BTC USD 50,128.1 Gold USD 1,783.44
Time now: Jun 1, 12:00 AM

PC News Masa Depan Tanpa Kata Laluan Untuk Akaun Microsoft

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Messages
33,480
Joined
Nov 23, 2012
Messages
33,480
Reaction score
4,292
Points
236
Saya tidak tahu seorang pun yang gemar menguruskan kata laluan. Memandangkan berapa banyak masa hidup saya dihabiskan dalam talian dan dalam pelbagai aplikasi, memantau semuanya, memastikannya unik dan dikemas kini secara berkala - ia dapat menjadi sangat memberangsangkan bagi saya.

Itulah sebabnya saya sangat teruja dengan pengumuman hari ini bahawa sekarang anda boleh membuang kata laluan dari akaun Microsoft anda dan log masuk menggunakan kaedah tanpa kata laluan seperti Windows Hello, aplikasi mudah alih Microsoft Authenticator atau kod pengesahan yang dihantar ke telefon atau e-mel anda. Fungsi ini akan membantu melindungi akaun Microsoft anda dari serangan identiti seperti pancingan data sambil memberikan akses yang lebih mudah ke aplikasi dan perkhidmatan terbaik seperti Microsoft 365, Microsoft Teams, Outlook, OneDrive, Family Safety, Microsoft Edge dan banyak lagi. Sangat mudah untuk pergi tanpa kata laluan, saya mendorong semua orang untuk melihat catatan blog Vasu untuk maklumat lebih lanjut mengenai cara memulakan hari ini.

Kami juga tahu bahawa semua orang dalam perjalanan mereka sendiri tanpa kata laluan, dan dunia belum sepenuhnya kata laluan. Itulah sebabnya kami membina alat yang sesuai dengan anda di tempat anda sekarang dan membantu memastikan kata laluan semasa anda selamat untuk laman web lain. Sebagai contoh, di Microsoft Edge, kami memiliki sistem pengurusan kata laluan yang komprehensif dengan Monitor Kata Laluan, penjana kata laluan dan papan pemuka kesihatan kata laluan.
1632117808868.png

Sekarang anda dapat dengan mudah mengatur Microsoft Edge untuk memantau kata laluan yang anda gunakan di seluruh web dan memberi tahu anda jika ada yang telah dikompromikan, yang mendorong anda untuk mengemas kini kata laluan anda. Penjana kata laluan menolong anda membuat kata laluan yang kuat secara automatik semasa anda membuat akaun baru dalam talian - tidak perlu menggunakan semula kata laluan yang sama di seluruh laman web! Dan papan pemuka memberi anda satu tempat untuk melihat kata laluan anda di seluruh laman web, memberitahu anda apakah kata kunci tersebut cukup kuat dan adakah kata kunci tersebut telah digunakan di laman web lain. Anda juga dapat mengakses kata laluan Microsoft Edge semasa dalam perjalanan dari Microsoft Authenticatoraplikasi semasa anda log masuk dengan akaun Microsoft anda. Dan semua ini dilakukan dengan mempertimbangkan privasi anda - teknologi yang mendasari membantu memastikan bahawa Microsoft atau pihak lain tidak dapat mempelajari kata laluan anda semasa mereka dipantau di Microsoft Edge. Sekiranya anda belum menggunakan Microsoft Edge, anda boleh mengetahui lebih lanjut di sini .

Sama ada anda memerlukan bantuan dalam menguruskan kata laluan anda dengan lebih selamat dan mudah atau anda tanpa kata laluan di semua aplikasi dan perkhidmatan Microsoft anda, kami mempunyai alat untuk membantu anda dan keluarga anda lebih selamat di seluruh dunia digital anda. Kami berharap dapat berkongsi lebih banyak dengan anda semasa kami meneruskan perjalanan tanpa kata laluan.

