Mahkamah Tinggi putuskan boleh dengar kes tanah adat Orang Asli Kelantan-Putrajaya

CG Sponsors
cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
61,778
Reaction score
9,710
Points
1,746
Mahkamah Tinggi putuskan boleh dengar kes tanah adat Orang Asli Kelantan-Putrajaya

August 20, 2019 3:36 PM


Gurdial Singh Nijar dan G Ragumaren (kanan) selepas penghakiman Mahkamah Tinggi hari ini.

PETALING JAYA: Mahkamah Tinggi di Kota Bharu menolak permohonan kerajaan Kelantan untuk mengetepikan saman yang difailkan kerajaan persekutuan atas dakwaan ia menceroboh penempatan Orang Asli di Gua Musang.

Peguam, G Ragumaren berkata Hakim, Wan Ahmad Farid Wan Salleh turut memutuskan Mahkamah Tinggi di sini mempunyai bidang kuasa untuk mendengar pertikaian antara Putrajaya dan kerajaan negeri pimpinan PAS itu kerana ia membabitkan 5 syarikat swasta.

“Mahkamah pada dasarnya menerima penghujahan kami pada 21 Julai lalu untuk menolak permohonan mengetepikan saman itu,” katanya kepada FMT.

Beliau yang hadir bersama Gurdial Singh Nijar selepas mendapat kebenaran peguam negara, berkata hakim menetapkan 25 September ini untuk mendengar permohonan injunksi bagi menghalang wakil syarikat terbabit memasuki tanah itu sementara menunggu keputusan perbicaraan.


“Hakim hanya menetapkan pengurusan kes sebelum tarikh perbicaraan ditetapkan.”

Peguam, Khoo Guan Huat yang mewakili kerajaan Kelantan, pengarah tanah dan galian negeri serta pengarah Jabatan Perhutanan negeri, berkata beliau mempertimbangkan beberapa pilihan termasuk memfailkan rayuan.

“Saya akan bincang pilihan itu dengan penasihat undang-undang negeri. Kami ada 30 hari untuk memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan,” katanya kepada FMT.

Putrajaya memfailkan saman itu Januari lalu untuk melindungi hak tanah adat Orang Asli. Ia turut memohon injunksi bagi menghalang syarikat swasta menceroboh tanah adat untuk menjalankan aktiviti komersial serta beberapa perisytiharan lain.

Kes itu membabitkan Fleet Precision Sdn Bhd, Koperasi Kijang Mas Negeri Kelantan Bhd, KPG Maju Enterprise Sdn Bhd, Ringgit Saksama (M) Sdn Bhd dan M7 Plantation Bhd.

Kerajaan Kelantan dan agensinya memberi lesen pembalakan kepada syarikat swasta untuk memasuki tanah adat Orang Asli Temiar di Pos Simpor, dekat Gua Musang.

Sejumlah besar kawasan hutan dilaporkan ditebang untuk menanam pokok getah dan durian.

Dalam pernyataan tuntutannya, Putrajaya berkata, ia merampas sumber dan tanah adat Orang Asli Temiar serta menyebabkan hakisan, pencemaran dan kerosakan besar terhadap ekologi dan lanskap Pos Simpor.

Kerajaan Kelantan kemudiannya memfailkan permohonan untuk mengetapikan saman itu atas alasan Putrajaya tiada locus standi untuk memfailkan saman terhadapnya.

Khoo berkata, Perlembagaan hanya memberi kuasa untuk mendengar pertikaian antara negeri dan Putrajaya di Mahkamah Persekutuan.

Gurdial berkata, mahkamah tertinggi hanya boleh mendengar pertikaian antara kerajaan pusat dan negeri di bawah Perkara 128 (1)(b), jika isu Perlembagaan dirujuk antara 2 negeri atau kerajaan pusat.

“Saman ini turut menamakan defendan lain (5 syarikat), oleh itu Perkara 128 (1)(b) Perlembagaan Persekutuan tidak boleh digunakan.”

Katanya, atas alasan praktikal, tidak boleh ada 2 set perbicaraan mengenai fakta sama.

