makanan makin kurang!!!

CG Sponsors




apiez_85

Active+ Member
Joined
Dec 4, 2008
Messages
4,970
Reaction score
103
Points
43
aku bukan nak sokong parti politik mana2..
ni just pendapat je..
dulu masa mula2 pak lah naik jd pm dan bercadang nak naikkan industri pertanian..sume pandang rendah.. kata pak lah ni lembab la
skrg tgk bekalan makanan dunia semakin kurang,makanan makin mahal..
silap sape? bila barang naik harga tau pulak melenting..
lain kali fikirkan positif..jgn tahu nak komen je..
kalau la kita dulu dah buat projek pertanian besar2an mesti dah untung skrg..org melayu pulak malas nak bercucuk tanam. sume bg apek yg buat.pastu kita pulak mkn.bagus2..
 
Sponsored Post

tokputih

CG Top Poster Club
Joined
Apr 24, 2008
Messages
27,178
Reaction score
817
Points
176
takpe... sekarang ni pun dah banyak program pertanian bermula.....
 

susah2je

Legendary Member
Joined
Aug 19, 2006
Messages
17,835
Reaction score
638
Points
161
jgn terlambat da la....
gua harap government support petani ni walaupun rasanya pertanian risk busines takpelah dari import baik tanam sendiri tanah pon banyak terbiar.:))
 

sickSand

Junior Member
Joined
Oct 7, 2008
Messages
82
Reaction score
0
Points
6
krisis makanan sebab pembekal lebih berminat menjual produk diorang kat syarikat yg membangunkan teknologi biofuel. Masyuk maa...
 

profesor

Active+ Member
Joined
May 7, 2007
Messages
3,446
Reaction score
265
Points
46
aku bukan nak sokong parti politik mana2..
ni just pendapat je..
dulu masa mula2 pak lah naik jd pm dan bercadang nak naikkan industri pertanian..sume pandang rendah.. kata pak lah ni lembab la
skrg tgk bekalan makanan dunia semakin kurang,makanan makin mahal..
silap sape? bila barang naik harga tau pulak melenting..
lain kali fikirkan positif..jgn tahu nak komen je..
kalau la kita dulu dah buat projek pertanian besar2an mesti dah untung skrg..org melayu pulak malas nak bercucuk tanam. sume bg apek yg buat.pastu kita pulak mkn.bagus2..
makanan kurg sbb org benci paklah ke? ko punya statement ni berbaur politik, baik pindahkan ke bahagian politk jer.. :-?

p/s: yg paklah naikkan harga minyak gila2 dulu ko tak ingat pulak? betul kata chedet, Melayu mudah lupa..
 

emasstech

Active+ Member
Joined
Sep 19, 2007
Messages
3,794
Reaction score
71
Points
30
aku bukan nak sokong parti politik mana2..
ni just pendapat je..
dulu masa mula2 pak lah naik jd pm dan bercadang nak naikkan industri pertanian..sume pandang rendah.. kata pak lah ni lembab la
skrg tgk bekalan makanan dunia semakin kurang,makanan makin mahal..
silap sape? bila barang naik harga tau pulak melenting..
lain kali fikirkan positif..jgn tahu nak komen je..
kalau la kita dulu dah buat projek pertanian besar2an mesti dah untung skrg..org melayu pulak malas nak bercucuk tanam. sume bg apek yg buat.pastu kita pulak mkn.bagus2..
Bukan sebb Pak lah..pertanian ni..kalau ko nak tau..cuma dalam pemerintahan dia ..banyak projek tergendala...so utk backup adalah melalui pertanian.

p/s: kalau nak cerita pasal tak cukup makanan..cuba ko nengok Al-gore nyer documentari --> http://www.climatecrisis.net/
 

duskcircle

Active Member
Joined
Sep 6, 2007
Messages
1,018
Reaction score
67
Points
30
boleh teruskan bidang pertanian..tp kena telus dan beramanah..., tak kira la kerajaan ker atau swasta
 

nash_d

Active Member
Joined
Jul 17, 2008
Messages
2,287
Reaction score
0
Points
20
kena memperbanyakkan lagi insentif-insentif bagi menggalakkan pertanian untuk petani-petani muda...
 
Sponsored Post
Top
Log in Register