1 Monitor Kata Laluan, penjana kata laluan dan papan pemuka kesihatan kata laluan tersedia pada versi terbaru Microsoft Edge. Mesti log masuk ke akaun Microsoft.​

Tidak ada yang suka kata laluan. Mereka tidak selesa. Mereka adalah sasaran utama serangan. Namun selama bertahun-tahun mereka menjadi lapisan keselamatan yang paling penting untuk semua perkara dalam kehidupan digital kita - dari e-mel ke akaun bank, kereta belanja hingga permainan video.

Kami diharapkan membuat kata laluan yang kompleks dan unik, mengingatnya, dan menukarnya dengan kerap, tetapi tidak ada yang suka melakukannya. Dalam tinjauan Microsoft Twitter baru-baru ini, satu dari lima orang melaporkan mereka lebih suka “membalas semua” secara tidak sengaja — yang boleh memalukan secara monumen — daripada menetapkan semula kata laluan.
Tetapi apa alternatif yang kita ada?

Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, kami mengatakan bahawa masa depan adalah tanpa kata laluan, dan hari ini saya teruja untuk mengumumkan langkah seterusnya dalam visi itu. Pada bulan Mac 2021, kami mengumumkan bahawa log masuk tanpa kata sandi umumnya tersedia untuk pengguna komersial , menjadikan fitur ini kepada organisasi perusahaan di seluruh dunia.

Mulai hari ini, anda kini boleh membuang kata laluan sepenuhnya dari akaun Microsoft anda. Gunakan aplikasi Microsoft Authenticator, Windows Hello, kunci keselamatan, atau kod pengesahan yang dihantar ke telefon atau e-mel anda untuk log masuk ke aplikasi dan perkhidmatan kegemaran anda, seperti Microsoft Outlook, Microsoft OneDrive, Microsoft Family Safety, dan banyak lagi. Ciri ini akan dilancarkan selama beberapa minggu akan datang.


Masalah Dengan Kata Laluan

Rakan saya, Bret Arsenault, Ketua Pegawai Keselamatan Maklumat kami (CISO) di sini di Microsoft suka mengatakan, "Penggodam tidak masuk, mereka log masuk." Itu tersekat dengan saya sejak pertama kali saya mendengarnya mengatakannya kerana ia benar. Kata laluan yang lemah adalah titik masuk bagi kebanyakan serangan di akaun syarikat dan pengguna. Terdapat 579 serangan kata laluan yang mengejutkan setiap saat — iaitu 18 bilion setiap tahun. Mengapa kata laluan begitu terdedah? Terdapat dua sebab besar.


Sifat Manusia

Kecuali kata laluan yang dihasilkan secara automatik yang hampir mustahil untuk diingat, kami sebahagian besarnya membuat kata laluan sendiri. Tetapi, memandangkan kerentanan kata laluan, syarat bagi mereka menjadi semakin rumit dalam beberapa tahun kebelakangan ini, termasuk beberapa simbol, angka, kepekaan huruf besar, dan tidak membenarkan kata laluan sebelumnya. Kemas kini sering diperlukan secara berkala, namun untuk membuat kata laluan yang cukup selamat dan cukup diingati adalah satu cabaran. Kata laluan sangat tidak selesa untuk membuat, mengingat, dan mengurus semua akaun dalam kehidupan kita.
Picture1.png
Picture2.png

Melupakan kata laluan juga menyakitkan. Saya terkejut apabila mengetahui bahawa hampir satu pertiga orang mengatakan mereka berhenti menggunakan akaun atau perkhidmatan daripada berurusan dengan kata laluan yang hilang. Itu bukan sahaja masalah bagi orang yang terjebak dalam kitaran kata laluan, tetapi juga bagi perniagaan yang kehilangan pelanggan.

Untuk menyelesaikan masalah ini dan membuat kata laluan yang dapat kita ingat, kita mencuba dan mempermudah kita sendiri. Kami sering bergantung pada kata dan frasa yang diketahui dan peribadi. Salah satu tinjauan terbaru kami mendapati bahawa 15 peratus orang menggunakan nama haiwan peliharaan mereka untuk inspirasi kata laluan. Jawapan umum lain termasuk nama keluarga dan tarikh penting seperti hari lahir. Kami juga mendapati 1 dari 10 orang mengaku menggunakan semula kata laluan di seluruh laman web, dan40 peratus mengatakan mereka telah menggunakan formula untuk kata laluan mereka, seperti Fall2021, yang akhirnya menjadi Winter2021 atau Spring2022.


