BTC USD 61,017.1 Gold USD 1,792.47
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Santai Viral [MEGA] Thread Info Palatau Tentang Agenda Masa Depan

Boleh Percaya ke Info Palatau tentang Agenda Masa Depan ?

  • Berkecuali, tapi berminat nak tahu.

  • 50/50 info banyak fake.

  • Aku memang tahu ada agenda tangan ghaib.

  • 101% yakin.

  • Aku percaya "Pakar" sahaja. Gerak dulu.


Results are only viewable after voting.

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
16,938
Reaction score
6,523
Points
321
palatau.png


Terima kasih singgah thread ni.

Aku dengan rendah diri mengalu2kan info-info palatau dalam thread ini untuk kita bincangkan secara Teori maupan "Kepala Tahu"

So thread ni aku bukak secara santai, kita nak bincang biar masing2 bawa info palatau dalam thread ni.

Tujuan : Kita nak attract orang muda/berumur/pengkaji2/geng kaki google bincang teori sendiri dan meriahkan forum CG..

Geng2 jenis baca buku atau taat pada "Pakar" boleh skip thread ni. Korang memang takleh hadam benda2 palatau. Setakat nak provoke. Itu menunjukkan korang tak matang.

Skip thread ini, dan ia lebih menunjukkan sikap yang lebih "terbuka" korang tentang cara berforum. :giggle:(y)

Just in kes jika ada yang nak provoke juga thread ni..
Aku nak bagi tahu.. Kalau kita takda info2 begini, kita akan rugi satu segment info tentang "Upcoming Event" dari Orang-orang yang ada kuasa cuba untuk manipulate masa depan penduduk. Ianya info palatau, info memang boleh goreng dalam thread ni. So tak perlu nak "sekat info palatau" dengan provokasi. Nak persoal silakan. Tapi jangan harap korang boleh dapat jawapan secara "fakta"

Thread ni disebut MEGA sebab aku nak semua info palatau letak dalam thread ni..Kita goreng ramai2..
Nanti jika ada info palatau yang bagus, Korang bukak thread spesifik.

First sekali biar aku clearkan Posting apa yang patut ada dalam thread ni..

1) Info-info Barat/timur haluan kiri tentang perkara yang mereka tengah rancang untuk masa depan, masalah depopulation, masalah kedatangan someone2 (etc Dajjal), masalah kemunculan one nation,one religious, world war, bioweapon, Classified technologies , Masalah tentang Agenda Freemanson (Bukan freeshipping yer :p ), Agenda Illuminati , termasuk semua pendukung-pendukung yang mungkin terlibat sama dalam perancangan tersebut.

2) Info-info Eskatologi Islam.
*tapi tak perlu nak hurai hadis bagai. ini thread santai.
Just kita nak faham bahawa Islam juga menceritakan tentang perkara yang akan datang.
Islam juga suruh kita bersedia tentang perkara yang akan datang.
Kelonggaran diberi : ( Boleh bawa info None Islam yang menceritakan ttg Kedatangan someone2 )

3) Aku tak nak korang bawa info flat earth kat sini, teori palatau flat earth ada thread sendiri, boleh search.

4) Pastikan korang bawa info yang ringkas sikit, Jika Panjang2, better letak dalam bentuk spoiler. Adakalanya orang takleh baca info panjang2 text2 dalam english, screenshot panjang2 bla2..
gunakan fungsi spoiler
keep it clean..

5) Finally, kita bukan nak bawa satu bentuk "fear mongering" tapi kita just nak ajak bincang, takda siapa paksa suruh korang percaya benda2 info teori palatau, teori konspirasi.. :p So bawa info dan jangan letak kepercayaan 100% kepada satu2 teori, maupun isu.
Fearmongering or scaremongering is a form of manipulation which causes fear by using exaggerated rumors of impending danger

---

Enjoy Berforum dengan terbuka.. Takde salahnya nak bincang isu ni.. Bukan bermaksud kita taksub, takut dan sebagainya.. Ianya Benda yang kita nak berkongsi info dengan lebih terbuka secara berforum. Takde keperluan untuk bersetuju dan sebagainya. Tak perlu nak label sekian2 warga cg ni "palatau" bagai.. Benda kita nak bincang dalam forum.. Biar la.. Tak suka boleh skip ke thread lain.

Gunakan peluang berforum untuk kita bincang upcoming teori. Info palatau digunakan untuk kita cuba ketengahkan possibility upcoming event.

Aku kongsi satu video subtitle "bahasa" Bertajuk : THE GREAT RESET, untuk kita semua ambil feeling dulu tentang maksud "Agenda" yang digambarkan pihak yang ada kepentingan merancang masa depan.




 
Last edited:
Sponsored Post

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
16,938
Reaction score
6,523
Points
321
Up video, jgn menolak kesemua teori konspriasi..



----

memandangkan isu virus covid tengah panas..

so aku ambil kesempatan nak bawa teori2 secara asasnya "takde fakta sahih" ;)

Just kita nak bawa bincang dengan semua.. Kongsi secara "palatau"

Teori2 haluan kiri yang ada di internet.. dilabel sebagai "palatau" oleh golongan Top2 "Pakar"

---

Contoh :

Apakah covid ini merupakan satu bentuk "Bioweapon" untuk menyekat manusia dan memberi tekanan untuk follow agenda2 tertentu ?

