To Sell Macam mana nak tukar RM50 -> RM3,000 dlm masa 1 jam... Teknik FX 100 PiPS Sehari

Latest Posts

Live Forex Chart

Currency
Rates
EUR / USD
1.17672
USD / JPY
106.541
GBP / USD
1.30813
USD / CHF
0.91662
USD / CAD
1.32982
EUR / JPY
125.370
AUD / USD
0.71559

CG Sponsors




akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,016
Reaction score
3
Points
35
EPISOD 7 - Novel " aku seorang Fx Trader "

Setelah semua syarikat aku telah ditutup operasinya, sedikit sebyk telah melegakan diriku kerana tidak perlu memikirkan dan menanggung overhead yg tinggi… mmg kalau diukur dari kemampuan yg aku ada, jauh panggang dari api.. apa tidaknya, aku sudah tidak mempunyai sebarang income.. bagaimana utk aku menyara keluarga? Aku x kisah kalau susah itu aku hanya menanggung seorang diri tetapi aku lebih memikirkan tanggungjwb aku.. tanggungjwb yg aku harus tunaikan bagi menyara keluarga.. inilah soalan yg ditanya pada aku di alam yg kekal abadi nanti… Aku terus memikirkan, idea aku tetap sama mcm dulu iaitu utk mencari lagi fund utk aku manage akaun client2.. x kisah berapa besar yg ada.. sbb keadaan semakin mendesak.. sebenarnya waktu itu (sekitar oktober 2009) aku masih mempunyai lagi kereta perdana… selalu rosak.. tingkap keempat2 pintu semua sudah jem langsung x boleh nk turunkan.. aircond dah lama x boleh guna.. gear box sudah sangkut2.. pernah kekdg aku bwk perdana tu sambil buka pintu.. dpt2 waktu tengahari panas.. cubala korg bayangkan.. mcm daging salai kena panggang.. mmg benda gila.. kalau nk repair semua ni mau makan ribu2.. sungguh aku x mampu.. akhir sekali aku decide utk menjual sahaja dgn harga RM12000 dan aku menggunakan ‘cable’ officer bank utk meluluskan loan aku dgn bayaran tertentu… akhirnya aku mampu gantikan perdana buruk itu dgn sebuah Honda Accord baru (2nd latest model). Memang satu perkara agak gila aku buat.. memang benar.. manalah aku layak pakai kereta tu.. makan pun terkial2 nk carik.. duit simpanan, harta langsung dah xde dan tergadai.. tapi aku boleh fikirkan utk pakai kenderaan tersebut dgn bayaran bulanan RM1550… tujuannya konon aku nak guna utk naik blk… mood baru… show dkt rakan2 yg aku konon berjaya.. aku mampu pakai keta baru.. aku sudah sukses kembali… aku bla bla blaaa… tapi sebenarnya itu semua adalah lakonan saja bagi tujuan marketing.. dan sebenarnya itu bukan satu keutamaan untuk kita berjaya di dalam perniagaan forex.. oleh kerana keadaan mendesak itulah aku terpaksa lakukan.. aku masih ingat lagi, sewaktu kereta tu keluar dari showroom, duit dkt poket aku hanya ada RM50 sahaja… itulah duit aku yg tinggal hasil dari jualan perdana lama aku tu.. akhirnya itulah aku guna utk tuang petrol ‘kuda baru’ aku tu… 2-3 hari tgh bawa kuda baru enjin mati tiba2.. petrol habis.. malu bukan main.. esoknya bank terus call, offer credit card tanpa fikir panjang aku terus accept dgn credit limit RM8000. Wahhh terasa diri kaya sekejap… tapi masa tu aku cuba berkira2 utk manfaatkan apa yg ada sebaik2nya sehingga mampu bangkit kembali.

