Mari Kita Bincangkan Forex System Yg Bagus

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.1105
USD / JPY
107.784
GBP / USD
1.23435
USD / CHF
0.96145
USD / CAD
1.37725
EUR / JPY
119.695
AUD / USD
0.6668

CG Sponsors




Sponsored Post

Lobey

Active+ Member
Joined
Feb 25, 2008
Messages
4,147
Reaction score
73
Points
40
sblm copytrade tgk ss trader fuhh...mengancam. skrg ni tgh copytrade. dh separuh modal hangus...terancam huhu..
 

djaimdipiara

Banned
Joined
Jun 27, 2016
Messages
552
Reaction score
0
Points
10
saya belum pernah profit pakai robot tuan,selama saya trade selalu berakhir margin call jika pakai robot
kalau saya pernah trading gunakan robot. ada profit sekali dua kali. tapi selanjutnya margin call juga karena tidak saya kontrol.
 

Mainurhana

Fun Poster
Joined
Jun 10, 2015
Messages
846
Reaction score
3
Points
15
teknik yang terbaik
ada 2

1. yang di cipta sendiri
2 di tiru dari org yg berjaya
 

iwak

Super Active Member
Joined
Mar 21, 2008
Messages
7,589
Reaction score
37
Points
80
bagi gue yg bagus bill william gitu lo
 

mohamad71

Active Member
Joined
Apr 23, 2007
Messages
2,056
Reaction score
20
Points
25
owh begitu ya bill wiliam bagus,entrynya macamana sih.
 

matty

Fun Poster
Joined
Jan 12, 2010
Messages
787
Reaction score
0
Points
10
sebenarnya percaya pada analisa sendiri dan keyakinan
apa apa skill pun hebat utk dijadikan profit
 

Shuib

Freshie
Joined
Oct 3, 2015
Messages
1
Reaction score
0
Points
3
Dia kena disiplin je nak trade ni sebenarnya...
 

asdasdasd

Legendary Member
Joined
May 2, 2011
Messages
12,898
Reaction score
305
Points
136
betul tuan, saya hingga saat ini guna teknik support resistance sahaja, dan saya terus berusaha untuk menekuni teknik ini, dan saya tidak akan ganti teknik, dengan guna hanya 1 teknik, ini akan membuat kita fokus dan mahir dalam sebuah teknik, saya sudah tak ganti ganti teknik lagi,, cukup dengan support resistance sahaja,
System trading ada banyak macam dan memang tujuan hanya satu ingin dapat profit, tapi cara kerja satu system dengan system lain boleh berbeza meski kondisi pasaran tetap sama, sebagai contoh jika system trading dengan moving average, mungkin akan menunggu cross ma dan ini beda dengan system pakai bolinger band, biasanya menunggu pada upper band dan lower band sebagai acuan
 

onetarmizi

Elite Member
Platinum Member
Joined
May 30, 2006
Messages
4,154
Reaction score
678
Points
76
Sistem yang bagus adalah kawalan money management yg baik, entry yg baik pd timing yg tepat dan tahu bila nk stop trading bila target dh achived. Berikut adalah beberapa points yg saya fikirkan penting utk trader sebagai rujukan.

1. Ada trading plan yg reasonable. Cth berapa percent margin utk masuk market. Jika ada capital 1000usd then decide setiap kali masuk adalah cth 5% margin used maknanya 50usd dan dari sini tentukan saiz lot. So tak adalah kita blindly masuk dlm market ikut suka lot yg kita nak. Benda ni perlu ditentukan dahulu sebelum trade. Seeloknya siapkan trading plan kita awal2 sebelum kita berjuang dlm trading.

2. Target profit yg achievable. Bila dah ada trading plan tentukan pula berapa percent target profit yg kita nak capai dlm sehari, seminggu dan sebulan. Cth ada org target sehari dia ingin generate profit 10%. Kalau ada 1000usd capital maka dia akn target 100usd sehari. Bila dia melihat 10% sukar dicapai maka perlu revise ke 5% atau percent reasonable yg boleh dicapai. Setiap org mempunyai kemampuan yg berbeza so kita perlu ada target harian berapa percent kita nak dlm sehari. Bila ada target kita akn working based on that target dan stop bila target dah achieved. Ini nak mengelakkan over trading sebab kita blur berapa banyak sebenarnya kita nak. So dlm trading perlu tahu masa bila is enough and out.

3. Penentuan Stop Loss yg logik. SL tak boleh terlalu besar dan terlalu kecil. Maybe dalam range 30-60pips bergantung kepada volatile pair yg kita trade. Kita perlu ada SL jika kita hold position dan kita ingin tinggalkan market sementara waktu utk urusan lain. SL ini adalah penyelamat kita bila market against us utk mengelakkan loss yg lebih besar atau margin call/MC. Ada setengah org tak suka SL sbb analisisnya sudah betul kemudian kena SL dulu baru price goes as per desire. Sebenarnya better kena SL dgn sedikit kerugian daripada rugi yg lebih besar atau MC sbb bila kita tinggalkan market kita tak tahu apa kan terjadi next. Ada movement sehingga 700pips dlm masa 5minit sahaja bayangkan jika tak ada SL dan market against us?

4. Cari entry dan timing yang baik. Dlm market kita perlu mencari setup entry yg baik pada timing yg betul. Cthnya ada trader enter pada area demand and supply berdasarkan support & resistance. (boleh rujuk CSR100 teknik). Sekiranya kita nak SELL sebaiknya kita dh nmpk trend down dan bila ada retrace up or pullback time tu adalah terbaik utk SELL pada pullback. Begitu juga kes utk entry BUY perlu tunggu timing pullback down dulu pada timefame kecil utk better entry and low risk.

5. Guna template yg mata kita senang utk tentukan trend. Elakkan template yg begitu byk indicators kerana mata kita mungkin terganggu dgn pelbagai info yg diberi oleh indicator dan susah utk kita membuat keputusan. Fokus perlu diberi pada pergerakan candle stick itself. Different trader, different template yg senang utk dirujuk. Jadi create template utk kita selesa dan mudah buat analisis market.

6. Lock profit bila position sudah betul. Bila pergerakan harga sudah betul seperti yg kita analisis better lock profit bila profit sudah 20pips ke atas. Cth jika sudah 20pips better lock 1pip atau terpulang pada trader berapa pips utk secure position. Ada kes entry kita dh dpt more than 20pips tapi kita tak lock profit then price against us. So from profit dah jadi loss. Ini akan mengganggu emosi kita utk next trade sbb perasaan geram dan frust akn menyebabkan kita break our own trading plan.

Itu sahaja kalau ada lagi boleh add.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register