BTC USD 17,313.5 Gold USD 1,798.83
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Masalah Kencing Tak Lawas - 6 Cara Mengawalnya Dengan Berkesan

dloanman

CG Top Poster Club
gem
Messages
33,864
Joined
Apr 15, 2012
Messages
33,864
Reaction score
2,865
Points
266
Awards
1
Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung | Oleh Farah Aziz

Kemas kini Tarikh 11/11/2020 . 9 minit bacaan
reader-aa.png

shutterstock_384445126.jpg


Kencing tak lawas mengganggu keselesaan hidup anda?
Sebelum meneliti dengan lebih lanjut berkenaan kencing tak lawas, adalah lebih baik sekiranya kita memahami dengan lebih baik berkenaan sistem urinari terlebih dahulu.

Sistem urinari, yang juga dikenali sebagai sistem buah pinggang, menghasilkan, menyimpan dan menyingkirkan air kencing; iaitu sisa cecair yang dikeluarkan oleh buah pinggang. Buah pinggang membuat air kencing dengan menapis sisa dan air tambahan dari darah.

Air kencing bergerak dari buah pinggang melalui dua tiub nipis dipanggil ureters dan disimpan di pundi kencing. Apabila pundi kencing tersebut penuh, seseorang individu akan membuang air kencing melalui uretra untuk menghilangkan sisa tersebut. Sistem pembuangan air kencing terdiri daripada buah pinggang, ureter, pundi kencing dan uretra.
 • Buah pinggang
Buah pinggang adalah organ yang berbentuk seperti kacang yang terdapat di sepanjang dinding posterior rongga perut. Buah pinggang kiri terletak sedikit lebih tinggi daripada buah pinggang kanan kerana bahagian kanan hati jauh lebih besar daripada sisi kiri. Buah pinggang, tidak seperti organ-organ lain rongga perut, terletak posterior ke peritoneum dan menyentuh otot-otot belakang. Buah pinggang dikelilingi oleh lapisan adipose yang memegang buah pinggang di tempat yang sepatutnya dan melindungi buah pinggang daripada kerosakan fizikal. Buah pinggang menapis sisa metabolik, ion berlebihan, dan bahan kimia dari darah untuk membentuk air kencing.
 • Ureter
Ureter adalah sepasang tiub yang membawa air kencing dari buah pinggang ke pundi kencing. Ureter berukuran kira-kira 10 hingga 12 inci panjang dan berada di sebelah kiri dan kanan badan selari dengan lajur vertebral. Graviti dan peristalsis tisu otot licin di dinding ureter menggerakkan air kencing ke pundi kencing. Hujung ureter bersambung sedikit ke dalam pundi kencing dan disambungkan pada titik masuk ke pundi kencing oleh injap ureterovesikal. Injap ini menghalang air kencing dari mengalir ke arah buah pinggang.
 • Pundi kencing
Pundi kencing adalah organ kosong yang berbentuk seperti karung yang digunakan untuk tujuan penyimpanan air kencing. Pundi kencing terletak di sepanjang garis tengah badan pada hujung pelvis yang rendah. Air kencing yang memasuki pundi kencing dari ureteri perlahan-lahan mengisi ruang kosong pundi kencing dan sekali gus mengembangkan dinding elastiknya. Dinding pundi kencing boleh mengembang untuk menyimpan air kencing daripada 600 hingga 800 ml air kencing.
 • Uretra
Uretra adalah tiub yang dilalui air kencing dari pundi kencing ke bahagian luar badan. Uretra wanita adalah sekitar 2 inci panjang dan berakhir dengan kelentit dan pembukaan vagina. Bagi kaum lelaki, uretra adalah sekitar 8 hingga 10 inci panjang dan berakhir di hujung bahagian batang zakar. Uretra juga merupakan organ daripada sistem pembiakan lelaki kerana ia membawa sperma keluar dari badan melalui zakar. Aliran air kencing melalui uretra dikawal oleh otot sfingter urethral dalaman dan luaran.

Sphincter uretri dalaman diperbuat daripada otot yang licin dan dibuka dengan sukarela apabila pundi kencing mencapai tahap tertentu dari tekanan. Pembukaan sphincter dalaman menyebabkan rasa untuk membuang air kencing. Sphincter urethral luar diperbuat daripada otot rangka dan boleh dibuka untuk membolehkan air kencing melepasi uretra atau mungkin ditutup untuk melambatkan kencing.