Perhitungan aku agak menjadi… aku mampu closing bbrp rakan aku utk membuka akaun trading… broker yg aku gunakan Nord Market dan Instaforex. Akaun USD5k dan USD3k aku buka di broker Sweden itu dan amount USD1k dan USD500 hanya buka di Instaforex. Masa itu aku mencuba pula teknik martingale.. Memang kalau aku try di demo akaun bleh grow gila2… dan aku terus lakukan… aduhhhhh emosi tidak sama.. bila aku lipat masuk kali ke 4 dan 5, emosi aku x terkawal… adakala aku terpaksa cut dlm keadaan loss.. tapi yg berlaku di Broker Nord Market adalah offquote… Akaun USD5k sepatut dah jadi USD8k tapi x bole close.. akhirnya ia bertukar menjadi loss… Equity tinggal USD3000 masih lagi offquote.. sudah hampir sebulan Off Quote.. bermcm komplen aku buat.. sampai tahap aku maki bahagian support, live chat dan hantar emel kata ‘fuck u’… tapi mereka tetap dgn skrip yg sama.. dah brp byk kali kata dah solve tapi keadaan masih sama… pelik aku.. akhirnya aku diminta request utk menutup akaun itu dan segala post yg ada akan ditutup oleh broker… akhirnya balance yg tinggal sekitar USD2200… rakan aku tau perkara ini.. dia bukan org trader.. jadi dia anggap satu perkara yg bad tentang forex… satu business yg kotor.. dia memahami aku tapi dia sgt pandang serong dgn forex.. jadi aku tidak langsung ada peluang lagi utk terus bersama dgnnya dlm forex ini. Akaun2 lain floating.. akaun lama ada yg dah MC… fikiran aku jadi buntu.. aku berkata pada diri sendiri.. kenapa masih sama keadaan aku.. kenapa Allah tidak terus mengubah nasibku menjadi lebih baik.. adakah aku tidak layak berada dibidang ini.. adakah aku sepatutnya gantung computer dan x perlu nk trade forex lagi.. aku makin samar dgn masa depan ku.. melihatkan ‘kuda baru’ aku itu, payment x dibyr lagi.. kredit kad yg aku dpt lebih separuh digunakan utk buka akaun.. masih belum ada sebarang hasil lagi… kini dah memasuki bulan ke 4 aku menggunakan ‘kuda baru’ itu.. aku takut utk bawa keluar sbb memikirkan kena tarik oleh bank.. bank hari2 kacau aku.. tnya pasal payment.. mereka pertikaikan.. kenapa kenderaan baru tapi payment dah sangkut.. akhirnya, sbg langkah selamat, aku terus hantar kereta aku blk kampong di Melaka… saudara kandung aku yg pegang disana.. katanya klu di Melaka xde sapa akan kacau.. mmg dia ada kabel kuat disana… kononnya kalau aku dah stabil masa terdkt, aku akan ambil kembali kenderaan itu.. tapi sampai bulan ke 7 kereta masih lagi disana.. aku tidak mampu.. akhirnya rakan ku menasihati aku jual pada kenalannya utk sambung byr.. aku bersetuju.. aku hanya diberi saguhati sebyk RM1000 je.. tetapi apa yg berlaku, pembeli itu telah menghaibkan kereta itu.. dijual kpd org lain dgn harga hampir RM30k.. aku x dpt kesan kenderaan tersebut.. pandai betul orang buat busisness… adakah zaman sekrg ni kalau nk jadi kaya dan hidup senang mesti kena menipu? Dapat kalau kita dlm kesempitan, pasti ada saja individu akan mengambil kesempatan ke atas kesusahan kita itu.. aku tutup cerita pasal ‘kuda baru’ itu yg berlaku sekitar tahun 2010.

Kini aku semakin buntu.. masalah timpa bertalu2… sepatutnya aku perlukan ketenangan.. aku kuatkan hati ini.. aku kentalkan jiwa aku.. aku xkan cepat mengalah.. aku kena teruskan.. perjalanan aku amat jauh sekali.. susah utk berpatah blk.. ‘jgn give up zack’… ‘u can do it’ yesss aku boleh lakukan.. tapi.. apa yg aku ada? Aura aku sudah hilang.. kalau aku cuba berjumpa sesiapa mmg nmpk tiada cahaya di air muka aku.. seorang yg sgt bermasalah.. kesusahan.. ramai org sudah benci melihat aku.. keluarga pun sering porak peranda.. semua cuba utk jauhkan diri dari aku… xde sapa yg boleh aku pinjamkan duit lagi utk menampung keperluan harian… keluarga sendiri dah x boleh nk tolong apa.. sapa yg boleh tolong aku? Aku dah hampir kena ‘checkmate’… Dan aku sedar, hanya diri aku sendiri yg mampu menolong aku.. tetapi mesti kena dgn cara… caranya adalah aku tetap kena berusaha… dan itu menunjukkan game masih belum tamat lagi.. dan aku masih boleh menggerakan ‘king’ lagi dgn bantuan ‘bishop’… siapakah ‘bishop’ yg aku maksudkan itu???