Sebagai cth : Agenda nak vaksin kan keseluruhan manusia ? Agenda nak dipopulasikan manusia ? Agenda nak Biarkan manusia terikat dengan 1 solusi sahaja. Iaitu patuh dan taat kepada "top leader/hidden hand/bla bla.."

Kita juga boleh tengok cara barat, cuba untuk bawa isu ni sebagai salah China..

Apakah barat merupakan negara yang bersekongkol dalam situasi "engineering coronavirus genomes" ?

benda ni menjadi persoalan aku..

Sekarang ni bila kita nak cari info "haluan kiri" tak jumpa dah dekat youtube. ada news2 biasa je.

Aku cuba nak bawa info2 palatau untuk kita bukak peluang kepada perbincangan. Tak terikat kepada covid semata2.. namun covid skrng tgh panas dengan variant2 yang nampak macam pelik. so terpulang kpd pendapat masing2..

 
Last edited:

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
Jun 17, 2007
Messages
19,255
Reaction score
2,882
Points
201
Nak cite pasal apa?
Kiamat nak dekat?
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
16,938
Reaction score
6,523
Points
321
Nak cite pasal apa?
Kiamat nak dekat?

kiamat jauh lagi boss.. :p
kita focus agenda geng2 yang nak bawa perubahan pada masa akan datang secara konspirasi maupun secara terang-terangan dengan berniat tidak baik.

kita bawa info yang secara teori nya tiada fakta sahih untuk diketengahkan..

Kita bawa info yang hanya sekadar pembacaan ringan..
 

TXT

CG Super Hardcore Club
Paid Membership
Top Poster #1
Joined
Mar 15, 2010
Messages
318,621
Reaction score
15,631
Points
2,376
Parking dulu
Nanti boleh baca
Ilmu boleh datang daripada pelbagai sumber
Kutip dan hadam sendiri
 

akudotcom

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
Jun 17, 2007
Messages
19,255
Reaction score
2,882
Points
201
Asia Pasifik Spring’, ada udang di sebalik batu

August 7, 2021

DISEMBER 2010, dunia dikejutkan dengan seorang tindakan seorang pemuda dari Tunisia, Mohamed Bouazizi yang membakar dirinya berikutan rasa tidak puas hati terhadap pemerintahan Zein Al Abidine Ben Ali, Presiden Tunisia ketika itu berikutan keadaan ekonomi yang teruk, inflasi yang tinggi, kesukaran kehidupan dan pelbagai lagi keadaan yang menjadi tekanan kepada rakyat Tunisia.

Insiden tersebut seterusnya menjadi pencetus kepada kebangkitan rakyat Tunisia sehingga menjadi revolusi di mana akhirnya ia berjaya menjatuhkan Presiden Tunisia, Zein Al Abidine Ben Ali sehingga memaksanya meninggalkan Tunisia untuk mencari perlindungan di Arab Saudi.

Revolusi di Tunisia mula ‘berjangkit’ ke negara-negara Arab lain seperti Mesir, Libya, Yaman, Syria dan Bahrain di mana akhirnya ia berjaya menumbangkan pemerintah di negara-negara tersebut seperti Hosni Mubarak, Muammar Gadaffi dan Ali Abdullah Saleh.

Advertisement

Walaupun tidak menjadi besar dan berupaya menjadi revolusi seperti negara-negara di atas, kebangkitan rakyat juga turut berlaku di Maghribi, Iraq, Algeria, Iran, Lubnan, Jordan, Kuwait, Oman, Sudan, Arab Saudi dan beberapa buah negara lagi di Asia Barat dan Afrika Utara di mana ketika itu seolah – olah berlaku angin perubahan di kalangan penduduk negara – negara terbabit untuk menukar ataupun menumbangkan kepimpinan negara mereka.

Walaubagaimanapun, tidak semua revolusi dan kebangkitan berjaya menukar kepimpinan dan pemerintahan di negara-negara terbabit. Namun ia tetap memberi kesan besar terutamanya dari sudut politik, sosial dan ekonomi yang sesetengahnya masih lagi dirasai sehingga ke hari ini.

Akhirnya kebangkitan tersebut diberikan gelaran sebagai ‘Arab Spring’ yang mana pada hemat kebanyakkan pakar geopolitik dunia terutamanya dari Asia Barat, ia adalah kebangkitan warga Asia Barat dan Afrika Utara yang berasa tertekan, jemu, tidak puas hati dan bangkit melawan pemerintah negara masing-masing yang memerintah dengan zalim.

Namun tidak semuanya yang berpandangan sedemikian kerana terdapat ramai juga strategis dan pakar geopolitik dunia berpendapat bahawa Arab Spring hanyalah satu ‘Camouflage’ atau tindakan terselindung akibat operatif yang dijalankan oleh kuasa-kuasa besar dunia untuk menguatkan pengaruh dan cengkaman geopolitik mereka terhadap negara-negara Asia Barat dan Afrika Utara.

