BTC USD 28,108.7 Gold USD 1,940.50
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Masyarakat India digesa bayar balik pinjaman Tekun

TT

CG Super Hardcore Club
gemgemgemgem
Messages
166,118
Joined
Jan 13, 2009
Messages
166,118
Reaction score
22,834
Points
1,831
Awards
1
image.jpg


CAMERON HIGHLANDS - Masyarakat India yang meminjam dengan Tabung Ekonomi Kumpulan Usaha Niaga (Tekun) digesa membuat bayaran balik pinjaman itu memandangkan pada masa ini hanya 50 peratus daripada mereka yang berbuat demikian.

Justeru, Presiden MIC Datuk Seri G. Palanivel meminta pegawai daripada Tekun berjumpa dan berbincang dengan peminjam terbabit supaya mereka dapat menjelaskan jumlah pinjaman yang dibuat.

"Apabila mereka (peminjam) membayar pinjaman Tekun, kerajaan dapat membantu individu lain yang ingin membuat pinjaman," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Kem Perubatan Astro di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Kuala Terla di sini, hari ini.

Dalam pembentangan Bajet 2015 semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mengumumkan peruntukan RM500 juta kepada Tekun untuk pembiayaan keusahawanan iaitu RM50 juta bagi masyarakat India, RM350 juta (usahawan Bumiputera) RM50 juta (usahawan wanita muda), RM50 juta (program pembangunan usahawan bekas tentera).

Palanivel, yang juga Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar, menyifatkan Bajet 2015 sebagai memperkasakan masyarakat dan semua kementerian mendapat peruntukan masing-masing.

"Bajet ini sangat baik kerana mengambil kira kebajikan semua lapisan masyarakat. Saya harap bajet pada tahun berikutnya meningkat termasuk peruntukan untuk masyarakat India," katanya.

Mengenai program tersebut, Palanivel berkata program bersempena 'The Wellness Camp' anjuran Astro Uruthunai diadakan bertujuan meningkatkan kesedaran pemeriksaan kesihatan di kalangan masyarakat India menerusi taklimat kesedaran kesihatan dan pemeriksaan percuma.

"Masyarakat perlu mengambil peluang menghadiri program sedemikian untuk mengetahui status kesihatan terkini sebagai langkah pencegahan penyakit di peringkat awal," katanya.

Lima ratus peserta menyertai acara itu dan mereka berpeluang menjalani pemeriksaan kesihatan percuma daripada Hospital Pantai Ipoh. - Bernamahttp://www.sinarharian.com.my/nasio...pinjaman-tekun-1.323675#.VDkXPnV6o80.facebook
 
Sponsored Post

Sponsored Post

Top
Log in Register