Memahami 4 DIMENSI | Akhirnya Kita Sedar Otak Kita Ni TAK HEBAT MANA PUN sebenarnya

CG Sponsors




iced_coolz

Fun Poster
Joined
May 18, 2013
Messages
816
Reaction score
86
Points
20
dimensi kena kaitkan dengan garis masa...

ini pun satu lagi...susah nak hadam...dalam masa sekarang wujud dimensi masa lain...

sebagai contoh...

ada manusia masuk ke alam ghaib...dia telah hilang beberapa minggu di dimensi kita...namun dia rasa baru 2-3 hari di dimensi alam ghaib...

bagaimana kita nak ceritakan garis masa tersebut...

masa di dalam masa....

lepas tu mula lah orang kaitkan teori manusia merentas masa...

kalo semua di kaitkan dengan akal kita yang lemah ini...tidak terjangkau fikiran...

namun adalah lebih baik jika kita nak kaji benda2 gini...bila d akhir kekeliruan kita itu...dapat kita melihat betapa ilmu Allah ni tidak terbatas berbanding dengan manusia yang ilmunya yang banyak tu ibarat setitik air yang jatuh ke lautan.....
utk saya, masa yg lepas(past), sekarang(present) dan akan datang(future) telah berlaku dgn serentak.

kisah Nabi Musa dgn Nabi Khidir.
 
Sponsored Post

traderfox

Super Active Member
Joined
Apr 25, 2008
Messages
7,576
Reaction score
177
Points
73
dewata raya dah sampa 6 dimensi tak silap
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,883
Reaction score
2,777
Points
201
utk saya, masa yg lepas(past), sekarang(present) dan akan datang(future) telah berlaku dgn serentak.

kisah Nabi Musa dgn Nabi Khidir.
ya..ada juga mengikut kefahaman ini...

apa pun yang kita fikir...semua nya tidak salah..

yang salah adalah mereka yang tidak memahami dimensi..

bagaimana teknologi berkembang..begitu juga pemikiran manusia akan di kembang apabila menjumpai aras dimensi yang berbeza dari manusia lain..

sampai mana...

kalo tanya saya...jawapannya infiniti..seperti mana alam cakrawala...infiniti...
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,327
Reaction score
2,062
Points
141
demensi ke 4 katanya adalah masa..

maksudnya MASA duduk dalam demensi ke 4, oleh itu semua makhluk dalam demensi ke 4 dan kebawah tertakluk kepada MASA..

contoh seorang user pernah bagi paham adalah : semalam kita bersama kawan2 kita, harini pulak kita keseorangan, so mana kawan2 kita harini pergi pulak?

begitulah contoh video pemahaman demensi ketiga dan kedua.. sekiranya makhluk demensi ke 3 (kita) nk masuk ke demensi ke 2 (sehelai kertas), makhluk demensi ke 2 hanya dapat melihat cebisan sahaja kewujudan rupa sebenarnya kita, jadi mana cebisan2 yg lain? tetap ada di demensi ke 3 tetapi demensi ke 2 tidak dapat melihatnya.

begitu juga demensi ke 4 (MASA) semalam kita bersama kawan2 harini kita keseorangan, sebenarnya kita bukan keseorangan tetapi kawan kita berada di tempat lain yg kita tidak nampak. Maksudnya batas demensi ke 3 kita ada limit. kalaulah kita dapak unlock demensi ke 4 maksudnya kita dapat melihat kawan2 kita yang lain walaupun mereka berada berjauhan.

sebab itulah kisah israk mikraj tu Rasulullah berjumpa dengan ALLAH S.W.T tlah diangkat sehingga luar langit ke 7, iaitu di luar dari semua demensi yg wujud. sebab Allah S.W.T tidak tertakluk kepada ciptaannya. dan mustahil untuk kita dapat melihat zat ALLAH. sedangkan demensi ke 4 pun susah untuk kita faham ZAT nya.

sapa kaji dan paham insyaallah akan lebih BERIMAN..


benda2 timeline ni dgr mcm mengarut...