Penapisan air kencing daripada darah

Di dalam setiap buah pinggang terdapat kira-kira sejuta struktur kecil yang disebut nephrons. Nefron adalah unit berfungsi buah pinggang yang menapis darah untuk menghasilkan air kencing. Arterioles di buah pinggang mengalirkan darah ke sekumpulan kapilari yang dikelilingi oleh kapsul yang dipanggil glomerulus.

Apabila darah mengalir melalui glomerulus, kebanyakan plasma darah ditarik keluar dari kapilari dan dialirkan ke dalam kapsul, meninggalkan sel-sel darah dan sedikit plasma untuk terus mengalir melalui kapilari. Filtrat cecair dalam kapsul mengalir melalui satu siri tubulus yang dipenuhi dengan sel penapisan dan dikelilingi oleh kapilari.

Sel-sel yang mengelilingi tubulus secara selektif menyerap air dan bahan-bahan dari filtrat di tubula dan mengembalikannya ke dalam darah dalam kapilari. Pada masa yang sama, hasil buangan yang terdapat di dalam darah dikeluarkan ke dalam filtrat.

Semasa proses akhir ini, filtrat di tubula telah menjadi air kencing yang mengandungi hanya air, produk sisa, dan ion berlebihan. Darah yang keluar dari kapilari telah menyerap semua nutrien bersama-sama dengan kebanyakan air dan ion yang diperlukan oleh tubuh.

Penyimpanan hasil buangan

Selepas air kencing telah dihasilkan oleh buah pinggang, ia diangkut melalui ureter ke pundi kencing. Pundi kencing diisi dengan air kencing dan menyimpannya sehinggalah badan sudah bersedia untuk membuangnya. Apabila amaun pundi kencing mencapai mana-mana dari 150 hingga 400 mililiter, dindingnya mula mengembang atau meregang dan reseptor peregangan di bahagian dindingnya menghantar isyarat kepada otak dan saraf tunjang. Isyarat ini mengakibatkan kelonggaran sphincter urethral dalaman secara sukarela dan rasa untuk mengeluarkan air kencing.

Air kencing boleh ditangguhkan untuk dibuang selagi pundi kencing tidak mencapai jumlah maksimum, tetapi peningkatan isyarat saraf menyebabkan ketidakselesaan terhadap seseorang individu dan keinginan untuk membuang air kencing.

Urinari adalah proses mengeluarkan air kencing dari pundi kencing melalui uretra dan keluar dari badan. Proses kencing bermula apabila otot-otot sphincter urethral berehat, membolehkan air kencing melalui uretra. Pada masa yang sama ketika sphincters berehat, otot licin di dinding pundi kencing berkontraksi untuk mengeluarkan air kencing dari pundi kencing.

Mengapa saluran kencing amat penting?

Saluran kencing adalah penting kerana ia menapis sisa dan cecair tambahan dari aliran darah dan menyingkirkannya dari badan. Buah pinggang yang normal berfungsi:
 • Mengelakkan pengumpulan sisa dan cecair tambahan dalam badan
 • Mengekalkan paras elektrolit, seperti kalium dan fosfat agar ianya stabil dalam tubuh
 • Menghasilkan hormon yang membantu mengawal tekanan darah
 • Menghasilkan sel darah merah
 • Memastikan agar tulang sentiasa kuat
Ureter, pundi kencing, dan uretra menggerakkan air kencing dari buah pinggang dan menyimpannya sehinggalah tempoh penyingkirannya dari badan.

Apakah yang mempengaruhi jumlah pengeluaran air kencing

Jumlah air kencing yang dihasilkan oleh seseorang individu bergantung kepada banyak faktor, seperti jumlah cecair dan makanan yang diambil oleh seseorang dan jumlah cecair yang hilang melalui peluh dan pernafasan. Ubat-ubatan tertentu, keadaan perubatan, dan jenis makanan juga boleh memberi kesan terhadap jumlah air kencing yang dihasilkan. Kanak-kanak menghasilkan kurang air kencing berbanding daripada orang dewasa; jumlah yang dihasilkan bergantung kepada umur mereka.

