BTC USD 37,626.7 Gold USD 1,845.43
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Markas HAK diserbu

eboss

CG Hardcore
gemgem
Messages
85,652
Paid Membership
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,895
Points
591
GOMBAK - Abdul Kahar Ahmad atau Haji Abdul Kahar (HAK) yang pernah menggemparkan negara pada awal tahun 1990-an apabila mendakwa dirinya sebagai Nabi dan Rasul terus diburu oleh pihak berkuasa kerana dikesan masih rancak menyebarkan fahaman dan dakyah songsang.

Tindakan untuk memburunya dibuat berikutan penemuan markas baru kumpulan itu di sebuah resort seluas empat hektar di kaki bukit di sebuah perkampungan Orang Asli iaitu kira-kira lima kilometer dari Kampung Kemensah di sini.

Abdul Kahar pernah menjadikan kediamannya yang terletak bersebelahan sekolah agama di Kampung Kemensah sebagai lokasi menghuraikan hal ehwal al-Quran dan agama sebagai menggantikan solat.

Antara ajaran songsang yang menjadi pegangan kumpulan ini ialah solat lima waktu tidak wajib tetapi memadai dengan membuat kebaikan dan menjauhi perkara mungkar.

Menurut Ketua Penolong Pengarah Penyelidikan dan Pembangunan Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Dr. Mohd. Mohadis Yassin (gambar), fahaman bawaan HAK atau 'Ajaran HAK' telah diaktifkan semula oleh serpihan pengikut-pengikut setianya di sini pada awal tahun 2007 walaupun ajaran itu telah difatwakan haram pada tahun 1991.

Sehingga kini, pengaruh Abdul Kahar dikatakan masih menebal dan dipercayai mempunyai lebih 1,000 pengikut di kawasan Lembah Klang dan ini tidak termasuk di negeri-negeri lain.

Hasil risikan dan maklumat bekas pengikutnya, JAIS bersama 65 anggota dari Pejabat Tanah Daerah Gombak, Majlis Perbandaran Ampang Jaya dan Ibu Pejabat Kontinjen Polis Selangor, bertindak merobohkan dan membakar sembilan calet di resort berkenaan semalam.

Bagaimanapun, semasa operasi yang bermula pada pukul 10 pagi dan berakhir dua jam selepas itu, Abdul Kahar dan para pengikutnya 'lesap' walau pun cubaan menjejaki mereka di dalam hutan dilakukan.


Bertindak segera selamatkan akidah semua
 
Sponsored Post
Sponsored Post

CG Sponsors
Top
Log in Register