Dengan mengambil peluang ketidakpuashatian warga Asia Barat dan Afika Utara terhadap pemimpin mereka, kuasa-kuasa besar dunia menjalankan operatif tersebut dengan begitu licik sekali sehingga pada awalnya ia tidak dikesan langsung pembabitan mereka yang menjadi perancang utama kebangkitan terbabit.

Ketika itu kebanyyakkan negara-negara di Asia Barat dan Afrika Utara boleh dikatakan tidak mesra dengan kuasa-kuasa besar dunia seperti Amerika Syarikat dan negara-negara utama Eropah serta dalam masa yang sama negara haram Israel masih lagi berdepan dengan ancaman daripada majoriti negara-negara Asia Barat dan Afrika Utara yang boleh dikategorikan sebagai mengancam keselamatan negara haram Israel.

Selain itu juga, komoditi minyak dan gas yang menjadi komoditi utama perdagangan dunia dimana negara-negara di Asia Barat dan Afrika Utara dikatakan mempunyai proven oil reserve atau mempunyai rizab minyak mentah dan gas sebanyak 61 peratus daripada keseluruhan rizab minyak mentah dan gas di seluruh dunia turut menjadi antara penyebab utama operatif tersebut dijalankan.

Akibat daripada itu, telah berlakulah regime change manoeuvring atau pelan penukaran pemerintahan dengan membangkitkan sentimen kebangkitan rakyat melawan pemerintah yang akhirnya berlakulah demonstrasi, kekacauan dan rusuhan dengan menjalankan operatif ‘Arab Spring’ di mana akhirnya ia sebenarnya telah melakukan kerosakan besar samada untuk jangka masa pendek atau panjang sebagaimana yang kita lihat sehingga ke hari ini.

Hakikatnya, kehidupan rakyat di negara-negara terbabit masih lagi sama keadaannya, tidak berubah malah ada di kalangan rakyat di negara-negara tersebut mengalami keadaan atau berdepan dengan situasi yang lebih buruk daripada sebelum berlakunya Arab Spring.

Dari satu sudut, Arab Spring berjaya mencapai kehendak dan agenda kuasa-kuasa besar yang menjalankannya iaitu untuk menukar regim atau pemerintah yang tidak mengikut kehendak dan naratif geoplitik mereka tetapi dari sudut kebaikan dan manfaat kepada rakyat kebanyakkan sebagaimana yang dituntut, ia langsung tidak mendatangkan kesan kerana agenda asalnya bukan bertujuan untuk menjaga kebajikan dan kesejahteraan warga Asia Barat dan Afrika Utara tetapi menguatkan pengaruh dan cengakaman geopolitik ke atas negara-negara Asia Barat dan Afrika Utara.

Benar, mungkin terdapat sesetengah regim atau pemerintah di Asia Barat dan Afrika Utara perlu ditukar atau dihukum kerana kezaliman dan kekejaman yang dilakukannya namun terdapat pelbagai lagi kaedah dan cara yang boleh dilakukan untuk menghentikan atau menukar pemerintah terbabit tetapi bukan dengan menjemput dan membenarkan kuasa asing mencampuri urusan dalaman negara terbabit kerana kehendak dan agenda rakyat dengan kuasa asing atau kuasa besar terbabit ternyata amat berbeza.

Kita lihat hari ini apa yang berlaku di Libya, Iraq, dan Yaman di mana asalnya daripada satu revolusi, negara tersebut menjadi medan perang yang tidak nampak jalan penyudahnya. Negara tersebut hancur, sistem pemerintahannya rosak, rakyat dalam keadaan sengsara dan ekonominya hampir musnah.

Negara-negara lain di Asia Barat yang turut dilanda ‘Arab Spring’ walaupun tidak mengalami keadaan sebegitu teruk tetapi turut menerima tempias dan akibatnya seperti berlaku kekerapan bertukarnya pemerintah, keadaan dalam negara selalunya tidak stabil, politiknya huru hara, ekonominya tidak menjanjikan kehidupan yang lebih baik, inflasi yang tinggi dan pelbagai lagi keadaan yang menyukarkan rakyat.

Semua keadaan di atas dijelaskan secara terperinci ketika berlakunya Arab Spring di Asia Barat dalam satu artikel yang diterbitkan oleh The New York Times tulisan Ron Nixon pada 14 April 2011 yang secara jelas menyebut bahawa terdapat sekumpulan operatif daripada Amerika Syarikat memainkan peranan besar dalam membangkitkan Arab Spring di Asia Barat dan Afrika Utara.

International Republican Institute, National Democratic Institute dan Freedom House antara yang disebut dalam artikel tersebut memainkan peranan besar dalam mencetuskan kebangkitan warga Asia Barat dan Afrika Utara sehingga berlakunya Arab Spring di mana organisasi-organisasi tersebut mendapat dana daripada National Endowment For Democracy, sebuah pertubuhan yang dikatakan kononnya mempromosikan dan menyokong demokrasi di seluruh dunia serta menolak ‘authoritarian‘.