Penyakit-penyakit berkaitan dengan sistem urinari
 • Jangkitan saluran kencing (UTI) berlaku apabila bakteria memasuki saluran kencing; bakteria tersebut boleh menjejaskan uretra, pundi kencing atau buah pinggang. Walaupun UTI lebih kerap berlaku dalam kalangan wanita, ia turut boleh berlaku dalam kalangan lelaki. UTI biasanya dirawat dengan penggunaan antibiotik menurut Dr. Oscar Aguirre, ahli uroginekologi di Denver. Menurut American Urological Association, sekitar 8.1 juta orang mempunyai jangkitan saluran kencing setiap tahun di Amerika Syarikat sahaja.

 • Kencing tak lawas adalah satu lagi penyakit umum dalam sistem kencing. Masalah kencing tak lawas yang paling umum dalam kalangan lelaki adalah kerap kencing pada waktu malam dan pengosongan pundi kencing yang tidak lengkap. Ini biasanya disebabkan oleh pembesaran prostat yang menyebabkan halangan dalam mengosongkan pundi kencing. Masalah boleh datang dalam bentuk prolaps pelvik, yang boleh mengakibatkan kebocoran. Beberapa rawatan biasa melibatkan ubat-ubatan, terapi fizikal dan pembedahan jejaring pelvis. Pembedahan laser vagina juga menjadi pilihan rawatan yang baik bagi penyakit kencing tak lawas.

 • Interstitial cystitis (IC), yang juga dikenali sebagai sindrom pundi kencing yang menyakitkan, adalah keadaan kencing yang kronik, terutamanya dalam kalangan wanita, yang menyebabkan tekanan pada pundi kencing dan kesakitan. Ia boleh menyebabkan parut pada pundi kencing dan boleh menyebabkan pundi kencing kurang elastik. Walaupun penyebabnya tidak diketahui, ramai individu dengan keadaan ini juga mempunyai kecacatan dalam epitelium mereka, iaitu lapisan perlindungan pundi kencing.

 • Prostatitis adalah pembengkakan kelenjar prostat dan hanya boleh berlaku dalam kalangan lelaki. Selalunya disebabkan oleh faktor usia yang semakin lanjut, gejala termasuk desakan dan kekerapan kencing, kesakitan pinggul dan kesakitan semasa kencing.

 • Kegagalan buah pinggang juga dikenali sebagai penyakit buah pinggang kronik boleh menjadi penyakit yang bersifat sementara atau boleh menjadi keadaan kronik yang mengakibatkan ketidakupayaan buah pinggang untuk menapis sisa dari darah. Keadaan lain, seperti diabetes dan hipertensi, boleh menyebabkan penyakit buah pinggang kronik. Kes-kes parah mungkin disebabkan oleh trauma atau kerosakan lain dan mungkin bertambah baik dari masa ke masa dengan bantuan rawatan. Walau bagaimanapun, penyakit buah pinggang boleh membawa kepada kegagalan buah pinggang kronik, yang mungkin memerlukan rawatan dialisis atau juga pemindahan buah pinggang.

 • Kanser pundi kencing didiagnosis dalam kalangan kira-kira 75,000 orang penduduk Amerika Syarikat setiap tahun dan lebih kerap berlaku dalam kalangan lelaki dan warga tua. Menurut American Cancer Society, dianggarkan bahawa kira-kira 81,190 kes kanser pundi kencing (kira-kira 62,380 lelaki dan 18,810 wanita) dan kira-kira 17,240 kematian akibat kanser pundi kencing (kira-kira 12,520 lelaki dan 4,720 wanita) berlaku pada 2018,. Gejala-gejala, termasuk sakit belakang atau pelvik, kesukaran membuang air kecil dan segera / dan kencing yang kerap, atau gangguan sistem urinari.
Adakah berbahaya sekiranya saya kencing berdiri?

