Memalukan keluarga!

CG Sponsors
Sponsored Post

Avista

Active+ Member
Joined
Feb 15, 2010
Messages
2,652
Reaction score
17
Points
25
sapa dok percaya musa hassan hari tu dah dok kutuk tu best dapat markah fitnah free.Masuk buku 35 direct..:eek:
 

misz_lara

Fun Poster
Joined
Mar 16, 2010
Messages
225
Reaction score
1
Points
15


Memalukan dan mengecewakan! Itulah digambarkan pelakon tersohor, Datuk Jalaluddin Hassan, apabila tersebarnya berita perkahwinan penyanyi, Syella Kamaruddin yang dikaitkan dengan abangnya, bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan.


Jalaluddin memberitahu, berita yang tersebar di laman maya itu, membuatkan dia dan keluarga terkejut besar. Malah orang tuanya sendiri tidak mengetahui perkara ini.

“Baru semalam (Jumaat) saya hubungi abang saya. Bila saya bertanyakan perkara ini, abang dan kakak ipar saya tergelak besar.

“Orang paling terkesan dengan khabar ini ialah orang tua kami. Takkanlah abang saya sekejam itu sehingga menyembunyikan hal ini dari pengetahuan mereka,” katanya kepada Zass.

Jalaluddin turut kesal dan marah apabila berita itu turut mengaitkan bapanya.

“Saya ada terbaca artikel berkenaan isu itu. Kenapa menulis sedemikian? Mengaitkan pula ayah saya dalam hal ini.

“Cukuplah mereka membuat cerita tidak benar tentang abang saya. Kini mereka mahu melibatkan ayah saya pula. Orang yang menyebarkan berita ini memang tidak berbudi bahasa,” katanya dalam nada geram.


Gesa Musa ambil tindakan

Berikutan fitnah yang disebarkan, Jalaluddin menggesa abangnya mengambil tindakan ke atas mereka yang menyebarkan fitnah tersebut.

“Bagi saya, mereka yang menyebarkan fitnah ini merupakan orang yang tidak mempunyai hati dan perasaan. Main sedap mulut sahaja berkata-kata.

“Kalau tidak tahu, buat cara tidak tahu. Sebelum sebarkan, siasat dahulu berita itu benar atau tidak,” katanya.

Membangkitkan mengenai perkahwinan yang dikatakan menelan belanja RM15 juta itu, Jalaluddin memberitahu, adalah sesuatu yang mustahil jika abangnya mempunyai wang sebanyak itu kerana menurutnya, Musa merupakan seorang yang sederhana dalam segala hal.

“Abang saya memakai selipar apabila keluar. Dia juga pergi ke kedai mamak untuk makan. Kalau abang saya mampu mengadakan majlis perkahwinan yang berjumlah RM15 juta, pasti bapa saya kini hidup lebih senang,” katanya.


Minta suami Syella tampil

Selain akan mengambil tindakan ke atas mereka yang menyebarkan fitnah ini, Jalaluddin juga turut meminta agar suami Syella tampil membuat kenyataan.

“Perkara ini melibatkan maruah kami sekeluarga. Jika suami Syella seorang yang gentleman, sila tampil dan betulkan keadaan,” katanya.

Jalaluddin juga meminta agar Syella tidak terus menyembunyikan suaminya itu.

“Sekiranya suami Syella rasa bertanggungjawab terhadap isu ini, dia harus datang ke depan dan tonjolkan dirinya.

“Dia harus sedar, kami semua terluka dengan tohmahan yang dibuat oleh masyarakat, terutama terhadap orang tua saya. Tambahan pula, perkara ini tidak semena-mena melibatkan orang yang tidak bersalah,” kata Jalaluddin.

Sebelum ini, perkahwinan Syella, mengejutkan orang ramai apabila majlis persandingan dan hantaran yang diterima mencecah RM15 juta.

Bertambah kecoh, apabila Syella, dikatakan berkahwin dengan orang kenamaan yang pernah memegang jawatan penting dalam negara.

Gambar mereka turut tersebar dan nama bekas Ketua Polis Negara, Tan Sri Musa Hassan, tiba-tiba menjadi sebutan. Musa, bagaimanapun, dalam satu kenyataan, menafikan khabar itu dan akan mengambil tindakan undang-undang ke atas mereka yang menyebarkan berita palsu itu.

