Active+ Member
Joined
Dec 23, 2007
Messages
3,202
Reaction score
88
Points
30
masalah tekanan dan bebanan menjadi punca utama..sperti bebanan hutang dan kewangan..bebanan ekonomi keluarga..bebanan tempat kerja...bebanan masalah rumah tangga...sekiranya tidak terkawal akan menjadi masalah mentel tanpa disedari...
termasuk harga barang naik :)
 

hazirah

Super Active Member
Joined
Jan 9, 2009
Messages
6,907
Reaction score
100
Points
73
saya rs baik tt postkan keseluruhan isi rencana tersebut di sini dan kita berbincang berdasarkan content tersebut..


dari apa yg sy baca info tesebut secara ringkasnya mengatakan peningkatan psakit mental terdiri daripada golongan remaja... statistik tertinggi pula menunjukkan golongan wanita lebih ramai mendapat 'penyakit' ini dan lebih banyak direkodkan oleh kaum India...

pendapat tt ttg kurang kesedaran masyarakat mengenai masalah mental dikaitkan sbg 'penyakit' mmg tepat sekali sy rs... org kta lebih suka mempercyai benda karut seperti elemen rasukan makhluk halus dan bertindak memprcyai bomoh apabila berlaku kelainan pd sikap ahli keluarga tanpa merujuk doktor pakar terutama bidang psikatris dahulu...

dari rencana yg menunjukkan remaja malaysia berumur 16-19 thn berisiko sehingga 20% untuk mendapat penyakit mental bg sy sgt rapat kaitan dengan tekanan akademik bg golongan ini.. kita selalu diingatkan betapa penting peperiksaan seperti SPM sbg penentu hidup masa depan.. lebih malang, kanak2 berusia 12 thn pernah diberitakan membunuh diri akibat tidak mendapat keputusan cemerlang seperti yg diharapkan ibu bapanya dalam UPSR!! walaupun kes terpencil, sy boleh bayangkan keadaan sebegini berupaya jd lebih serius dlm 10 thn lg mungkin???

masalah rumah tangga, penceraian, pengabaian oleh kaum lelaki pd pendapat sy adalah penyumbang terhadap penyakit mental yg tinggi di kalangan kaum wanita... bg yg terlalu mengikut emosi dan perasaan yg melampau, satu masa x mampu dikawal sepeti apa yg terjadi terhadap seorang ahli kluarga saya (perkaitan keluarga yg agak jauh) yg pernah dimasukkan ke hospital sakit jiwa disebabkan pengabaian suami..

10% pesakit di kalangan lelaki pula obviously dsebabkan tekanan hdup yg menekan especially di bandr besar yg taraf hdup sgt tinggi... tanggungjawab untuk menyara keluarga sebaik mungkin menyebabkan apa yg paling penting kpd kaum ini adalah untuk mengumpul duit dan harta sebanyk mungkin... apabila tekanan dan kemarahan x dpt diuruskan dgn baik, (cth masalah kerja terbawa2 higga kerumah menyebabkan kemarahan itu disalurkan dgn cara yg salah terhadap kluarga pula) itu yg mnyebabkan anak2 dan isteri td pula menerima tempias tekanan yg sama dan akhirnya satu famili akan 'berjangkit' penyakit yg sama..

whatever the reason is, maslah ni semua pd sy dpt diatasi kalau dalaman diri individu tersebut kuat.. kalau ikut theori barat, pendekatan EQ skarang lebih diberi perhatin serius berbanding IQ semata2... kalau IQ 150 ttp EQ 0 x mustahil boleh end up spt apa yg terjadi pd sufiah yusuf.. tp tu mengikut teori barat.. atr lain kaedah mereka mengamalkan sistem kerja yg fleksibel.. pekerja boleh memilih masa kerja mereka mengikut keselesaan asalkan kerja yg diberi disiapkan.. tidak ada sgt sistem wajib 9 to 5 and sunday holiday spt yg diamalkan di malaysia.. cuma sekarang baru shj kementerian kesihatan memandng serius perkara ni dgn menganjurkan kursus2 'anger management' , 'social management' dan 'stress management' untuk meningkatkan EQ seseorang..

sedangkankalau ikut cr islam pula EQ = rohani.. bila kerohanian mantap, si lelaki sbg pemimpin td fosure akan bijak tangani tekanan hidup dan x fokus pd ekonomi kluarga semata2 tp lebih pd kasih syg dgn isteri dan anak2 and what happen to be end up with something beautiful and harmony rather than believing in 'bomoh' bila ada ahli kluarga yg tiba2 jd pendiam dan murung atau anak2 yg lari dari rumah baru kalut nak bwk berjumpa ustad mintak air penawar sdgkan diri sndiri as ketua kluarga x mantapkan EQ a.k.a kerohanian dia.. ...
 

