Manusia paling pintar di dunia - Stephen Hawking

CG Sponsors




fazarudin

Legendary Member
Joined
Jan 2, 2006
Messages
10,985
Reaction score
258
Points
136


1.Mendapat gelaran manusia paling pintar di dunia selepas saintis terkemuka Albert Einstein.

2. Beliau memegang jawatan Profesor Lucasion-Profesor Matematik di Universiti Cambridge iaitu jawatan yang pernah dipegang oleh tokoh saintis terkemuka-Isac Newton.

3. Beliau memiliki 12 jenis ijazah kepujian.

4. Bukunya bertajuk 'A Brief History of Time'(1998) sehingga kini telah diterjemah kepada 33 bahasa dan dijual sebanyak 9 juta naskhah

5. Kerana kepopularitiannya,watak Stephen Hawking pernah muncul dalam rancangan kartun terkenal Bart Simpsons dan juga siri televisyen popular Star Trek

6. Beliau memasuki Oxford ketika berumur 17 tahun

7. Penyakit amyotrophic lateral sclerosis (ALS) yang dialami oleh beliau ialah sejenis penyakit neuromuskular(neuro otot) yang secara perlahan melemahkan kawalan ototnya

8. Beliau yang kini berusia 60 tahun (1942)pernah diramalkan akan meninggal dunia pada usia muda iaitu sebelum beliau sempat menamatkan tesis ijazah kedoktoran

9 Beliau berkahwin dengan kekasihnya Jane Wilde dan kini mempunyai 3 orang anak dan seorang cucu

10.Beliau bergerak menggunakan kerusi roda. Selepas menjalani pembedahan untuk membantunya berrnafas pada 1985 sehingga menyebabkan beliau tidak boleh bercakap, beliau kini berkomunikasi menggunakan komputer.
 
Sponsored Post

hazwan

Super Active Member
Joined
Apr 8, 2007
Messages
5,107
Reaction score
11
Points
65
sepintar pintar dia pon, pintar lagi aku, sbb aku kenal pencipta ku, dia ni atheist....:))
 

lah7257

Active Member
Joined
Mar 20, 2007
Messages
1,971
Reaction score
5
Points
25
Fuhhh... Dasyat juga pencapaian beliau..
 

PopIsDead

Active+ Member
Joined
Apr 11, 2007
Messages
4,857
Reaction score
478
Points
41
teori BIG BANG..dia la yang create..

btol ker??
 

sconsult

CG Top Poster Club
Joined
Dec 10, 2007
Messages
22,646
Reaction score
656
Points
161
Salah award ni...manusia paling pintar tentunya Nabi Muhammad.
 

fazarudin

Legendary Member
Joined
Jan 2, 2006
Messages
10,985
Reaction score
258
Points
136
Dia ni atheis pastu OKU lak tu...respek la jugak sebab org OKU mcm dia pun leh jadi bijak...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register