tapi para2 saintis pun ramai percaya benda ni, cuma takde bukti je lah....
sekadar teori saja...

pasal takdir pun ada kaitan dgn 4 dimensi...

contoh, hari ni aku bangun pagi, aku terpikir dalam kepala nk pergi kerja ke nk ponteng tidur kt rumah...kat situ je pun dah tercipta dua universe yg berbeza....
1. universe yg pertama, aku tidur di rumah
2. universe yg kedua, aku pi kerja..

dan dua universe ni perjalanannya akan jadi berbeza....

aku susah nk ckp la...


sbb tu kdg2 org salah tafsir maksud takdir...

dia ckp, "kalau takdir aku hidup miskin, miskin je lah, buat apa usaha keras sgt"..

padahal takdir ni maksudnya pilihan kita sendiri..

contoh hari ni, aku ada dua pilihan
- nk terima tawaran kerja di syarikat A
- ataupun nk menganggur dulu

kalau aku pilih nk menganggur, takdir aku akan jadi mcm ni
kalau aku pilih kerja di syarikat A, takdir aku akan jadi mcm ni..


maksudnya, takdir itu mmg lah sudah ditetapkan, tapi still ada pilihan.....haha...susah la nk explain....

maksudnya kita still boleh pilih takdir mana yg kita nak....lebih kurang mcm tu lah...

contoh mcm jalan lah...jalan bnyk bercabang...dan jalan tu mmg dh dibina dh nk pergi ke mana mana,,,tapi pilihan still di tangan kita utk lalu jalan mana....lebih kurang mcm tu lah..


sama mcm takdir...takdir juga dipenuhi dgn cabang dan pilihan... .dan takdir utk kita sendiri mmg dah dicipta sejak dalam rahim ibu lagi... cuma yg tinggal, kita perlu pilih je cabang/pilihan mana yg kita nak....
 

imrantech

Active Member
Joined
May 18, 2013
Messages
1,845
Reaction score
106
Points
33
dimensi kita duduk sekarang ni 4d la. 3 dimensi ruang + 1 dimensi masa. dimensi ruang kena lekatkan dgn dimensi masa. x,y,z(ruang) + time
 

Defxz

Fun Poster
Joined
Oct 2, 2010
Messages
287
Reaction score
10
Points
15
benda2 timeline ni dgr mcm mengarut...

tapi para2 saintis pun ramai percaya benda ni, cuma takde bukti je lah....
sekadar teori saja...

pasal takdir pun ada kaitan dgn 4 dimensi...

contoh, hari ni aku bangun pagi, aku terpikir dalam kepala nk pergi kerja ke nk ponteng tidur kt rumah...kat situ je pun dah tercipta dua universe yg berbeza....
1. universe yg pertama, aku tidur di rumah
2. universe yg kedua, aku pi kerja..

dan dua universe ni perjalanannya akan jadi berbeza....

aku susah nk ckp la...


sbb tu kdg2 org salah tafsir maksud takdir...

dia ckp, "kalau takdir aku hidup miskin, miskin je lah, buat apa usaha keras sgt"..

padahal takdir ni maksudnya pilihan kita sendiri..

contoh hari ni, aku ada dua pilihan
- nk terima tawaran kerja di syarikat A
- ataupun nk menganggur dulu

kalau aku pilih nk menganggur, takdir aku akan jadi mcm ni
kalau aku pilih kerja di syarikat A, takdir aku akan jadi mcm ni..


maksudnya, takdir itu mmg lah sudah ditetapkan, tapi still ada pilihan.....haha...susah la nk explain....

maksudnya kita still boleh pilih takdir mana yg kita nak....lebih kurang mcm tu lah...

contoh mcm jalan lah...jalan bnyk bercabang...dan jalan tu mmg dh dibina dh nk pergi ke mana mana,,,tapi pilihan still di tangan kita utk lalu jalan mana....lebih kurang mcm tu lah..


