Majoriti yang ketakutan, test market dan sepucuk surat mualaf..Korang Baca Ler..

CG Sponsors




lampor_2003

Legendary Member
Joined
Jan 26, 2009
Messages
11,045
Reaction score
137
Points
123
(I) SEORANG sahabat menghantar SMS yang berbunyi: ''Mana-mana negara dalam dunia ini kaum majoritilah yang berkuasa, punya hak lebih. Peliknya (di) Malaysia, majoritilah yang ketakutan, sering dipersalah dan ketinggalan. Kenapa?"

Lantas saya menjawab pendek: ''Siapa yang majoriti?"

Dia langsung tidak menjawab balik. Sama ada dia telah mendapat jawapannya, atau pun tidak saya tidak pasti.

Jika dulu mungkin ya majoriti, sekarang tidak lagi. Sekarang puak majoriti sendiri pun sanggup berkata ''Kita berkongsi Allah''. Satu lagi puak separuh-separuh setuju kongsi Allah, takut membuat keputusan. Satu puak lagi tidak setuju, satu puak lagi bermati-matian bersetuju.

Puak majoriti itu yang sekarang sanggup berkongsi Tuhannya, ternyata pandai bermain politik. Malah untuk menguatkan lagi sentimen supaya orang menyokongnya, dia menyalahkan satu puak lain yang masih ada kuasa.

Maka itu, berpecahlah puak majoriti itu menjadi puak-puak yang kecil.

Memang benar kata sahabat yang menghantar SMS itu, di mana-mana negara sekalipun kaum majoritilah yang (sepatutnya) berkuasa atau berkongsi kuasa dengan puak lain, dan puak-puak yang minoriti akan menghormati dan menerima puak majoriti itu.

Tapi oleh kerana senarionya kini telah berubah, puak majoriti yang berpecah-pecah itu tidak lagi dihormati dan diterima sebagai satu majoriti yang kuat.

Orang Melayu dulu ada berkata, ambil semangat lidi kelapa, bersatu teguh bercerai roboh. Tapi kini bilah-bilah lidi sudah terungkai dan berkecai. Tidak boleh dijadikan penyapu lagi.

Oleh sebab itulah nama Tuhan puak majoriti itu pun kini orang mahu berebut. Malah puak majoriti yang berpecah tadi, bersetuju untuk berkongsi Tuhan dengan harapan akan disokong dan diterima oleh satu puak minoriti. Cuba teka siapa puak majoriti itu?

(II) Baca senario ini. Teka siapa jahat, siapa baik?

Tidak semena-mena, isu Allah dibangkitkan oleh satu puak. Semua orang tahu isu itu sungguh sensitif. Dulu orang tak berani bermain dengan isu seperti itu. Kini puak itu cuba test market sejauh mana puak majoriti dapat bertahan dengan permainan itu. Mereka pakat-pakat pergi ke mahkamah untuk test market itu.

Akhirnya, isu itu menyebelahi puak yang test market tadi. Ternyata percubaan puak yang test market itu betul. Bukan semua orang tak sokong mereka.

Yang tidak sokong, ada yang marah-marah dan membaling botol api di sana-sini. Akhbar-akhbar yang menyebelahi kumpulan test market tadi pulun menyiarkan berita-berita puak yang menjadi mangsa itu.

Akhirnya, puak yang menjadi mangsa dan test market itu mendapat simpati, sebaliknya puak yang menentang test market itu pula yang jahat.

Puak yang cari pasal pula yang baik.

Nampak gayanya, test-test market yang lain boleh dibuat lagilah. Kita tunggu apa lagi test market seterusnya.

(III) Semalam saya menerima sepucuk surat dari seorang mualaf yang bernama Puan Siti Suraya Teoh binti Abdullah dari Merbok, Kedah. Di bawah surat itu beliau menandatangani nama asalnya.

Begini bunyinya (yang tidak dipinda):

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya tidak tahu kepada siapa surat ini seharusnya ditujukan, tetapi setidak-tidaknya siarkan di akhbar saudara atau di mana-mana akhbar sekali pun.

Saya sangat mencintai negara Malaysia, bumi saya dilahirkan, dibesarkan dan diIslamkan. Berita terkini ialah Mahkamah Tinggi membenarkan akhbar gereja katolik - Herald The Catholic Weekly membenarkan kalimah Allah dalam penerbitannya.

Di sini saya ingin bertanya semua kaum di Malaysia selain dari kaum Bumiputera (Melayu), adakah nenek-moyang anda dilahirkan di Malaysia? Tentu tidakkan? Kenapa anda harus mempertikaikan apa-apa yang ada pada orang Melayu Islam?

