Mencari Rahsia Silap Mata-Kertas Terbakar Dgn Sendiri

CG Sponsors




rayz

Legendary Member
Joined
Jun 5, 2007
Messages
12,962
Reaction score
734
Points
161
assalamualaikum kawan2 forumer sekalian,sy nk mintak
tolong pader sesaper yg tahu atau otai sains atau ahli atau
sesiapa yg blajar silap mata di forum ini.


bgini ceritanya.teringat balik dulu2.

kira-kira 21 tahun lalu semasa usia saya 6 tahun saya menemani
ibu saya mnjaga arwah adik saya yg sakit asma jantung berlubang
di wad 6 kanak-kanak hospital besar alor setar.pada satu malam,
seog misi(nurse) yg garang telah mnghalau saya kluar dr wad, hanya ibu sy dibnarkan menemani adik saya dikatil wad itu dn tdur ditepi katil dlm wad tu.

pada malam tu saya mrayau-rayau kat luar tu sy terjumpa buku
rahsia silap mata berkulit warna merah. walaupun sy belum masukk sekolah atau tadika sy minat membaca dn dpt membaca dek kerana asyik ulang alik masuk wad krana arwah adik saya ketika tu sgt bergantung pada gas oksign ubat2 ubatan kat hospital tu.oleh kerana saya selalu ke hospital tu semua tulisan bilik hospital pandu arah sy tanya ibu sy dn ibu sy ajar saya membaca dr situ.


buku rahsia silap mata itu sanagt menarik minat saya krana helah
dan ilmu rahsia silap mata yg mreka gunakan.bnyk yg saya tak faham istilah yg digunakan maklumlah sy budak 6 tahun waktu tu.
sampai sy trlena dibangku simen diluar wad tu sehingga org tua sy dtg menjemput sy pulang kerna xbnar dok kat ibu saya dlm wad tu.


sayang buku tu hilang sy tak tahu macamana bolh hilang.
antara satu silap mata tu saya ingat sikit2 ialah untuk menghasilan api yg terbakar tanpa guna lighter.


begini, sediakan 2 bahan yg mana dibungus berasingan diikat sekali di dalam plastik yg mana kalu dua bahan ini bercampur akan trbakar mnghasilkan api.oleh sbb sy 6 tahun ktika itu sy tak faham xingat sbb istilah saintifik, methanol ka apa jadah ntah bnda tu boleh diambil dr ubat trtentu xsilap ubat panau ke
hapr thahlah.

silap mata ni buat gimik mcm buat jampi kat kertas yg bawah tu ada 2 bahan trsebut.tekan krtas tu supaya 2 bahan tu plastik pecah dn terbakar dgn gimik mcm tgh mnjampi ha,ha,ha. kertas tu akan terbakar ler..


puas sy bertanya org apakah 2 bahan yg bila bercampur akan terbakar tetapi xjumpa jawapan.

sesapa yg tahu atau blajar sains tinggi-tinggi kalo tahu
bolh x beritahu apakah bahan2 tersebut.


mungkin akan ada yg bertanya apa faedahnya menda ni kat saya.


ssssssssssshhhhh biarlah rahsia.

saya nak bakar rumah musuh saya dgn cara profesional.ha.ha.ha:p
gurau jer.saja suka2 jer ni.
 
Last edited:
Sponsored Post

qai

Active+ Member
Joined
Nov 11, 2008
Messages
2,928
Reaction score
1
Points
25
gile kejam nurse tu halau budak 6 tahun suro tido kat lua sorg2..
 

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
655
Points
161
..............................
 
Last edited:

CyberMachine

CG Top Poster Club
Joined
Oct 1, 2009
Messages
22,355
Reaction score
432
Points
131
nurse tu baru graduate kot...

x cukup pengalaman lagi..
 

rayz

Legendary Member
Joined
Jun 5, 2007
Messages
12,962
Reaction score
734
Points
161
erm

baru grad jd manusia? :mad:

//pesal aku emo ni? :-?
erm..

kot diorg takut silap bagi ubat,threatment ker injction kot.
takut terbagi kat aku masa tu yg dok teman adik aku yg sakit tu.:D

tapi memang camtu la wad kat hospital bro.
 

erDrAg00n

Moderator
Joined
Dec 22, 2007
Messages
13,729
Reaction score
5
Points
120
menarik...
arap2 ada orang bagi idea...
law ada ahli kimia lagi bagus
 
Sponsored Post
Top
Log in Register