Pada masa itu, hanya satu saja harta yg aku ada.. iaitu Honda EX5 yg masa itu sudah lebih 6 tahun x bergerak.. mmg sudah berabuk.. roadtax dah 10 tahun mati.. aku menolak motor tersebut utk dihantar ke workshop utk servis dan tukar bateri.. akhirnya inilah kenderaan yg aku gunakan… kebetulan pada waktu itu aku mengenali sebuah syarikat bumiputera supplier tisu.. mereka mengajak aku join mereka.. mereka offer aku buat marketing di restoran2 utk menjual tisu tersebut.. dengan memberi komisen 10% hasil dari jualan.. dan yg menarik minatku adalah kerana repeat order.. setiap kali repeat order aku sentiasa dibayar komisen 10%.. wahhhh agak menarik.. keje sekali tapi income berkali2… aku x fikir byk dan menerima tawaran tersebut.. tanpa ada sebarang gaji basic… dan aku target hasil dari income tisu aku dpt cover expanses aku tiap2 bulan… aku perlu kejar volume.. aku yakin aku mampu lakukan…

Bayangkan. dgn fizikal aku yg tinggi.. tunggang motor kecil yg buruk.. fizikal standard motor di estet je.. nmpk mcm kelakar.. dgn arm x stabil.. boleh bwk paling tinggi 70km/j je.. itu pun goyang2.. roadtax dah 10 tahun mati… aku tawakal.. aku memikirkan utk hidup.. aku tiada jalan lain… aku perlu lakukan dari bawah… aku x kisah org pandang aku cmner.. aku cukup humble.. aku letak diri aku dilevel lebih rendah dari bangla2 yg dtg Malaysia cari keje.. aku diberi sample tisu dan diletakkan dlm karung beg.. pelbagai jenis tisu yg ada.. souviete, roll tisu, pop up, napkin dan pelbagai lagi… dan sebelah tgn aku menjinjing beg laptop sbb aku akan sentiasa berenti di mana2 restoran yg ada wifi utk melihat market.. dimana area lembah klang yg aku x pergi lagi? Baik ke bangi, klang, batu caves, kg baru, putrajaya, kepong, damansara, wangsamaju abis semua aku cover.. kerap aku blk kerumah sehingga 4-5 pagi… dan rutin tghari aku akan kembali keluar rumah utk membuat sales… mmg tidak mudah utk membuat sales.. sbb harga yg aku jual lebih tinggi dari yg mereka dpt.. selalu saja walau dari tghari sampai 4-5 pagi tanpa dpt closing mana2 restoran.. tisu tidak mahal.. sekotak sekitar rm30 dpt komisen rm3… aku perlu dptkan volume.. adakala aku x makan langsung seharian… keluar rumah hanya dgn modal RM5… itupun takut2 kalau minyak habis…

Sebenarnya diperingkat permulaan dgn penjualan tisu tidak byk sgt membantu.. income yg selalu sedikit.. masa 2 minggu pertama pun belum cecah sale RM1000… sure komisen aku dpt pun x sampai RM100… aku blk rumah kepenatan… isteriku kelihatan sgt resah.. runsing dgn keadaan hidup pada masa itu… 2 buah rumah sewa yg aku tanggung memasuki bulan ke 10 tidak berbyr… tertunggak… aku malu dgn owner.. aku sentiasa memberi alasan.. mereka baik tapi kalau dah melampau sgt, aku faham.. aku xleh salahkan mereka.. aku pernah berkata kpd isteriku, kalau ditakdirkan kita duduk lagi dirumah ini, maka kita tetap disini lagi tapi andai takdir menyatakan kita kena halau dari sini dan kita tinggal di kaki lima, disitulah tempat kita.. mmg nmpk muka aku rilex.. tapi dlm hati tuhan saja yg tahu.. dan fikiran aku 24 jam non stop memikirkan bagaimana utk mencari duit utk menampung kehidupan… aku bersama keluarga pernah makan nasi putih hanya berlaukkan kicap dan bawang saja.. kekdg ikan bilis dibahagi seorang 3 ekor utk menghabiskan nasi sepinggan bersama kicap.. pernah letrik rumahku dipotong dan 3 minggu aku hidup dlm kegelapan dan kepanasan.. nasib baik ada jiran yg offer utk ubahsuai meter utk masukkan eletrik ke rumah aku.. aku sudah lama tidak blk ke kampong.. aku tidak mahu menunjukkan kesusahan aku di depan org tuaku.. biarlah aku sendiri yg berusaha..pasti dlm keadaan itu, tiada apa yg positif pada aku… memikirkan isteriku yg mengandung bakal menambahkan lagi zuriat.. adakah anak yg bakal lahir itu akan sama2 terasa impak kesusahan yg dtg dari ayahnya sendiri.. aku x sanggup biarkan keadaan itu berlaku…

