Maintain Credit Card - utk org berangan nk pakai kad tapi susah nak maintain cam aku.

CG Sponsors




mansur79

Active Member
Joined
Nov 24, 2009
Messages
1,132
Reaction score
205
Points
33
saya ade dua cc skrg...satu amex maybankard, lagi satu visa maybankard.. kedua-duanya dr maybank :):)
kalau maybank aku rasa charge 5% dari amonut CA tu or min rm50 whichever is higher...

thanks rocket bagi explanation pasal bende nie...

dulu sebelum ade tools sebegini aku buat saving bulanan dlm rm500..

sekarang dgn ade ASB+OD+CC, aku saving dlm rm2K sebulan..aku pulak guna charge card dari alrajhi..fee hanya rm10 per rm1.5K...the best in town bagi aku...takde daily charge untuk CA nie..bayar dlm masa 55 hari..tapi,aku biasa drag payment ke 85hari...
 
Sponsored Post

mansur79

Active Member
Joined
Nov 24, 2009
Messages
1,132
Reaction score
205
Points
33
aku sekarang x pakai CC pon tp teringin nk pakai cc tp bukan utk joli katak tp utk wat investment or at least saving mcm yg bro rocketeer999 post tu..tp nk hentam jer, x bley gak..aku rase kene ade financial advisor gak laa since baru nk try2 pakai CC nie..
best kalo bley TT ngan orang2 camni, bley sedot ilmu byk2..hehe..
thanx to seme yg bagi tips2 kat sini..best best.

semoga Allah membalas jasa2 anda seme..
first time kalau baru nak try guna amaun kecik2 dulu...

dlm rm100 sebulan CA ke...pastu bila dh stable dan pandai nak putar,baru boleh rempit...
 

bad_103

Fun Poster
Joined
May 5, 2010
Messages
726
Reaction score
2
Points
15
maksudnyer kaedah camni mmg kene bayar utang2 seme pade mase yg tepat kan..nampak cam x sesuai laa utk aku sbb aku jenis travel oversea x tentu mase..kalo tetibe time nk kene bayar, aku xde access nk bayar,dah kene cas yg bukan2..tp method tu mmg laa aku rase mantap.
 

azrulhusin

Fun Poster
Joined
Nov 2, 2008
Messages
588
Reaction score
3
Points
15
kalau maybank aku rasa charge 5% dari amonut CA tu or min rm50 whichever is higher...

thanks rocket bagi explanation pasal bende nie...

dulu sebelum ade tools sebegini aku buat saving bulanan dlm rm500..

sekarang dgn ade ASB+OD+CC, aku saving dlm rm2K sebulan..aku pulak guna charge card dari alrajhi..fee hanya rm10 per rm1.5K...the best in town bagi aku...takde daily charge untuk CA nie..bayar dlm masa 55 hari..tapi,aku biasa drag payment ke 85hari...
yup..rasenye mmg 5% CA dgn maybankard nie...agak tinggi kn?ermm...so rasenye tak berbaloi klu nk bt CA ngn maybankard kot...:(:)((

btw, charge card alrajhi ni mmg menarik rasenye..tgh pikir nk cube apply
 

azrulhusin

Fun Poster
Joined
Nov 2, 2008
Messages
588
Reaction score
3
Points
15
first time kalau baru nak try guna amaun kecik2 dulu...

dlm rm100 sebulan CA ke...pastu bila dh stable dan pandai nak putar,baru boleh rempit...
klu bt CA dr CC rm100 setiap bulan rasenye mcm tak berbaloi lak..sbb still kene charge dlm rm10-rm12 kn?
 

bad_103

Fun Poster
Joined
May 5, 2010
Messages
726
Reaction score
2
Points
15
satu lagi soklan dari nubies cam aku, kalo kite saving monthly dlm ASB camtu, dividen dikire camne yer?
contoh:setiap bulan simpan rm100 sampai bulan 12..total rm1200
same ke ngan pade bulan 1 kite simpan rm1200 teros & dh x menyimpan ape2 lagi.
ade beze ke dividen die?
 

bazsh

Super Active Member
Joined
Jul 8, 2008
Messages
7,020
Reaction score
12
Points
65
Bagus info ni
Kisah benar berdasarkan pengalaman
 

mansur79

Active Member
Joined
Nov 24, 2009
Messages
1,132
Reaction score
205
Points
33
satu lagi soklan dari nubies cam aku, kalo kite saving monthly dlm ASB camtu, dividen dikire camne yer?
contoh:setiap bulan simpan rm100 sampai bulan 12..total rm1200
same ke ngan pade bulan 1 kite simpan rm1200 teros & dh x menyimpan ape2 lagi.
ade beze ke dividen die?
memang la berbeza...kalau constant masuk rm100 setiap bulan dgn one lump sum pada bulan jan tu..

kiraan berdasarkan baki minima setiap bulan...kalau tak nak hilang dividen,masukkan pada 1hb setiap bulan kecuali jan lah..
nak tgk contoh pengiraan,boleh ke thread asb..kat sana banyak contoh..
 

bad_103

Fun Poster
Joined
May 5, 2010
Messages
726
Reaction score
2
Points
15
memang la berbeza...kalau constant masuk rm100 setiap bulan dgn one lump sum pada bulan jan tu..

kiraan berdasarkan baki minima setiap bulan...kalau tak nak hilang dividen,masukkan pada 1hb setiap bulan kecuali jan lah..
nak tgk contoh pengiraan,boleh ke thread asb..kat sana banyak contoh..
tp yg penting,dividen still bley cover utk bayar utang CC ujung tahun laa yer kalo simpan rm100 bulan2 tu?
 

rocketeer999

Active+ Member
Joined
Nov 24, 2009
Messages
4,482
Reaction score
150
Points
33
SGT2 BERGUNA INFO TUAN NIE...:)cgrock:)paid:)cgrock:)paid

TP JIKALAU BOLEH MINTAK SAUDARA SERTAKAN SEKALI CHARGE2 YG AKAN DIKENAKAN SELEPAS MENGGUNAKAN CASH ADVANCE (CA) DR CC TU..MUNGKIN AKAN LEBIH JELAS...HARAP DPT PENCERAHAN...:)paid
info tambahan, kalo nk elak kan CA Fees:

1) utk elak kan cash advance, korg leh la swipe je utk penggunaan harian. cnth, kalo blnje petrol + blnje dapur + topup + rokok + dll (yg mane2 leh swipe la) dlm rm1000

2) dgn cara ni, korg x tak akan dikenakan interest

3) cara yg ke 2: kalo ade memember yg ade kedai especially ade mesin kredit kad. leh la try swipe cash kt die..ni biase diorg wat secara underground, xnk bg bank tau. Cuma cam lbh kurang sbb bile swipe cash, merchant akan cs korg dlm beberape %, less than 5% lah.

4) untuk bad_103, kan leh wat pymt online? dpt gaji je transfer trus

5) ok, utk dividen tu plak, x besar pon. Dlm 7% x 1200. So x besar kan? Ade cara nk bg besar, nnt aku cite lg..as I said, kene ade kombinasi PL & AsbLoan

6) tahniah kpd mansur79 sbb dah berjaya saving 2k sebulan! Dah ade brape dlm asb? Aku punye dah ade 220k & bertambah rm100 setiap bulan :)

p/s: kami dah mula menyimpan dgn kombinasi OPM (others people money). Anda bagaimana?
 
Sponsored Post
Top
Log in Register