Walaupun tidak diperincikan dalam artikel tersebut bagaimana organisasi terbabit menjalankan agenda mereka yang dikatakan mempromosikan demokrasi, ternyata dijelaskan dalam artikel terbabit banyak pemerintah di Asia Barat dan Afrika Utara ketika itu tidak senang dengan operatif yang dijalankan oleh organisasi-organisasi terbabit. Namun yang pastinya, diakui bahawa organisasi – organisasi tersebut memainkan peranan besar dalam membangkitkan Arab Spring.

Professor Paul Stevens dari Chatham House, sebuah think tank polisi luar dunia yang berpengkalan di Britain di mana beliau adalah pakar tenaga dan geostrategis berkaitan industri minyak dan gas serta Asia Barat turut menyatakan dalam laporan terbitannya bertajuk ‘The Arab Uprising and the International Oil Market tentang kepentingan kebangkitan Arab Spring dan manfaat yang bakal diperolehi oleh sektor minyak dan gas antarabangsa terutamanya negara kuasa besar dunia akibat daripada kebangkitan tersebut.

Ternyata selain daripada manfaat cengkaman geopolitik yang bakal diperolehi, industri minyak dan gas turut memainkan peranan penting dalam mencorakkan Arab Spring di mana kepentingan dan manfaat ekonomi turut diambil kira setelah melabur berbillion dollar untuk mencetuskan kebangkitan tersebut.

Hasilnya adalah seperti yang kita lihat hari ini, keadaaannya tidak berubah buat warga Asia Barat dan Afrika Utara. Yang ada hanyalah kesengsaraan, kegawatan, kesukaran dalam menempuh kehidupan seharian serta masa depan yang tidak menentu. Yang mendapat keuntungan dan manfaat adalah pencetus kekalutan dan pemerintah yang menjadi boneka kepada kuasa-kuasa besar tersebut.

Hari ini keadaan di Asia Barat dan negara-negara di Utara Afrika sudah tidak lagi menjadi penting seperti ketika berlakunya Arab Spring dahulu. Semuanya sudah berada dalam gengaman dan tunduk kepada pencetus kebangkitan Arab Spring. Asia Barat sudah lagi tidak menjadi agenda utama kepada kuasa-kuasa besar dunia kerana ancaman dan kepentingan mereka telah berubah.

Saat ini tumpuan adalah di Asia Pasifik atau lebih tepat lagi di Asia Tenggara dan Laut China Selatan. Tentera kuasa-kuasa besar dunia termasuk Amerika Syarikat telah mengundurkan tentera mereka dari Arab Saudi, Syria, Iraq dan terbaharu di Afghanistan. Saat ini kuasa-kuasa besar dunia mendapati bahawa China adalah ancaman terbesar mereka samada dari sudut ekonomi, kekuasaan geopolitik mahupun ketenteraan.

Kapal-kapal perang negara kuasa-kuasa besar dunia seperti Amerika Syarikat, Britain, Perancis dan Jerman mula kelihatan berlegar di Laut China Selatan dan Asia Pasifik. Latihan ketenteraan mula kelihatan dijalankan samada dengan negara-negara di Asia Pasifik atau negara-negara di Asia Tenggara ataupun sesama mereka di kalangan kuasa besar dunia.

Sebagaimana Arab Spring, telah mula kelihatan kekacauan dan kebangkitan berlaku di beberapa buah wilayah dan negara sama ada di Asia Pasifik dan di Asia Tenggara. Bermula dengan Hong Kong dan Myanmar, kita dapat lihat kekacauan telah mula merebak ke Thailand dan beberapa buah negara lagi di mana semuanya kelihatan hampir sama dengan apa yang berlaku ketika Arab Spring walaupun momentumnya agak perlahan dan memakan masa berbanding kepantasan kebangkitan Arab Spring.

Kita juga boleh mencongak aliran negara-negara yang sedang dilanda kekacauan terbabit, adakah seiring dengan aliran geopolitik kuasa-kuasa besar dunia atau seterunya. Walaupun terdapat beberapa negara yang kita tidak setuju dengan pemerintahannya tetapi untuk mencampuri urusan negara terbabit secara langsung dan bukan secara diplomasi apatah lagi untuk menimbulkan kekacauan, ia bukan kaedah yang terbaik untuk menyelesaikan sesuatu permasalahan.

Selain daripada itu, bibit-bibit kekacauan sudah mula kelihatan di hampir kebanyakkan negara samada di Asia Pasifik dan Asia Tenggara. Kehangatan pertembungan Amerika Syarikat dan China telah mula jelas kelihatan di mana ia mampu menjadi ancaman besar untuk kesejahteraan dan kemakmuran negara-negara di Asia Tenggara secara amnya di mana Laut China Selatan dijadikan alasan utama untuk pertembungan tersebut.

Taiwan kini seolah-olah menjadi mangsa utama akibat pertembungan tersebut di mana ia seolah-olah terhimpit dan akhirnya mungkin akan menjadi mangsa keadaan. Jika dibiarkan, Asia Pasifik atau secara spesifiknya Asia Tenggara termasuk negara kita akan mengharungi masa depan yang kelam dan mungkin terjerumus sebagai mangsa keadaan akibat pertembungan ini.