Sementara itu, Syella gagal dihubungi bagi menjelaskan perkara sebenar.

syella yg kawen sorang diri atas pelamin and pkai baju kawen nmpak 'segala2' isinya tu eh??muahahahah :D

ap agak2 nye pasaan org yg kena saman tu sbb si syella ni?
 

nonenime

Active Member
Joined
Sep 5, 2011
Messages
1,638
Reaction score
25
Points
30
b0ngek punye syel nie..disbbkan die org len dh ssh..dpt laki pn penak0t..ape daaa..~X(
 

padi

Active Member
Joined
May 7, 2010
Messages
1,504
Reaction score
0
Points
20
kalau dh tahu nk kawin sorok dr org ramai x payah lah buka crita kt suratkabar!!
 

reen7

Fun Poster
Joined
Aug 11, 2011
Messages
521
Reaction score
1
Points
15
syella takut retis caras laki dia..tu yg duk sorokkan laki dia..hehehe
 

achok

Legendary Member
Joined
Jul 8, 2008
Messages
14,579
Reaction score
264
Points
141
Majlis Perkahwinan: Antara Adat Dan Syariat

DilaDellila • 5 years ago • 1,666 viewed

Send To FriendSend To Friend

IM ArticleIM Article

ShareShare
Advertisement Random Highlight

Sudah menjadi amalan, walimatulurus atau kenduri perkahwinan diadakan sebagai meraikan mempelai menjadi raja sehari. Perkahwinan tanpa majlis walimatulurus akan hilang seri hari istimewa yang menjadi ingatan seumur hidup.

Sebenarnya, majlis walimatulurus bukan setakat adat dalam masyarakat Melayu, tetapi juga dituntut oleh agama Islam. Nabi Muhammad menyuruh Abdul Rahman bin Auf yang mahu berkahwin agar mengadakan walimatulurus sempena perkahwinannya biarpun sekadar menyembelih seekor kambing.

Antara tujuan mengadakan walimatulurus ialah untuk menyebarkan berita perkahwinan itu. Hebahan itu amat penting bertujuan mengelak fitnah yang mungkin dilemparkan kepada pasangan yang baru berkahwin.

Sekirannya perkahwinan itu tidak diketahui orang lain, mereka mungkin dituduh melakukan maksiat atau perbuatan sumbang apabila berdua-duan. Sekiranya isteri mengandung, kemungkinan dia dituduh berzina.

Hebahan itu juga akan memberitahu mengenai status seseorang wanita menjadi isteri. Hal ini dapat mengelak ada lelaki lain menaruh minat terhadapnya.

Sebab itu, setiap majlis perkahwinan mesti dihebahkan dengan apa cara sekalipun. Jika tidak mampu atau tidak mahu mengadakan walimatulurus, sebarkan berita perkahwinan itu melalui jiran tetangga.

Perbuatan menyumbunyikan status perkahwinan seperti dilakukan seleberiti memang tidak patut dilakukan. Berkahwin dan mempunyai anak sepatutnya menjadi kebanggan dan bukannya satu bebanan yang perlu disembunyikan kepada umum.

Biarpun walimatulurus dianggap sunat muakad, tetapi tidak pula ditetapkan jenis majlis atau besar mana harus diadakan. Apa yang jelas, Rasulullah sentiasa menyebut agar majlis tersebut diadakan biarpun dalam majlis yang kecil.

Majlis walimatulurus sebagai tanda kesyukuran dengan termeterainya ikatan perkahwinan yang menjadi matlamat hidup setiap pasangan. Setiap lelaki dan perempuan yang berkahwin, bermakna menyempurnakan salah satu tuntutan agama.

Perkahwinan merupakan satu mahligai kehidupan untuk melengkapkan tabie kejadian manusia yang mana lelaki dan perempuan selain memerlukan antara satu sama lain. Daripada perkahwinan terbentuknya kehidupan keluarga yang bahagia.

Walimatulurus yang diadakan hendaklah dijemput jiran tetangga yang terdekat tanpa mengira mereka itu kaya atau miskin, ada pertalian saudara atau tidak. Jemputan itu selaras dengan tujuan untuk merapatkan hubungan sesama jiran tetangga.

Penglibatan semua jiran dalam majlis walimatulurus diumpamakan seperti satu keluarga besar. Semua orang berhak bersyukur dan bergembira dengan terlaksananya perkahwinan tersebut.

Amalan menjemput hanya mereka dari kelompok yang setaraf yakni golongan kaya hanya menjemput golongan kaya, tidak mencapai matlamat mengapa majlis tersebut digalak diadakan. Majlis demikian akan menyuburkan lagi sikap mementingkan diri dan sombong di dalam masyarakat.

Sesungguhnya majlis walimatulurus yang diadakan golongan kaya yang tidak menjemput sama gologan orang miskin turut serta adalah majlis tidak diberkati.

Perkara ini dijelaskan Rasulullah dalam sebuah hadis bermaksud: ?Sejelik-jelik makanan ialah makanan dari majlis walimatulurus yang hanya dijemput orang kaya sahaja, orang fakir dan miskin tidak pula dijemput untuk makan bersama.? (Hadis riwayat Bukhari).

Menyediakan makanan untuk orang lain turut menikmatinya merupakan amalan mulia yang perlu disuburkan dalam masyarakat. Perbuatan itu lambang ikatan persaudaraan dan melahirkan kesyukuran dengan rezeki yang dimiliki.

