Makanlah kanggaru

CG Sponsors
eboss

CG Hardcore
Platinum Member
Joined
Nov 29, 2007
Messages
85,652
Reaction score
1,894
Points
591
DENGAN hasil kajian dan bukti sains, para saintis di Australia mengemukakan cadangan untuk memasak makanan daripada daging kanggaru dan unta. Idea itu lahir daripada usaha yang telah dijalankan untuk mengurangkan kerosakan yang dilakukan oleh haiwan-haiwan tersebut terhadap alam sekitar.

Kanggaru dipercayai mampu menggantikan makanan ruji daging lembu yang dinikmati oleh kebanyakan keluarga di Australia termasuk daging biri-biri. Haiwan-haiwan ternakan yang dibiak dikatakan tidak baik untuk alam sekitar. Ini kerana haiwan ternakan menyumbang kepada pembebasan gas rumah hijau di negara tersebut melalui sendawa dan kentut manakala kanggaru mengeluarkan gas metanol dalam jumlah yang kecil.

Dalam erti kata lain, saintis menyarankan supaya bilangan kanggaru ditingkatkan daripada haiwan ternakan lain.

"Mengikut sejarah Australia, kira-kira 60,000 tahun lalu daging kanggaru adalah sumber protein utama kepada penduduk asal benua itu," ujar seorang penasihat tertinggi mengenai cuaca, Profesor Ross Garnaut dalam satu laporan isu pemanasan global baru-baru ini.

"Besar kemungkinan daging kanggaru akan memainkan peranan penting dalam diet penduduk Australia tidak lama lagi," katanya.

Unta pula dilihat oleh para saintis sebagai sumber makanan yang boleh membantu mengurangkan kawanan liar yang kerap kali mengamuk dalam kitaran ekosistem.

"Makanlah daging unta hari ini. Saya sudah pun makan," kata Garnaut yang merupakan penulis bersama sebuah kajian tentang haiwan tersebut selama tiga tahun.

Dalam setiap kes yang dibentangkan, para saintis mengakui menghadapi cabaran mengubah tabiat makan warga Australia tetapi yakin dengan keperluan untuk mengurangkan bilangan kambing biri-biri, lembu dan unta secara beransur-ansur. Kajian Garnaut menyimpulkan bahawa menjelang tahun 2020, bilangan lembu dan biri-biri akan dikurangkan masing-masing kepada tujuh juta dan 36 juta sekali gus memberi laluan kepada peningkatan jumlah kanggaru kepada 240 juta ekor pada tahun yang sama. Buat masa ini, bilangan kanggaru terhad kepada 34 juta ekor sahaja.

Kena suruh mattop jual bariani kanggaro nie....
 
Sponsored Post

GT

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Nov 14, 2008
Messages
38,557
Reaction score
245
Points
123
Pergh.... mesti sedapkan... Berapa sepinggan nanti? Rm 24?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register