Memahami 4 DIMENSI | Akhirnya Kita Sedar Otak Kita Ni TAK HEBAT MANA PUN sebenarnya

Recommended Brokers


syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,036
Reaction score
1,928
Points
141
salam...saja nk share video kat bawah ni...

aku ni dari dulu lagi duk dengar pasal 4D, tapi aku masih tak faham sampai kesudah...

tapi lepas tgk video kat bawah ni, baru la aku faham....

dan sekarang barulah aku faham KENAPA TESSERACT dalam filem "Interstellar" nampak bertindih-tindih.... :D


p/s: betul lah org cakap, "semakin kita mempelajari ilmu, semakin kita rasa diri ini kerdil dan sgt lemah"

 
Last edited:
Sponsored Post

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,036
Reaction score
1,928
Points
141
berdasarkan apa yg aku faham pasal 4 dimensi ni,,,

ok lah...
kalau lah kita nak kaitkan 4 dimensi dgn dunia ghaib....

apa2 makhluk yg berada dalam dunia 4 dimensi, cara dia melihat akan berbeza dengan cara penglihatan kita (yg ni mmg kita takkan boleh imagine mcm mana PENGLIHATAN dlm 4 dimensi)....

makhluk 4 dimensi boleh datang ke dunia kita dan boleh hilang sekelip mata....

sekejap ada, sekejap takda.....

dan,, jika ada makhluk 4 dimensi ni masuk dalam dunia kita, kita akan nampak makhluk tu,, tp apa yg kita nampak dgn mata 3D kita bukanlah bentuk sebenar makhluk tu..,,,...


itu apa yg aku faham stakat ni lah...tu mungkin basic je tu..... :D

kalau ada info lagi, aku akan update lg...
 
Last edited:

iced_coolz

Fun Poster
Joined
May 18, 2013
Messages
814
Reaction score
86
Points
20
apa yg dilihat oleh seseorang itu yg tidak dapat di link kan dgn pengetahuan/ilmu di alam kita ni, otak akan flag kan ianya sesuatu yg pelik, ngeri, keliru dan akan di link kan dgn objek yg difikirkan sesuai iaitu mende mistik dgn keseraman, kengerian. tapi tu semua bergantung pada level ilmu individu2 tersebut.
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,036
Reaction score
1,928
Points
141
apa yg dilihat oleh seseorang itu yg tidak dapat di link kan dgn pengetahuan/ilmu di alam kita ni, otak akan flag kan ianya sesuatu yg pelik, ngeri, keliru dan akan di link kan dgn objek yg difikirkan sesuai iaitu mende mistik dgn keseraman, kengerian. tapi tu semua bergantung pada level ilmu individu2 tersebut.
betul...sbb tu aku ckp otak kita ni sebenarnya bukan hebat sgt pun...

sbb otak kita ni mmg ada limit.....

kita mungkin boleh faham apa itu 4 DIMENSI...
tapi percaya lah, apa yg kita faham tu hanya sikit je,, dan otak kita LANGSUNG tak akan dapat lihat (atau imagine) bagaimana RUPA SEBENAR ALAM 4 DIMENSI tu....

kecuali dengan izin ALLAH..kun fayakun...wallahualam...
 

DreamCatcher

CG Top Poster Club
Joined
Jan 11, 2008
Messages
23,674
Reaction score
896
Points
166
den yg tgk video tu pun sampai skang tak faham.. kena buat stail animasi jepun agaknya baru faham

mcm kaguya dimension tu
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
9,036
Reaction score
1,928
Points
141
jin duduk dimensi ke berapa ??
itu wallahualam....tp yang pasti, (berdasarkan ilmu dimensi yg kita faham ni), jin mmg ada di dimensi ke 4 dan ke atas... (4,5,6,7 dan ke atas)..

wallahualam
 

Deen27

Active+ Member
Joined
Jan 25, 2012
Messages
2,923
Reaction score
68
Points
35
It is called matrixs. Kalau ada contoh lain lagi mudah nak paham, leh try tngk video ni. Tapi dlm englais la

https://youtu.be/C6kn6nXMWF0

Kalau de sapa yg leh tolong. Mintak tukar link ni ke video tube :p

Btw, mmng kalau ikut popular concept sekarang ni, antara sbb kita lihat makhluk atas dri kita(makhlus halus) dlm keadaan yg mengerikan sbb kita hanya melihat serpihan dri bentuk sebenar makhluk tu. Tu nampak lain macam, sbb otak kita langsung x leh nak tafsir apa tu. Dan ada dalam 11 matriks setakat ni yg dipercayai ada oleh yg mengkaji bab ni.. hehe. Menarik yg ni. Dalam sngt. Dlm The Matrix pon cube cite sal ni.. tapi bnyk lagi yg x boleh nak dicakupnya
 

marvelous

Legendary Member
Joined
Aug 21, 2006
Messages
16,796
Reaction score
2,729
Points
201
dimensi kena kaitkan dengan garis masa...

ini pun satu lagi...susah nak hadam...dalam masa sekarang wujud dimensi masa lain...

sebagai contoh...

ada manusia masuk ke alam ghaib...dia telah hilang beberapa minggu di dimensi kita...namun dia rasa baru 2-3 hari di dimensi alam ghaib...

bagaimana kita nak ceritakan garis masa tersebut...

masa di dalam masa....

lepas tu mula lah orang kaitkan teori manusia merentas masa...

kalo semua di kaitkan dengan akal kita yang lemah ini...tidak terjangkau fikiran...

namun adalah lebih baik jika kita nak kaji benda2 gini...bila d akhir kekeliruan kita itu...dapat kita melihat betapa ilmu Allah ni tidak terbatas berbanding dengan manusia yang ilmunya yang banyak tu ibarat setitik air yang jatuh ke lautan.....
 

Muhammad_27

Super Active Member
Joined
Nov 8, 2007
Messages
7,908
Reaction score
82
Points
70
demensi ke 4 katanya adalah masa..

maksudnya MASA duduk dalam demensi ke 4, oleh itu semua makhluk dalam demensi ke 4 dan kebawah tertakluk kepada MASA..

contoh seorang user pernah bagi paham adalah : semalam kita bersama kawan2 kita, harini pulak kita keseorangan, so mana kawan2 kita harini pergi pulak?

begitulah contoh video pemahaman demensi ketiga dan kedua.. sekiranya makhluk demensi ke 3 (kita) nk masuk ke demensi ke 2 (sehelai kertas), makhluk demensi ke 2 hanya dapat melihat cebisan sahaja kewujudan rupa sebenarnya kita, jadi mana cebisan2 yg lain? tetap ada di demensi ke 3 tetapi demensi ke 2 tidak dapat melihatnya.

begitu juga demensi ke 4 (MASA) semalam kita bersama kawan2 harini kita keseorangan, sebenarnya kita bukan keseorangan tetapi kawan kita berada di tempat lain yg kita tidak nampak. Maksudnya batas demensi ke 3 kita ada limit. kalaulah kita dapak unlock demensi ke 4 maksudnya kita dapat melihat kawan2 kita yang lain walaupun mereka berada berjauhan.

sebab itulah kisah israk mikraj tu Rasulullah berjumpa dengan ALLAH S.W.T tlah diangkat sehingga luar langit ke 7, iaitu di luar dari semua demensi yg wujud. sebab Allah S.W.T tidak tertakluk kepada ciptaannya. dan mustahil untuk kita dapat melihat zat ALLAH. sedangkan demensi ke 4 pun susah untuk kita faham ZAT nya.

sapa kaji dan paham insyaallah akan lebih BERIMAN..
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register