BTC USD 43,579.3 Gold USD 1,750.50
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Mencari Maslan Said - Pelukis Potret Menggunakan Teknik "Air Brush"

tokmat™

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Dec 23, 2005
Messages
33,932
Reaction score
277
Points
136
Assalamualaikum & Selamat Petang.

Thread ini saya buka kerana ingin memohon jasa baik rakan-rakan di sini, yang mana mungkin boleh memberikan maklumat pelukis potret yang menggunakan teknik "air brush" iaitu Saudara Maslan Said.

Jika rakan-rakan nak tahu tentang beliau, ini link yang berkaitan beliau :

Potret Pemimpin Negara Diabadikan Melalui Lukisan

Untuk makluman juga, malam ini saya mengemas rumah & terjumpalah potret saya yangdilukis oleh beliau pada tahun 1998... lukisan tu dibuat semasa saya bertugas di Sarawak...

Semasa berpindah ke Sabah, cermin pada potret tersebut telah pecah & mengakibatkan saya tak sempat untuk menghantar ke kedai frame untuk memperbaiki semula frame potret tersebut....

Malam ni agak sedih kerana pada potret tersebut terdapatnya kekotoran yang tidak boleh dibuang biar pun menggunakan kain basah...

Gambar potret tersebut akan saya upload kemudian untuk tatapan rakan2.....

Jika ada yang tahu beliau berada di mana, mungkin boleh dikongsikan di sini bersama.....

Saya ingin menghubungi beliau untuk beliau perbaiki semula potret tersebut kerana beliau berjanji untuk perbaikinya jika terdapat sebarang kecacatan pada potret tersebut tanpa ada bayaran.... itulah janji beliau kepada saya semasa potret saya dihasilkan...

terima kasih sekali lagi.....
 

Attachments

  • Potret-TM-Ori-500.jpg
    Potret-TM-Ori-500.jpg
    36.4 KB · Views: 81
  • Potret-TM-Edit-500.jpg
    Potret-TM-Edit-500.jpg
    42.4 KB · Views: 82
Last edited:
Sponsored Post

armins_eye

Active Member
Joined
Nov 16, 2006
Messages
2,208
Reaction score
826
Points
71
beliau ada singgah2 di sekitar Pasar Seni, try tanya area2 tu saudara...insya Allah rakan2 seni yang lain di situ tau mana tempat tinggalnya atau tahu cara hubunginya...
 

tokmat™

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Dec 23, 2005
Messages
33,932
Reaction score
277
Points
136
beliau ada singgah2 di sekitar Pasar Seni, try tanya area2 tu saudara...insya Allah rakan2 seni yang lain di situ tau mana tempat tinggalnya atau tahu cara hubunginya...
Betul ke...?
Masalahnya saya berada di KK skrg ni.... :(
 

tokmat™

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Dec 23, 2005
Messages
33,932
Reaction score
277
Points
136
huhuu.. jauh tu tokmat...
Memang jauh...
Saya ambil peluang melukis potret tersebut semasa beliau mengadakan promosi pameran potretnya di Limbang, Sarawak.
Lagi pun pada ketika itu beliau telah tamat kontraknya sebagai Pelukis Diraja Sultan Brunei...
Potret Sultan Brunei yang dihasilkannya cukup cantik sekali....
 

fredo

Super Active Member
Joined
Nov 17, 2007
Messages
5,438
Reaction score
107
Points
83
waduh ensemnya tok mat,
teringat cite mr bean.....:D:))
kalau dia atau kawannya open CG tentu dia
hubungi tok mat
 

tokmat™

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Dec 23, 2005
Messages
33,932
Reaction score
277
Points
136
waduh ensemnya tok mat,
teringat cite mr bean.....:D:))
kalau dia atau kawannya open CG tentu dia
hubungi tok mat
Itu gambar masa muda2 dulu.... :D
Kalau Mr Bean dapat tahu, nayalah gambar tu... :)) :)) :))
 

ahib0205

Legendary Member
Joined
Nov 18, 2007
Messages
19,329
Reaction score
740
Points
166
siyes cun la tok mat muda-muda dulu..

So sapa yang tau pasan saudara Maslan Said ni kasi share sini ye :)


P/s: tok mat, maaf off topic jap. Cuma nak tau. potret ini untuk gantung ke? dalam ISLAM boleh ke?
 

tokmat™

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Dec 23, 2005
Messages
33,932
Reaction score
277
Points
136
siyes cun la tok mat muda-muda dulu..

So sapa yang tau pasan saudara Maslan Said ni kasi share sini ye :)


P/s: tok mat, maaf off topic jap. Cuma nak tau. potret ini untuk gantung ke? dalam ISLAM boleh ke?
Potret ni dulu saya gantung dalam bilik bacaan je....
La ni, dah bungkus dgn kain & simpan dalam plastik je......
Bab gantung potret dalam Islam ni, nanti saya rujuk semula kepada yg lebih pakar ye..... :)
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register