Malaysia Ni Negeri islam Ke Bukan?

CG Sponsors




Malaysia Negara islam ke?


  • Total voters
    0

hanzahar

Active Member
Joined
Feb 22, 2008
Messages
2,116
Reaction score
144
Points
33
aku ada tengok politic malaysia...

tunku abg raman :mad: ni dia kata tk mungkin malaysia ni boleh jadi negera islam (ape beza negeri/negara ar?)

so dekat parliment sket ari aku tgk ada lah bising2 org cine ckp malaysia bkn negeri islam tapi org islam ckp ni negeri islam...

aku sbgai foreigner pon ada conpuse sket...sbb kwn aku org selangor dia kata nk keje tkleh pkai kopiah...kata negara islam...

so...maybe boleh enlighten aku sket...sila vote dan comment sket
 
Sponsored Post

tudung87

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
12,870
Reaction score
69
Points
120
no komen la..
huhu~
mls nk kutuk negara senirik...:D
 

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,311
Points
191
Malaysia adalah sebuah negara sekular..
 

razif1224

Super Active Member
Joined
Oct 29, 2006
Messages
5,113
Reaction score
38
Points
70
Konsep negara Islam..? boleh bagi contoh?

Pada aku jika Malaysia dianggap negara sekular skalipun aku rasa amalan Islam di Malaysia lebih baik dari negara lain...
 

tudung87

Legendary Member
Joined
May 30, 2008
Messages
12,870
Reaction score
69
Points
120
malaysia ni lagi better dr indonesia, singapura dll utk asia tenggara..
kalo brunei x pastila..
maybe bruenei lagi better kot..:D
 

Sue

Active+ Member
Joined
Dec 10, 2007
Messages
2,810
Reaction score
13
Points
25
Sebuah Negara islam mestilah diuruskan/tadbir urus mengikut perundangan Islam dalam hal ini mengikut undang-undang syariah secara total....anda lihat adakah Malaysia telah menerima undang-undang Islam dalam mentadbir urus negara ini......

Seterusnya cara hidup/amalan adakah Malaysia telah memperaktikan cara kehidupan Muslim dari segi pemakanan, pemakaian, budaya dan ilmuan Islam dalam keseluruhan kehidupan.....

Sistem Kewangan adakah Malaysia telah mengamalkan sistem Kewangan Islam keseluruhannya....

Pendek cerita adakah Malaysia telah dapat mengatasi 7 kesalahan/dosa besar dalam kehidupan rakyatnya? arak, zina, judi,.....anda tambah lagilah 4 dosa-dosa besar itu..........barulah kita boleh mengiktiraf negara Malaysia mendokong Islam.....
 

kuhik

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 12, 2007
Messages
39,519
Reaction score
1,311
Points
191
Islam tidak boleh dinilai separuh-separuh atau sebahagian majoriti sahaja.

Firman Allah :

"wahai orang-orang yang beriman, masuklah kamu ke dalam Islam secara KESELURUHANNYA! dan jangan kamu mengikut jejak langkah syaitan, sesungguhnya Syaitan itu musuh yang nyata bagi kamu"

al-Baqarah : 208

kalau hanya dari segi ekonomi sahaja yang Islam, tapi dari segi undang-undang masih lagi guna undang-undang kafir, maka ia bukan lagi Islam yang keseluruhan.

Malaysia kekal sebagai sebuah negara Sekular..



p/s : ayat-ayat ini ditujukan kepada orang yang beriman jer, yang tak beriman tu boleh amik Islam separuh-separuh kalau dia nak...
 

matlan

Passed Away
Joined
Apr 11, 2007
Messages
7,279
Reaction score
165
Points
73
aku ada tengok politic malaysia...

tunku abg raman
:mad: ni dia kata tk mungkin malaysia ni boleh jadi negera islam (ape beza negeri/negara ar?)

so dekat parliment sket ari aku tgk ada lah bising2 org cine ckp malaysia bkn negeri islam tapi org islam ckp ni negeri islam...

aku sbgai foreigner pon ada conpuse sket...sbb kwn aku org selangor dia kata nk keje tkleh pkai kopiah...kata negara islam...

so...maybe boleh enlighten aku sket...sila vote dan comment sket

Pembetulan : Tunku Abdul Rahman bukannye tunku abg raman, raman tu nama org india...



p/s: kau ni sengaja aku rasa.... :D:D:D
 

sure_pips

Fun Poster
Joined
Jun 13, 2008
Messages
839
Reaction score
6
Points
15
kelantan je yg 100% ditadbir ikut Al-quran.....serambi Mekahlah katakan
****, nombor ekor semua takde disana
 

kraem

Active Member
Joined
Sep 7, 2008
Messages
1,728
Reaction score
24
Points
25
aku ada tengok politic malaysia...

tunku abg raman :mad: ni dia kata tk mungkin malaysia ni boleh jadi negera islam (ape beza negeri/negara ar?)

so dekat parliment sket ari aku tgk ada lah bising2 org cine ckp malaysia bkn negeri islam tapi org islam ckp ni negeri islam...

aku sbgai foreigner pon ada conpuse sket...sbb kwn aku org selangor dia kata nk keje tkleh pkai kopiah...kata negara islam...

so...maybe boleh enlighten aku sket...sila vote dan comment sket
bro org mane? singapore ke brunei?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register