BTC USD 36,718.3 Gold USD 1,843.57
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Megat A.C.A.B sudah berubah (ke jalan benar)

roBUST

Banned
gem
Messages
12,406
Joined
Oct 13, 2008
Messages
12,406
Reaction score
136
Points
123
bg yg kenal megat yg dulu nye vokalis skinheads


megat+3.jpg


555573177l.jpg


3692267535_bda619ebda.jpg


l_e6de66a2aa76b809ea9c3295940375e1.jpg



Rancangan Melodi di TV3 pernah menyiarkan Megat ACAB yang sudah berubah, ia berubah dengan berpakaian Islam, lengkap berjubah. Syabas. Jika dulu bermula dengan berpakaian ala skinhead seterusnya ke indie dan akhirnya ke Islamik. Syabas sekali lagi.


Gua memang minat sama band lu bro Megat. Bermula dari album Eastern Oi! hinggalah ke album sekarang. Walaupun bermula dengan skinhead, irama yang jarang-jarang orang dengar, melainkan peminatnya sahaja mendengarnya.

Dengan ACAB sahaja Gua menafsirkan abjad-abjad mengikut apa yang gua rasa best
ACAB - All Cops Are BastardACAB - All Capatalist Are Bastard


Masa mula meminati ACAB masa sekolah tingkatan kerana satu-satunya band skinhead yang mempunyai lagu dan lirik yang menarik, dan seterusnya makin minat apabila gelombang Reformasi pertama bergema oleh DSAI.


Kebanyakan album melagukan lagu setia kawan dan perjuangan mengikut aliran yang dilalui pada ketika itu. Album dari Eastern Oi! seperti 'Fight For Your Right', 'Unfairground', 'Racial Hatred' menunjukkan bahawa band ini sejak awal lagi ingin menyatakan tidak kepuashatian dan tidak suka akan perbalahan di antara kaum.


Paling menarik liriknya Tentang padangan terhadap bangsa majmuk
" Don't you know you're just the same You're living in the same game There's nothing to judge by the colour And nothing to win by hating each other So yellow brown black and white Stop racial hatred and start to unite Unite. "Racial Hatred by ACAB. Album Eastern Oi!


Tentang persahabatan dalam perjuangan
"But i don`t wanna sit down behaving like a cunt While watching my mates doing the best they can "Streets Of Uptown By ACAB. Album Eastern Oi!


Walaupun mereka, ACAB pada masa itu memperjuangkan idealogi Skinhead tapi bait lagu kita boleh untuk mencetuskan semangat mengikut apa idealogi yang kita perjuangkan.


Album seterusnya hampir sama maksud yang ingin disampaikan sehinggalah menyanyikan lagu melayu yang jelas yang dengan motif perjuangan. Misalnya Album Bangun


"Cuba renungkan hari kehariMalapetaka disana sini
Bencana dan dendam juga pergiTapi pastikan kembali lagi
Kita masih diawang-awangan
Merayau dengan kemewahan
Hasil usaha peninggalan
Mereka yang telah kita lupakan
Kita abaikan apa yang terjadi
Bila bencana meranap nanti
Tiada siapa yang peduli
Dalam hidup kita hari ini
Janganlah disuatu hari
Menyalahkan sesama sendiri
Bila mendekati ada erti
Kesalahan tiada berguna lagi
Jangan mudah kau berkata
Dunia hanya sementara
Engkau mudah leka
Buat selama-lamanya
Jangan nanti suatu hari
Menyesali apa yang terjadi
Kerana engkau masih bermimpidisiang hari..
Bangun..Dari tidurBangun..Orang TimurBangun..Dari tidurBangun..Orang Timur"
Lagu Bangun Oleh ACAB, Album Bangun.

Dan setelah meninggalkan irama Skinhead, ACAB muncul dengan irama indie. Mungkin mengikut peredaran zaman. Dan setelah itu muncul dengan penggayaan Islamik.


Apa yang saya ingin sampaikan di sini, jika di hati ikhlas untuk memperjuangkan kebenaran dan keadilan, insyallah Allah akan membantu untuk mencampakkan hidayahNya kepada kita untuk nampak akan kebenaran dalam perjuangan kehidupan di atas dunia ini, apakah kebenaran yang sepatut kita perjuangkan dan lebih realiti.


Tiada lain, perjuangan yang sebenarnya bagi umat Islam adalah meletakkan Islam di tempat yang sepatut dan sebetulnya. Walaupun perjuangan Islam tidak pernah sesekali dalam keadaan selesa, ia amat menyakitkan akan tetapi itu adalah lumrah dalam perjuangan Islam.


