BTC USD 23,768.0 Gold USD 1,772.80
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Maybank - scam email.beware

kokorez

Active+ Member
Messages
3,105
Joined
Jan 15, 2006
Messages
3,105
Reaction score
35
Points
30
email dapat sat td , kalo dah ada please delete

From:
"Maybank Group" <[email protected]>
Add sender to Contacts
To:
#####@yahoo.com

subject : Members Safety Steps

Dear Customer,

We recently reviewed your account, and we suspected that your Maybank2u account might have been accessed my an unauthorized third party.

Due to this, you are requested to follow the provided steps and confirm your Online Banking details for safety of your Accounts.

http:// www. maybank2u-satisfaction.com/ login.html (dah bape kali edit kasi x jd link haiyz noob gile pakai forum da huhu)

However, Failure to do so may result in temporary account suspension
*Important*
Please update your records on
X-Server-Name: sxmcommercialdivers.com X-Script-Name: /index.php X-Remote-Addr: 82.128.32.76

cam tipu jak... tapi rasa scam nie :(scam
 
Last edited:
Sponsored Post

MoshedFX

Super Active Member
Messages
8,374
Paid Membership
Joined
Nov 15, 2007
Messages
8,374
Reaction score
89
Points
70
kalu bleh..

jgn bg able click kat link tu..

nnti org len plak klik..

apa2 pun..thanks 4 info !!:)
 

BOCK

Legendary Member
gem
Messages
17,853
Joined
Sep 3, 2007
Messages
17,853
Reaction score
59
Points
120
email dari kawan aku plak camni

KUALA LUMPUR - Tidak sampai empat minit, duit dalam akaun bank milik seorang pengurus, Yong Chee Seong, 30, berjumlah hampir RM5,000 lesap sekelip mata.
Kes itu dipercayai gara-gara sindiket perbankan dalam talian (online) yang didalangi pakar teknologi maklumat di kalangan warga asing yang memerangkap mangsa melalui penghantaran e-mel 'berhantu'.
Chee Seong memberitahu, e-mel dalam bahasa Inggeris yang diteri- manya pada 23 September lalu kira- kira 1 tengah hari memintanya mengemas kini maklumat talian perbankan melalui proses pertukaran kata kunci akaun bank.
"Ia nampak asli dan meminta saya berbuat demikian bagi tujuan kese- lamatan selain mengelak ditipu oleh sindiket yang semakin menjadi-jadi di ruang siber,'' katanya di sini semalam.
Menurut Chee Seong, sebagai pelanggan tetap bank terkemuka itu sejak enam tahun lalu, dia langsung tidak menaruh syak bahawa e-mel itu satu perangkap kerana pautan laman web untuk dia membuat kata kunci baru, muncul dengan hampir menyamai laman web bank tersebut.
Beliau hanya menyedari ada sesuatu yang tidak kena berlaku sele- pas beberapa minit mendaftarkan kata kunci baru dengan empat minit kemudian menerima khidmat pesa- nan ringkas (SMS) daripada pihak bank dengan maklumkan satu transaksi pemindahan wang dari akaunnya berjumlah RM4,935.
"Saya tergamam kerana saya tak buat apa-apa,'' katanya.
Sejurus selepas itu, Chee Wah terus menghubungi bank berkenaan dan jurucakapnya mengesahkan polisi mereka tidak meminta pelanggan menukar data menerusi e-mel..
Chee Wah cuba mengakses kembali pautan laman web berkenaan, namun gagal.
Mangsa membuat laporan polis di Balai Polis Sea Park , Petaling Jaya pada 23 September lalu selepas dinasihatkan oleh pihak Maybank.

jadi sape harus discammerkan nih
 

anuarinvestor

Legendary Member
gem
Messages
10,529
Paid Membership
Joined
Dec 13, 2007
Messages
10,529
Reaction score
143
Points
123
Hati-hati dengan email...Thanks Tuan Tanah
 

arapaima

Active Member
Messages
1,701
Joined
Jan 28, 2008
Messages
1,701
Reaction score
22
Points
30
ni cite lama...tp xtau la dlm ni dah ade lum...hehehe..jgn mare
 

razif1224

Super Active Member
Messages
5,113
Joined
Oct 29, 2006
Messages
5,113
Reaction score
38
Points
70
email pishing lagi.. aku try....

XXX


pastu kuar nie...

XXX


dah akhirnya

XXX

beware!
 
Last edited:
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register