Makluman penting kepada yang pakai ea

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.17035
USD / JPY
105.682
GBP / USD
1.28201
USD / CHF
0.92331
USD / CAD
1.34091
EUR / JPY
123.685
AUD / USD
0.71094

CG Sponsors




ipsian

Active+ Member
Joined
Apr 13, 2006
Messages
3,752
Reaction score
192
Points
33
So Kepada sekalian penorex-penorex dan nubi-nubi sekelian.. setelah 2 tahun kajian aku mengapa EA selalu kena margin call boleh dirumuskan seperti berikut :

1. Setting lot pada EA yang lebih besar dari 10% account balance.
2. Setting lot yang salah dalam leverage yang berbeza
3. EA scalp dan EA multi pos tak balance bukaan lot dengan jumlah modal.
4. EA yang running 24 jam khasnya pada EA yang takde setting masa mula dan tamat
5. Tidak alert pada news, dan terlalu harap EA uruskan segalanya.

Solution :

1. Pastikan EA tu set 10% dan kebawah sahaja dari account balance. Jika dia set automatik kira OK la (tapi kena check gak, mana tau masa tu dia silap set). Kalau tak auto anda kena ubah setting kasi betul.

contoh katakan account balance 100usd, so hanya 10 usd je leh main

2. Setelah itu anda mesti tahu leverage akaun anda.. kerana lot yang perlu diset pada EA berbeza2 mengikut leverage

contoh yang aku buat ni jadual nya...

Account Balance-------------1 : 100 -------- 1:200 --------- 1:500
10 0.01 X X
100 0.1 0.05 0.02
1000 1.0 0.5 0.2
10000 10.0 5.0 2.0
100000 100.0 50.0 20.0

3. Anda kena perhatian juga jenis EA yang anda guna.. Scalp atau multi pos. dan juga berape open position yg diset. Anda kena kira-kira la..

contoh :

katakan EA jenis scalping dan OP trade yang di SET 2

akaun leverage anda adalah 1:100 dan account balance anda 1000 usd

so 1.0 / 2 = 0.5. anda pastikan pada EA anda diset 0.5

4. Sebaik-baiknya SET open hour dan close hour dalam EA anda.. untuk posisi yang selamat pilih time yang market dalam keaadaan sideway (Kalau Pair EURGBP masa KL ialah masa EURO close market). Apa yang paling PENTING ialah SET jam mestilah tepat dengan time server dan waktu GMT/ WIB/ KL / EST mengikut topografi anda.

5. Akhirnya, anda tak digalakkan open EA masa kuar news yang oren atau merah. Kalau EA anda dah automatik set masa trading dlm time side way.. dan ketika itu news tetibe je akan release time tu (selalunya .. baik anda set semula sehari sebelum (takut lupa ) open trade selepas 1 jam dari news tu. kebiasaan impak news yang besar berlaku walau LONDON market dah close ( waktu close 1.00 KL )

Kesimpulannya, waktu yang paling selamat trading dengan menggunakan EA scalp pair EURGBP ialah selepas LONDON close dan sebelum EURO open. Kul 1 pagi KL hingga 2 ptg KL ) dan hanya sesekali memerhatikan kalau ada new yang delay dan mengganggu semasa market dalam keadaan close.

OK la.. itu la serba sedikit perkongsiaan hasil kajian 2 tahun aku.. dan ianya PERCUMA je buat anda. semoga anda beroleh pips hijau dan jangan lupa beramal.
 
Sponsored Post

wanman

Fun Poster
Joined
Oct 14, 2007
Messages
650
Reaction score
2
Points
15
betul, 90% setuju.. ea not for trending, mostly for sideways......
 

mynor5535101

Active+ Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
4,452
Reaction score
186
Points
33
So Kepada sekalian penorex-penorex dan nubi-nubi sekelian.. setelah 2 tahun kajian aku mengapa EA selalu kena margin call boleh dirumuskan seperti berikut :

1. Setting lot pada EA yang lebih besar dari 10% account balance.
2. Setting lot yang salah dalam leverage yang berbeza
3. EA scalp dan EA multi pos tak balance bukaan lot dengan jumlah modal.
4. EA yang running 24 jam khasnya pada EA yang takde setting masa mula dan tamat
5. Tidak alert pada news, dan terlalu harap EA uruskan segalanya.

Solution :

1. Pastikan EA tu set 10% dan kebawah sahaja dari account balance. Jika dia set automatik kira OK la (tapi kena check gak, mana tau masa tu dia silap set). Kalau tak auto anda kena ubah setting kasi betul.

contoh katakan account balance 100usd, so hanya 10 usd je leh main

2. Setelah itu anda mesti tahu leverage akaun anda.. kerana lot yang perlu diset pada EA berbeza2 mengikut leverage

contoh yang aku buat ni jadual nya...

Account Balance-------------1 : 100 -------- 1:200 --------- 1:500
10 0.01 X X
100 0.1 0.05 0.02
1000 1.0 0.5 0.2
10000 10.0 5.0 2.0
100000 100.0 50.0 20.0

3. Anda kena perhatian juga jenis EA yang anda guna.. Scalp atau multi pos. dan juga berape open position yg diset. Anda kena kira-kira la..

contoh :

katakan EA jenis scalping dan OP trade yang di SET 2

akaun leverage anda adalah 1:100 dan account balance anda 1000 usd

so 1.0 / 2 = 0.5. anda pastikan pada EA anda diset 0.5

4. Sebaik-baiknya SET open hour dan close hour dalam EA anda.. untuk posisi yang selamat pilih time yang market dalam keaadaan sideway (Kalau Pair EURGBP masa KL ialah masa EURO close market). Apa yang paling PENTING ialah SET jam mestilah tepat dengan time server dan waktu GMT/ WIB/ KL / EST mengikut topografi anda.

5. Akhirnya, anda tak digalakkan open EA masa kuar news yang oren atau merah. Kalau EA anda dah automatik set masa trading dlm time side way.. dan ketika itu news tetibe je akan release time tu (selalunya .. baik anda set semula sehari sebelum (takut lupa ) open trade selepas 1 jam dari news tu. kebiasaan impak news yang besar berlaku walau LONDON market dah close ( waktu close 1.00 KL )

Kesimpulannya, waktu yang paling selamat trading dengan menggunakan EA scalp pair EURGBP ialah selepas LONDON close dan sebelum EURO open. Kul 1 pagi KL hingga 2 ptg KL ) dan hanya sesekali memerhatikan kalau ada new yang delay dan mengganggu semasa market dalam keadaan close.

OK la.. itu la serba sedikit perkongsiaan hasil kajian 2 tahun aku.. dan ianya PERCUMA je buat anda. semoga anda beroleh pips hijau dan jangan lupa beramal.

Yes gunakan CALCULATOR untuk trading
 

zixox

Fun Poster
Joined
May 29, 2008
Messages
717
Reaction score
8
Points
20
good work and thank for the info...
 

zixox

Fun Poster
Joined
May 29, 2008
Messages
717
Reaction score
8
Points
20
betul, 90% setuju.. ea not for trending, mostly for sideways......
masih ada ea yg boleh run 24 jam dan merempuh apa juga keadaan market dan ianya 100% automatic....

:)cgrock:)cgrock:)cgrock
 

awekforex

Banned
Joined
Mar 22, 2008
Messages
900
Reaction score
11
Points
15
naper la thread ini terkubur kena naikkan balik.. ready 2 up
 
Sponsored Post
Top
Log in Register