sama mcm takdir...takdir juga dipenuhi dgn cabang dan pilihan... .dan takdir utk kita sendiri mmg dah dicipta sejak dalam rahim ibu lagi... cuma yg tinggal, kita perlu pilih je cabang/pilihan mana yg kita nak....
Menarik.. pernah baca juga pasal ni, multiverse.. Semua dah tertulis tapi kita ada pilihan.. dalam blog ni dia explain ada kaitan dengan luh mahfuz :-? https://zulsegamat.wordpress.com/2019/06/03/trafik-langit-dan-luh-mahfuz/
 
Last edited:

blink_182

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2008
Messages
9,785
Reaction score
20
Points
65
Yup.. Aku paham.. Aku pun rasa gini gak mcm yg ko rasa...
 

blink_182

Super Active Member
Joined
Jan 22, 2008
Messages
9,785
Reaction score
20
Points
65
benda2 timeline ni dgr mcm mengarut...

tapi para2 saintis pun ramai percaya benda ni, cuma takde bukti je lah....
sekadar teori saja...

pasal takdir pun ada kaitan dgn 4 dimensi...

contoh, hari ni aku bangun pagi, aku terpikir dalam kepala nk pergi kerja ke nk ponteng tidur kt rumah...kat situ je pun dah tercipta dua universe yg berbeza....
1. universe yg pertama, aku tidur di rumah
2. universe yg kedua, aku pi kerja..

dan dua universe ni perjalanannya akan jadi berbeza....

aku susah nk ckp la...


sbb tu kdg2 org salah tafsir maksud takdir...

dia ckp, "kalau takdir aku hidup miskin, miskin je lah, buat apa usaha keras sgt"..

padahal takdir ni maksudnya pilihan kita sendiri..

contoh hari ni, aku ada dua pilihan
- nk terima tawaran kerja di syarikat A
- ataupun nk menganggur dulu

kalau aku pilih nk menganggur, takdir aku akan jadi mcm ni
kalau aku pilih kerja di syarikat A, takdir aku akan jadi mcm ni..


maksudnya, takdir itu mmg lah sudah ditetapkan, tapi still ada pilihan.....haha...susah la nk explain....

maksudnya kita still boleh pilih takdir mana yg kita nak....lebih kurang mcm tu lah...

contoh mcm jalan lah...jalan bnyk bercabang...dan jalan tu mmg dh dibina dh nk pergi ke mana mana,,,tapi pilihan still di tangan kita utk lalu jalan mana....lebih kurang mcm tu lah..


sama mcm takdir...takdir juga dipenuhi dgn cabang dan pilihan... .dan takdir utk kita sendiri mmg dah dicipta sejak dalam rahim ibu lagi... cuma yg tinggal, kita perlu pilih je cabang/pilihan mana yg kita nak....
Yup.. Aku paham.. Aku pun rasa gini gak mcm yg ko rasa.
 

pecot85

CG Top Poster Club
Joined
Jan 11, 2009
Messages
27,973
Reaction score
826
Points
161
hanya ahli kasyaf yang akan dapat kefahaman yang sebenar benarnya
 

Muhammad_27

Super Active Member
Joined
Nov 8, 2007
Messages
7,909
Reaction score
82
Points
70
benda2 timeline ni dgr mcm mengarut...

tapi para2 saintis pun ramai percaya benda ni, cuma takde bukti je lah....
sekadar teori saja...

pasal takdir pun ada kaitan dgn 4 dimensi...

contoh, hari ni aku bangun pagi, aku terpikir dalam kepala nk pergi kerja ke nk ponteng tidur kt rumah...kat situ je pun dah tercipta dua universe yg berbeza....
1. universe yg pertama, aku tidur di rumah
2. universe yg kedua, aku pi kerja..

dan dua universe ni perjalanannya akan jadi berbeza....

aku susah nk ckp la...


sbb tu kdg2 org salah tafsir maksud takdir...

dia ckp, "kalau takdir aku hidup miskin, miskin je lah, buat apa usaha keras sgt"..

padahal takdir ni maksudnya pilihan kita sendiri..

contoh hari ni, aku ada dua pilihan
- nk terima tawaran kerja di syarikat A
- ataupun nk menganggur dulu

kalau aku pilih nk menganggur, takdir aku akan jadi mcm ni
kalau aku pilih kerja di syarikat A, takdir aku akan jadi mcm ni..


