Melabur dlm ASB guna loan bank, Untung @ Rugi ?

CG Sponsors




raz4

Active+ Member
Joined
Feb 19, 2008
Messages
4,224
Reaction score
25
Points
30
Melabur dlm ASB guna loan bank, Untung @ Rugi ?

Ini belum masuk lagi kadar BLR yg bank ada overnight polisi rate bagi
> menaikkan bila perlu!
>
> something to share!!!!
>
> Sebagai seorang akauntasi dlm dprt, ini pandangan
> saya...... kalo buleh bagi comment.....it makes sense...Cuba
anda
> fikir-fikirkan......
>
> Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
>
> Kalau tak silap saya, belum ada orang yang beri
> jawapan sama ada untung atau rugi buat ASB loan ini.
> Jadi izinkan saya berkongsi sedikit pengetahuan saya
> sama ada elok atau tidak elok buat ASB loan ini.
>
> Analisis yang saya buat ini cuma ringkas saja dan
> tidak berniat untukmemburuk-burukkan pihak tertentu.
> Hanya sekadar untuk pertimbangan anda sebelum membuat
> keputusan untuk membuat ASB Loan (melabur ke ASB
> dengan duit pinjaman bank).
>
> Dari contoh simpanan ASB RM 100,000 yang terdiri dari
> Deposit RM 5,000 manakala RM 95,000 pinjaman bank
> mengikut kadar BLR + 0.5% (iaitu 6.9% setahun)
> ==> Bayaran bulanan RM 731 untuk tempoh 20 tahun.
>
> Seperti yang diiklan, dividen akan diberi terus kpd
> anda.
> Contoh:
> Dividen 7% setahun, anda akan dapat RM 7,000 setiap
> tahun. Boleh dibelanjakan apa saja anda suka dan at
> the end of 20 years, anda akan terima RM100,000 yang
> boleh digunakan untuk beli rumah, pendidikan anak dan
> sebagainya.
>
>
> Cara A - Gunakan dividen untuk bayar semula pinjaman
> ----------------------------------------------------
>
> Hasil pengiraan saya menggunakan software Optimoney,
> jika dividen 7% setahun atau RM7,000 itu dibayar
> semula kpd bank untuk mengurangkan baki pinjaman anda,
> loan ASB anda dijangka selesai dalam masa 7 tahun 6
> bulan dengan jumlah pembayaran penuh hampir RM 120,827
> (termasuk deposit RM5,000 dan dividen RM7,000 yg
> dibayar semula setiap tahun) Ini bermakna, anda
> terpaksa membayar RM 120,000 untuk mendapatkan
> RM100,000 selepas 7 hingga 8 tahun.
>
> Untung atau rugi?
>
> Jika anda labur RM 731 ke dalam ASB setiap bulan
> selama 8 tahun pun, simpanan anda akan menjadi RM
> 94,260. Campur deposit RM 5,000 yang disimpan utk 8
> tahun juga, future value adalah RM 8,590. Total nilai
> pelaburan anda = RM102,850. Dah lebih RM100,000 dah.
>
> Cara B - Belanjakan Dividen setiap tahun & maintain
> membayar bulanan kpd loan
> ------------------------------------------------------
>
> Bagi loan RM 95,000 untuk 20 tahun pada kadar 6.9%
> setahun, jumlah pembayaran penuh selepas 20 tahun
> adalah RM 175,359 (kos) Dengan dividen RM 7,000 untuk
> 20 tahun = RM 140,000 dan duit ASB selepas 20 tahun =
> RM 100,000 (+) Duit Yang Diterima => RM 240,000
>
> Secara kasar, nampak macam anda untung sebab anda
> perolehi RM 240,000 Dalam masa 20 tahun sedangkan kos
> pinjaman anda berjumlah RM 175,359 shj.
>
> Untung pada mata kasar ==> RM 64,64
>
> Tetapi, bila mengambil kira kesediaan dan keupayaan
> anda maintain Bayaran bulanan RM 731 selama 20 tahun,
> anda sebenarnya rugi besar. Ini kerana dengan simpanan
> RM 731 ke dalam ASB untuk tempoh 20 tahun, Nilai
> pelaburan anda akan menjadi RM 383,018 ! Ini bermakna,
> oleh kerana anda ambil ASB loan dari bank, anda
> kehilangan 'potential gain'.
>
> Total Value jika anda simpan sendiri = RM 383,018
> Total gain kalau anda ambil loan = - RM 240,000
> ----------------------------------------------------
> Kehilangan Keuntungan> RM 143,018
>
> Siapa yang untung sebenarnya? ==> Bank !
>
> Dengan modal pinjaman RM 95,000, bank terima RM
> 175,359 dari anda sepanjang 20 tahun itu. Ini bermakna
> mereka untung lebih RM 80,000 dari keuntungan ASB yang
> anda boleh dapat jika anda simpan guna duit sendiri.
> Masalahnya, bank tidak boleh melabur dalam ASB kerana
> ASB adalah untuk individu bumiputra. Dengan ASB loan,
> mereka dapat buat untung hasil dividen ASB yang mereka
> ambil dari pelaburan anda.
>
> Yang Rugi ==> Anda sebenarnya!!!.
>
> Oleh itu, lebih baik anda simpan ASB menggunakan duit
> sendiri.
>
> Moralnya, jangan melabur dengan duit hutang. Diharap
> email ini dapat menjawab dilemma anda selama ini.
>
> Terima kasih.