Sedarlah andai kata kita dihalau dari Malaysia ke mana kita? Dari apa yang diceritakan oleh ibu saya, nenek dan datuk hidup susah di negara China sebab itulah dia sanggup datang ke sini. Ibu saya selalu berpesan jangan kacau kaum lain asalkan kita dapat cari rezeki dan (tinggal) di negara yang aman.

Seperti mana entah siapa-siapa yang cabar keistimewaan orang Melayu. Nasihat saya ''Hentikanlah."

Maaf ya, saya tidak pandai menulis. Saya sangat mengagumi Tun Dr. Mahathir seperti mana mendiang ayah saya. Saya teramat-amat ingin berjumpa dengan beliau.

Terimalah hakikat kita kaum Cina, India dan kaum-kaum lain kita cuma menumpang di tanah bangsa Melayu. Adakah anda mahu jadi macam bangsa-bangsa lain di negara-negara Barat yang dianggap pendatang?

Setakat ini sahaja yang mampu saya tulis. Terima kasih saudara kerana sudi membaca.

Sekian, terima kasih

Yang Ikhlas,

(Teoh Ching Kim)
 
Sponsored Post

ayeen38

Active+ Member
Joined
Jul 5, 2006
Messages
3,322
Reaction score
2
Points
25
(I) SEORANG sahabat menghantar SMS yang berbunyi: ''Mana-mana negara dalam dunia ini kaum majoritilah yang berkuasa, punya hak lebih. Peliknya (di) Malaysia, majoritilah yang ketakutan, sering dipersalah dan ketinggalan. Kenapa?"

Lantas saya menjawab pendek: ''Siapa yang majoriti?"

Dia langsung tidak menjawab balik. Sama ada dia telah mendapat jawapannya, atau pun tidak saya tidak pasti.

Jika dulu mungkin ya majoriti, sekarang tidak lagi. Sekarang puak majoriti sendiri pun sanggup berkata ''Kita berkongsi Allah''. Satu lagi puak separuh-separuh setuju kongsi Allah, takut membuat keputusan. Satu puak lagi tidak setuju, satu puak lagi bermati-matian bersetuju.

Puak majoriti itu yang sekarang sanggup berkongsi Tuhannya, ternyata pandai bermain politik. Malah untuk menguatkan lagi sentimen supaya orang menyokongnya, dia menyalahkan satu puak lain yang masih ada kuasa.

Maka itu, berpecahlah puak majoriti itu menjadi puak-puak yang kecil.

Memang benar kata sahabat yang menghantar SMS itu, di mana-mana negara sekalipun kaum majoritilah yang (sepatutnya) berkuasa atau berkongsi kuasa dengan puak lain, dan puak-puak yang minoriti akan menghormati dan menerima puak majoriti itu.

Tapi oleh kerana senarionya kini telah berubah, puak majoriti yang berpecah-pecah itu tidak lagi dihormati dan diterima sebagai satu majoriti yang kuat.

Orang Melayu dulu ada berkata, ambil semangat lidi kelapa, bersatu teguh bercerai roboh. Tapi kini bilah-bilah lidi sudah terungkai dan berkecai. Tidak boleh dijadikan penyapu lagi.

Oleh sebab itulah nama Tuhan puak majoriti itu pun kini orang mahu berebut. Malah puak majoriti yang berpecah tadi, bersetuju untuk berkongsi Tuhan dengan harapan akan disokong dan diterima oleh satu puak minoriti. Cuba teka siapa puak majoriti itu?

(II) Baca senario ini. Teka siapa jahat, siapa baik?

Tidak semena-mena, isu Allah dibangkitkan oleh satu puak. Semua orang tahu isu itu sungguh sensitif. Dulu orang tak berani bermain dengan isu seperti itu. Kini puak itu cuba test market sejauh mana puak majoriti dapat bertahan dengan permainan itu. Mereka pakat-pakat pergi ke mahkamah untuk test market itu.

Akhirnya, isu itu menyebelahi puak yang test market tadi. Ternyata percubaan puak yang test market itu betul. Bukan semua orang tak sokong mereka.

Yang tidak sokong, ada yang marah-marah dan membaling botol api di sana-sini. Akhbar-akhbar yang menyebelahi kumpulan test market tadi pulun menyiarkan berita-berita puak yang menjadi mangsa itu.

