BTC USD 42,425.8 Gold USD 1,774.67
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Mencari "introducer" Maybank Current Account

zkry

Super Active Member
Paid Membership
Joined
May 12, 2007
Messages
6,718
Reaction score
109
Points
78
Boleh gak kalo takde introducer tu, tapi maybank akan cek flow saving acc.. kalo cantek InsyaAllah akan lulus.. :)

Mmg buleh tu pun atas budi bicara Manager bank tersebut...setaip cawangan lain2...caranya....walaupun nama bank smaer:)

Memang boleh kalau macam tu... Nanti Manager bank tu tulis...Known To Us, kat ruangan introducer tuu...:D
 
Last edited:
Sponsored Post

anuarinvestor

Legendary Member
Paid Membership
Joined
Dec 13, 2007
Messages
10,529
Reaction score
143
Points
123
klau utk current account.. selalunya bank mmg nak introducer. coz nk avoid 'empty cheque', fraud/cheating case. :)

korek...korek....ni aku tak tahu la klau dia nak bukak enterprise atau sdn bhd....
 

zinedine

Banned
Joined
Jan 11, 2007
Messages
5,741
Reaction score
22
Points
65
Susahnya nak bukak current account Maybank. Korang boleh kata pulak bukak current account kat CIMB mudah sangat. Ye ke CIMB mudah?

Off topic sikit.


Aku ada kisah menarik pasal kes current account CIMB ni.Aku 2 hari lepas nak hantar borang bukak current account kat CIMB Kota Tinggi. Aku nak bukak current account al-wadiah CIMB Islamic utk personal/individu/persendirian punya. Memandangkan CIMB Islamic skrg tgh promosi deposit RM50.00 dari 31 Mei 2008-31 Disember 2008, aku ingat nak bukak la sempena promosi ni.

Semua dah ada: Umur 18 tahun ke atas, Salinan IC, duit RM50.00, dan introducer pun dah ada. Dah sain dah kat borang tu.

Petang Jumaat 4/7/2008 baru ni, aku hantar le borang tu kat CIMB Kota Tinggi. Staff tu pun periksa le, borang dah lengkap diisi. Lepas tu dia temuduga aku:
- Kerja mana?
- Gaji sebulan berapa?
- Sebab nak bukak current account?

Dia kata, aku tak layak bukak current account personal sebab gaji aku tak lebih RM2 ribu. Nak bukak current account personal, gaji mesti lebih RM2 ribu sebulan. Kalau gaji tak lebih RM2 ribu, tak boleh bukak current account personal. Lepas tu nak slip gaji 3 bulan terkini, nak salinan borang cukai LHDN borang E & J, nak surat2 & dokumen sokongan yg lain.

Aku tak tau pulak kalau kena syarat macam ni sebab masa aku call customer centre CIMB KL diorang kata, syarat mesti 18 tahun ke atas, salinan IC & deposit RM50.00 semasa tempoh promosi. Tu jer. Kat internet pun tulis syarat macam tu. Tapi si mamat bernama Faizal ni mintak kat aku dokumen macam2 sampai dokumen sokongan pun dia nak. Sokongan orang politik agaknya.

Aku nak tanya korang yg arif kat sini, memang betul ke macam ni syarat kalau nak bukak current account seperti yg si budak Faizal ni cakap kat aku? Aku memang tak tau sebab ini pertama kali aku nak bukak current account dan pertama kali nak langgan produk CIMB.

p/s: Nak bukak current account kat bank Malaysia ni memang susah, payah. Paling senang Bank Al-Rajhi. Syaratnya, umur 18 tahun ke atas, deposit RM500.00 jer. TAK PAYAH INTRODUCER.
 
Last edited:

amiera.idora

Active Member
Joined
Apr 9, 2008
Messages
1,201
Reaction score
0
Points
20
Boleh gak kalo takde introducer tu, tapi maybank akan cek flow saving acc.. kalo cantek InsyaAllah akan lulus.. :)

Saya pun terfikir macam ni la... Biar saya buat had pengeluaran maksimum setiap hari kat akaun persendirian tu sampai lah 100 surat daripada Maybank pos ke rumah saya :eek:

Sekarang ni dah ada 4 surat pemberitahuan. Ingat nak kumpul surat "chenta" daripada Maybank ni... :p

Susah sangat nak buka Company Account ni :((

Kalau lepas saya kumpul surat tu diorang tak bagi jugak, lantak lah diorang, saya buat don't know jer, kalau BNM panggil, salahkan Maybank sendiri :(
 

WMComm

CG Top Poster Club
Joined
Jan 10, 2008
Messages
22,845
Reaction score
95
Points
120
Susahnya nak bukak current account Maybank. Korang boleh kata pulak bukak current account kat CIMB mudah sangat. Ye ke CIMB mudah?