Sedikit Info untuk dikongsi..aku dapat nie dari sape2 ntah..huhuhuhu:D
 
Sponsored Post

SiRentap

Super Active Member
Joined
Dec 30, 2009
Messages
6,618
Reaction score
394
Points
81
ada betulnya

tetapi..

seorang mamat yg mendapat pekerjaan hendak membeli kereta dgn monthly installment RM550 slama 7 tahun..adalah lebih baik pegi buat loan ASB 100K terlebih dahulu cthnya 100K dkt maybank monthly RM550 selama 25thn..pada tahun berikutnya baru la mamat itu pegi beli kereta and bayar RM550 dari dividen2 ASB lagi rendah installment kete tuh lagi untung la mamat tuh..at least tak la mamat tuh kering bayar kete tuh bulan2 :)cgrock
 

raz4

Active+ Member
Joined
Feb 19, 2008
Messages
4,224
Reaction score
25
Points
30
ada betulnya

tetapi..

seorang mamat yg mendapat pekerjaan hendak membeli kereta dgn monthly installment RM550 slama 7 tahun..adalah lebih baik pegi buat loan ASB 100K terlebih dahulu cthnya 100K dkt maybank monthly RM550 selama 25thn..pada tahun berikutnya baru la mamat itu pegi beli kereta and bayar RM550 dari dividen2 ASB lagi rendah installment kete tuh lagi untung la mamat tuh..at least tak la mamat tuh kering bayar kete tuh bulan2 :)cgrock
tak paham bro..nie dah kire 2 kali bayau..nak bayau kereta dan nak bayau asb punye installment..:-?...ke aku yg memang tak paham..ape yg aku tahu deviden yg kita dapat tu untuk bayau tiap2 bulan punye asb installment..contoh dapat 7000/12= 780++..so kire bayau asb rm550 balance dari 780-550=rm230..maknanyer dia bayau kereta bulan2 sikit lah yerk..huhuhuhu..bijak2..
 
Last edited:

ryusuke

Active Member
Joined
Nov 15, 2007
Messages
1,448
Reaction score
23
Points
25
dah ade nih..try check kt thread easy rhb
 

ichizen98

Fun Poster
Joined
Nov 1, 2009
Messages
589
Reaction score
6
Points
15
salam....hehehhehehe ni sebenarnye masing2 nye pengiraan sebenarnye,tapi bg kawan simple jer...amik loan asb skang offer rendah skit dengar nye ok kalo 200k sebulan rm 1100 kalo x 12 bulan dah rm 13200,,k, so dividen tahun lepas kalo x 8% dah dpt 16k ada untung x? kawan fikir senang jer anggap jer kita ni mcm main kutu atau menyimpan tiap2 bulan simpan rm 1100 hujung tahun kita amik amcm? xkan rasa nye..kawan dr 1991 da main asb loan ni...jgn pening2 fikir pasal bank untung..bank niaga mesti nk untung nye..fikir kita nye untung sudah la
 

ezamx

Fun Poster
Joined
Jul 7, 2008
Messages
150
Reaction score
0
Points
10
tak paham bro..nie dah kire 2 kali bayau..nak bayau kereta dan nak bayau asb punye installment..:-?...ke aku yg memang tak paham..ape yg aku tahu deviden yg kita dapat tu untuk bayau tiap2 bulan punye asb installment..contoh dapat 7000/12= 780++..so kire bayau asb rm550 balance dari 780-550=rm230..maknanyer dia bayau kereta bulan2 sikit lah yerk..huhuhuhu..bijak2..
betul ke kiraan ko tu 7000/12 = 780 ++ .... bukan 583 ker ..:)
 

WnB

Super Active Member
Joined
Dec 30, 2007
Messages
8,223
Reaction score
100
Points
83
email nie email dah lama dah... rate n kaedah loan ASB pun dah berubah jauh dah skrg nie.. dah tak der deposit.. so email nie dah tak valid dah utk dibincangkan... (dah jawab dah pun sbnrnya email nie dlm thread loan ASB..
 

otaida00taj

Legendary Member
Joined
Apr 4, 2007
Messages
10,523
Reaction score
65
Points
120
berapa banyak thread nak buka pasal nie...
 

hazri99

Active Member
Joined
Nov 30, 2007
Messages
1,576
Reaction score
2
Points
25
tuh la tuh byk sgt thread pasal nih...
 

helmihussain

Active+ Member
Joined
Nov 11, 2007
Messages
3,205
Reaction score
7
Points
25
Orang TU Pandai...Dia akan Untung...
Orang tu Kurang Pandai Dia Akan Rogi..

hehehehe...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register