Akhirnya, puak yang menjadi mangsa dan test market itu mendapat simpati, sebaliknya puak yang menentang test market itu pula yang jahat.

Puak yang cari pasal pula yang baik.

Nampak gayanya, test-test market yang lain boleh dibuat lagilah. Kita tunggu apa lagi test market seterusnya.

(III) Semalam saya menerima sepucuk surat dari seorang mualaf yang bernama Puan Siti Suraya Teoh binti Abdullah dari Merbok, Kedah. Di bawah surat itu beliau menandatangani nama asalnya.

Begini bunyinya (yang tidak dipinda):

Assalamualaikum dan salam sejahtera,

Saya tidak tahu kepada siapa surat ini seharusnya ditujukan, tetapi setidak-tidaknya siarkan di akhbar saudara atau di mana-mana akhbar sekali pun.

Saya sangat mencintai negara Malaysia, bumi saya dilahirkan, dibesarkan dan diIslamkan. Berita terkini ialah Mahkamah Tinggi membenarkan akhbar gereja katolik - Herald The Catholic Weekly membenarkan kalimah Allah dalam penerbitannya.

Di sini saya ingin bertanya semua kaum di Malaysia selain dari kaum Bumiputera (Melayu), adakah nenek-moyang anda dilahirkan di Malaysia? Tentu tidakkan? Kenapa anda harus mempertikaikan apa-apa yang ada pada orang Melayu Islam?

Sedarlah andai kata kita dihalau dari Malaysia ke mana kita? Dari apa yang diceritakan oleh ibu saya, nenek dan datuk hidup susah di negara China sebab itulah dia sanggup datang ke sini. Ibu saya selalu berpesan jangan kacau kaum lain asalkan kita dapat cari rezeki dan (tinggal) di negara yang aman.

Seperti mana entah siapa-siapa yang cabar keistimewaan orang Melayu. Nasihat saya ''Hentikanlah."

Maaf ya, saya tidak pandai menulis. Saya sangat mengagumi Tun Dr. Mahathir seperti mana mendiang ayah saya. Saya teramat-amat ingin berjumpa dengan beliau.

Terimalah hakikat kita kaum Cina, India dan kaum-kaum lain kita cuma menumpang di tanah bangsa Melayu. Adakah anda mahu jadi macam bangsa-bangsa lain di negara-negara Barat yang dianggap pendatang?

Setakat ini sahaja yang mampu saya tulis. Terima kasih saudara kerana sudi membaca.

Sekian, terima kasih

Yang Ikhlas,

(Teoh Ching Kim)
dgn tulus ikhlas... saya salute... puan ini... tabik spring 10x..
 

astrowan

CG Top Poster Club
Joined
Aug 26, 2009
Messages
22,317
Reaction score
249
Points
128
sepucuk surat dari muaallaf tu yg paling best..........
 

zkry

Super Active Member
Platinum Member
Joined
May 12, 2007
Messages
6,718
Reaction score
109
Points
78
duduk sini diam2...sama2 cari makan, jangan kacau orang...

:)paid:)paid
 

dyla shahri

CG Top Poster Club
Joined
Dec 2, 2009
Messages
22,919
Reaction score
1,040
Points
191
sedar skit kaum-kaum lain tu.....
klu negara lain layan x sebaik msia......
lagi mau wt hal!
 

fido1

Banned
Joined
Oct 25, 2009
Messages
7,268
Reaction score
339
Points
81
duduk sini diam2...sama2 cari makan, jangan kacau orang...

:)paid:)paid
betol..dah tau pendatang dok diam2..:D kami melayu lebih awal membuka tanah di tanah melayu ni..jgn byk songeh dan demand..kalo x,korang leh tgk parang terban ke atau peluru lagi laju..:)paid:)paid
 

lampor_2003

Legendary Member
Joined
Jan 26, 2009
Messages
11,045
Reaction score
137
Points
123
betol..dah tau pendatang dok diam2..:D kami melayu lebih awal membuka tanah di tanah melayu ni..jgn byk songeh dan demand..kalo x,korang leh tgk parang terban ke atau peluru lagi laju..:)paid:)paid
hu3..kita orang melayu rilek je dulu..simpan dulu keris..letak blakang dulu..nanti bila da keluar keris susah nak sarungkan balik..:D:D
 

habiburrahman

Super Active Member
Joined
Feb 1, 2009
Messages
7,016
Reaction score
193
Points
78
Aku memang benci dengan orang india...tapi masalahnya, pensyarah india aku lebih baik dari pensyarah melayu aku..pro dan kontra.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register