BTC USD 59,365.9 Gold USD 2,411.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Masjid yg di bina dgn bantuan Jin

Sponsored Post

Berkeluasan lapan hektar, masjid ini pada awalnya merupakan sebuah Sekolah Pondok Salafianh Bihaaru Bahri Asali Fadlaailir Rahmah atau disebut Bi Ba'a Fadlrah.


Pada mulanya, lokasi sekolah pondok adalah kompleks kediaman Ayahanda Kiai Ahmad. Sekolah pondok ini kemudiannya mula diasaskan oleh Ayahanda Kiai Ahmad pada tahun 1963.


Ia mula dibina pada tahun 1987 dan berterusan hingga tahun 1992. Bagaimanapun, projek ini diteruskan menjadi projek pembinaan sebuah masjid yang melibatkan golongan pelajar.

Seperti yang diketahui, Masjid Tabin ini penuh dengan mitos yang mendakwa ia dibina oleh Jin hanya dalam satu malam.Walau bagaimanapun, dakwaan tersebut dinafikan oleh pihak pengurusan masjid. Ini kerana pihaknya menjelaskan projek pembinaan itu dijalankan secara telus termasuk penggunaan alat tradisional.


Sehubungan itu, pihak pengurusan masjid tersebut turut mengambil inisiatif memasang 'banner' bagi menafikan mitos itu di masjid berkenaan.Proses pembinaan masjid itu hanya melibatkan pelajar dan penduduk setempat dan ia menjadi antara punca tidak ramai yang mengetahui projek tersebut.


"Kalau ada orang kata masjid ini dibina oleh jin, itu tidak benar.

"Sebab bangunan ini adalah Sekolah Pondok Bihaaru Asali Fadlaailir Rahmah Salafiyah (Masjid Tiban) yang dibina dengan kudrat pelajar dan jemaah penduduk setempat," katanya.Perkara itu dibuktikan menerusi pembiayaan pembinaan Masjid Tiban yang dilakukan sendiri hasil sumbangan jemaah tanpa dana luar, menurut laman Pusat Islam Jakarta.Sumber: Kompas.com, Detik Travel
 
Sponsored Post

Back
Top
Log in Register