 
Sponsored Post

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
61,778
Reaction score
9,710
Points
1,746
Kelantan gagal ketepi saman k’jaan berhubung tanah adat Orang Asli
Diterbitkan Hari ini 3:48 petang | Dikemaskini Hari ini 3:48 petang
Kerajaan Kelantan gagal mengetepikan saman kerajaan Persekutuan yang difailkan pada Januari lepas berhubung tanah adat masyarakat Orang Asli suku Temiar di Pos Simpor, Gua Musang.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Wan Ahmad Farid Wan Salleh dalam penghakimannya berkata kerajaan negeri tidak mempunyai hak untuk menghalang saman pemula tersebut kerana ia boleh menjejaskan masyarakat Orang Asli di kawasan berkenaan.

"Mahkamah juga berpendapat kes ini boleh dibicarakan di Mahkamah Tinggi Kota Bharu dan tidak perlu dibawa ke Mahkamah Persekutuan dan masyarakat Orang Asli juga berhak hidup di kawasan tersebut kerana telah mendiami tempat itu sejak turun-temurun," katanya dalam penghakimannya hari ini.


Bulan lepas, kerajaan negeri memohon mengetepikan saman tersebut kerana berpendapat kes tersebut hanya boleh dibicarakan di Mahkamah Persekutuan.

Wan Ahmad Farid turut menetapkan 25 September depan bagi perbicaraan injunksi yang dipohon oleh kerajaan Persekutuan untuk menghentikan sebarang aktiviti berkaitan pembalakan dan pertanian di kawasan itu.
Kerajaan Persekutuan diwakili sepasukan tujuh peguam diketuai Datuk Gurdial Singh Nijar manakala kerajaan negeri diwakili Tun Salleh Abas.

Peguam Negara, Tommy Thomas pada Januari lepas dilaporkan sebagai berkata buat pertama kali sejak kemerdekaan, kerajaan Persekutuan mengambil tindakan prosiding mahkamah bagi pihak Orang Asli dalam memberikan pengiktirafan tanggungjawab perlembagaan dan perundangan untuk melindungi, serta menggalakkan kesejahteraan dan kemajuan mereka.

Beliau dipetik sebagai berkata kerajaan Kelantan dan agensinya sebelum ini telah mengeluarkan lesen pembalakan kepada syarikat swasta, dan dengan menggunakan jentera berat mereka telah menebang dan membawa keluar kayu balak dari kawasan hutan yang luas, yang diterangi untuk dijadikan ladang durian dan pokok getah.

Namun, katanya, kerajaan Kelantan tidak berunding dengan masyarakat Orang Asli suku Temiar sebelum meluluskan lesen pembalakan atau menawarkan apa-apa pampasan atas penafian hak tanah adat dan sumber keperluan Orang Asli.

Thomas turut dilaporkan sebagai berkata tindakan itu telah mengakibatkan masyarakat Orang Asli suku Temiar dinafikan tanah adat dan sumber menyebabkan hakisan, pencemaran dan kemusnahan teruk terhadap sistem ekologi dan landskap Pos Simpor.
Katanya walaupun kerajaan Kelantan mempunyai bidang kuasa ke atas perkara berkaitan tanah, perhutanan dan galian, namun mereka turut terikat dengan kewajipan utama dan tidak boleh diketepikan untuk melindungi dan memelihara kesejahteraan masyarakat Orang Asli suku Temiar.

- Bernama


 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
61,778
Reaction score
9,710
Points
1,746
Court rejects Putrajaya’s bid to stop firms cultivating Orang Asli land

November 3, 2019 4:05 PM


Ragumaren Gopal (grey hair) and Gurdial Singh Nijar explaining the court ruling to the Orang Asli.


PETALING JAYA: The Kota Bharu High Court has dismissed Putrajaya’s application to stop five private companies from further encroaching into Orang Asli settlements in Gua Musang.

Judge Wan Ahmad Farid Wan Salleh said allowing the injunction sought by the federal government was indirectly giving a restraining order to the Kelantan government.

“It is trite law that no injunction can be given against the government (state or federal), directly or indirectly,” he said.