Sifat

Penggodam, sayangnya walaupun kata laluan seperti itu lebih mudah diingat, kata sandi juga lebih mudah ditebak oleh penggodam. Melihat sekilas media sosial seseorang dapat memberi permulaan kepada penggodam untuk masuk ke akaun peribadi mereka. Setelah kata laluan dan gabungan e-mel itu dikompromikan, kata kunci tersebut sering dijual di laman web gelap untuk digunakan dalam sebilangan serangan.

Penggodam juga mempunyai banyak alat dan teknik. Mereka dapat menggunakan penyemburan kata laluan automatik untuk mencuba banyak kemungkinan dengan cepat. Mereka boleh menggunakan pancingan data untuk menipu anda memasukkan bukti kelayakan anda ke laman web palsu. Taktik ini agak tidak canggih dan telah digunakan selama beberapa dekad, tetapi ia tetap berfungsi kerana kata laluan terus dibuat oleh manusia.


Tanpa Kata Laluan Hari Ini Dengan Beberapa Klik

Pertama, pastikan anda memasang aplikasi Microsoft Authenticator dan dihubungkan ke akaun Microsoft peribadi anda. Seterusnya, lawati akaun Microsoft anda , log masuk, dan pilih Pilihan Keselamatan Lanjutan. Di bawah Pilihan Keselamatan Tambahan, anda akan melihat Akaun Tanpa Kata Laluan. Pilih Hidupkan.
Picture3.png

Akhirnya, ikuti arahan di skrin, dan kemudian luluskan pemberitahuan dari aplikasi Authenticator anda. Setelah anda meluluskan, anda bebas dari kata laluan anda!
Password-removed.png

Sekiranya anda memutuskan untuk menggunakan kata laluan, anda boleh menambahkannya semula ke akaun anda. Tetapi saya harap anda akan mencuba tanpa kata laluan.


Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Tanpa Kata Laluan

Kami telah mendengar maklum balas hebat dari pelanggan perusahaan kami yang telah melakukan perjalanan tanpa kata laluan dengan kami. Sebenarnya, Microsoft sendiri adalah kes ujian hebat - hampir 100 peratus pekerja kami menggunakan pilihan tanpa kata laluan untuk log masuk ke akaun korporat mereka.

Anda boleh membaca lebih lanjut mengenai perjalanan tanpa kata laluan kami dalam blog dari Joy Chik, Wakil Presiden Korporat Identity, atau mendengar lebih banyak mengenai faedah bagi orang yang menggunakan aplikasi Edge atau Microsoft 365 dari Liat Ben-Zur. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai bagaimana penyelesaian Microsoft, sepertiDirektori Aktif Microsoft Azure dan Microsoft Authenticator, membenarkan pengguna dalam organisasi melupakan kata laluan mereka sambil tetap dilindungi, sertai acara digitalkami Masa Depan Tanpa Kata Laluan Anda Bermula Sekarang pada 13 Oktober 2021.

Ketahui lebih lanjut mengenaimengaktifkan log masuk tanpa kata laluan dengan aplikasi Microsoft Authenticator di sini. Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai penyelesaian Microsoft Security,kunjungi laman web kami . Tandakan blog Keselamatan untuk mengikuti liputan pakar kami mengenai masalah keselamatan. Juga, ikuti kami di@MSFTSecurity untuk berita terkini dan kemas kini mengenai keselamatan siber.

Sumber asal https://blogs.windows.com/windowsex...across-microsoft-edge-and-microsoft-365-apps/
Sumber tambahan https://www.microsoft.com/security/...ss-future-is-here-for-your-microsoft-account/
 

CG Sponsors
Top
Log in Register