BTC USD 55,068.8 Gold USD 1,777.28
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Malaysiakini bakal kena saman dgn Peguam Negara?

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
21,308
Reaction score
2,079
Points
206
Screenshot_2020-06-16-22-06-22-792_com.android.chrome.jpg


Dan malaysiakini juga sudah menutup ruang komen

AG mohon prosiding hina mahkamah pada Mkini kerana komen pembaca

Nota editor: Malaysiakini tidak menyediakan ruangan komen di bawah berita ini atas nasihat peguam.



Peguam Negara Idrus Harun memfailkan permohonan ex-parte untuk memulakan prosiding menghina mahkamah terhadap Malaysiakini dan ketua editornya.




Permohonan itu, yang difailkan semalam, dijadual didengar di Mahkamah Persekutuan di Putrajaya pagi esok.

Dalam afidavitnya, Idrus berkata permohonan untuk prosiding komital itu berkaitan komen dalam artikel bertarikh 9 Jun lalu bertajuk “CJ orders all courts to be fully operational from July 1” .

Mengetengahkan lima komen, Idrus berkata komen-komen dirujuk dengan jelas membawa maksud badan kehakiman melakukan salah laku, terlibat dalam aktiviti rasuah, tidak menegakkan keadilan dan mengkompromi integriti badan kehakiman.

“Komen-komen tersebut menggugat keyakinan awam terhadap badan kehakiman dan secara nyata berniat menjatuhkan nama baik pentadbiran keadilan oleh badan kehakiman,” tambahnya.

Sementara itu, Bukit Aman hari ini turut merakamkan kenyataan Ketua Pengarang Malaysiakini Steven Gan berkaitan dakwaan itu.

Kes itu disiasat bawah Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 dan juga Kanun Keseksaan.

Gan berkata Malaysiakini bekerjasama dengan polis dan akan merujuk peguam berkaitan kes menghina mahkamah itu.
 
Sponsored Post

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,299
Reaction score
3,816
Points
236
MKini ada peguam sendiri, dah terpampang terang2 notis rasmi .. komen pembaca tiada kena mengena dengan MKini, sure lepas :D
 

kiddd2

CG Top Poster Club
Joined
Jun 7, 2011
Messages
23,591
Reaction score
2,976
Points
201
MKini ada peguam sendiri, dah terpampang terang2 notis rasmi .. komen pembaca tiada kena mengena dengan MKini, sure lepas :D

ye, tapi ia berkaitan dengan artikel itu sendiri yang menyebarkan persepsi tidak baik terhadap badan kehakiman negara..
 

akecema

CG Top Poster Club
Joined
Jan 26, 2007
Messages
21,308
Reaction score
2,079
Points
206
MKini ada peguam sendiri, dah terpampang terang2 notis rasmi .. komen pembaca tiada kena mengena dengan MKini, sure lepas :D

Betul.
Apa boleh buat saman mkini sbb tidak mengawal ruang komen
Kire buat jenayah dalam ruang kawasan mkini tanpa pemantauan
 

Xploit Machine

CG Top Poster Club
Joined
Nov 23, 2012
Messages
26,299
Reaction score
3,816
Points
236
Betul.
Apa boleh buat saman mkini sbb tidak mengawal ruang komen
Kire buat jenayah dalam ruang kawasan mkini tanpa pemantauan

hahaha, beribu2 komen setiap artikel .. susah nak kawal, adh takder moderator diorang letak notis, kalo komen salah tanggung sendiri .. MKini bertanggungjawab atas artikel sahaja, bukan komen ..

biasalah orang Malaysia, dah rage kat ruang komen tu susah nak kawal, jadi macam FB :D
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register