The federal government had filed the suit in January against Fleet Precision Sdn Bhd, Koperasi Kijang Mas Negeri Kelantan Bhd, KPG Maju Enterprise Sdn Bhd, Ringgit Saksama (M) Sdn Bhd and M7 Plantation Bhd.

The suit also named the state government, state director of lands and mines and state director of the Forestry Department as parties.

Wan Ahmad ruled that the five companies or their agents could only occupy and cultivate about 4,000ha, pending the actual disposal of the dispute.

Putrajaya filed the suit as the PAS-led Kelantan government and its agencies had granted logging licences to private companies, allowing them to enter the native land, covering about 30,000ha, occupied by the Temiar Orang Asli in Pos Simpor, near Gua Musang.

Vast areas of forest were reportedly cleared to make way for durian and rubber tree plantations.

In its statement of claim, Putrajaya said this had deprived the Temiar Orang Asli of their native land and resources and caused widespread erosion, pollution and irreparable damage to the ecology and landscape of Pos Simpor.

The state subsequently filed an application to strike out the suit on grounds that Putrajaya has no legal standing to bring the case against it.

However, on Aug 20, Wan Ahmad dismissed the state government’s application on grounds that it was not a dispute between the state and federal government as it also involved five private companies.

The state government has filed an appeal in the Court of Appeal.

The state maintains that only the Federal Court has the jurisdiction to settle a dispute when it involves two sovereign authorities.

Putrajaya was represented by Gurdial Singh Nijar and Ragumaren Gopal, who have been given a special licence by Attorney-General Tommy Thomas.

Also on the team are senior federal counsel Kamal Azira Hassan and David Ragumaren.
 

cek mek molek

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Jun 3, 2013
Messages
61,778
Reaction score
9,710
Points
1,746


Tanah adat Gua Musang: K'jaan gagal dapatkan injunksi halang 5 syarikat
Diterbitkan Hari ini 9:52 malam | Dikemaskini Hari ini 9:52 malam

Kerajaan persekutuan - yang sebelum ini mencabar tindakan kerajaan Kelantan yang memberi hak pembalakan di kawasan Gua Musang yang dituntut komuniti Orang Asli - gagal mendapatkan injunksi bagi menghalang lima syarikat daripada memasuki kawasan itu.

Mahkamah Tinggi Kota Bharu mengenepikan permohonan kerajaan untuk menghentikan syarikat tersebut daripada terus menduduki kawasan itu, menurut FMT.

Hakim Wan Ahmad Farid Wan Salleh dalam penghakimannya berkata injunksi itu adalah sama seperti arahan sekatan terhadap kerajaan Kelantan yang memberikan lesen kepada lima syarikat tersebut.

"Adalah trite law (undang-undang yang mantap dan biasanya tidak dipertikai) bahawa tiada injunksi boleh diberi terhadap kerajaan (persekutuan atau negeri), secara langsung atau tidak langsung," katanya seperti dipetik.

Lima syarikat itu - Fleet Precision Sdn Bhd, Koperasi Kijang Mas Negeri Kelantan Bhd, KPG Maju Enterprise Sdn Bhd, Ringgit Saksama (M) Sdn Bhd dan M7 Plantation Bhd - terlibat terutamanya dalam perladangan durian dan getah.

Kerajaan pada mulanya mahu lima syarikat itu menghentikan aktiviti mereka di kawasan yang dituntut Orang Asli suku Temiar sementara menunggu pendengaran dan keputusan mahkamah.

Kerajaan Kelantan sebelum ini cuba mengenepikan saman oleh kerajaan persekutuan itu tetapi permohonannya ditolak Mahkamah Tinggi Kota Bharu pada Ogos lalu.

Permoohonan itu kemudian dibawa ke peringkat Mahkamah Rayuan.

Ahmad Farid juga berkata syarikat yang terlibat perlu mengehadkan kegiatannya di kawasan berkeluasan 4,000 hektar sementara menunggu keputusan cabaran itu, walaupun mereka diberi lesen untuk kawasan 30,000 hektar.

 
Sponsored Post
Top
Log in Register