BTC USD 50,372.9 Gold USD 1,785.71
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Membeli barang dari negara china...

ejai996

Junior Member
Messages
65
Joined
Oct 26, 2007
Messages
65
Reaction score
0
Points
6
saya ingin membeli barang dari negara china melalui website, di harap bro di luar sana dapat memberi pendapat sprt procedure jual beli dan adakah kastam malaysia kenakan cukai ke atas barangan itu.
harap bantu.:):):)
 
Sponsored Post

Dzil77

Active Member
Messages
1,908
Joined
Dec 7, 2007
Messages
1,908
Reaction score
1
Points
20
Barang aper ko nak beli, bnyak ker? saiz besar atau kecil?
cuba bg detail ckit, baru bleh komen.. :-?
 

ejai996

Junior Member
Messages
65
Joined
Oct 26, 2007
Messages
65
Reaction score
0
Points
6
oo yeke..

lebih kurang mcm satu mesin ler. kat sini carik tak jumpa.nak beli satu je dulu.
 

pijoe

Legendary Member
Messages
13,527
Paid Membership
Joined
Jun 11, 2008
Messages
13,527
Reaction score
1,387
Points
231
mesin apa??? calculator ke?? mesin rumput??? kena tanya detail nih....
 

ejai996

Junior Member
Messages
65
Joined
Oct 26, 2007
Messages
65
Reaction score
0
Points
6
lebih kurang cam gitu ler.
Harap bro ada yang penah beli brg dari negara luar dpat bantu.

first time nak beli nih..
 

pijoe

Legendary Member
Messages
13,527
Paid Membership
Joined
Jun 11, 2008
Messages
13,527
Reaction score
1,387
Points
231
1'st cari website alibaba ke apa ke... second baca forum..search dalam internet google dan sebagainya pasal company ke apa ke... sebab deal terus dari negaranya terlalu tinggi risikonya... hampir 90% adalah SCAM... banyak orang terutama penjual di ebay.com kena tipu dengan company china ni yang beli terus melalui online... di harap berhati hati...

dia orang biasanya guna dhl hantar kemalaysia dan declare sebagai gift...maka kalau declare sebagai gift maka tak akan dikenakan TAX.... bayaran pos tu bergantung kepada barang dan berat barang...

sebab tu aku nak tanya ko nak beli barang apa..........
 

PopIsDead

Active+ Member
Messages
4,857
Joined
Apr 11, 2007
Messages
4,857
Reaction score
478
Points
41
most seller akan mintak payment melalui TT.
TT ni risky sgt..kalau 1st time trade. Sebab..kalau dia tak deliver..ko nganga jer la..
Kalau boleh elakkan..

cuba arrange payment melalui escrow atau paypal!
ader peluang untuk dapat payment balik..kalau fraud!

pop
 

pijoe

Legendary Member
Messages
13,527
Paid Membership
Joined
Jun 11, 2008
Messages
13,527
Reaction score
1,387
Points
231
payment western union...... baik elakkan....
 

ejai996

Junior Member
Messages
65
Joined
Oct 26, 2007
Messages
65
Reaction score
0
Points
6
oo camtu ke..

tq atas maklumat di berikan.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register