Sewaktu aku menjual tisu, pelbagai dugaan aku alami.. pernah terjatuh dari motor kerana terlanggar lubang.. habis berterabur brg2 tisu yg aku kendong.. selalu mengharungi berpuluh2 roadblock tapi aku bernasib baik kerana polis kasihan utk saman aku… org boleh nmpk aku hidup dlm keadaan yg sgt terhimpit dan kesusahan.. bila time hujan, basah lencun… sampai pakaian ku kering dgn sendiri tetapi aku masih meneruskan usaha aku utk membuat sales.. pernah jam 2-3 pagi motor rosak. Mati tiba2.. duit dlm poket yg tinggal bbrp keping syiling saja.. tiada pilihan lain.. aku menolak berpuluh2 kilometer utk blk ke rumah… sampai rumah 7-8 pagi… penat amat sgt.. pernah ditahan polis atas alasan suspek pecah rumah org.. polis x nmpk ke aku kendong beg tisu bersusah payah cari duit..? adakah org susah akan sentiasa diberi layanan dan dipandang sebegitu? 1 hari aku direman di lokap dan semasa di lokap aku bergaduh dgn sekumpulan gangster di sel tersebut.. puncanya mereka ingin membuli aku tapi aku melawan dgn memaki mereka.. dkt 20 org belasah aku masa tu sampai berdarah2 kepala dan badan aku.. besar betul dugaan yg aku alami.. aku sanggup hadapinya.. ia amat menginsafi diriku..

Adakala aku singgah mana2 restoran, pernah aku terserempak dgn group2 trader yg tgh duduk layan trade beramai2.. mmg aku sentiasa tegur sesiapa jika terserempak… sbb aku pun trader juga… bukan hanya penjual tisu.. tak pernah aku x tegur.. satu hari, ada satu group ni bila aku tegur mereka kehairanan.. aku menceritakan keadaanku.. aku inginkan bimbingan.. Imaginasiku sekian lama dimana aku mengharapkan ada seorang sifu yg dpt mengajar aku forex sehingga aku mampu berjaya… aku harap mereka dpt membantu aku dlm forex.. aku show bbrp akaun aku yg tgh floating.. aku x tau nk buat cmner… aku xde skil yg bagus.. dan masa itu aku dioffer utk diajar sehingga aku pandai.. aku boleh menjadi sukses.. individu ini memberi jaminan.. dgn gaya mulut manis dan penuh dgn karektor keegoon kononnya dialah golongan yg telah berjaya dan succesfull.. cara percakapan aku tau dia berasal dari pantai timur.. tapi syarat yg aku kena buat menyediakan RM2000… dan diberikan alasan utk apa yuran itu… komitmen dan nilai ilmu tu.. itupun dikatakannya sgt murah.. dia menunjuk pelbagai indicator berwarna warni pada aku.. aku lihat dlm keadaan penuh seribu satu harapan.. dan aku diberi contact nombor, bila2 masa kalau aku sudah bersedia boleh hubungi dia kembali…

Penjualan tisu aku semakin tinggi.. sales aku dah buat termasuk repeat order mencecah RM15000… tapi ada deduction aku x dpt bulan2 10% komisen.. jadi aku dpt sekitar RM1300 saja.. tapi aku byk buat advance sehingga bila dpt gaji pada bulan tersebut sekitar RM800 je… ye, aku berniat dgn azam yg tinggi utk belajar dgn individu terbabit.. tapi aku hanya mampu setakat RM800 saja.. hakikatnya itulah duit yg aku kena gunakan utk tampung perbelanjaan keluarga.. aku tidak memberi tau isteriku, aku menelefon individu terbabit.. dia kata ok.. dia meminta aku bank in duit tersebut dlm akaun banknya.. Apabila tiba harinya, aku dgn semangat berjumpa beliau di restoran tmpt pertemuan kami sebelum ini… bila berjumpa, dia hanya beri aku join group mereka disitu.. tapi dia hanya akan ajar aku apabila aku langsaikan baki lagi RM1200… waktu itu dia membantuku utk trade akaun sedia ada yg tgh floating… dan ditakdirkan akaun personal aku itu MC malam itu jugak dikerjakan.. aku sgt kecewa.. dahla RM800 terbang, akaun aku pun jadi MC… itulah duit yg aku ada.. penat lelah aku.. yg aku buat sales kena kejar anjing gila.. yang nyaris dilanggar oleh lori kontena dan kenderaan yg dipandu oleh org mabuk beberapa kali… yg pernah disamun di lorong motorsikal di kesas highway oleh 3 org lelaki… nasib baik masa tu aku tidak membawa laptopku… masa tu aku baru advance company tisu RM200 utk membeli pelbagai barangan keperluan rumah… aku kecewa… dan aku tau aku xkan mampu utk dptkan duit bakinya.. duit itu tidak dipulangkan blk dgn diberi pelbagai alasan.. aku pasrah dan lalu tinggalkan mereka direstoran tersebut…

