Melayu Bunuh Melayu Dalam Bisnes!!!

CG Sponsors




arjunawan

Fun Poster
Joined
Feb 26, 2009
Messages
875
Reaction score
26
Points
20
Salam semua CGrians...

Perkara ni bukan lah perkara yang lama cuma kita sahaja yang tak berubah-ubah dari dulu sampai sekarang. Kwn nak share apa yg berlaku dekat jer dgn tempat kwn... baru ajer berlaku dan kwn akan update dari semasa ke semasa... tgk atas perkembangan yang berlaku.

Citernya mcm nih... Dekat dgn taman perumahan kwn di seksyen 2, mmg tadak langsung orang berniaga pagi... gerai jual nasi lemak atau sebagainya. Ptg2 ada lah akak ni yg jual jambu and air jus jambu 88 Hanie. Kira ok lah kan cari rezeki. Lama-lama kwn perati... selepas beberapa bulan, ada lak sorang akak ni buka gerai pulak. Tapi ok lah sebab dia tak jual mcm mana yang dia jual. Akak yang baru tu jual pisang goreng dan keropok lekor dan air kelapa and soya.

SO NO PROBLEM!

Pada suatu pagi... kwn baru perasan ada akak buka gerai. Punyer lah ramai org berenti... ape benda yg dia jual... Satu hari tu kwn pegi merisik. Dia jual nasi lemak, segala mee2 goreng and sedikit kueh.

Hari tu kwn tak sempat nak beli nasi lemak dia. kul 8 pagi lagi dah abis. Kwn beli mee2 goreng jer. Maksud nyer... mmg laku lah.

Tapi one day, ada pulak sorang lagi akak yang buka gerai kat jalan yg sama... tak jauh dari situ... lebih kurang 100-150 meter ajer.... aduhai... ni yang dikatakan melayu bunuh melayu coz apa yg dijual sama ajer... kalau yer pun... jual lah jauh sikit... jalan lain bnyk... simpang lain bnyk kat taman tuh. masih lagi kosong....

What do you think? Cuba bagi komen... ikutilah perkembangan nya yer?....
 
Sponsored Post

BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
Tak ada kena mengena melayu bunuh melayu dengan jual barang yang sama asalkan berniaga secara adil (tak ada tikam belakang/sihir dan sebagainya...).
 

C_Kenek

Super Active Member
Joined
Feb 23, 2008
Messages
5,123
Reaction score
58
Points
70
sama2 nak niaga ok je tapi jangan khianat satu sama lain dahla.
 

mrlan09

Legendary Member
Joined
Nov 10, 2009
Messages
10,661
Reaction score
183
Points
923
terkojut den,...sangkakan bunuh org...:)),...itu persaigan dlm bis,...kalu nak kata dengki sesama sendiri,...bukan bangsa melayu jer,...bangsa lain lagi teruk,...kalu melayu abih kuat main bomoh-bomoh,..kalu bangsa lain,..siap tembak2 ler...
 

CL's

Legendary Member
Platinum Member
Joined
Apr 28, 2009
Messages
14,094
Reaction score
246
Points
128
itu yg d namakan persaingan....
takde kes bunuh biz ke apa....
sama2 cari makan...
cuma dorang kena la cari idea utk menambat pelanggan...
dan aku rasa ini lebih menguntungkan penduduk kat taman tersebut...
sbb byk pilihan....
jadi peniaga akan rasa tercabar dan saling bersaing...
selagi persaingan sihat...
no hal...
:D:D:D:D
 

mohdradzi

Active Member
Joined
Oct 10, 2007
Messages
1,104
Reaction score
132
Points
33
berniaga dekat2 ... bagi aku satu persaingan yg sihat ... macam aku ... disekitar area aku terdapat 6 pesaing aku (berniaga benda yg sama) sungguh berdekatan ... namun alhamdulillah ... tak perlu gaduh2.

lagi ramai ... bagi aku .. lagi bagus... rezeki datang dari Allah ... kita perlu berniaga secara jujur dan ikhlas. :)
 

tokki forex

Fun Poster
Joined
Oct 3, 2009
Messages
996
Reaction score
2
Points
15
ini bukan melayu bunuh melayu. ini persaingan sihat namanya. Makanan sapa sedap situlah ramai pelanggan. Contoh biz melayu bunuh melayu macam yang AC buat tu..Harga barang 78 hinggit jual 1000 kali ganda kat MElayu lain.
 

tm1

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2005
Messages
3,032
Reaction score
29
Points
40
Biasalah tu adat berniaga, persaingan tu pasti, takkan nak monopoli sorang hehe...nanti riak, bila makin ramai customer, makin sibuk, sambal makin lama makin sikit, telur makin kecik, nasi makin keras. Ada persaingan, kita nak taknak kena jaga kualiti dan kuantiti. Sebagai customer, ini sudah bagus, banyak pilihan. Jangan takut kalo masak sedap, berbaloi ngan harga, servis cantik,pantas,sopan, customer tak lari punya, percayalah..walau warung ko sebelah2 sekalipun.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register