maksudnya, takdir itu mmg lah sudah ditetapkan, tapi still ada pilihan.....haha...susah la nk explain....

maksudnya kita still boleh pilih takdir mana yg kita nak....lebih kurang mcm tu lah...

contoh mcm jalan lah...jalan bnyk bercabang...dan jalan tu mmg dh dibina dh nk pergi ke mana mana,,,tapi pilihan still di tangan kita utk lalu jalan mana....lebih kurang mcm tu lah..


sama mcm takdir...takdir juga dipenuhi dgn cabang dan pilihan... .dan takdir utk kita sendiri mmg dah dicipta sejak dalam rahim ibu lagi... cuma yg tinggal, kita perlu pilih je cabang/pilihan mana yg kita nak....
Paling senang nk paham berkenaan TAKDIR adalah melalui pemahaman komputer. (cth utk ummat skrg paham)

TAKDIR telah di tulis sebelum di ciptakan segala ALAM ini.. TAKDIR ditulis di LUH MAHFUZ.

dalam ilmu komputer, sebelum nk cipta sistem komputer perkara yang perlu di tulis adalah PENGATURCARAAN KOMPUTER (PROGRAMMING) iaitu code yg selalu kita nampak 10101000 1(yes) 0(no) - ini adalah asa pengaturcaraan komputer atau programming sesuatu sistem.

tapi di sisi ALLAH S.W.T, LUH MAHFUZ adalah pengaturcaraan ciptaaan yang sangat hebat, sehingga sesuatu perkara telah ditentukan melalui konsep possibility (sama macam komputer) tapi LUH MAHFUZ lagi hebat dari ciptaan manusia..

Jadi bagi mudah paham, dalam sistem komputer kita telah ada programming yang cukup lengkap iaitu perkara2 yang sekiranya kita pilih YES / NO ianya akan terjadi mengikut atauran program yg telah ditetapkan.. contoh sekiranya kita buka microsoft word dan tulis satu surat.. apabila nk tutup kita di beri pilihan utk SAVE YES OR NO, KALO KITA PILIH YES ianya akan terzahirlah tersimpan dalam sesuatu FOLDER.. tetapi kalo kita pilih NO.. ianya tidak akan terzahir. (ITULAH DIPANGGIL PILIHAN DI TANGGAN KITA)

sebab itulah dalam LUH MAHFUZ telah di tulis pelbagai takdir untuk diri kita, hanya PILIHAN yang menentukan TAKDIR mana yang TERZAHIR..

contoh dalam LUH MAHFUZ telah di tulis selengkapnya TAKDIR seorang HAMBA A, sekiranya pagi ini dia pergi kerja ian akan menerima rezeki (UPAH) sekiranya ia duduk rumah ia tidak menerima apa-apa UPAH.. kedua2 takdir ini telah catat dalam LUH MAHFUZ cuma MANUISA sahaja yang pilih untuk zahir kan pilihan mana. Walaupun pilihan kedua tidak dipilih.. tapi tetap ada di dalam LUH MAHFUZ..cuma nya ianya tidak terjadi / berlaku. tetapi aturan itu tetap ada.

SEBAB itulah lah kita yang akan dipertanggungjawabkan keatas apa yang kita PILIH. ALLAh telah memberi RAHMATNYA KUASANYA UNTUK MANUSIA MEMILIH. DAN MANUSIALAH YANG AKAN MENENTUKAN KEMANA NASIB KITA.

Jadi tiada ALASAN kita mengatakan sekiranya kita buat JAHAT, itu adalah sebab takdir ALLAH dah tentukan.. sedangkan BAIK dan BURUK ALLAH yang tentukan, dan banyak AYAT ALLAH menyeru untuk kita membuat KEBAIKAN. jadi kalau kita tetap memilih utk membuat kejahatan juga, itu adalah PILIHAN kita sendiri.

Ade yang paham ke? :D:D

SEBAB itu lah kita akan dipertanggungjawabkan a
 
Sponsored Post
Top
Log in Register