Mahkamah Sydney tolak ikat jamin pakar bedah Malaysia

CG Sponsors
alisha_qistina

Super Active Member
Joined
Jun 27, 2008
Messages
6,407
Reaction score
256
Points
81
MELBOURNE: Mahkamah Sydney hari ini menolak permohonan ikat jamin seorang pakar bedah neuro rakyat Malaysia yang kini menunggu perbicaraan atas pertuduhan dadah.

Suresh Surendranath Nair, 41, yang kini dalam jagaan polis sejak dia ditangkap malam Jumaat lalu kerana melanggari syarat ikat jamin yang melarangnya mengambil khidmat teman sosial wanita atau memiliki dadah terlarang.

Pada 19 November tahun lalu, Nair dituduh membekalkan dadah terlarang yang menyebabkan kematian Suellen Domingues Zaupa, 22 di apartmennya, di timur Sydney.

Mayat mangsa dijumpai di apartmen itu tiga hari kemudian.

Pakar bedah itu diberi ikat jamin ketika dihadapkan di mahkamah sebelum ini, dengan syarat dia tidak mengambil dadah terlarang atau menggunakan khidmat mana-mana pelacur.

Pada malam Jumaat itu, dia telah didakwa melanggari syarat ikat jamin, apabila polis mendapati dia mengambil cocaine dengan dua orang teman sosial wanita di apartmen yang disewa itu di Bondi Beach, menurut laporan Australian Associated Press (AAP).

Hari ini, ketika memohon ikat jamin, peguam Nair, Mitchell Cavanagh berkata anak guamnya itu mengakui bahawa dia mengalami masalah ketika pakar psikiatri Nair sedang bercuti.

Cavanagh memberitahu mahkamah bahawa Nair tidak akan melakukan kesalahan itu jika dia dibenarkan tinggal dengan ibunya, dan akan tinggal di sebuah hospital psiakiatri jika diperlukan.

"Kini dia menyedari bahawa dia tidak percaya kepada dirinya untuk tinggal bersendirian," katanya.

Ketika menolak permohonan itu, Majistret Jane Culver berkata kesalahan itu berlaku tidak lama selepas ikat jamin berkenaan diberikan.

Nair akan dihadapkan ke Mahkamah Central Local atas tuduhan melanggari syarat ikat jamin pada 1 Mac dan Mahkamah Downing Centre Local pada 9 Februari kerana kesalahan dadah.

Perkhidmatan Kesihatan Kawasan Barat Sydney menggantung sijil amalan doktor Nair setelah dia ditangkap buat pertama kali pada tahun lalu.

Doktor itu dalam semakan lembaga perubatan pada 2004 dan 2008, yang menyebabkan penggantungan dan syarat dikenakan terhadap pendaftarannya.
 
Sponsored Post
Sponsored Post
Top
Log in Register