Oleh itu, saya berpesan pada diri saya sendiri, supaya jangan mengeluh dalam perjuangan ini, kerana perjuangan untuk meletakkan Islam di tempatnya sememangnya akan berhadapan dengan kesusahan dan keperitan.


Bagi Bro Megat saya mendoakan anda, beristiqomah untuk berubah ke arah yang lebih baik, semoga Allah menyinari nur hidayahNya ke hati anda. Dan semoga hidup anda sentiasa diberkati olehNya. Pesan saya, jika tidak boleh buat semua, jangan tinggalkan semua. Anggap sahaja hari ini, hari permulaan dalam hidup anda.


p/s Meletakkan Islam ditempatnya bermaksud Islam bukan hanya sekadar solat dan berpuasa, akan tetapi Islam adalah cara hidup termasuklah Pemerintahan, muamalat dan apa-apa sahaja yang berkaitan dengan kehidupan. Kita tidak boleh mengambilnya separuh dan meninggal separuh yang lain.


Wallahualam.
 
Sponsored Post

kebabom

Super Active Member
Messages
8,625
Joined
Mar 13, 2007
Messages
8,625
Reaction score
24
Points
65
yup, btul tu bro...msa skolah dlu mmg layan la lagu dia....kalo nk tau citer penyesalan Megat ni, leh la bli mastika.....mmg aku respek la org cmni.....skrg ni mgkn dia da tinggalkan 'skinhead for life tu......n dia da tukar' Islam is the way of life'......gua tabik la lu megat....
 

roBUST

Banned
gem
Messages
12,406
Joined
Oct 13, 2008
Messages
12,406
Reaction score
136
Points
123
yup, btul tu bro...msa skolah dlu mmg layan la lagu dia....kalo nk tau citer penyesalan Megat ni, leh la bli mastika.....mmg aku respek la org cmni.....skrg ni mgkn dia da tinggalkan 'skinhead for life tu......n dia da tukar' Islam is the way of life'......gua tabik la lu megat....

sape yg lahir 80an msti kenal la..yg join underground la..

the official
ACAB
Corum 80s
Roots n Boots
etc

sume dah tenggelam dah skrg..
jadi bapak budak da
 

Overclock

Legendary Member
gem
Messages
14,056
Joined
Dec 1, 2006
Messages
14,056
Reaction score
42
Points
120
Aku tak minat langsung bebudak skinhead.. tapi lagu2 acab memang best layan jamming.. lagu wajib org kata..
 

kebabom

Super Active Member
Messages
8,625
Joined
Mar 13, 2007
Messages
8,625
Reaction score
24
Points
65
huhu...kalu the official tu, nama Sarah mmg konfem org knl....hrp magoo pn brubah cm megat gak.......tp kalo ikutkan smpi skg org minat lagu2 ACAB ni.......mmg best....best utk org yg lyn jela, kalo org xlyn tu aku pdulik ape....hahaha.......
 

roBUST

Banned
gem
Messages
12,406
Joined
Oct 13, 2008
Messages
12,406
Reaction score
136
Points
123
huhu...kalu the official tu, nama Sarah mmg konfem org knl....hrp magoo pn brubah cm megat gak.......tp kalo ikutkan smpi skg org minat lagu2 ACAB ni.......mmg best....best utk org yg lyn jela, kalo org xlyn tu aku pdulik ape....hahaha.......

sarah minah jerman gigi cantik tu ek :p :))
 

roBUST

Banned
gem
Messages
12,406
Joined
Oct 13, 2008
Messages
12,406
Reaction score
136
Points
123
:)):)):)):)):)) ko nk wat gigi cm dia gk ke.....:)):)):))

cantik tp gigi nye lagi cantik :))

if scene dulu macam sekarang,dorangnye level lagi tinggi dari bunkface,hujan n so on..aku rase
 

kebabom

Super Active Member
Messages
8,625
Joined
Mar 13, 2007
Messages
8,625
Reaction score
24
Points
65
cantik tp gigi nye lagi cantik :))

if scene dulu macam sekarang,dorangnye level lagi tinggi dari bunkface,hujan n so on..aku rase

of kos la bro, kalo tgk pengaruh dia pn da tau......satu malaysia pminat diorg ada......skrg ni susah nk dpt dgr lagu2 diorg......pd aku, skadar layan lagu diorg, tp jgn ikut prangai diorg......member2 aku yg jns fanatik ni snggup ikut membabi buta lifestyle dak2 skinhead ni......gado2, minum, ppuan......bende biase la tu.......
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register