BTC USD 23,781.2 Gold USD 1,928.23
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Melayu yg dilupakan Sejarah?....HMS MELAYU..Kapal Dana Soltan Soltan Melayu....

biggie80

Active+ Member
Messages
3,293
Joined
Jul 14, 2010
Messages
3,293
Reaction score
802
Points
71
sebenarnya kedua2 Khalifah Uthmaniayyah Turki dan Kesultanan Melayu telah terperangkap dalam agenda british waktu itu....

sultan waktu itu pula jenis bukan yang beramanah pula... habis hak orang melayu digadai demi kepentingan sendiri

Hanya kerana wang dan gaji bulanan....lihatlah pewaris2nya sekarang...tak tumpah seperti induk....
 
Sponsored Post

TokCu

Legendary Member
gem
Messages
11,155
Joined
Jul 25, 2011
Messages
11,155
Reaction score
540
Points
161
Hanya kerana wang dan gaji bulanan....lihatlah pewaris2nya sekarang...tak tumpah seperti induk....

benar bagai dikata...
bukan sekadar imbuhan diri tetapi untuk memastikan kesinambungan pewarisan tahta seperti berlaku di johor ketika dulu...

siapa kata kata pewaris tahta itu dari bapa kepada anak secara otomatik... yang jadi otomatik bila inggeris setuju...
 

biggie80

Active+ Member
Messages
3,293
Joined
Jul 14, 2010
Messages
3,293
Reaction score
802
Points
71
benar bagai dikata...
bukan sekadar imbuhan diri tetapi untuk memastikan kesinambungan pewarisan tahta seperti berlaku di johor ketika dulu...

siapa kata kata pewaris tahta itu dari bapa kepada anak secara otomatik... yang jadi otomatik bila inggeris setuju...

Malas nak sebut negeri tapi campur tangan dalam Meng"design" kesultanan mereka benar2 telah merobek salasilah dan wasilah Melayu hingga kini dan selamanya...
 

TokCu

Legendary Member
gem
Messages
11,155
Joined
Jul 25, 2011
Messages
11,155
Reaction score
540
Points
161
zaman penjajahan british ni...

di zaman selepasa era itu ada orang melayu berbangga2 dengan inggeris kononnya salah satu dari negara "The Great British Empire"

bila cakap asyik london london london....
kini akhlak budak melayu kekadang lebih teruk dari minah salleh london
 

jamtulenmurah

CG Top Poster Club
gem
Messages
25,458
Joined
Mar 11, 2009
Messages
25,458
Reaction score
7,728
Points
316
yang memang dalam dalam maksud salasilah kesultanan itu...
lanun pun boleh jadi sultan:))

itu lanun pi bunuh waris sebenar. ekekekee

lepas tu klem diri tu soltan.

lanun betul.

tgk la waris lanun mcm mana hamjadah buruk perangai.

Main bola pun nak kidnap player org len.

Lanun sungguh. ekekekee :)paid
 

TokCu

Legendary Member
gem
Messages
11,155
Joined
Jul 25, 2011
Messages
11,155
Reaction score
540
Points
161
Sponsored Post

Top
Log in Register