BTC USD 33,078.8 Gold USD 1,802.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Mazhab - Ustaz Abdul Somad menjawab

sayid34

Fun Poster
Joined
Jul 17, 2008
Messages
193
Reaction score
21
Points
25
MENYESATKAN

Daripada Thauban RA dia berkata, bahawa sesungguhnya Rasulullah SAW bersabda: Sesungguhnya perkara yang paling aku bimbang terhadap umatku adalah munculnya pemimpin-pemimpin yang menyesatkan. Dan kemudian Rasulullah SAW bersabda: Akan sentiasa ada satu kumpulan dari umat ini yang akan memperjuangkan kebenaran. Tidak ada suatu pun yang boleh memudaratkan mereka sekiranya dicela oleh golongan yang mencela mereka sehinggalah Allah menentukan urusan mereka. (Sunan al-Tirmizi, no: 2229 - Hadis Sahih)
 
Sponsored Post

jumatmajid

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2012
Messages
8,074
Reaction score
335
Points
86
Tuan @jumatmajid bole komen tak pasal wahabbi ni? Sesat barat ke mcm mana?

sy nak tau jugak ulama yg mana patut kita ikut..mcm2 plak ajaran nya

bukan apa, kalau salah ikut..takut plak masuk neraka 😬
maaf tn baru hari ni terbaca request dlm post kat atas...

pendpt peribadi sy wahabi x sesat, cuma mrk terlalu extreme...

mrk masih berpegang dgn aqidah Islam yg betul...

cthnya mrk x kata jika penganut agama selain Islam mengesakan tuhan mrk, mrk x dianggap sebgi syirik...

cthnya mrk x kata pelaku dosa syirik, terlps dr siksa neraka & akan dimasukkan ke dlm syurga...

cthnya mrk x menolak adanya blsan bg amal manusia di alam kubur & di hari akhirat nnt...

cthnya mrk jg x menafikan kemunculan dajjal, Imam Mahdi & Nabi Isa AS diakhir zmn nnt...

tp mrk ini terlalu keras & x berlpg dada dgn perbezaan pendpt...

sehingga mengatakan sesat kpd mrk yg x sependapat dgn mrk...

so klu nak pilih ulama yg blh di ikuti & di cthi...

pilihlah ulama yg tegas dgn pendpt mrk...

tp x mengatakan sesat kpd yg x bersetuju dgn mrk...

terutamanya jika perbezaan itu hanyalah pd masalah fiqh semata2...

wallahua'lam...
 
Last edited:

Emy_Ezra

Super Active Member
Joined
Sep 2, 2012
Messages
5,928
Reaction score
369
Points
96
Antara hujah hukum bermazhab oleh Ustaz Auni
yh.jpg



Your post only contains a quote and no message. Your post cannot be submitted.
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register