BTC USD 54,301.7 Gold USD 1,792.60
Time now: Jun 1, 12:00 AM

macm mane nak buat partition pada hard disk

LC yellow

Junior Member
Messages
53
Joined
Oct 16, 2008
Messages
53
Reaction score
109
Points
19
salam...nak tanya sikit kwn2...macm mane nak buat partition pada hard disk.....aku ade 2 hard disk...satu 40G yg kedua 80G..aku buat jumper...40G aku nak buat C/:, 80G aku nak buat D/: n E/:...kawan2 boleh tolong aku.........
 
Sponsored Post

nokaki

Active Member
Messages
2,159
Joined
May 26, 2008
Messages
2,159
Reaction score
2
Points
25
salam...nak tanya sikit kwn2...macm mane nak buat partition pada hard disk.....aku ade 2 hard disk...satu 40G yg kedua 80G..aku buat jumper...40G aku nak buat C/:, 80G aku nak buat D/: n E/:...kawan2 boleh tolong aku.........

ko g mycomputer
klik sblh kanan
g disk management
aku bljr dr otai2 kt sini jugak :D
 

Kliknet

Fun Poster
Messages
491
Joined
Sep 11, 2008
Messages
491
Reaction score
1
Points
15
hikhik...betul2 tu...wat langkah2 camtu...
 

zinedine

Banned
Messages
5,741
Joined
Jan 11, 2007
Messages
5,741
Reaction score
22
Points
65
Hard disk yg 40GB tu ko jadikan Master.
Hard disk yg 80GB tu ko jadikan Slave.

Macamana cara nak jadikan master/slave tu, ko kena tengok kat blkg hard disk tu ada panduan dia. Cabut & pasang jumper di kedudukan master/slave.

Format & install windows pada hard disk master (40GB). Automatik hard disk tu akan jadi C:. Format guna fail sistem NTFS. Sistem operasi (OS) akan boot dari hard disk yg ni.

Hard disk slave (80GB) automatik akan jadi D:. Jadikan ia utk simpanan data/fail2.

Pc ko akan ada 2 partition- C (40GB) & D (80GB). Ko boleh pecahkan lagi setiap hard disk tu cthnya C & D utk hard disk master (40GB) dan E & F utk hard disk slave (80GB). Bergantung kpd keperluan utk mempartition banyak2. Kalau x perlu, tak payah partition bnyk2.
 

xalimx

Super Active Member
Messages
6,921
Joined
Sep 14, 2006
Messages
6,921
Reaction score
61
Points
70
Hard disk yg 40GB tu ko jadikan Master.
Hard disk yg 80GB tu ko jadikan Slave.

Macamana cara nak jadikan master/slave tu, ko kena tengok kat blkg hard disk tu ada panduan dia. Cabut & pasang jumper di kedudukan master/slave.

Format & install windows pada hard disk master (40GB). Automatik hard disk tu akan jadi C:. Format guna fail sistem NTFS. Sistem operasi (OS) akan boot dari hard disk yg ni.

Hard disk slave (80GB) automatik akan jadi D:. Jadikan ia utk simpanan data/fail2.

Pc ko akan ada 2 partition- C (40GB) & D (80GB). Ko boleh pecahkan lagi setiap hard disk tu cthnya C & D utk hard disk master (40GB) dan E & F utk hard disk slave (80GB). Bergantung kpd keperluan utk mempartition banyak2. Kalau x perlu, tak payah partition bnyk2.

apsal aku ada 2 hdd, master jadi c & d... tp 2nd hdd jadi g & h..adakah sbb dvdrom aku dah jadi g & h? or image masa dia nak boot tu yg membuatkan hdd ni configure as a g & h? sbb dulu ada belajar, masa boot utk format tu, dia akan image kan hdd tu jadi a,b,c,d,e,f..... atau aku yg silap? :-?:-?
 

Vpoint7

Fun Poster
Messages
237
Joined
Feb 11, 2009
Messages
237
Reaction score
20
Points
15
apsal aku ada 2 hdd, master jadi c & d... tp 2nd hdd jadi g & h..adakah sbb dvdrom aku dah jadi g & h? or image masa dia nak boot tu yg membuatkan hdd ni configure as a g & h? sbb dulu ada belajar, masa boot utk format tu, dia akan image kan hdd tu jadi a,b,c,d,e,f..... atau aku yg silap? :-?:-?

Hm, sbnrnya ckup byk laman web yg ajar cara partition,
Bagaimana nk partition HDD ? --> http://www.theeldergeek.com/disk_management.htm
Bagaimana nk tukar abjad drive ? --> http://www.theeldergeek.com/hard_drives_04.htm

Byk lagi web lain yg offer cth yg lagi baik dari ini. Kena rajin2 baca skit ...
 

fnd75

Active Member
Messages
1,938
Joined
Apr 25, 2006
Messages
1,938
Reaction score
36
Points
35
kalo nak pakai easeus partition manager pun ok gak {link}

aku gunakan utk resize hdisk so boleh gunakan free space sbg partition utk linux. mmg senang pakai :D
 

building

Super Active Member
Messages
9,831
Paid Membership
Joined
Apr 2, 2007
Messages
9,831
Reaction score
57
Points
70
salam...nak tanya sikit kwn2...macm mane nak buat partition pada hard disk.....aku ade 2 hard disk...satu 40G yg kedua 80G..aku buat jumper...40G aku nak buat C/:, 80G aku nak buat D/: n E/:...kawan2 boleh tolong aku.........

2 hard disk eh .. ko pasang je arr pakai cable pastu yg drive C tu ko letak jumper dia as Master.. untuk D tu ko letak jumper dia kat Slave
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register