Kepayahan dan cabaran hidup aku tidak terhenti disitu.. terpancar kesedihan yg paling amat aku rasakan.. waktu itu aku dpt sedikit kegembiraan kerana berjaya closing sebuah kilang dgn kuantiti yg agak besar.. sebulan akan direpeat order sebanyak RM20,000… campur repeat sale sedia ada, bermaksud repeat order yg aku dpt adalah RM35k bersamaan sekitar RM3500 income aku.. aku dpt rasakan ia sgt mencukupi… tetapi tiba2 aku diberitahu oleh syarikat supplier, mereka telah mengeluarkan ketetapan baru.. tiada lagi bayaran repeat order atas factor costing transportation dan pelbagai lagi.. mereka memberi pelbagai alasan.. ya Allah, aku amat kecewa dimasa itu.. genap 5 bulan aku menjual tisu.. mereka tahu kepayahan aku.. isteriku keluar masuk hospital yg amat kerap kerana masalah pregnancy.. tetapi mengapa mereka disekeliling aku begitu tergamak dan aku dpt rasakan diriku sentiasa ditindas oleh individu2 yg tamak…

Sori aku x dpt teruskan sbb sambil mengingati bbrp tragedi kisah lama yg aku x boleh kongsikan disini kerana terlalu personal… Jika dipanjangkan usia, kita akan berjumpa lagi utk episode 8 dgn mood berbeza…


sambungan disini >> http://www.KLFX.blogspot.com





.
 
Sponsored Post

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,016
Reaction score
3
Points
35
EPISOD 9 - Novel " aku seorang Fx Trader "


Sepanjang zaman kejatuhan aku yg bermula 2009 hingga 2011 satu perkara yg sgt bernilai dptku belajar disitu adalah wang ringgit bukanlah satu perkara yg kita kena letakkan sbg perkara nombor 1 di dalam kehidupan.. tidak kiralah samada kita berniaga, bekerja utk mengejar pangkat dan gaji yg tinggi sekalipun.. bukannya aku kata tidak penting tapi jgn letakkan wang ringgit sbg yg paling utama sebaliknya adalah keikhlasan dari hati kita.. apa yg kita deliver.. apa yg kita usahakan adalah satu pencapaian.. tidak semestinya pencapaian itu terus menjadi satu pencapaian yg gemilang tetapi paling penting graf pencapaian itu menaik walaupun cara kenaikannya agak mendatar sekalipun.. jika kita mengutamakan wang ringgit, mungkin kita menjadi seorg manusia yg selfish, take for granted, berlaku penganiayaan dan pelbagai lagi niat yg buruk.. kesedaran itu amat penting.. kesedaran itu akan menjadikan diri kita lebih berkualiti samada utk diri sendiri mahupun kpd semua org…



Sepanjang melakukan seminar2 tentang gold di Lembah Klang, aku masih belum mampu membawa sebarang sales.. tetapi aku tetap positif kerana ini merupakan satu proses utk aku lebih mahir tentang bidang baru yg aku ceburi ini.. dalam bulan November 2011 aku mula outstation ke utara iaitu di Jitra Kedah.. pejabat baru nak mula renovation.. mencari peluang2 yg ada disana dan memikirkan bagaimana utk mulakan sales ditempat org.. akaun forex yg ber capital sekitar usd700 aku kerap melakukan withdrawal.. walaupun setiap kali hanya puluhan usd tetapi sedikit sebyk ia dpt menampung sebahagian dari perbelanjaan harian.. adakala dpt juga durian runtuh wdraw hingga usd200-usd300.. mmg satu kepuasan.. aku cuba pancing partner aku utk buka akaun trading.. aku show performance aku.. beliau yakin dan deposit usd2k.. aku jadi seronok kerana aku anggap ia sbg right timing bagi menunjukkan performance yg bagus.. rakanku berjanji utk bermodalkan 100k tetapi kerana waktu itu beliau byk gunakan modal utk bisnes2 dia yg lain.. lebih bertambah semangat aku rasa…