Off topic sikit.


Aku ada kisah menarik pasal kes current account CIMB ni.Aku 2 hari lepas nak hantar borang bukak current account kat CIMB Kota Tinggi. Aku nak bukak current account al-wadiah CIMB Islamic utk personal/individu/persendirian punya. Memandangkan CIMB Islamic skrg tgh promosi deposit RM50.00 dari 31 Mei 2008-31 Disember 2008, aku ingat nak bukak la sempena promosi ni.

Semua dah ada: Umur 18 tahun ke atas, Salinan IC, duit RM50.00, dan introducer pun dah ada. Dah sain dah kat borang tu.

Petang Jumaat 4/7/2008 baru ni, aku hantar le borang tu kat CIMB Kota Tinggi. Staff tu pun periksa le, borang dah lengkap diisi. Lepas tu dia temuduga aku:
- Kerja mana?
- Gaji sebulan berapa?
- Sebab nak bukak current account?

Dia kata, aku tak layak bukak current account personal sebab gaji aku tak lebih RM2 ribu. Nak bukak current account personal, gaji mesti lebih RM2 ribu sebulan. Kalau gaji tak lebih RM2 ribu, tak boleh bukak current account personal. Lepas tu nak slip gaji 3 bulan terkini, nak salinan borang cukai LHDN borang E & J, nak surat2 & dokumen sokongan yg lain.

Aku tak tau pulak kalau kena syarat macam ni sebab masa aku call customer centre CIMB KL diorang kata, syarat mesti 18 tahun ke atas, salinan IC & deposit RM50.00 semasa tempoh promosi. Tu jer. Kat internet pun tulis syarat macam tu. Tapi si mamat bernama Faizal ni mintak kat aku dokumen macam2 sampai dokumen sokongan pun dia nak. Sokongan orang politik agaknya.

Aku nak tanya korang yg arif kat sini, memang betul ke macam ni syarat kalau nak bukak current account seperti yg si budak Faizal ni cakap kat aku? Aku memang tak tau sebab ini pertama kali aku nak bukak current account dan pertama kali nak langgan produk CIMB.

p/s: Nak bukak current account kat bank Malaysia ni memang susah, payah. Paling senang Bank Al-Rajhi. Syaratnya, umur 18 tahun ke atas, deposit RM500.00 jer. TAK PAYAH INTRODUCER.

personal current account lagi senang dari company current account.cuma CIMB ni LEMBAB!!! :(scam nak promo islamic nye produk,pastu buku cek dapat tapi bank card dah 3 bulan tunggu.katanya stok abis.aku call centre,duk ngelat.kalau tau baik open kat maybank.nak buat transaction online pun payah.CIMB :(scam
 

manleen

Active Member
Joined
Jan 15, 2006
Messages
1,150
Reaction score
1
Points
30
Aku ada pengalaman bukak akaun Current personal Maybank tanpa Introducer. Ni kes aku bukak akaun current tahun 2003.

Aku cuma buka akaun Maybank i-akaun (akaun utk trading online kat Maybank2u), secara automatik dia orang offer buka current account dan credit card terus. Tak de isu Introducer pun.

Aku cuma isi borang dan kasi deposit RM500 je minimum utk i-account tu. Cuba kau try buka i-account mana la tau procedure dia sama.

Tips 2. Kau kena kawan baik ngan sorang staf kat kaunter bank yang kau nak mohon tue. Staf kaunter mesti baik dan tau siapa current account holder. Dia leh minta current account holder yang dia kenal tu untuk jadi introducer kau ketika current account holder tu pergi bank.

Cara ni lebih mudah dan cara ni staf maybank yang ajar aku.. (kasi la upah kat staf maybank tu sket)

selamat mencuba!
 

manleen

Active Member
Joined
Jan 15, 2006
Messages
1,150
Reaction score
1
Points
30
Lupa nak bagi tau.. nak buka i-account tu bukan kat Maybank cawangan biasa.. dia kena pergi Share center Maybank tue.. kau cari lah tempat pusat share maybank berdekatan.
 

abahmu

Legendary Member
Joined
Feb 21, 2007
Messages
17,952
Reaction score
126
Points
123
aku ada current account maybank..tp x lepas kot nak jd introducer sbb 2 bln dh aku x byr interest OverDraft (OD) hehehe
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register