Sekarang kelihatan seolah-olah negara kuasa-kuasa besar ini sedang mencari kawan dan mengenalpasti lawan di rantau ini. Apabila jelas kelihatan lawan dan kawan, berkemungkinan kawan akan menjadi tapak melancarkan pertembungan dan lawan akan menerima akibat samada ditekan dan dicetuskan ketidakstabilan sebagaimana yang berlaku ketika Arab Spring dahulu.

Namun sebelum pergi lebih jauh, kita wajar menolak sebarang campurtangan asing dalam mencorak masa depan negara walau untuk mana-mana pihak sekalipun. Sama ada secara langsung atau tidak, ia wajar dihalang dan ditolak kerana ia mampu menjejaskan keharmonian dan kestabilan negara samada untuk jangka masa pendek mahupun untuk jangka masa panjang.

Walaupun berlaku kekalutan dari segi politik di dalam negara saat ini, ia masih mampu diselesaikan secara baik dengan berpaksikan sistem demokrasi dan perlembagaan yang ada di dalam negara dengan berpegang bahawa segalanya adalah untuk keutamaan dan kesejahteraan rakyat jelata.

Dengan apa yang berlaku di sekeliling kita saat ini, wajar kita mengambil sikap berhati-hati dalam menempuh dan mencorak masa depan negara. Kita tidak mahu apa yang berlaku di Asia Barat dan Afrika Utara ketika berlakunya Arab Spring terjadi di negara kita mahupun di negara-negara lain di Asia Tenggara kerana kita akan turut merasai juga kesannya kelak.

Namun persamaan tanda-tanda awal seperti Arab Spring telah mula jelas kelihatan di rantau Asia Pasifik atau Asia Tenggara secara khususnya. Kita tidak mahu negara kita hancur dan terjerumus ke lembah kekacauan sebagaimana yang berlaku di Asia Barat kerana kesannya adalah amat buruk untuk semua pihak.

Kita tidak mahu berlakunya pula ‘Asia Pasifik Spring’ di rantau ini di mana ia akan menjejaskan segala ekosistem yang baik yang telah wujud di rantau ini sejak sekian lama. Kewujudan ‘Asia Pasifik Spring’ juga akan menjahanamkan masa depan rantau ini dan negara samada untuk jangka masa pendek atau panjang.

Sama-sama kita berdoa agar negara kita selamat daripada campurtangan asing serta mampu mengharungi keadaan genting saat ini dimana sedang berlakunya penularan wabak pandemik Covid-19.

Adalah penting untuk kita menyokong usaha kerajaan dalam menghalang penularan wabak pandemik ini dengan memberikan kerjasama sepenuhnya seperti mematuhi segala arahan dan larangan yang telah diberikan. Semoga Malaysia bebas dari Covid-19 serta mampu bangkit semula untuk menjadi lebih baik, maju dan makmur di masa akan datang.

Islam Memperkukuh Perpaduan.

YB USTAZ MUHAMMAD KHALIL ABDUL HADI
Pengerusi Lajnah Hal Ehwal Antarabangsa dan Hubungan Luar PAS Pusat.
ADUN Batu Buruk. – HARAKAHDAILY 8/7/2021
 

jaws_am

Legendary Member
Joined
May 29, 2008
Messages
16,938
Reaction score
6,523
Points
321
Asia Pasifik Spring’, ada udang di sebalik batu

August 7, 2021

DISEMBER 2010, dunia dikejutkan dengan seorang tindakan seorang pemuda dari Tunisia, Mohamed Bouazizi yang membakar dirinya berikutan rasa tidak puas hati terhadap pemerintahan Zein Al Abidine Ben Ali, Presiden Tunisia ketika itu berikutan keadaan ekonomi yang teruk, inflasi yang tinggi, kesukaran kehidupan dan pelbagai lagi keadaan yang menjadi tekanan kepada rakyat Tunisia.

Insiden tersebut seterusnya menjadi pencetus kepada kebangkitan rakyat Tunisia sehingga menjadi revolusi di mana akhirnya ia berjaya menjatuhkan Presiden Tunisia, Zein Al Abidine Ben Ali sehingga memaksanya meninggalkan Tunisia untuk mencari perlindungan di Arab Saudi.

Revolusi di Tunisia mula ‘berjangkit’ ke negara-negara Arab lain seperti Mesir, Libya, Yaman, Syria dan Bahrain di mana akhirnya ia berjaya menumbangkan pemerintah di negara-negara tersebut seperti Hosni Mubarak, Muammar Gadaffi dan Ali Abdullah Saleh.

Advertisement

Walaupun tidak menjadi besar dan berupaya menjadi revolusi seperti negara-negara di atas, kebangkitan rakyat juga turut berlaku di Maghribi, Iraq, Algeria, Iran, Lubnan, Jordan, Kuwait, Oman, Sudan, Arab Saudi dan beberapa buah negara lagi di Asia Barat dan Afrika Utara di mana ketika itu seolah – olah berlaku angin perubahan di kalangan penduduk negara – negara terbabit untuk menukar ataupun menumbangkan kepimpinan negara mereka.