Kenapa waktu itu aku mula mampu pertahankan akaun dgn baik dan memberi hasil yg berterusan? Paling utama adalah dari segi psychology.. ini perkara yg kita kerap tewas.. rakan karib ke atas psychology adalah risk management.. dgn mengambil entry yg kecil, segala tindakan kita di dlm trading dpt dibuat dgn lebih wajar.. kita tidak dikawal oleh nafsu dan ikut kehendak hati.. hati kita tidak mudah dipukul yg membuatkan kita tidak mengawal sesuatu yg penting ke atas diri kita iaitu emosi.. aku sudah mampu menggunakan satu pendekatan atau dipanggil teknik di dlm melakukan analisis.. tidak perlu complicated.. cara yg ringkas tetapi memberi kefahaman yg paling maksimum.. mudah utk kita membuat decision samada perlu diambil entry atau tidak kerana kita sendiri sudah faham apa yg kita lakukan.. aku dpt rasakan kelainan pada diri aku sendiri semasa bertrading.. tidak seperti dulu.. walau entry dpt makan setakat usd3 atau usd4 sekalipun, ia memberi 1001 kepuasan.. itu merupakan hasil. Aku tidak lagi letakkan usd sbg keutamaan aku semasa trading tetapi lebih mengutamakan pengurusan akaun yg lebih sistematik.. berbulan2 aku training dgn membuat journal book.. utk mencari kesilapan.. tidak mau diulang perkara yg serupa.. tidak perlu menukar2 teknik atau formula yg tidak masuk akal sebaliknya kita kena dalami sesuatu kaedah yg kita gunapakai agar kita menjadi lebih pakar di dlm penggunaan teknik tersebut.. pastinya menggunakan cara naked chart, support resistance, price action, big candle, dan chart pattern adalah pilihan utamaku…



Penghujung Januari 2012 aku mula berhijrah di Kedah.. aku nak cari duit utk menampung keperluan.. pada waktu itu aku mempunyai 2 akaun trading iaitu akaun personal dan akaun partner aku.. kedua2 mampu memberi income pada aku.. partner aku byk membantu kerana profit yg diwithdraw semuanya diberikan pada aku.. dia tau aku perlukan duit.. dan paling penting dia xnk aku meminjam darinya.. dia suruh aku manfaatkan akaun itu utk menjana income kpdku sbg gaji dari hasil tradingku sendiri.. dalam 2 bulan tu dianggarkan aku mampu melakukan withdraw keseluruhan lebih dari 1kusd.. sgt memadai utk menampung keperluan walau tidak menyeluruh dan mmg cukup puas hasil yg aku kecapi itu dimana selama inilah yg aku idam2kan di dlm forex.. pada januari itu juga aku dpt seorg lagi akaun dari seorg kenalan dgn deposit 3kusd.. aku yakin pada diri aku.. hanya menunjukkan hasil kedua2 akaun tersebut sudah cukup memberi keyakinan kpd individu tersebut. Disini aku ingin memberi ingatan, aku bukannya syorkan korg semua ambil akaun org utk dimanage.. paling penting buktikan pada diri sendiri dulu yg kita sudah mampu melakukan trading.. kita sudah mampu menjadi seorg trader yg sgt mementingkan risk management.. dan kita mampu melakukan trading dgn teratur dan sistematik.. bila kita sudah ada kesemuanya, tapi tanda ada capital yg bagus, ini adalah caraku buat.. tapi korg kena ingat, sebelum ni pun aku melakukan marketing sbg fund manager tetapi waktu itu keadaan performance trading aku sgt teruk.. masih berterabur.. dan aku percaya ramai trader yg sedemikian oleh kerana tanpa ada modal lagi akibat trade masih ke laut dan terus mengambil capital org lain utk sama2 dicampakkan ke dalam laut juga.. aku harap2 korg jgnlah buat mcm tu… walau capital serendah usd10 yg penting itu adalah modal kita sendiri…



