Masjid Singapura tawar khidmat korban kambing sgd300

CG Sponsors
akudotcom

Super Active Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 17, 2007
Messages
5,509
Reaction score
1,088
Points
151
Masjid-masjid tawar khidmat korban di Australia pada harga sekitar S$300 seekor kambingkambing korban (1)
SINGAPURA: Sebanyak 42 masjid di Singapura akan menawarkan khidmat bagi ibadah korban tahun ini sempena Hari Raya Aidiladha, menurut Majlis Ugama Islam Singapura (MUIS) pada Jumaat (3 Jul), yang menambah pendaftaran bermula hari ini.

Dalam kenyataannya kepada media, MUIS menerangkan setiap daripada 42 masjid itu akan menawarkan 100 ekor kambing. Pendaftaran boleh dibuat langsung dengan mana-mana masjid terlibat sehingga 24 Julai ini.

Pada 8 Jun, MUIS telah mengumumkan tiada haiwan ternakan akan diterbangkan ke Singapura bagi tujuan ibadah korban tahun ini. Ini memandangkan keadaan yang berubah-rubah ekoran COVID-19.

Sebagai ganti, masjid-masjid tempatan akan memudahkan aturan untuk ibadah tersebut dilakukan di Australia. Daging korban itu akan disejuk beku dan dihantar ke Singapura.

BACA: Tiada kambing diterbangkan ke S'pura bagi ibadah korban tahun ini

Para jemaah yang mendaftar bagi khidmat ibadah tersebut akan menerima daging yang disiap bungkus setelah hari-hari Tasyrik, menurut MUIS, sambil menambah bahawa masjid-masjid sedang bekerjasama dengan vendor-vendor yang diberi lesen oleh Penguasa Makanan Singapura (SFA) untuk mengimport produk daging.

Harga seekor kambing korban tahun ini adalah antara S$300 dengan S$330, menurut MUIS.

Ini adalah lebih rendah berbanding harga S$480 setiap ekor semasa musim Hari Raya Aidiladha tahun lalu.

BACA: Harga kambing korban S'pura lebih rendah tahun ini?

"Pendaftaran dan urus niaga secara online adalah sangat digalakkan. Orang ramai boleh mendapatkan perincian lanjut daripada wadah-wadah masjid berkenaan atau menghubungi terus masjid-masjid bagi butiran pendaftaran," MUIS menyatakan.

MUIS juga menekankan piawai kebersihan serta keselamatan akan dipatuhi selaras dengan garis pandu nasional, termasuk semasa pengagihan daging kepada para penerima.

"Semua masjid terlibat akan memerhati prosedur operasi standard, mengamalkan piawai kebersihan tinggi, menjarakkan waktu pengagihan dan pengambilan dan mematuhi langkah-langkah keselamatan selaras dengan panduan nasional.

"Sebahagian daging juga akan diagihkan kepada para penerima Zakat MUIS dan pihak masjid boleh mengaturkan penghantaran tanpa sentuh untuk mengurangkan kontak dan interaksi," kata MUIS.

Berikut adalah senarai masjid-masjid yang menawarkan khidmat ibadah korban di Australia tahun ini:
 
Sponsored Post

puyol

CG Top Poster Club
Joined
Jun 28, 2011
Messages
21,770
Reaction score
1,988
Points
201
Duit singapura pun lebih tinggi dari duit australia.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register