Membuang air kecil atau kencing secara berdiri sememangnya sudah menjadi satu kebiasaan bagi lelaki. Mereka melakukan ini mungkin kerana ia lebih mudah dan cepat atau keadaan fizikal alat sulit lelaki yang membenarkan mereka untuk membuang air kecil secara berdiri. Namun begitu, mungkin masih ramai lelaki yang tidak tahu akan bahaya lelaki kencing berdiri. Antara bahaya yang akan didapati jika kencing berdiri adalah:
 1. Air kencing tidak keluar sepenuhnya
Sekiranya anda seorang lelaki yang kerap membuang air kecil secara berdiri, air kencing anda tidak akan keluar dengan sepenuhnya. Ini adalah disebabkan pundi kencing anda tidak dapat ditekan dengan sempurna jika anda kencing berdiri. Ini kemudiannya akan membuat anda berasa masih terdapat air kencing yang belum habis keluar lalu berulang-alik ke tandas berkali-kali untuk membuang air kecil yang masih tertinggal.
 1. Risiko batu karang meningkat
Selain perbuatan gemar menahan kencing, membuang air kecil secara berdiri juga mampu meningkatkan risiko batu karang terbentuk pada pundi kencing anda. Ini kerana air kencing yang tidak habis dikeluarkan akan mula membentuk asid yang keras seperti batu dan seterusnya akan memenuhi pundi kencing dan buah pinggang anda. Ia adalah penyakit yang biasa berlaku pada lelaki dan jika ia berlaku pada anda, segera dapatkan rawatan doktor.
 1. Ada gas dalam badan yang tidak dikeluarkan
Mungkin ramai yang tidak tahu bahawa terdapat gas yang tidak diperlukan oleh badan dan akan keluar jika lelaki membuang air kecil secara duduk. Namun jika mereka kencing secara berdiri, gas ini tidak akan keluar lalu berkumpul dalam badan. Ini seterusnya akan mengakibatkan pelbagai masalah dan ketidakselesaan kepada lelaki.
 1. Lemah syahwat
Ini mungkin merupakan mudarat kencing berdiri yang paling berbahaya dan paling ditakuti oleh lelaki. Anda perlu tahu apabila lelaki membuang air kecil secara berdiri, ia boleh mengakibatkan urat serta otot zakar menjadi lembik dan kendur lalu menyebabkan masalah lemah syahwat.
 1. Kurang bersih
Paling penting, membuang air kecil secara berdiri adalah tabiat yang kurang bersih. Ia akan menyebabkan air kencing terpercik semula ke pakaian anda. Selain itu, ia juga akan menyebabkan air kencing tidak keluar habis lalu mula mengalir keluar pada pakaian ketika anda sedang melakukan aktiviti harian. Dalam pada itu lagi, perbuatan kencing berdiri akan membuat mangkuk tandas terutamanya jamban duduk berbau dan kotor.

Hakikatnya, kencing berdiri adalah satu perbuatan yang kotor dan tidak wajar dilakukan ekoran pelbagai kemudaratannya. Sebagai lelaki yang ingin menjaga kesihatan dan kebersihan, anda perlu membuang air kecil secara duduk terutamanya bagi lelaki yang lebih berusia dan yang mempunyai masalah prostat. Ini kerana kencing duduk dapat membantu mereka mengosongkan pundi kencing secara lebih efektif lalu mengurangkan risiko dan pelbagai komplikasi kesihatan yang lain.

