Masalah Mekanikal & Elektrikal Bangunan

CG Sponsors




mywang

Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
1,496
Reaction score
5
Points
25
Salam,

Sesiapa nk mengajukan pelbagai masalah melibatkan m&e rumah, bangunan, sye cuba bantu beri pandangan dan nasihat..dan penyelesaian..

Pendapat2 dr ahli2 cg lain juga..dialu-alukan..:)

Contoh masalah 1):- Rumah kerap di panah petir.

Cadangan:- memasang sistem perlindungan kilat. Anggaran kos Rm1000. "Concept layout" akan diberi.

Contoh masalah 2):- Rumah kerap kali mengalami kurang bekalan air walaupun bekalan air ada.

Cadangan:- Mungkin disebabkan tangki air x dapat menampung penggunaan yang banyak. Cadangan, menambah tangki air.
 
Last edited:
Sponsored Post

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
656
Points
161
Wiring rumah kita selang berapa tahun perlu kena wiring semula?
 

mywang

Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
1,496
Reaction score
5
Points
25
x semestinya, brgantung "kesihatan" wiring tu..jika ada tanda kabel rosak dan berlaku trip, boleh periksa circuit yg berkenaan saja..:)
 

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
656
Points
161
x semestinya, brgantung "kesihatan" wiring tu..jika ada tanda kabel rosak dan berlaku trip, boleh periksa circuit yg berkenaan saja..:)
Maksud saya, wire tu sendiri tentunya ada jangka hayat tersendiri ke?
 

mywang

Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
1,496
Reaction score
5
Points
25
x da jangka hayat..selagi ia "sehat". Tetapi sye cdg untuk wiring lbh 10 thn, boleh diperiksa..dan ditukar jika perlu..
 

zeal_tech

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Aug 23, 2008
Messages
7,888
Reaction score
11
Points
65
tuan tanah, dlm thread nie, kalu org lain nk berkongsi pendapat, boleh ke....??
mean kite tolg sesama kite...??
tuan tanah marah ke kalu org lain turut nk jwab persoalan2 dlm thread nie...??
 

the twelve

Active+ Member
Joined
Jan 12, 2008
Messages
3,064
Reaction score
23
Points
25
Kalau paip air lak. napa dia tak cukup kuat nak masukkan air ke dalam tangki utama ek? padahal rumah saya tingkat paling bawah. rumah yang tingkat 4 tak ada masalah pun.

Paip air dah digantikan dengan yang baru, PVC..tetap ada masalah. (sebelum ganti tu, guna paip besi bergalvani)
 

mywang

Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
1,496
Reaction score
5
Points
25
boleh, x da masalah, lagi bgs..blh share pendapat dan pengetahuan..:)
 

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
656
Points
161
Aku rasa thread ni sangat ber 'informative'.
 

mywang

Active Member
Joined
Sep 19, 2008
Messages
1,496
Reaction score
5
Points
25
Kalau paip air lak. napa dia tak cukup kuat nak masukkan air ke dalam tangki utama ek? padahal rumah saya tingkat paling bawah. rumah yang tingkat 4 tak ada masalah pun.

Paip air dah digantikan dengan yang baru, PVC..tetap ada masalah. (sebelum ganti tu, guna paip besi bergalvani)
tangki individu dlm umah ke? atau tangki berpusat di bumbung?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register