Keberkatan dan kemuliaan amalan tersebut bertambah-tambah lagi apabila turut dihadiri golongan miskin dan fakir yang amat memerlukan makanan. Golongan ini jarang berpeluang menikmati hidangan yang enak dan lazat.

Sabda Rasulullah bermaksud: ?Sesungguhnya malaikat tetap mendoakan seseorang selama hidangan makanannya masih terhampar atau tersedia untuk tetamu.? (Hadis riwayat Tarmizi).

Memandangkan walimatulurus menjadi satu tuntutan agama, maka sesiapa yang dijemput untuk menghadirinya juga dituntut menghadirinya. Menjadi hak sesama Muslim menunaikan jemputan Muslim yang lain.

Sebuah hadis diriwayatkan Bukhari bermaksud: ?Jika seseorang antara kamu dijemput ke walimatulurus, maka hendaklah dia mendatangi majlis tersebut.?

Individu menghadiri walimatulurus diharuskan membawa hadiah, makanan, atau melakukan gotong royong menjayakan majlis itu. Ini bergantung kepada kemampuan dan keikhlasan masing-masing untuk sama-sama menyumbang menjayakan sesuatu yang baik.

Pun begitu, orang yang mengadakan majlis walimatulurus tidak harus sama sekali mengharapkan hadiah atau sumbangan daripada para jumputan. Jamuan yang disediakan itu hendaklah diniatkan sebagai sedekah dan tidak seharusnya mengharapkan apa-apa balasan.

Sikap sesetengah orang yang mengadakan majlis walimatulurus seumpama satu ?perniagaan? dengan cara mengharapkan sumbangan daripada tetamu yang hadir adalah bertentangan dengan tuntutan agama.

Sudah menjadi kebiasaan, tetamu seperti rasa terpaksa memberi sumbangan kepada tuan rumah. Sebab itu banyak yang akan mengeluh apabila tiba musim di mana banyak pasangan berkahwin mengadakan majlis walimatulurus kerana terpaksa menyediakan peruntukan untuk membeli hadiah atau memberi sumbangan wang.

Kecederungan mengadakan majlis walimatulurus di luar batasan kemampuan banyak mengundang masalah. Amalan berhutang dan menggadaikan harta demi mengadakan walimatulurus yang meriah dan hebat ditegah dalam Islam.

Disebabkan ingin mengadakan majlis walimatulurus yang meriah dan hebat, maka banyak pasangan yang ingin berkahwin terpaksa ditangguhkan disebabkan belum cukup wang. Sesiapa yang menangguh perkahwinan sedangkan telah bertemu pasangan sesuai, sebenarnya tidak peka kepada tuntutan agama.

Islam menggalakkan agar perkahwinan disegerakan. Sabda Rasulullah bermaksud: ?Ada tiga perkara yang tidak bolah dilambatkan, iaitu sembahyang apabila tiba waktunya, menyelenggarakan jenazah dan mengahwinkan seorang perempuan apabila sudah memperoleh jodoh yang sesuai.? (Hadis riwayat Tarmizi).

Allah memberkati perkahwinan dengan melimpahkan kebahagiaan dan rezeki kepada pasangan suami isteri. Pepatah ada mengatakan perkahwinan diumpamakan membuka pintu rahmat dan rezeki.

Firman Allah bermaksud: ?Kahwinkanlah anak-anak kamu (yang belum kahwin) dan orang-orang yang sudah sampai masanya berkahwin dari hamba-hambamu yang lelaki dan perempuan. Jika mereka itu orang-orang yang tidak mampu, mereka Allah akan memberikan kekayaan kepada mereka dari anugerah-Nya.? (Surah an-Nur, ayat 32).

Perkahwinan perlu disegerakan tanpa memikirkan penangguhan disebabkan ingin mengadakan walimatulurus yang besar. Sesungguhnya Islam sentiasa mengutamakan kesederhanaan dan melakukan ikut kemampuan.

Firman Allah bermaksud: ?Hamba-hamba Allah ialah mereka yang apabila membelanjakan hartanya, tidak boros dan tidak kedekut, sebaliknya perbelanjaan mereka adalah sederhana.? (Surah al-Furqan, ayat 67).

Majlis walimatulurus dalam masyarakat Melayu biasanya turut melibatkan majlis persandingan. Ini dikaitkan dengan amalan Hindu Kuno yang pernah bertapak di negara kita sebelum kedatangan agama Islam.

Namun begitu, ulama sepakat mengatakan hukumnya harus jika dilakukan dengan tertib. Persandingan yang dilakukan hendaklah sekadar bertujuan ?bersua muka? dengan tetamu yang hadir di kalangan ahli keluarga. Pakaian pengantin perempuan mesti menutup aurat.

Majlis persandingan juga mesti tidak mempamerkan unsur membazir dan tidak bertujuan untuk bermegah-megah.

- sendiri buat, sendiri tanggung...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register