BTC USD 38,976.4 Gold USD 1,873.14
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Santai Makin ramai tak puasa sejak ada servis food delivery

Makin byk kaki ponteng posa sejak ada food delivery

  • setuju

    Votes: 5 12.5%
  • tak setuju

    Votes: 19 47.5%
  • entah tak pasti

    Votes: 16 40.0%

  • Total voters
    40

artwoo

Fun Poster
Joined
May 17, 2006
Messages
583
Reaction score
74
Points
20
saja2 terdetik dlm pikiran aku bila start bulan posa ni....

yelah dulu kaki ponteng posa nak carik makan mmg agak limited...gi kedai mamak takpun mcdonald senyap2 pastu tapau...
takpun hentam lunch dlm kedai india terus senyap2..

zaman skrg makin advance dah sejak covid punya hal ni bisnes food delivery makin berkembang pesat semcm....lebih2 lagi kat area bandar2 besar..

Ada terfikir tak dlm benak korang bila dah masuk bulan posa ni nak ponteng posa main senang...order je food sampai rumah settle..sbb ramai yg masih ddk rumah lagi skg aku tgk..staff2 gomen masih ramai yg kerja ikut alternate day sbb nak follow sop 30% je yg boleh dtg... tu belum lagi kompani2 besar swasta & glc..ramai yg senang lenang ddk rumah gaji jalan...

so yg kuat ponteng ni biasa la tu geng2 bujang la yg biasa buat...makin byk option & pilihan makanan utk bukak posa time2 tengahari ni heheeee

pandangan korang??
kasi vote sikit...

1618300722478.png
1DF46E2C-9C2B-4C6A-858F-B369E9FA615A.png
 
Sponsored Post

rasyid.ahmad

Fun Poster
Joined
Feb 15, 2017
Messages
298
Reaction score
109
Points
23
zaman dulu pun dah ada peti ais kat rumah
lagi dekat kalau nak makan di siang hari
 

mycelcom55

Freshie
Joined
Feb 13, 2021
Messages
4
Reaction score
1
Points
8
saja2 terdetik dlm pikiran aku bila start bulan posa ni....

yelah dulu kaki ponteng posa nak carik makan mmg agak limited...gi kedai mamak takpun mcdonald senyap2 pastu tapau...
takpun hentam lunch dlm kedai india terus senyap2..

zaman skrg makin advance dah sejak covid punya hal ni bisnes food delivery makin berkembang pesat semcm....lebih2 lagi kat area bandar2 besar..

Ada terfikir tak dlm benak korang bila dah masuk bulan posa ni nak ponteng posa main senang...order je food sampai rumah settle..sbb ramai yg masih ddk rumah lagi skg aku tgk..staff2 gomen masih ramai yg kerja ikut alternate day sbb nak follow sop 30% je yg boleh dtg... tu belum lagi kompani2 besar swasta & glc..ramai yg senang lenang ddk rumah gaji jalan...

so yg kuat ponteng ni biasa la tu geng2 bujang la yg biasa buat...makin byk option & pilihan makanan utk bukak posa time2 tengahari ni heheeee

pandangan korang??
kasi vote sikit...

View attachment 360948 View attachment 360949
Sebelum ada food delivery pun, kalau dah taknak puasa, boleh je makan senyap2 kat rumah tu. Jangan salahkan food delivery
 

lau_kau

Legendary Member
Top Poster #5
Joined
Aug 2, 2007
Messages
11,674
Reaction score
1,598
Points
201
Xfhm apa yg nk di smpkan tt
 

mrbukan2

Fun Poster
Joined
Jan 19, 2012
Messages
664
Reaction score
35
Points
30
Aku copy paste je ni...

Dari Abdur Rahman ibnu 'Auf r.a, dia berkata, "Aku keluar bersama Umar r.a pada suatu malam di Madinah. Di waktu kami sedang berjalan, tiba-tiba nampaklah kepada kami sebuah cahaya pelita. Lalu kami berjalan menuju kepadanya.

Maka tatkala kami telah dekat ke tempat itu, tiba-tiba melihat pintu terkunci, di dalam-nya ramai orang dengan suara keras dan hiruk-pikuk. Maka Umar r.a memegang tanganku dan berkata, "Tahukah kamu rumah siapakah ini?"

Aku menjawab, "Tidak."

Maka Umar r.a menjawab, "Inilah rumah Rabi'ah bin Umayyah bin Khalf. Mereka itu sekarang sedang minum khamr (arak). Apa pendapatmu?"

Aku menjawab, "Aku berpendapat, bahawa kita telah berbuat apa yang dilarang oleh Allah. Allah Ta'ala berfirman;

"....... dan janganlah mengintip (mencari-cari) keburukan orang ......." [Surah al-Hujurat : ayat 12]

Maka kembalilah Umar r.a dan meninggalkan mereka itu di situ. Ini menunjukkan wajibnya menutupi keburukan orang dan meninggalkan dari mengikutinya.

sumber: https://pustaka-kisah.blogspot.com/2015/01/kisah-khalifah-umar-meronda-malam-dan_7.html
 

a b c d e f

Super Active Member
Joined
Oct 28, 2010
Messages
7,831
Reaction score
839
Points
121
Takde beza. Yang tak puasa walau tak makan pun memang tak niat nak puasa pun.
 

azham

Super Active Member
Joined
Dec 20, 2012
Messages
5,690
Reaction score
1,245
Points
156
Sama juga kepada pelajar/ pekerja Muslim di perantauan, nak puasa atau tidak tiada siapa yang tahu.
Kalau niat nak puasa, jauh dari muslim yang lain pun, mereka akan tetap berpuasa.
 

afshaman

Active+ Member
Joined
Nov 8, 2013
Messages
3,253
Reaction score
363
Points
51
Sama juga kepada pelajar/ pekerja Muslim di perantauan, nak puasa atau tidak tiada siapa yang tahu.
Kalau niat nak puasa, jauh dari muslim yang lain pun, mereka akan tetap berpuasa.
kalau kat oversea lagi best puasa...cuaca pun sejuk je...kalau kena time winter tu puasa kejap je...tahu2 dah nak berbuka...tapi time summer pun ok je...tak terasa pun panjang...siap boleh main bola lagi hahaha
 

Encik Sponge

Active+ Member
Joined
Jul 22, 2013
Messages
4,861
Reaction score
673
Points
81
Semakin ramai tu aku tak tahu

Yg pasti food panda ka, grab ka kalau aku nak posa aku posa...

Kalau dah xposa tu megi pon jadi... xyah tgg delivery...

Posa bukan kerana xdak access kepada makanan...
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register