Mahkamah Tinggi putuskan boleh dengar kes tanah adat Orang Asli Kelantan-Putrajaya

Recommended Brokers


cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
46,222
Reaction score
5,656
Points
1,346
Mahkamah Tinggi putuskan boleh dengar kes tanah adat Orang Asli Kelantan-Putrajaya

August 20, 2019 3:36 PM


Gurdial Singh Nijar dan G Ragumaren (kanan) selepas penghakiman Mahkamah Tinggi hari ini.

PETALING JAYA: Mahkamah Tinggi di Kota Bharu menolak permohonan kerajaan Kelantan untuk mengetepikan saman yang difailkan kerajaan persekutuan atas dakwaan ia menceroboh penempatan Orang Asli di Gua Musang.

Peguam, G Ragumaren berkata Hakim, Wan Ahmad Farid Wan Salleh turut memutuskan Mahkamah Tinggi di sini mempunyai bidang kuasa untuk mendengar pertikaian antara Putrajaya dan kerajaan negeri pimpinan PAS itu kerana ia membabitkan 5 syarikat swasta.

“Mahkamah pada dasarnya menerima penghujahan kami pada 21 Julai lalu untuk menolak permohonan mengetepikan saman itu,” katanya kepada FMT.

Beliau yang hadir bersama Gurdial Singh Nijar selepas mendapat kebenaran peguam negara, berkata hakim menetapkan 25 September ini untuk mendengar permohonan injunksi bagi menghalang wakil syarikat terbabit memasuki tanah itu sementara menunggu keputusan perbicaraan.


“Hakim hanya menetapkan pengurusan kes sebelum tarikh perbicaraan ditetapkan.”

Peguam, Khoo Guan Huat yang mewakili kerajaan Kelantan, pengarah tanah dan galian negeri serta pengarah Jabatan Perhutanan negeri, berkata beliau mempertimbangkan beberapa pilihan termasuk memfailkan rayuan.

“Saya akan bincang pilihan itu dengan penasihat undang-undang negeri. Kami ada 30 hari untuk memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan,” katanya kepada FMT.

Putrajaya memfailkan saman itu Januari lalu untuk melindungi hak tanah adat Orang Asli. Ia turut memohon injunksi bagi menghalang syarikat swasta menceroboh tanah adat untuk menjalankan aktiviti komersial serta beberapa perisytiharan lain.

Kes itu membabitkan Fleet Precision Sdn Bhd, Koperasi Kijang Mas Negeri Kelantan Bhd, KPG Maju Enterprise Sdn Bhd, Ringgit Saksama (M) Sdn Bhd dan M7 Plantation Bhd.

Kerajaan Kelantan dan agensinya memberi lesen pembalakan kepada syarikat swasta untuk memasuki tanah adat Orang Asli Temiar di Pos Simpor, dekat Gua Musang.

Sejumlah besar kawasan hutan dilaporkan ditebang untuk menanam pokok getah dan durian.

Dalam pernyataan tuntutannya, Putrajaya berkata, ia merampas sumber dan tanah adat Orang Asli Temiar serta menyebabkan hakisan, pencemaran dan kerosakan besar terhadap ekologi dan lanskap Pos Simpor.

Kerajaan Kelantan kemudiannya memfailkan permohonan untuk mengetapikan saman itu atas alasan Putrajaya tiada locus standi untuk memfailkan saman terhadapnya.

Khoo berkata, Perlembagaan hanya memberi kuasa untuk mendengar pertikaian antara negeri dan Putrajaya di Mahkamah Persekutuan.

Gurdial berkata, mahkamah tertinggi hanya boleh mendengar pertikaian antara kerajaan pusat dan negeri di bawah Perkara 128 (1)(b), jika isu Perlembagaan dirujuk antara 2 negeri atau kerajaan pusat.

“Saman ini turut menamakan defendan lain (5 syarikat), oleh itu Perkara 128 (1)(b) Perlembagaan Persekutuan tidak boleh digunakan.”

Katanya, atas alasan praktikal, tidak boleh ada 2 set perbicaraan mengenai fakta sama.

 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
46,222
Reaction score
5,656
Points
1,346
Kelantan gagal ketepi saman k’jaan berhubung tanah adat Orang Asli
Diterbitkan Hari ini 3:48 petang | Dikemaskini Hari ini 3:48 petang
Kerajaan Kelantan gagal mengetepikan saman kerajaan Persekutuan yang difailkan pada Januari lepas berhubung tanah adat masyarakat Orang Asli suku Temiar di Pos Simpor, Gua Musang.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh dalam penghakimannya berkata kerajaan negeri tidak mempunyai hak untuk menghalang saman pemula tersebut kerana ia boleh menjejaskan masyarakat Orang Asli di kawasan berkenaan.

"Mahkamah juga berpendapat kes ini boleh dibicarakan di Mahkamah Tinggi Kota Bharu dan tidak perlu dibawa ke Mahkamah Persekutuan dan masyarakat Orang Asli juga berhak hidup di kawasan tersebut kerana telah mendiami tempat itu sejak turun-temurun," katanya dalam penghakimannya hari ini.


Bulan lepas, kerajaan negeri memohon mengetepikan saman tersebut kerana berpendapat kes tersebut hanya boleh dibicarakan di Mahkamah Persekutuan.

Wan Ahmad Farid turut menetapkan 25 September depan bagi perbicaraan injunksi yang dipohon oleh kerajaan Persekutuan untuk menghentikan sebarang aktiviti berkaitan pembalakan dan pertanian di kawasan itu.
Kerajaan Persekutuan diwakili sepasukan tujuh peguam diketuai Datuk Gurdial Singh Nijar manakala kerajaan negeri diwakili Tun Salleh Abas.

Peguam Negara, Tommy Thomas pada Januari lepas dilaporkan sebagai berkata buat pertama kali sejak kemerdekaan, kerajaan Persekutuan mengambil tindakan prosiding mahkamah bagi pihak Orang Asli dalam memberikan pengiktirafan tanggungjawab perlembagaan dan perundangan untuk melindungi, serta menggalakkan kesejahteraan dan kemajuan mereka.

Beliau dipetik sebagai berkata kerajaan Kelantan dan agensinya sebelum ini telah mengeluarkan lesen pembalakan kepada syarikat swasta, dan dengan menggunakan jentera berat mereka telah menebang dan membawa keluar kayu balak dari kawasan hutan yang luas, yang diterangi untuk dijadikan ladang durian dan pokok getah.

Namun, katanya, kerajaan Kelantan tidak berunding dengan masyarakat Orang Asli suku Temiar sebelum meluluskan lesen pembalakan atau menawarkan apa-apa pampasan atas penafian hak tanah adat dan sumber keperluan Orang Asli.

Thomas turut dilaporkan sebagai berkata tindakan itu telah mengakibatkan masyarakat Orang Asli suku Temiar dinafikan tanah adat dan sumber menyebabkan hakisan, pencemaran dan kemusnahan teruk terhadap sistem ekologi dan landskap Pos Simpor.
Katanya walaupun kerajaan Kelantan mempunyai bidang kuasa ke atas perkara berkaitan tanah, perhutanan dan galian, namun mereka turut terikat dengan kewajipan utama dan tidak boleh diketepikan untuk melindungi dan memelihara kesejahteraan masyarakat Orang Asli suku Temiar.

- Bernama


 
Sponsored Post
Top
Log in Register