Sebelum hijrah di Kedah, rakan sekolahku ingin menjual kereta perdananya.. condition mmg cantik walaupun kereta itu sudah menjangkau usia lebih 10 tahun.. aku membuat loan disyarikat kredit.. tetapi aku perlukan sekitar rm2600 utk urusan tukar nama dan pelbagai lagi.. tapi aku xde wang.. hati aku melonjak utk pakai kereta semula setelah tanpa ada kereta sejak 2010 selepas Honda Accord dijual dan ditipu… dlm keadaan ini agak2 sapa yg boleh bantu? Iya.. ibu aku sendiri.. beliau pajakkan rantai leher dan cash yg didapati diberikan kpdku.. aku rasa sgt2 terharu.. ku lihat bagaimana pengorbanan seorg ibu.. dan aku ingat kata2 ibuku waktu itu, ‘mak yakin bila kau pakai kereta semula kau akan mampu bangkit.. hidup kau akan berubah menjadi lebih baik selepas ini’… hampir menitis airmataku kerana melihat bagaimana pengorbanan seorg ibu dan inginkan anaknya bangkit semula dan terus Berjaya.. doa dari seorg ibu sgt2 memberi aku lebih keyakinan dan menanam satu azam yg tinggi utk berjaya… terima kasih mak…



Bulan Mac 2012 dilakukan Launching pejabat baru di Bandar Darul Aman di Kedah.. siap panggil reporter utk dptkan liputan di akhbar2.. sebelum launching aku kerap berulang alik (hampir setiap minggu) dari KL – Kedah.. partner ku mmg tinggal di KL dan masih bekerja sbg pengarah di departmentnya.. masa tu ofis belum selesai buat renovation.. segala costing partnerku yg keluarkan.. aku mana ada duitkan.. sambil melihat progress kerja disana, tiap kali naik ke Kedah byk tempat aku cuba redah utk mendptkan customer.. dan nasib kami sgt baik kerana kami dpt closing satu koperasi di Alor Star iaitu Koperasi Guru Melayu yg merupakan satu koperasi yg besar dan mempunyai dana yg kuat.. keahliannya lebih dari 20,000 dikalangan guru2 di Kedah dan Perlis.. bagi pinjaman kpd ahli dengan 0% interest.. wowwww mmg hebat koperasi ni.. pengerusinya telah bersetuju utk kami menjalankan seminar2 emas yg melibatkan ahli2 koperasi disana.. pastinya waktu launching kami telah mendpt sokongan yg kuat dari koperasi tersebut.. ramai yg dtg dan ramai yg order utk dptkan emas fizikal.. aku sendiri yg memberi taklimat tentang emas kpd guru2 yg hadir dipejabat baruku.. hampir 5 kilo juga yg terjual…



Keadaan aku di Kedah pada waktu itu, aku tiada rumah sbg tmpt tinggalku,.. aku hanya tidur di pejabat seorg diri.. aku dtg sendirian tanpa membawa keluarga yg masih menetap dirumahku di Lembah Klang.. aku terpaksa meninggalkan mereka dan anak-anak yg masih kecil.. aku se akan putus asa tinggal di KL kerana keadaan ekonomi aku berterusan berkeadaan tidak bagus.. walau trade dah mula memberi hasil tapi modalnya masih kecil.. tapi aku kerap blk ke KL.. hampir setiap minggu.. paling lama pun 2 minggu sekali.. risau dgn keadaan isteriku yg berbadan dua diwaktu itu.. di Kedah aku sudah mula ada wang yg berlebihan hasil dari komisen penjualan emas fizikal.. Aku membuat roadshow seminar emas di setiap daerah di Kedah yg diberi tajuk ‘Tukar Wang Kepada Emas’.. aku memberi kesedaran kpd org ramai betapa pentingnya emas dan betapa risikonya jika kita menyimpan wang utk tempoh masa panjang.. utk memberi org ramai celik tentang emas bukan satu perkara yg mudah.. mereka dah terbiasa penggunaan fiat money.. dari situ aku gunakan senjata bagaimana utk closing mereka2 yg dtg seminar utk membeli emas.. pelbagai kaedah yg aku cadangkan.. dan salah satunya adalah Sistem Ar Rahnu.. aku menceritakan sistem Ar Rahnu yg sebenar2nya.. yg penting kita bukan utk membuat investment di Ar Rahnu tetapi kita jadikan sbg platform utk mendpt emas dgn jumlah gram yg lebih tinggi utk dimiliki.. sambutan amat menggalakkan.. aku estimate penjualan fizikal gold hampir mencecah 50 kilogram sepanjang aku di Kedah.. dari bulan Mac hingga Ogos mmg aku hit sales yg sgt konsisten.. mana2 ada ekspo aku menyewa booth2.. byk pulak ekspo kat kedah masa tu.. mcm2 ada.. semua aku ambil.. booth bagi make up lawa2 siap ada sofa lagi.. flyes dah cetak byk2.. all marketing tool sgt complete.. kekdg buat iklan di surat kabar juga.. apa cara yg aku rasa boleh memberi hasil aku akan buat.. dan pasti ia tidak menghampakan…