Walaubagaimanapun, tidak semua revolusi dan kebangkitan berjaya menukar kepimpinan dan pemerintahan di negara-negara terbabit. Namun ia tetap memberi kesan besar terutamanya dari sudut politik, sosial dan ekonomi yang sesetengahnya masih lagi dirasai sehingga ke hari ini.

Akhirnya kebangkitan tersebut diberikan gelaran sebagai ‘Arab Spring’ yang mana pada hemat kebanyakkan pakar geopolitik dunia terutamanya dari Asia Barat, ia adalah kebangkitan warga Asia Barat dan Afrika Utara yang berasa tertekan, jemu, tidak puas hati dan bangkit melawan pemerintah negara masing-masing yang memerintah dengan zalim.

Namun tidak semuanya yang berpandangan sedemikian kerana terdapat ramai juga strategis dan pakar geopolitik dunia berpendapat bahawa Arab Spring hanyalah satu ‘Camouflage’ atau tindakan terselindung akibat operatif yang dijalankan oleh kuasa-kuasa besar dunia untuk menguatkan pengaruh dan cengkaman geopolitik mereka terhadap negara-negara Asia Barat dan Afrika Utara.

Dengan mengambil peluang ketidakpuashatian warga Asia Barat dan Afika Utara terhadap pemimpin mereka, kuasa-kuasa besar dunia menjalankan operatif tersebut dengan begitu licik sekali sehingga pada awalnya ia tidak dikesan langsung pembabitan mereka yang menjadi perancang utama kebangkitan terbabit.

Ketika itu kebanyyakkan negara-negara di Asia Barat dan Afrika Utara boleh dikatakan tidak mesra dengan kuasa-kuasa besar dunia seperti Amerika Syarikat dan negara-negara utama Eropah serta dalam masa yang sama negara haram Israel masih lagi berdepan dengan ancaman daripada majoriti negara-negara Asia Barat dan Afrika Utara yang boleh dikategorikan sebagai mengancam keselamatan negara haram Israel.

Selain itu juga, komoditi minyak dan gas yang menjadi komoditi utama perdagangan dunia dimana negara-negara di Asia Barat dan Afrika Utara dikatakan mempunyai proven oil reserve atau mempunyai rizab minyak mentah dan gas sebanyak 61 peratus daripada keseluruhan rizab minyak mentah dan gas di seluruh dunia turut menjadi antara penyebab utama operatif tersebut dijalankan.

Akibat daripada itu, telah berlakulah regime change manoeuvring atau pelan penukaran pemerintahan dengan membangkitkan sentimen kebangkitan rakyat melawan pemerintah yang akhirnya berlakulah demonstrasi, kekacauan dan rusuhan dengan menjalankan operatif ‘Arab Spring’ di mana akhirnya ia sebenarnya telah melakukan kerosakan besar samada untuk jangka masa pendek atau panjang sebagaimana yang kita lihat sehingga ke hari ini.

Hakikatnya, kehidupan rakyat di negara-negara terbabit masih lagi sama keadaannya, tidak berubah malah ada di kalangan rakyat di negara-negara tersebut mengalami keadaan atau berdepan dengan situasi yang lebih buruk daripada sebelum berlakunya Arab Spring.

Dari satu sudut, Arab Spring berjaya mencapai kehendak dan agenda kuasa-kuasa besar yang menjalankannya iaitu untuk menukar regim atau pemerintah yang tidak mengikut kehendak dan naratif geoplitik mereka tetapi dari sudut kebaikan dan manfaat kepada rakyat kebanyakkan sebagaimana yang dituntut, ia langsung tidak mendatangkan kesan kerana agenda asalnya bukan bertujuan untuk menjaga kebajikan dan kesejahteraan warga Asia Barat dan Afrika Utara tetapi menguatkan pengaruh dan cengakaman geopolitik ke atas negara-negara Asia Barat dan Afrika Utara.

Benar, mungkin terdapat sesetengah regim atau pemerintah di Asia Barat dan Afrika Utara perlu ditukar atau dihukum kerana kezaliman dan kekejaman yang dilakukannya namun terdapat pelbagai lagi kaedah dan cara yang boleh dilakukan untuk menghentikan atau menukar pemerintah terbabit tetapi bukan dengan menjemput dan membenarkan kuasa asing mencampuri urusan dalaman negara terbabit kerana kehendak dan agenda rakyat dengan kuasa asing atau kuasa besar terbabit ternyata amat berbeza.

Kita lihat hari ini apa yang berlaku di Libya, Iraq, dan Yaman di mana asalnya daripada satu revolusi, negara tersebut menjadi medan perang yang tidak nampak jalan penyudahnya. Negara tersebut hancur, sistem pemerintahannya rosak, rakyat dalam keadaan sengsara dan ekonominya hampir musnah.

Negara-negara lain di Asia Barat yang turut dilanda ‘Arab Spring’ walaupun tidak mengalami keadaan sebegitu teruk tetapi turut menerima tempias dan akibatnya seperti berlaku kekerapan bertukarnya pemerintah, keadaan dalam negara selalunya tidak stabil, politiknya huru hara, ekonominya tidak menjanjikan kehidupan yang lebih baik, inflasi yang tinggi dan pelbagai lagi keadaan yang menyukarkan rakyat.

