Macamana prosedur nak tukar nama atas geran rumah?

Recommended Brokers


dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
15,018
Reaction score
920
Points
166
Assalamualaikum member2 cg.

Rumah dibeli ateh nama ayah sorang pd tahun 1990. Ayah baru meninggal dan anak2 sekluarga sepakat stuju nk tukar nama emak ke ateh geran rumah yg dh habih byr dgn bank.

Apa prosedur yg perlu dibuat dan apa dokumen yg diperlukan?

Bantuan korang2 sgt2 dihargai. Timakaseyyyyy!😁
 
Sponsored Post

viper21my

Super Active Member
Verified
Joined
Feb 25, 2006
Messages
7,532
Reaction score
121
Points
73
tanah kat mana boss, kalau tak silap saya, dapatkan perintah pusaka dari pentadbir tanah (pusaka), rujuk pejabat tanah. pejabat pentadbir tanah (pusaka) ni ada kat pejabat tanah daerah
 

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
15,018
Reaction score
920
Points
166
tanah kat mana boss, kalau tak silap saya, dapatkan perintah pusaka dari pentadbir tanah (pusaka), rujuk pejabat tanah. pejabat pentadbir tanah (pusaka) ni ada kat pejabat tanah daerah
Tanah n rumah teres lama di shah Alam
 

michael scotfield

Legendary Member
Platinum Member
Joined
May 13, 2007
Messages
19,013
Reaction score
897
Points
161
 

viper21my

Super Active Member
Verified
Joined
Feb 25, 2006
Messages
7,532
Reaction score
121
Points
73
Tanah n rumah teres lama di shah Alam
shah alam bawah pejabat tanah petaling rasanya, tapi kalau kat area taman rashna tu boleh jadi bawah pejabat tanah klang, bro rujuk situ, tanya pejabat tanah, bahagian pusaka... kena ada sesi pendengaran dengan pegawai pusaka, bila dah dapat award, baru uruaan pindahmilik boleh dibuat... proses dia tak sama dengan pindakmilik bagi pemilik yang masih hidup
 

Abg Wan

Fun Poster
Joined
May 17, 2011
Messages
354
Reaction score
48
Points
20
Ateh beli rumah guna nama ayah so nama atas geran nama ayah la kan. Pastu ahli keluarga nk tukar nama emak ke nama Ateh. Nama emak ada ke dalam geran tu? Bg pencerahan sikit
 

dloanman

Legendary Member
Joined
Apr 15, 2012
Messages
15,018
Reaction score
920
Points
166
Ateh beli rumah guna nama ayah so nama atas geran nama ayah la kan. Pastu ahli keluarga nk tukar nama emak ke nama Ateh. Nama emak ada ke dalam geran tu? Bg pencerahan sikit

ateh = atas
 

Abg Wan

Fun Poster
Joined
May 17, 2011
Messages
354
Reaction score
48
Points
20
ateh = atas
Adooiii sori la tak paham td. Ingatkan Ateh tu adik beradik yg kulit puteh :cool:
Kena buat urusan harta pusaka kt pejabat tanah. Elok dikumpulkan data harta aruah ayah, pastu buka fail pusaka pastu masa jumpa hakim nnt, semua waris kena ada dan setuju utk tukar nama harta tu ke nama emak.
 

megatf

Fun Poster
Joined
Jul 8, 2008
Messages
161
Reaction score
1
Points
15
Pergi ke bahagian harta pusaka kat pejabat tanah untuk permohonan pembahagian harta2 peninggalan arwah. Apa saja harta yang arwah ada. Bila panggil bicara nanti maklumkanlah yang rumah tu nak bagi kat emak.....anak2 pun kena declare yang depa nak bagi bahagian depa kat emak masa bicara tu.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register