Macamana memulakan perniagaan yg memerlukan sekeping tanah.

CG Sponsors




mrsmoney

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2009
Messages
3,522
Reaction score
100
Points
33
Assalamualaikum,

Saya nak menjalankan bisnes yg bercirikan 'playland' utk kanak-kanak terutamanya preschoolers.

Idea konsep playland saya simple je utk permulaan dan modal permulaan pun da hampir cukup.

Kalau boleh saya nak minta pandangan ahli CG yang berpengalaman tentang bagaimana kita memohon sekeping tanah yg kita berminat untuk menjalankan perniagaan ini.

Apa langkah2 y perlu saya ambil untuk mendapatkan tanah yg saya rasa kawasannya berpotensi utk bisnes sy.

Thanks a lot for those yg beri info. For those yg ada idea juga dialu-alukan :">
 
Last edited:
Sponsored Post

nazli79

Fun Poster
Joined
Nov 21, 2008
Messages
916
Reaction score
10
Points
15
salam bro, dah berapa lama bro dalam bidang playland ni... barang beli dari local ke import?
 

mrsmoney

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2009
Messages
3,522
Reaction score
100
Points
33
Sebenarnye saya nak buat kesinambungan biz cafe dan playland. Tapi modal tak cukup lagi. So nk start dgn attract kids n parents to have fun kat tapak biz tu dengan meletakkan beberapa buah ride on kids electric car. Then scattered beberapa meja makan for parents utk lepak sambil monitor ank2 bermain.

Disebabkan modal yg terhad saya hanya mampu utk bermula dgn cara ini saja. Bila da generate sedikit profit saya akan upgrade dgn menambah lebih banyak permainan dan tempat berniaga makanan yg lebih poper. Slowly saya harap tempat ni boleh jadi cafe dan sekaligus tempat playland utk kanak2.
 

mrsmoney

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2009
Messages
3,522
Reaction score
100
Points
33
salam bro, dah berapa lama bro dalam bidang playland ni... barang beli dari local ke import?
Tak berpengalaman pun:"> Tapi sgt berhasrat nak buat bisnes ni..

Da survey barang2 yg harga competitive ni banyak dari china. Dalam proses gather info mcmmana nak dapatkan beberapa barang ni. Mana yang lebih baik beli je kat sini atau beli online dari sana..

Apa pendapat bro?? Owh by the way saya ni perempuan le..:)cgrock
 

mrsmoney

Active+ Member
Joined
Dec 31, 2009
Messages
3,522
Reaction score
100
Points
33
For those yang da biasa beli barang online dari luar negara xspecially china minta tolong beri panduan tentang tax charges.

Misalnya kalau saya nak beli kids electric car ni berapa anggaran tax charges yg akn dikenakn or better sy beli kat sini je..
 
Sponsored Post
Top
Log in Register