Mencari lokasi tanah menggunakan google maps.

CG Sponsors




Sponsored Post

hellspermaster

Active+ Member
Joined
Aug 23, 2013
Messages
2,944
Reaction score
76
Points
45
kawe pun penah buat..cari tanah arwah ayah pakai google map..
tp guna plugging software dr member yg keje kat bahagian ukur dlm pejabat tanah..di bagi plugging tu cuma lupa simpan kat ner...kalau kawe jumpa nanti kawe bgi..
cara senang je dia akan masukkan not lot cth 9965 tu n terus dpt lokasi boleh tgk dlm bentuk google mps or dlm peta lakar plan tanah tu..senang nak cr 4 penjuru batu tu..
Wah klau jumpa bg kawe sama boh...tgh nk mncari tanah ni.
 

userun

Super Active Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
6,351
Reaction score
67
Points
70
Meh aku nak bagi tahu, berdasarkan contoh plan geran di atas, hanyalah memaparkan nombor lot, dan bearing jarak sempadan garisan lot tersebut. Maklumat tersebut tidak boleh digunakan untuk mencari lokasi sebenar tanah itu melalui google maps. Google maps memerlukan maklumat koordinat untuk mencari tempat tersebut. Contoh koordinat ialah seperti ini, N 6.2345 E100.2456 .

Jadi saudara hanya ada geran dan plan, saudar tidak tahu koordinat tanah tersebut. Untuk mengetahui koordinat tanah tersebut, saudara pergi le pejabat tanah atau jabatan ukur, minta pada diorang koordinat tanah saudara.

Mereka mempunyai sistem JUPEM.2u yg hanya boleh diakses oleh kakitangan mereka. Mereka akan mengambil nombor lot dan mukim untuk mencari lokasi lot tersebut melalui sistem tersebut. Apabila ditemui lot tersebut mereka akan mendapat kan info lot itu dan dapat diketahui koordinat lot itu. Dengan koordinat lot kita boleh search melalui google maps.
 

akusS

Active Member
Joined
Jul 9, 2007
Messages
1,452
Reaction score
46
Points
40
Meh aku nak bagi tahu, berdasarkan contoh plan geran di atas, hanyalah memaparkan nombor lot, dan bearing jarak sempadan garisan lot tersebut. Maklumat tersebut tidak boleh digunakan untuk mencari lokasi sebenar tanah itu melalui google maps. Google maps memerlukan maklumat koordinat untuk mencari tempat tersebut. Contoh koordinat ialah seperti ini, N 6.2345 E100.2456 .

Jadi saudara hanya ada geran dan plan, saudar tidak tahu koordinat tanah tersebut. Untuk mengetahui koordinat tanah tersebut, saudara pergi le pejabat tanah atau jabatan ukur, minta pada diorang koordinat tanah saudara.

Mereka mempunyai sistem JUPEM.2u yg hanya boleh diakses oleh kakitangan mereka. Mereka akan mengambil nombor lot dan mukim untuk mencari lokasi lot tersebut melalui sistem tersebut. Apabila ditemui lot tersebut mereka akan mendapat kan info lot itu dan dapat diketahui koordinat lot itu. Dengan koordinat lot kita boleh search melalui google maps.
Tq bro....xsempat nk p pjabat tanah dh, sbb esk kene lek perak dah...kot ada cara lebih mudah kongsi2 ler...
 

userun

Super Active Member
Joined
Mar 16, 2009
Messages
6,351
Reaction score
67
Points
70
Tq bro....xsempat nk p pjabat tanah dh, sbb esk kene lek perak dah...kot ada cara lebih mudah kongsi2 ler...
Ko kasi maklumat geran ko kat aku, rajin2 aku tanya kawan aku. Kasi nombor geran, nombot lot dan mukim mana.
 

kaweorepasirmas

Active Member
Joined
Jul 30, 2010
Messages
1,184
Reaction score
17
Points
25
Mmg terbaik klu dpt ni, tq geng...
melalui ape yg kawe google pn bleh cari guna google earth, tp kena buat plot tanah tu dlu, nk buat plot tanah tu xtau lak cara dia...:(
kawe dah cuba cari xjumpa dalam file2 kawe..
kawe dah contact member yg keje kat pejabat tanah tu..
bila dia shared nanti sy shared jugak melalui pm yer..sbb dia pesan jgn bg org terang2 sbb benda sulit..
dlm tu kite leh tgk semua pemetaan plot2 atau lot2 tanah semua..boleh nampak sempadan tanah..yg paling peting leh nampak lot tanah yg akn bertukar jadi lot bandar<<sesuai tuk broker tanah beli n jual bila dah jadi tanah bandar (kira macam kite dpt tahu mane kwsan yg akan dibangunkan)..
sy cerita ni sbb sy penah ade plugging software tu n sy penah tgk n tanah sy pun bertukar dr lot pertanian ke lot PT lot bandar...harga tanah naek mendadak..dulu beli rm3k 1ekar skrg dah jadi rm90k 1 ekar...ade la 3ekar..nak jual syg sbb bandar baru dah naek..
kalau yg berminat nak beli tanah sblh sy pun boleh gak yg sedara nye nak jual tp rm20 se ekar..kira murah sgt agi..yg sy xnak jual yer..huhuhu
 

bypass

Fun Poster
Joined
Oct 23, 2010
Messages
812
Reaction score
3
Points
15
Betoi ke? Cmner caranye? Sy hanye ada plan mcm contoh tu jer, siap ngn nombor lot semua....tanah kat machang, kelantan...
Maklumat tu dah cukup.
Kau pm aku maklumatnya.Nanti aku free2 aku buatkan.
 

potetojb

Active Member
Joined
Dec 26, 2007
Messages
1,043
Reaction score
4
Points
25
kawe dah cuba cari xjumpa dalam file2 kawe..
kawe dah contact member yg keje kat pejabat tanah tu..
bila dia shared nanti sy shared jugak melalui pm yer..sbb dia pesan jgn bg org terang2 sbb benda sulit..
dlm tu kite leh tgk semua pemetaan plot2 atau lot2 tanah semua..boleh nampak sempadan tanah..yg paling peting leh nampak lot tanah yg akn bertukar jadi lot bandar<<sesuai tuk broker tanah beli n jual bila dah jadi tanah bandar (kira macam kite dpt tahu mane kwsan yg akan dibangunkan)..
sy cerita ni sbb sy penah ade plugging software tu n sy penah tgk n tanah sy pun bertukar dr lot pertanian ke lot PT lot bandar...harga tanah naek mendadak..dulu beli rm3k 1ekar skrg dah jadi rm90k 1 ekar...ade la 3ekar..nak jual syg sbb bandar baru dah naek..
kalau yg berminat nak beli tanah sblh sy pun boleh gak yg sedara nye nak jual tp rm20 se ekar..kira murah sgt agi..yg sy xnak jual yer..huhuhu
Menarik ni..
Klu dah ada PM kawan yer...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register