Mencari agen Gold Investment

Recommended Brokers


eilynda

Fun Poster
Joined
Dec 7, 2009
Messages
358
Reaction score
36
Points
20
saya nak carik agen kalau nak buat gold investment. saya pening dgn investment ni sbb zero knowledge. nak baca thread2 lain mcm makin tak paham..so harap ada yg boleh bantu utk explain kat saya. kalau ok, saya pon maybe nak buat investment ni....tp saya perlukan org utk explain dr a to z kat saya.....
 
Sponsored Post

Les Lau

Fun Poster
Joined
Jul 4, 2011
Messages
339
Reaction score
5
Points
20
Saya spot gold trader.
Boleh contact saya 012-335 9182. Tq
 

eilynda

Fun Poster
Joined
Dec 7, 2009
Messages
358
Reaction score
36
Points
20
Saya spot gold trader.
Boleh contact saya 012-335 9182. Tq
thanks....


saya nak tanya juga..kalau kita beli emas sikit2 mcm beli gelang, cincin pastu after few years, kita nak jual emas tu...nanti harga emas tu akan di tolak dgn 28% kan?? so kiranya rugi la kalau kita bust sistem, beli emas, jual emas?

ni tanya je dulu..saya masih tak berapa paham. kawan la yg suruh beli emas kecik2 n sikit2 kumpul2 pastu jual...pastu abg saya plak propose buat investment tp mcm guna sistem gadai2...tak paham la...
 

beligold

Fun Poster
Joined
Jun 6, 2011
Messages
151
Reaction score
1
Points
15
Assalamualaikum,

perlu difahamkan bahawa emas itu tidak patut dilihat sebagai pelaburan dah. Disebabkan keadaan ekonomi worldwide dah semakin teruk. Inflasi semakin menjadi jadi.. RM10000 pada thn 2011 takkan sama nilainya 5-10 thn akan dtg. Bagi mereka yg bijak, mereka akan guna rm10000 dan menukar ia menjadi emas. Katakanlah boleh dpt 60 gm emas 24karat mcm tu.

5-10 tahun lepas tu, emas masih tetap 60gm. tetapi disebabkan nilai wang kertas sudah menurun, maka harga emas akan naik lagi. sebab itulah terbaik utuk simpan emas fizikal.

Emas dan Perak adalah mata wang sunnah yg sudah lama ditinggalkan. Sebagai umat Islam, adalah tugas kita untuk membawa balik sistem matawang emas supaya yg kaya tidak terus menjadi kaya & yg miskin tidak terus menjadi miskin.

Mengenai soalan mengenai jualan balik jewelry emas tu.. depends kat tempat jual. bukan semua tempat 28%.. tu considered tinggi la.

Abang u tu refer pada Ar rahnu pasal gadaian..maksudnya ambik emas yg sudah dibeli dan pergi ar rahnu utk gadaian. Ar Rahnu bagi pinjaman 60%-70% dari harga marhun emas tersebut, boleh guna duit tu beli emas lagi..

Cara tu kalau tak terror buat, boleh rugi jugak la.. yg terbaik, tiap tiap bulan beli emas sikit sikit, lama lama jadi bukit ... ikut kemampuan.. jgn suka hutang aje..

Oh ya.. sila lihat gambar tersebut. Kalau kita guna dinar untuk menunaikan haji, thn 2002 perlu 65 dinar utk seorang pergi haji. tetapi sebab harga wang kertas semakin tak stabil makan harga emas jadi lagi tinggi. Thn 2009 perlu 19 dinar aje.. Skarang lagi la..



Apa apa boleh la tanya.. saya cuba jawab mengikut kemampuan yg ada. good luck
 

peel

Active Member
Joined
Oct 5, 2010
Messages
1,536
Reaction score
33
Points
30
thanks....


saya nak tanya juga..kalau kita beli emas sikit2 mcm beli gelang, cincin pastu after few years, kita nak jual emas tu...nanti harga emas tu akan di tolak dgn 28% kan?? so kiranya rugi la kalau kita bust sistem, beli emas, jual emas?

ni tanya je dulu..saya masih tak berapa paham. kawan la yg suruh beli emas kecik2 n sikit2 kumpul2 pastu jual...pastu abg saya plak propose buat investment tp mcm guna sistem gadai2...tak paham la...
Bkn semua tempat tolak 28%....biasanye kedai emas mmg mcm tu...Emas ni kene pegang dlm >2thn baru bole napak hasil...Jika nak main jual & beli bole pm sy....skrg sy tgh mencari dealer utk produk baru...

yg main gadai2 tu...jika tak blajo betul2 pasti akan rugi & kemungkinan besor emas kita akan t'sangkut kat arrahnu...:)
 

cikguemran

Fun Poster
Joined
May 22, 2011
Messages
337
Reaction score
0
Points
10
utk gold investment ada 2 pilihan:

1)emas elektronik di PB,Maybank,CIMB @ KFH
2)emas fizikal yang terdiri daripada brg kemas,dinar dan jongkong emas.

saudari boleh lawat blog2 yg ada atau cari info dlm CG ni..byk ilmu yg boleh ditimba daripada otai2 di sini..:)cgrock

saya pun ada sedikit info..boleh lawat blog saya di
http://sriayu999.blogspot.com/
 

afifdaud

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Feb 28, 2010
Messages
32,516
Reaction score
235
Points
123
thanks....


saya nak tanya juga..kalau kita beli emas sikit2 mcm beli gelang, cincin pastu after few years, kita nak jual emas tu...nanti harga emas tu akan di tolak dgn 28% kan?? so kiranya rugi la kalau kita bust sistem, beli emas, jual emas?

ni tanya je dulu..saya masih tak berapa paham. kawan la yg suruh beli emas kecik2 n sikit2 kumpul2 pastu jual...pastu abg saya plak propose buat investment tp mcm guna sistem gadai2...tak paham la...
haritu mak den jual subang dia kt kedai
kedai amik balik 70%-80% dari nilai emas semasa
tapi still untung la sbb masa dia beli 5 tahun lepas,hrga rm200
masa jual tu dpt rm500 kalau xsalah...
rm500 tu adalah hrga 70-80% dari nilai semasa...
kalau ikutkan nilai semasa boleh dpt lebih lg la..
 

eilynda

Fun Poster
Joined
Dec 7, 2009
Messages
358
Reaction score
36
Points
20
Assalamualaikum,

perlu difahamkan bahawa emas itu tidak patut dilihat sebagai pelaburan dah. Disebabkan keadaan ekonomi worldwide dah semakin teruk. Inflasi semakin menjadi jadi.. RM10000 pada thn 2011 takkan sama nilainya 5-10 thn akan dtg. Bagi mereka yg bijak, mereka akan guna rm10000 dan menukar ia menjadi emas. Katakanlah boleh dpt 60 gm emas 24karat mcm tu.

5-10 tahun lepas tu, emas masih tetap 60gm. tetapi disebabkan nilai wang kertas sudah menurun, maka harga emas akan naik lagi. sebab itulah terbaik utuk simpan emas fizikal.

Emas dan Perak adalah mata wang sunnah yg sudah lama ditinggalkan. Sebagai umat Islam, adalah tugas kita untuk membawa balik sistem matawang emas supaya yg kaya tidak terus menjadi kaya & yg miskin tidak terus menjadi miskin.

Mengenai soalan mengenai jualan balik jewelry emas tu.. depends kat tempat jual. bukan semua tempat 28%.. tu considered tinggi la.

Abang u tu refer pada Ar rahnu pasal gadaian..maksudnya ambik emas yg sudah dibeli dan pergi ar rahnu utk gadaian. Ar Rahnu bagi pinjaman 60%-70% dari harga marhun emas tersebut, boleh guna duit tu beli emas lagi..

Cara tu kalau tak terror buat, boleh rugi jugak la.. yg terbaik, tiap tiap bulan beli emas sikit sikit, lama lama jadi bukit ... ikut kemampuan.. jgn suka hutang aje..

Oh ya.. sila lihat gambar tersebut. Kalau kita guna dinar untuk menunaikan haji, thn 2002 perlu 65 dinar utk seorang pergi haji. tetapi sebab harga wang kertas semakin tak stabil makan harga emas jadi lagi tinggi. Thn 2009 perlu 19 dinar aje.. Skarang lagi la..


Apa apa boleh la tanya.. saya cuba jawab mengikut kemampuan yg ada. good luck
saudara lebih rekemen beli emas sikit2 ek??? tp kiranya mmg akan ada nilai susut emas after few years kita simpan la kan???

lagi nak tanya,kalau kita beli emas apa tah org kata jongkong2 yg 100g tu...lepas beli pastu kita simpan guna gadai ek? tp ada sapa tah msg saya, dia kata takyah guna gadai, beli jongkong tu pastu simpan, simpan kat mana saya pon tak pasti, tp dia kata nanti tiap2 bulan kita dpt 1.5% in return...ini sistem apa plak ni???
 
Last edited:

dme30

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2008
Messages
6,449
Reaction score
87
Points
70
kalau nk beli gold bar baik simpan..skrg bnd tu xleh gadai..simpan untuk jgka masa pnjg..smpai masa boleh lebur dan jadikan emas perhiasan..kalau nk beli gold bar 100g cari sy..harga spesel..ada seketoi je.. :D
 
Sponsored Post
Top
Log in Register