Santai Medical Lab Technologist masuk sini sat.....

CG Sponsors




Setujukah Anda Untuk Bergabung Dengan SO??


  • Total voters
    0

Guzzy

Fun Poster
Joined
Aug 20, 2011
Messages
488
Reaction score
0
Points
10
Minggu dpn ada meeting brkaitan isu penggabungan MLT & SO...
Sila bg pandangan korang....
 
Sponsored Post

Guzzy

Fun Poster
Joined
Aug 20, 2011
Messages
488
Reaction score
0
Points
10
marila mari..
kita mengundi....

:D
 

coq_kodok

Active Member
Joined
Feb 28, 2013
Messages
1,128
Reaction score
22
Points
25
ih sy bkn bidang nih tap jenguk jap bleh kot.......
 

unnamed

Fun Poster
Joined
Feb 14, 2008
Messages
264
Reaction score
0
Points
10
dulu aku SO kat clinipath..

skop keje lebih kurang sama cuma SO banyak management
 

Guzzy

Fun Poster
Joined
Aug 20, 2011
Messages
488
Reaction score
0
Points
10
klau bergbung = akan wujud Jusa MLT

klau x = smpi U40 je smpi pencen


itu yg aku dengar la.ade brita lain x?tlg update..
 

pedang_setiawan

Fun Poster
Joined
Nov 16, 2010
Messages
871
Reaction score
168
Points
33
x bersesuaian sbb MLT field medical sementara pegawai sains field mcm2...unless semua pegawai sains yg terlibat dengan field medical digabubgkn dgn MLT, itu lebih bersesuaian...last time pegawai sains buat persatuan n meeting 1st time rmai2, sy dengar jd problem sbb field berbeza...jabatan yg pelik2 pn ade pegawai sains, so mcm mana nk grouping n tuntut benda yg sama...pendapat saya, mudah jer..upgrade MLT ke gred U41 dan pegawai sains yg terlibat medical pn sama..U41..sbb kat luar Malaysia, semua MLT adalah bertaraf pegawai dan berdaftar dengan board..satu lagi pastikan semua pegawai sains yg terlibat dengan medical at least berkelulusan medical background masa diploma paling kurang sbb ada kebnykan SO adalah berkelulusan sains sahaja...sbgai cth, SO Medical mikrobiologi ada berkelulusan biologi, mikrobiologi biasa, SO Biokimia, kelulusan biologi, kimia etc..bila masuk keje, diaorg xtau ape benda kerja lab ni..tmbh2 medical..my 2 cents
 
Last edited:

Guzzy

Fun Poster
Joined
Aug 20, 2011
Messages
488
Reaction score
0
Points
10
x bersesuaian sbb MLT field medical sementara pegawai sains field mcm2...unless semua pegawai sains yg terlibat dengan field medical digabubgkn dgn MLT, itu lebih bersesuaian...last time pegawai sains buat persatuan n meeting 1st time rmai2, sy dengar jd problem sbb field berbeza...jabatan yg pelik2 pn ade pegawai sains, so mcm mana nk grouping n tuntut benda yg sama...pendapat saya, mudah jer..upgrade MLT ke gred U41 dan pegawai sains yg terlibat medical pn sama..U41..sbb kat luar Malaysia, semua MLT adalah bertaraf pegawai dan berdaftar dengan board..
sya sokong 100% pendapat tuan ni....maslhnya tuan,ada seorang hamba Allah ni yg sgt lntng menentang utk wujudkn U41 utk MLT ni.sbb tu smpi skrg xdpt d realisasikan...hanya SEORANG....
 

pedang_setiawan

Fun Poster
Joined
Nov 16, 2010
Messages
871
Reaction score
168
Points
33
Sejarah bagaimana SO menjadi rampant di Medical Lab setting disebabkan pd masa awal penubuhan lab, tiada kursus berkenaan dgn medical science utk pegawai penyelia...gov hanya setup setting utk kuli je(MLT). Utk memudahkan pengurusan, gov amik staf berkelulusan sains yg paling hmpir dgn bidang medical lab spt mikrobiologi,biologi, kimia,biokimia, fizik..by the time kursus2 medical sains dah ada, semua post SO telah diambil oleh org lain...itu je sejarahnya..setahu saya, Diploma MLT USM adalah sama syllabus dgn ijazah Medical sciences universiti Australia sbb program mmg dicedok dari sana...syllabus MLT dari tmpt lain sy xtau..Dean NSW University ada tawarkan student USM yg habis Diploma MLT utk smbg kat sana lompat ke thn 3 trus pd thn 1995..saya ada dalam meeting 2..
 
Last edited:

Guzzy

Fun Poster
Joined
Aug 20, 2011
Messages
488
Reaction score
0
Points
10
Sejarah bagaimana SO menjadi rampant di Medical Lab setting disebabkan pd masa awal penubuhan lab, tiada kursus berkenaan dgn medical science utk pegawai penyelia...gov hanya setup setting utk kuli je(MLT). Utk memudahkan pengurusan, gov amik staf berkelulusan sains yg paling hmpir dgn bidang medical lab spt mikrobiologi,biologi, kimia,biokimia, fizik..by the time kursus2 medical sains dah ada, semua post SO telah diambil oleh org lain...itu je sejarahnya..setahu saya, Diploma MLT USM adalah sama syllabus dgn ijazah Medical sciences universiti Australia sbb program mmg dicedok dari sana...syllabus MLT dari tmpt lain sy xtau..
betul2...mmg program tu usm amik base on degree mlt kt sana..dan utk makluman IMR nye program pn leh thn gak, ada international student wat advnce dip drg kt sana..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register