BTC USD 38,166.4 Gold USD 1,797.45
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Mari kita membaca...

harraz asyraaf

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
7,794
Reaction score
93
Points
70
Membaca sangat besh..

Ayat pertama ke Nabi SAW yg tercinta pun bermula dengan arahan 'Bacalah'...

So thread ni aku bukak untuk kita sesama kongsikan buku2 besh yg korang ingin cadangkan kepada rakan CG lain..

Korang leh sebut tajuk buku dan penulisnya..dan maybe the eye catching quote or statement yg ada dalam buku yg korang rasa menarik..

So...

Selamat berkongsi lah yer..:D
 
Sponsored Post

carnationmyra

CG Top Poster Club
Joined
May 9, 2008
Messages
22,152
Reaction score
165
Points
123
process tech equipment system...by charles e. thomas...hak2!!
 

harraz asyraaf

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
7,794
Reaction score
93
Points
70
AKu mulakan dulu..

ari ni aku baru dapat buku yang aku carik lama dah...

Tajuk bukunya ialah Freakonomics by Steven Levitt..

eye catching facts yg aku sempat baca ialah..

berdasarkan statistik, Steven membuat kajian ttg mengapa ramai millionaire di US terdiri daripada mereka yg berumur 45 tahun ke atas..dan bukan mereka yg berumur kurang daripada itu..

nak tau tak sebab apa??

hehehehe...

jawapannya..agak menarik, lucu malah melucahkan...

alasannya ...

Steven menyatakan alasan utamanya ialah merea yg berumur 45 tahun ke atas kurang keluar air mani!!!

maka, tepat la frasa air 'MONEY' aka mani itu sebenarnya punca kekayaan...

sebab dikatakan golongan yg berumur 45 tahun ke atas selalunya bakal mengalami masalah 'monopause' lelaki aka mati pucuk..

Maka golongan ini mau tidak mau terpaksa menukarkan energy yg terhasil daripada ghairah kepada energy mencari kekayaan...

Menarikkan..

so sesiapa yg nak kaya cepat tu...kurangkan pengeluaran air mani anda sebab air itu memang 'MONEY' pada hakikatnya..
 
Last edited:

harraz asyraaf

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
7,794
Reaction score
93
Points
70
Lagi satu buku yang tidak kurang menariknya juga berjudul Confession of An Economic Hitman by Anthony Perkin..

fakta menarik ttg penulis ini ialah..

Anthony adalah bekas agen CIA dan Mossad (agen Israel)- diceritakan bhw pada satu2 masa agen Mossad hanya ada 80 orang sahaja..tidak lebih dan tidak kurang...

Anthony juga mengakui bahawa dia lah punca yg menyebab Indonesia berhutang ngn IMF sampai ke hari ini..

nak tau lebih lanjut..baca lah yer..
 

harraz asyraaf

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
7,794
Reaction score
93
Points
70
AKu mulakan dulu..

ari ni aku baru dapat buku yang aku carik lama dah...

Tajuk bukunya ialah Freakonomics by Steven Levitt..

eye catching facts yg aku sempat baca ialah..

berdasarkan statistik, Steven membuat kajian ttg mengapa ramai millionaire di US terdiri daripada mereka yg berumur 45 tahun ke atas..dan bukan mereka yg berumur kurang daripada itu..

nak tau tak sebab apa??

hehehehe...

jawapannya..agak menarik, lucu malah melucahkan...

alasannya ...

Steven menyatakan alasan utamanya ialah merea yg berumur 45 tahun ke atas kurang keluar air mani!!!

maka, tepat la frasa air 'MONEY' aka mani itu sebenarnya punca kekayaan...

sebab dikatakan golongan yg berumur 45 tahun ke atas selalunya bakal mengalami masalah 'monopause' lelaki aka mati pucuk..

Maka golongan ini mau tidak mau terpaksa menukarkan energy yg terhasil daripada ghairah kepada energy mencari kekayaan...

Menarikkan..

so sesiapa yg nak kaya cepat tu...kurangkan pengeluaran air mani anda sebab air itu memang 'MONEY' pada hakikatnya..


Perkara yg menarik tentang Steven Levitt boleh la di pakcik gugelkan..
 

carnationmyra

CG Top Poster Club
Joined
May 9, 2008
Messages
22,152
Reaction score
165
Points
123
mender tu..citer la brief sikit pasal buku tu..

lom abis bce pon....tp buku ni la ak pling ske...sebb ak dpt tau cmne sesuatu equipment 2 berfungsi..nk hndle cmne...kalo buku2 yg bermotivasi ni ak xbce sgt...sebb ak kne gak ad org yg nasihatkan ak..bkn takat bce buku jek...huhuhu...bt mse nih...buku2 cmni jek ak mmpu beli....xde duit lagi maaa...:">:">
 

harraz asyraaf

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
7,794
Reaction score
93
Points
70
kepada sesapa yg berminat untuk membaca ttg Selling pula bolehlah memilih buku oleh Brian Tracy...

Aku ada dua tiga koleksi buku beliau..

dan yg terbaru ialah buku kecil yang bertajuk Great Little Book on Successful Selling..

Menarik, byk falsafah dan praktikal untuk digunapakai...

so kepada networkers maupun yg wat bisnes...buku ini bagus untuk jadi panduan bila kita melalui fasa rejection....salesman kan selalu kena reject oleh prospective customer kan..
 

harraz asyraaf

Super Active Member
Joined
Jun 5, 2008
Messages
7,794
Reaction score
93
Points
70
lom abis bce pon....tp buku ni la ak pling ske...sebb ak dpt tau cmne sesuatu equipment 2 berfungsi..nk hndle cmne...kalo buku2 yg bermotivasi ni ak xbce sgt...sebb ak kne gak ad org yg nasihatkan ak..bkn takat bce buku jek...huhuhu...bt mse nih...buku2 cmni jek ak mmpu beli....xde duit lagi maaa...:">:">

duit boleh carik dek non oi..

wisdom perlu dipupuk...

lagi cepat kita kumpulkan ilmu..lagi berkualiti hidup kita..malah kita mungkin akan ditemukan dengan org seperti kita juga..

i.e. engineers will normally amik lunch bersama rakan se'engineer'...dan begitulah juga peguam dan lain2 profession..

so..takpe..

berkorban lah duit tu untuk dapatkan buku yg bagus...

itupun kira pelaburan jugak tu..
 

carnationmyra

CG Top Poster Club
Joined
May 9, 2008
Messages
22,152
Reaction score
165
Points
123
duit boleh carik dek non oi..

wisdom perlu dipupuk...

lagi cepat kita kumpulkan ilmu..lagi berkualiti hidup kita..malah kita mungkin akan ditemukan dengan org seperti kita juga..

i.e. engineers will normally amik lunch bersama rakan se'engineer'...dan begitulah juga peguam dan lain2 profession..

so..takpe..

berkorban lah duit tu untuk dapatkan buku yg bagus...

itupun kira pelaburan jugak tu..

bek pakcik....hmmmm...terigt plak mase kat klinik gigi..ad seorg mamat nih...mmg ske mmbace...sehinggekan buku kanak2 pon dibace...ak gelak sorg2 jek...hmmmm....pe lagi buku yg sesuai utk ak?? bg idea! skang ni ak xabis2 bce buku engineering..ak da xtau da buku ap yg bole ak bce....e-book pon sume ak amik engineering book pye....kalo ko ad buku2 terpakai...pos kat ak! ok?? ak kan bdk baru blaja...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register