Jenis dan punca-punca kencing tak lawas

shutterstock_1313939708-1024x640.jpg

Punca inkontinens tekanan
 • Kehamilan
 • Kelahiran
 • Menopaus – Apabila tahap estrogen menurun, otot boleh menjadi lemah
 • Histerektomi – Pembedahan pembuangan uterus (rahim)
 • Beberapa prosedur pembedahan lain
 • Umur
 • Obesiti
Punca inkontinens desakan
 • Cystitis- Keradangan lapisan pundi kencing
 • Isu sistem saraf pusat (CNS) – Contohnya pelbagai sklerosis, strok dan penyakit Parkinson
 • Prostat yang berkembang – Pundi kencing boleh jatuh dan uretra menjengkelkan
Punca inkontinens limpahan
Ini berlaku apabila terdapat halangan pada pundi kencing. Berikut mungkin mencetuskan halangannya:
 • Kelenjar prostat yang diperbesarkan
 • Tumor yang menekan pundi kencing
 • Sembelit
 • Pembedahan inkontinens urin yang terlalu jauh
 • Kolik buah pinggang (renal colic)
Punca inkontinens total
 • Kecacatan anatomi yang telah berlaku sejak lahir
 • Kecederaan tulang belakang yang merosakkan isyarat saraf antara otak dan pundi kencing
 • Fistula – Tiub (saluran) berkembang di antara pundi kencing dan kawasan berdekatan, selalunya faraj
Punca lain inkontinens
 • Sesetengah ubat-ubatan – terutamanya beberapa diuretik, ubat antihipertensi, tablet tidur, sedatif, dan pengendur otot
 • Alkohol
 • Jangkitan saluran kencing
 • Diabetes
Tip apabila anda mengalami kencing tak lawas
Inkontinens atau kencing tak lawas boleh berlaku disebabkan oleh beberapa perkara. Antaranya penuaan, menopaus, kelahiran anak dan keadaan kesihatan lain. Keadaan ini sudah pasti menganggu setiap individu terutamanya apabila melakukan aktiviti di luar rumah.
 • Seimbangkan pengambilan air
Kebanyakan individu yang mengalami kencing tak lawas menganggap mereka perlu mengurangkan pengambilan air bagi mengurangkan risiko kencing tak lawas. Tetapi ia suatu yang salah kerana apabila minum terlalu banyak air boleh menyebabkan kebocoran pundi kencing dan pengambilan air yang tidak mencukupi juga boleh menyebabkan masalah kebocoran dan masalah pundi kencing. Ini kerana apabila anda tidak minum air dengan secukupnya, air kencing menjadi lebih pekat, menjengkelkan pundi kencing dan meningkatkan rasa ingin kencing segera.
 • Tidak tahan/tangguh
Pergi ke tandas secara berkala iaitu setiap dua hingga tiga jam adalah idea yang baik bagi orang yang menghidap kencing tak lawas. Kebanyakan individu menunggu sehingga pundi kencing terasa penuh, tetapi kaedah ini tidak berfungsi untuk individu yang mengalami kencing tak lawas. Kosongkan pundi kencing sebelum meninggalkan rumah, pejabat atau restoran walaupun anda fikir ia tidak perlu, tetapi sebenarnya penting untuk mencegah keadaan yang tidak diingini.
 • Mengawal berat badan
Risiko kencing tak lawas boleh diturunkan dengan mengurangkan berat badan. Obesiti dan kencing tak lawas sering dikaitkan, ia mungkin kerana semakin bertambah berat badan meningkatkan tekanan perut yang boleh menyebabkan kencing tak lawas. Penyelidikan mendapati bahawa jika wanita yang obes kehilangan hanya 10 peratus daripada jisim badan mereka, ia dapat mengurangkan risiko berlaku kencing tak lawas sebanyak 50 peratus.
 • Berhenti merokok
Individu yang mengalami inkontinens perlu menghentikan tabiat merokok. Kajian mendapati bahawa individu yang merokok lebih cenderung mengalami kencing tak lawas. Ini kerana merokok merosakkan saluran darah yang sangat kecil di dalam badan kita dan menyebabkan tisu menjadi lemah. Selain itu, rokok juga boleh menyebabkan batuk yang mana boleh menyebabkan kebocoran air kencing pada orang yang mengalami inkontinens tekanan. Merokok juga dikaitkan dengan kanser pundi kencing.
 • Senaman pelvis
Ia adalah bentuk senaman otot pinggul yang sangat berguna bagi individu yang mengalami masalah kencing tak lawas. Senaman ini sangat baik untuk melatih ketahanan dan kontraksi otot yang berfungsi apabila anda menahan dan membuang air kecil.
 • Pengambilan ubat-ubatan
Ubat-ubatan tertentu seperti diuretik, tekanan darah dan antidepresan boleh menyebabkan inkontinens. Sebaiknya berbincang dengan doktor mengenai masalah kencing tak lawas yang dihidapi supaya doktor boleh mengenal pasti jenis inkontinens serta faktornya sebelum memberikan ubat-ubatan tertentu.

sumber ==> https://hellodoktor.com/gaya-hidup-sihat/tips-kesihatan/kencing-tak-lawas-punca-dan-kawalan/#gref
 
Sponsored Post

ahmaddpintu

Active Member
Messages
1,018
Joined
Dec 24, 2017
Messages
1,018
Reaction score
305
Points
51
utk memastikan buah pinggang sentiasa sihat dan kuat, lakukan pergerakan tanpa henti.,seperti berjalan jalan lenggang mak limah sekurang-kurang nya 30 minit setiap hari,
 
Sponsored Post

Top
Log in Register