Semua keadaan di atas dijelaskan secara terperinci ketika berlakunya Arab Spring di Asia Barat dalam satu artikel yang diterbitkan oleh The New York Times tulisan Ron Nixon pada 14 April 2011 yang secara jelas menyebut bahawa terdapat sekumpulan operatif daripada Amerika Syarikat memainkan peranan besar dalam membangkitkan Arab Spring di Asia Barat dan Afrika Utara.

International Republican Institute, National Democratic Institute dan Freedom House antara yang disebut dalam artikel tersebut memainkan peranan besar dalam mencetuskan kebangkitan warga Asia Barat dan Afrika Utara sehingga berlakunya Arab Spring di mana organisasi-organisasi tersebut mendapat dana daripada National Endowment For Democracy, sebuah pertubuhan yang dikatakan kononnya mempromosikan dan menyokong demokrasi di seluruh dunia serta menolak ‘authoritarian‘.

Walaupun tidak diperincikan dalam artikel tersebut bagaimana organisasi terbabit menjalankan agenda mereka yang dikatakan mempromosikan demokrasi, ternyata dijelaskan dalam artikel terbabit banyak pemerintah di Asia Barat dan Afrika Utara ketika itu tidak senang dengan operatif yang dijalankan oleh organisasi-organisasi terbabit. Namun yang pastinya, diakui bahawa organisasi – organisasi tersebut memainkan peranan besar dalam membangkitkan Arab Spring.

Professor Paul Stevens dari Chatham House, sebuah think tank polisi luar dunia yang berpengkalan di Britain di mana beliau adalah pakar tenaga dan geostrategis berkaitan industri minyak dan gas serta Asia Barat turut menyatakan dalam laporan terbitannya bertajuk ‘The Arab Uprising and the International Oil Market tentang kepentingan kebangkitan Arab Spring dan manfaat yang bakal diperolehi oleh sektor minyak dan gas antarabangsa terutamanya negara kuasa besar dunia akibat daripada kebangkitan tersebut.

Ternyata selain daripada manfaat cengkaman geopolitik yang bakal diperolehi, industri minyak dan gas turut memainkan peranan penting dalam mencorakkan Arab Spring di mana kepentingan dan manfaat ekonomi turut diambil kira setelah melabur berbillion dollar untuk mencetuskan kebangkitan tersebut.

Hasilnya adalah seperti yang kita lihat hari ini, keadaaannya tidak berubah buat warga Asia Barat dan Afrika Utara. Yang ada hanyalah kesengsaraan, kegawatan, kesukaran dalam menempuh kehidupan seharian serta masa depan yang tidak menentu. Yang mendapat keuntungan dan manfaat adalah pencetus kekalutan dan pemerintah yang menjadi boneka kepada kuasa-kuasa besar tersebut.

Hari ini keadaan di Asia Barat dan negara-negara di Utara Afrika sudah tidak lagi menjadi penting seperti ketika berlakunya Arab Spring dahulu. Semuanya sudah berada dalam gengaman dan tunduk kepada pencetus kebangkitan Arab Spring. Asia Barat sudah lagi tidak menjadi agenda utama kepada kuasa-kuasa besar dunia kerana ancaman dan kepentingan mereka telah berubah.

Saat ini tumpuan adalah di Asia Pasifik atau lebih tepat lagi di Asia Tenggara dan Laut China Selatan. Tentera kuasa-kuasa besar dunia termasuk Amerika Syarikat telah mengundurkan tentera mereka dari Arab Saudi, Syria, Iraq dan terbaharu di Afghanistan. Saat ini kuasa-kuasa besar dunia mendapati bahawa China adalah ancaman terbesar mereka samada dari sudut ekonomi, kekuasaan geopolitik mahupun ketenteraan.

Kapal-kapal perang negara kuasa-kuasa besar dunia seperti Amerika Syarikat, Britain, Perancis dan Jerman mula kelihatan berlegar di Laut China Selatan dan Asia Pasifik. Latihan ketenteraan mula kelihatan dijalankan samada dengan negara-negara di Asia Pasifik atau negara-negara di Asia Tenggara ataupun sesama mereka di kalangan kuasa besar dunia.

Sebagaimana Arab Spring, telah mula kelihatan kekacauan dan kebangkitan berlaku di beberapa buah wilayah dan negara sama ada di Asia Pasifik dan di Asia Tenggara. Bermula dengan Hong Kong dan Myanmar, kita dapat lihat kekacauan telah mula merebak ke Thailand dan beberapa buah negara lagi di mana semuanya kelihatan hampir sama dengan apa yang berlaku ketika Arab Spring walaupun momentumnya agak perlahan dan memakan masa berbanding kepantasan kebangkitan Arab Spring.

