BTC USD 62,267.9 Gold USD 1,805.83
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Melayu tak mampu berniaga barang2 atau pakaian2 branded berlesen?

rampai

Junior Member
Joined
Oct 17, 2010
Messages
71
Reaction score
5
Points
11
Aku saja bukak thread ni pasal bila aku jalan2 kat mall besar2 kat KL ni cam The Curve, Onelink Utama etc.. apa yang aku tengok kedai2 milik ca ya nun ajer yang jual barang2 atau pakaian branded2 ni. Nama2 hebat atau sikit2 hebat cam Mango, Giordano, Zara, Bonia, Coach, Sonia Rykel dan mcm2 nama lagi lah yang terpampang kat atas pintu ni. Kalau kedai Melayu balik2 jual baju kurung cam kat mall Shah Alam, Jln Tar, Alamanda, kat supermarket2 atau kalau ada itu pun satu dua tu kat mall2besar, itu pun jual baju kurung jugak.

Bila tengok kan cam geram dan hairan kenapa takda ker orang kita yang buat bisness cam ni? Mungkin ada tapi aku rasa boleh di kira dengan jari. Tapi aku macam tak perasan pulak kalau betul ada kedai milik Melayu yang buat cam ni. Kalau tengok kan melalui nama2 syarikat yang terletak kat tepi sebelah bawah signboard tu nama2 seperti milik bukan Melayu. Yang majoriti aku perhati semua kedai2 milik ca ya.

Tak boleh kah kita tembus pasaran sebegini? Susah ker nak dapat contact lesen nak jual barang2 ni? Ada kah kerana modal? Ada orang kita yang banyak modal pun balik2 jual baju kurung, jubah, jamu atau barang2 yang pasaran memang Melayu ajer.

Ada sapa2 yang tahu macam mana nak dapat kan lesen2 ni? Brand2 ni semua milik orang putih bukan ca ya nun yang punya, kenapa jadi susah nak get in touch dengan owner brand2 ni? Atau kita memang tak tahu macam mana nak dapat kan nya kerana di luar jangkauan orang kita?

Sapa tahu procedure nya mungkin boleh tolong sebarkan. Bayang kan kalau kita dapat tengok 50% kedai2 sebegini di merata tempat di run kan oleh anak bangsa kita.
 
Sponsored Post

hafizuka

Super Active Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
6,956
Reaction score
261
Points
81
ko carik je sape pemilik brand2 tu, ko akan terkejut sebenarnya dealer exclusive benda2 tu boleh kata 90% Melayu punya

tapi heran awat ramai chinese yg jual kat shopping complex
 

kalau

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Mar 4, 2008
Messages
48,563
Reaction score
127
Points
123
tak ada yg berminat ekk....
 

anuarul

CG Top Poster Club
Joined
Jan 9, 2009
Messages
26,151
Reaction score
104
Points
133
ko carik je sape pemilik brand2 tu, ko akan terkejut sebenarnya dealer exclusive benda2 tu boleh kata 90% Melayu punya

tapi heran awat ramai chinese yg jual kat shopping complex

camane nak tau????
 

bob76

Legendary Member
Joined
Jul 7, 2010
Messages
16,296
Reaction score
70
Points
120
Jgn x tau ..mmg ler cina2 ni bukak kedai kat shopping complex....tapi konpem ker brg yg dijual tu ori? Mmg underlicenced tapi dah byk jadi kat mesia..konon jual brg ori..tapi sebenarnya tiruan yg high grade punya...ialah..dorang boleh cut cost dari segi modal..untung pon lebih...kita pon beli pas tu perasan loaded. cina kalau berniaga x tipu tu bukan cina....
 

REMEDY KARUNG GUNI

CG Top Poster Club
Paid Membership
Joined
Feb 11, 2008
Messages
33,481
Reaction score
412
Points
136
Jgn x tau ..mmg ler cina2 ni bukak kedai kat shopping complex....tapi konpem ker brg yg dijual tu ori? Mmg underlicenced tapi dah byk jadi kat mesia..konon jual brg ori..tapi sebenarnya tiruan yg high grade punya...ialah..dorang boleh cut cost dari segi modal..untung pon lebih...kita pon beli pas tu perasan loaded. cina kalau berniaga x tipu tu bukan cina....

bab yang ni aku sokong...tapi ada jugak cina yang ok...just my sekupang
 

hafizuka

Super Active Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
6,956
Reaction score
261
Points
81
Kalau owner Melayu, Dato Farah Khan, minah ni antara Melayu celup yg kongker bisnes fesyen kat Malaysia ni. http://www.melium.com/

Kalau jenama bebe, Zara, Massimo Dutti, Ted Baker, women'secret, Nautica dan Tag Heuer kena jumpa Op Gupta, dia CEO RSH (Malaysia) Sdn Bhd, anak syarikat satu company (Indian family) dari Singapore yg dah lama kongker bidang jenama ni dari tahun 60-an 70-an lagi.

Lain2 tu ada jugak group Melewar kongker, tapi tu lah, kerabat N9 org cam kito tak dipandangnya huhuhuhu

Melium group tu rapat ngan n9 punya royalties.
 

hafizuka

Super Active Member
Joined
Sep 25, 2008
Messages
6,956
Reaction score
261
Points
81
Bonia mmg chinese punya, jenama Malaysia kalau tak silap aku
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register