Norfazli

Active+ Member
Joined
Dec 23, 2007
Messages
3,202
Reaction score
88
Points
30
saya rs baik tt postkan keseluruhan isi rencana tersebut di sini dan kita berbincang berdasarkan content tersebut..


dari apa yg sy baca info tesebut secara ringkasnya mengatakan peningkatan psakit mental terdiri daripada golongan remaja... statistik tertinggi pula menunjukkan golongan wanita lebih ramai mendapat 'penyakit' ini dan lebih banyak direkodkan oleh kaum India...

pendapat tt ttg kurang kesedaran masyarakat mengenai masalah mental dikaitkan sbg 'penyakit' mmg tepat sekali sy rs... org kta lebih suka mempercyai benda karut seperti elemen rasukan makhluk halus dan bertindak memprcyai bomoh apabila berlaku kelainan pd sikap ahli keluarga tanpa merujuk doktor pakar terutama bidang psikatris dahulu...

dari rencana yg menunjukkan remaja malaysia berumur 16-19 thn berisiko sehingga 20% untuk mendapat penyakit mental bg sy sgt rapat kaitan dengan tekanan akademik bg golongan ini.. kita selalu diingatkan betapa penting peperiksaan seperti SPM sbg penentu hidup masa depan.. lebih malang, kanak2 berusia 12 thn pernah diberitakan membunuh diri akibat tidak mendapat keputusan cemerlang seperti yg diharapkan ibu bapanya dalam UPSR!! walaupun kes terpencil, sy boleh bayangkan keadaan sebegini berupaya jd lebih serius dlm 10 thn lg mungkin???

masalah rumah tangga, penceraian, pengabaian oleh kaum lelaki pd pendapat sy adalah penyumbang terhadap penyakit mental yg tinggi di kalangan kaum wanita... bg yg terlalu mengikut emosi dan perasaan yg melampau, satu masa x mampu dikawal sepeti apa yg terjadi terhadap seorang ahli kluarga saya (perkaitan keluarga yg agak jauh) yg pernah dimasukkan ke hospital sakit jiwa disebabkan pengabaian suami..

10% pesakit di kalangan lelaki pula obviously dsebabkan tekanan hdup yg menekan especially di bandr besar yg taraf hdup sgt tinggi... tanggungjawab untuk menyara keluarga sebaik mungkin menyebabkan apa yg paling penting kpd kaum ini adalah untuk mengumpul duit dan harta sebanyk mungkin... apabila tekanan dan kemarahan x dpt diuruskan dgn baik, (cth masalah kerja terbawa2 higga kerumah menyebabkan kemarahan itu disalurkan dgn cara yg salah terhadap kluarga pula) itu yg mnyebabkan anak2 dan isteri td pula menerima tempias tekanan yg sama dan akhirnya satu famili akan 'berjangkit' penyakit yg sama..

whatever the reason is, maslah ni semua pd sy dpt diatasi kalau dalaman diri individu tersebut kuat.. kalau ikut theori barat, pendekatan EQ skarang lebih diberi perhatin serius berbanding IQ semata2... kalau IQ 150 ttp EQ 0 x mustahil boleh end up spt apa yg terjadi pd sufiah yusuf.. tp tu mengikut teori barat.. atr lain kaedah mereka mengamalkan sistem kerja yg fleksibel.. pekerja boleh memilih masa kerja mereka mengikut keselesaan asalkan kerja yg diberi disiapkan.. tidak ada sgt sistem wajib 9 to 5 and sunday holiday spt yg diamalkan di malaysia.. cuma sekarang baru shj kementerian kesihatan memandng serius perkara ni dgn menganjurkan kursus2 'anger management' , 'social management' dan 'stress management' untuk meningkatkan EQ seseorang..

sedangkankalau ikut cr islam pula EQ = rohani.. bila kerohanian mantap, si lelaki sbg pemimpin td fosure akan bijak tangani tekanan hidup dan x fokus pd ekonomi kluarga semata2 tp lebih pd kasih syg dgn isteri dan anak2 and what happen to be end up with something beautiful and harmony rather than believing in 'bomoh' bila ada ahli kluarga yg tiba2 jd pendiam dan murung atau anak2 yg lari dari rumah baru kalut nak bwk berjumpa ustad mintak air penawar sdgkan diri sndiri as ketua kluarga x mantapkan EQ a.k.a kerohanian dia.. ...
terima kasih cik hazirah dengan post ini
kadang-kadang orang malu kalau ahli keluarga kena masuk hospital kerana sakit mental
last sekali-simpan aje kat rumah tanpa rawatan
bila dah tak terkawal....kita tau apa kesudahannya
 

mj_zaini

Freshie
Joined
Jan 17, 2010
Messages
4
Reaction score
0
Points
3
salam....utk smua.
pndapat sy,ianya ialah dh smula jadi d alam yg nyata ini.
dunia dh akhir zaman mcm2 yg akan blaku.
 

qba437

CG Top Poster Club
Joined
Oct 20, 2008
Messages
32,537
Reaction score
92
Points
120
kalu ade orang macam bos aku..semua akan sakit mental..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register