Kita juga boleh mencongak aliran negara-negara yang sedang dilanda kekacauan terbabit, adakah seiring dengan aliran geopolitik kuasa-kuasa besar dunia atau seterunya. Walaupun terdapat beberapa negara yang kita tidak setuju dengan pemerintahannya tetapi untuk mencampuri urusan negara terbabit secara langsung dan bukan secara diplomasi apatah lagi untuk menimbulkan kekacauan, ia bukan kaedah yang terbaik untuk menyelesaikan sesuatu permasalahan.

Selain daripada itu, bibit-bibit kekacauan sudah mula kelihatan di hampir kebanyakkan negara samada di Asia Pasifik dan Asia Tenggara. Kehangatan pertembungan Amerika Syarikat dan China telah mula jelas kelihatan di mana ia mampu menjadi ancaman besar untuk kesejahteraan dan kemakmuran negara-negara di Asia Tenggara secara amnya di mana Laut China Selatan dijadikan alasan utama untuk pertembungan tersebut.

Taiwan kini seolah-olah menjadi mangsa utama akibat pertembungan tersebut di mana ia seolah-olah terhimpit dan akhirnya mungkin akan menjadi mangsa keadaan. Jika dibiarkan, Asia Pasifik atau secara spesifiknya Asia Tenggara termasuk negara kita akan mengharungi masa depan yang kelam dan mungkin terjerumus sebagai mangsa keadaan akibat pertembungan ini.

Sekarang kelihatan seolah-olah negara kuasa-kuasa besar ini sedang mencari kawan dan mengenalpasti lawan di rantau ini. Apabila jelas kelihatan lawan dan kawan, berkemungkinan kawan akan menjadi tapak melancarkan pertembungan dan lawan akan menerima akibat samada ditekan dan dicetuskan ketidakstabilan sebagaimana yang berlaku ketika Arab Spring dahulu.

Namun sebelum pergi lebih jauh, kita wajar menolak sebarang campurtangan asing dalam mencorak masa depan negara walau untuk mana-mana pihak sekalipun. Sama ada secara langsung atau tidak, ia wajar dihalang dan ditolak kerana ia mampu menjejaskan keharmonian dan kestabilan negara samada untuk jangka masa pendek mahupun untuk jangka masa panjang.

Walaupun berlaku kekalutan dari segi politik di dalam negara saat ini, ia masih mampu diselesaikan secara baik dengan berpaksikan sistem demokrasi dan perlembagaan yang ada di dalam negara dengan berpegang bahawa segalanya adalah untuk keutamaan dan kesejahteraan rakyat jelata.

Dengan apa yang berlaku di sekeliling kita saat ini, wajar kita mengambil sikap berhati-hati dalam menempuh dan mencorak masa depan negara. Kita tidak mahu apa yang berlaku di Asia Barat dan Afrika Utara ketika berlakunya Arab Spring terjadi di negara kita mahupun di negara-negara lain di Asia Tenggara kerana kita akan turut merasai juga kesannya kelak.

Namun persamaan tanda-tanda awal seperti Arab Spring telah mula jelas kelihatan di rantau Asia Pasifik atau Asia Tenggara secara khususnya. Kita tidak mahu negara kita hancur dan terjerumus ke lembah kekacauan sebagaimana yang berlaku di Asia Barat kerana kesannya adalah amat buruk untuk semua pihak.

Kita tidak mahu berlakunya pula ‘Asia Pasifik Spring’ di rantau ini di mana ia akan menjejaskan segala ekosistem yang baik yang telah wujud di rantau ini sejak sekian lama. Kewujudan ‘Asia Pasifik Spring’ juga akan menjahanamkan masa depan rantau ini dan negara samada untuk jangka masa pendek atau panjang.

Sama-sama kita berdoa agar negara kita selamat daripada campurtangan asing serta mampu mengharungi keadaan genting saat ini dimana sedang berlakunya penularan wabak pandemik Covid-19.

Adalah penting untuk kita menyokong usaha kerajaan dalam menghalang penularan wabak pandemik ini dengan memberikan kerjasama sepenuhnya seperti mematuhi segala arahan dan larangan yang telah diberikan. Semoga Malaysia bebas dari Covid-19 serta mampu bangkit semula untuk menjadi lebih baik, maju dan makmur di masa akan datang.

Islam Memperkukuh Perpaduan.

YB USTAZ MUHAMMAD KHALIL ABDUL HADI
Pengerusi Lajnah Hal Ehwal Antarabangsa dan Hubungan Luar PAS Pusat.
ADUN Batu Buruk. – HARAKAHDAILY 8/7/2021

boss, kalau boleh minta, buat spoiler.. panjang sangat.. rasa nak termuntah baca..

bukan masalah content.. tapi wording tu jdi banyak dan rasa annoying..

tapi content boss okay proceed je.. Memang kita nak pendapat dari orang awam, dll..

biar bincang upcoming event.. cuma bila buat spoiler. " kita akan dapat move on cepat sikit ke info seterusnya..
 

Emy_Ezra

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2012
Messages
6,219
Reaction score
441
Points
96
Geng2 auni agenda yahudi ni hehehe

Yang peliknya, yahudi kata agenda islam
Islam pulak kata agenda yahudi
Kehkehkeh


EVRD_OEU4AAyvvH.jpg
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register