BTC USD 63,777.6 Gold USD 1,776.15
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Membuat jenama sendiri

rasyid9449

Active+ Member
Joined
Jul 10, 2009
Messages
3,469
Reaction score
73
Points
30
Salam saya nak tahu macam mana kita nak buat jenama sendiri contoh mcm klu nak wat biz burger nak buat branding sendiri nak buat minuman jenama sendiri...ada sesiapa x yang tahu camne nak buat jenama sendiri dan apa proses untuk buat jenama sendiri dan pengiraan kos dan sebagai nya jom bincang....
 
Sponsored Post

insanmarhaen

Fun Poster
Joined
Jul 29, 2009
Messages
815
Reaction score
70
Points
20
modal kena besar bro
bt perancangan dulu
bt kertas kerja
n yg penting dlm bisnis ni
jgn hutang dulu
 
Last edited:

Orkidhutan

Fun Poster
Joined
Mar 31, 2010
Messages
223
Reaction score
24
Points
15
Untuk Cap Dagangan (Trademark), Paten (Patent), Hakcipta (copyright), Rekabentuk Perindustrian (Industrial Design) & etcs boleh pergi ke :-

Perbadanan Harta Intelek Malaysia
Unit 1-7, Ground Floor
Menara UOA Bangsar
No 5, Jalan Bangsar Utama 1,
59000 Kuala Lumpur

http://www.myipo.gov.my/

p/s : dulu kat bangunan Daya Bumi..baru je berpindah ke Bangsar
 

insanmarhaen

Fun Poster
Joined
Jul 29, 2009
Messages
815
Reaction score
70
Points
20
Untuk Cap Dagangan (Trademark), Paten (Patent), Hakcipta (copyright), Rekabentuk Perindustrian (Industrial Design) & etcs boleh pergi ke :-

Perbadanan Harta Intelek Malaysia
Unit 1-7, Ground Floor
Menara UOA Bangsar
No 5, Jalan Bangsar Utama 1,
59000 Kuala Lumpur

http://www.myipo.gov.my/

p/s : dulu kat bangunan Daya Bumi..baru je berpindah ke Bangsar

ni suma pun mkn puluh riban jugak ni
 

mohd herman

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2008
Messages
5,194
Reaction score
22
Points
65
ni suma pun mkn puluh riban jugak ni

salam,
xdelah sampai puluh ribu bro.
chanel mana yg bro pegi tuh?
kalo nak buat Trade Mark tu pun baru dalam 2k lebih jek. Itu pun kalo guna lawyer. Kalo buat sendiri lagi murah.:)
 

sapphire87

Freshie
Joined
Nov 30, 2010
Messages
7
Reaction score
0
Points
3
Saya pernah pergi kilang buat batik di Kelantan.Kat situ saya nampak ada pekerja tulis nama orang lain kat kain.Bila saya tanya kenpa dia kata orang ni tempah utk diri dia sendiri.So pendek kata kalau buat biz baju boleh mintak tuan kilang tu buatkan utk kita dan ada jenama kita sendiri.

Saya juga ada seorang kawan, bapak dia ada kilang utk buat ubat2 traditional.
Jadi kalau nak jimat bajet kita boleh buat outsourcing kepada 3rd party.

Contoh lain kalau saya nak jual beg dgn jenam sediri saya boleh beli kat China lepas tu letak tag kat beg tu.Saya pernah tgk beg yang serupa kat online tapi bila kat kedai tu dia letak tag jenama dia.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register