Malaysia Tersenarai Dalam 30 Negara Yang Mempunyai Makanan Jalanan Terbaik

Recommended Brokers


chulax12

Super Active Member
Platinum Member
Joined
Jun 17, 2012
Messages
5,393
Reaction score
630
Points
151
Menurut Street Food City Index yang dibuat oleh My Late Deals, sebanyak 30 bandar yang dikategorikan makanan jalan terbaik dunia. Index ini dinilai mengikut jumlah penjual makanan jalanan, harga makanan, kebersihan, dan jumlah aktiviti makanan jalanan.

30 Senarai Negara


1. Hong Kong

2. Bangkok, Thailand

3. Ho Chi Minh City, Vietnam

4. Singapore

5. Mumbai, India

6. Rome, Italy

7. Tel Aviv, Israel

8. Sydney, Australia

9. Mexico City, Mexico

10. Portland, USA

11. Seoul, South Korea

12. Beijing, China

13. Berlin, Germany

14. Paris, France

15. Istanbul, Turkey

16. Palermo, Sicily

17. Penang, Malaysia

18. Tokyo, Japan

19. New Orleans, USA

20. Kuala Lumpur, Malaysia

21. Cartagena, Colombia

22. Port Louis, Mauritius

23. Honolulu, Hawaii

24. Taipei, Taiwan

25. Marrakech, Morocco

26. Rio de Janeiro, Brazil

27. New York, USA

28. Durban, South Africa

29. Kingston, Jamaica

30. Dakar, Senegal

malaysia tersenarai dalam 30 negara yang mempunyai makanan jalanan terbaik


Hong Kong berapa ditangga dalam senarai, dengan jumlah 224 penjual dan 100% kebersihan. Tidak ketinggalan juga negara kita sendiri Malaysia, Kuala Lumpur dan Penang tersenarai. Biarpun kita tidak mendapat 100% kebersihan akan tetapi makanan-makanan di Malaysia amatlah murah seperti mana yang telah dinilai dalam Street Food Index ini.

malaysia tersenarai dalam 30 negara yang mempunyai makanan jalanan terbaik


Kepada anda yang jenis melancong untuk memburu makanan-makanan sedap boleh lah pergi negara-negara yang tersenari ni. Tapi makanan tidak dijamin halal.

Sumber : mylatedeals, mirror
 
Sponsored Post

oldtbone

Legendary Member
Joined
May 25, 2012
Messages
17,117
Reaction score
3,674
Points
191
dah agak ..vietnam dan china mesti ada ...
semua blh jadi makanan mcm mana x blh rasa kepelbagaian rasa 😓
 

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Top Poster Of Month
Joined
Jun 3, 2013
Messages
46,982
Reaction score
5,766
Points
1,346
suka sangat tengok street food terutama yg dipromot kat tv, terliur haha
cuma kena tengok halal haram la kan..
 

syamsoulcc

Super Active Member
Joined
Apr 30, 2014
Messages
8,894
Reaction score
1,862
Points
141
takpalah no 17 dan 20 pun ok dah tu....makanan2 kita tak menggelikan......

negara2 lain ada benda2 haram....arak, lipas, cicak, biawak....kita makanan2 yg halal...ok lah tu..

cuma harap peniaga2 kita jaga bab kebersihan lebih lagi......mungkin nanti boleh masuk ranking street food terbersih di dunia....
 

aim02Aug

Super Active Member
Joined
Sep 5, 2011
Messages
5,088
Reaction score
326
Points
81
takpalah no 17 dan 20 pun ok dah tu....makanan2 kita tak menggelikan......

negara2 lain ada benda2 haram....arak, lipas, cicak, biawak....kita makanan2 yg halal...ok lah tu..

cuma harap peniaga2 kita jaga bab kebersihan lebih lagi......mungkin nanti boleh masuk ranking street food terbersih di dunia....
kt msia susah nk carik menu berasaskan lipas, cicak dll...

yg ada sbg penambah perisa je.. yumyum
 

ipins

Active+ Member
Joined
Dec 20, 2009
Messages
4,727
Reaction score
100
Points
33
kt msia susah nk carik menu berasaskan lipas, cicak dll...

yg ada sbg penambah perisa je.. yumyum
dulu pernah makan kt gerai celah2 lorong kt tengah2 kl, skali nampak tikus besar kucing lari depan mata :ROFLMAO:
 
Last edited:
Sponsored Post
Top
Log in Register