Waktu siang byk berurusan dgn customer dan kerja2 marketing.. waktu malam bila seorg diri di pejabat aku melayan trade.. aku ada byk masa pada waktu malam.. itulah yg aku lakukan…. aku dpt focus dgn jauh lebih baik semasa bertrading.. akaun2 yg ditrade lgsg tidak diwithdraw sepanjang aku di Kedah dan ia menjadi makin membesar dan membesar setelah di Compound.. sebaliknya duit lebihan aku gunakan utk buka lagi akaun baru dengan capital yg lebih besar mencecah 3kusd pada waktu itu.. akaun 700usd kini telah menjadi lebih dari 2kusd.. akaun individu sbyk 3kusd telah dipulangkan kembali kerana beliau terdesak ingin menggunakan wang pada waktu itu.. aku sedikit pun tidak terjejas kerana aku sudah mempunyai capital sendiri yg lebih besar dari itu.. dpt2 ditambah lagi dgn hasil komisen emas lebih dari apa yg aku ingini.. Alhamdulillah semua urusanku disana dipermudahkan… Tapi aku nak cerita sikitla… dalam pejabat aku tu tempatnya mmg keras.. waktu siang aku x kisah sbb ada 3 org staf yg bekerja disitu.. tapi bila waktu malam pasti bulu roma aku meremang.. org kata dlm ofis tu ada jembalang.. hihihhi.. dia x tau yg duduk dlm ofis tu adalah Superman.. mmg kerap kena kacau.. tapi aku buat x kisah dan x ambil peduli.. mmg kerap ternmpk kelibat hitam bergerak2 seperti kilat.. biasa waktu nk tidur dia suka kacau aku.. nak himpit aku.. dia ingat aku ni gigolo ke apa? Bila aku buka mata nmpk kelibat hitam betul2 di depan mata aku.. pernah sekali aku x tahan sabar, bgn2 terus aku bersilat walhal x pernah belajar silat pun selama ni.. benda tu pergi dan aku kejar sampai ke pantry.. dgr bunyi tapak kaki berlari.. tap tap tap tappp.. sejak itu benda tu jarang dah kacau aku… dan aku pun boleh trade forex dgn tenang…



Masuk bulan September, penjualan emas mulai jatuh secara drastic.. ini kerana isu kes Geneva dan harga emas yg mulai jatuh dan jatuh yg membuatkan gold tidak lagi popular dikalangan org ramai.. org dah mula takut dgn gold.. ramai yg beli gold pada waktu harga RM200 tetapi dgn spread yg besar bila dijual hanya dpt sekitar RM140 setiap gram.. aku mula mencatur strategi lagi dengan membuat roadshow kali ke 2 pada lokasi yg lebih byk setiap daerah2 di Kedah termasuk Perlis dan Langkawi.. mmg hampa.. kos utk lakukan roadshow sgt tinggi.. aku sendiri keluarkan juga modal simpanan aku utk bantu partnerku di dlm pembiayaan costing utk roadshow.. yg dtg seminar sgt berkurang dan tanpa ada sebarang sales dpt dilakukan.. buka booth di karnival2 juga tidak mampu membuat jualan yg baik.. bukannya xde langsung tapi mmg sgt minima.. overhead pejabat perlu dibayar.. aku pelbagaikan nature of business disana dgn membuat kelas utk belajar forex.. xde sapa kenal aku.. xde sapa kenal sapa atuk pemalu waktu itu.. kalau sebut nama atuk pemalu mesti org ingat seorg tua yg pemalas dan poyo.. aku keluarkan flyes2 utk menarik crowd utk kelas forex.. yuran hanya serendah RM70 sahaja.. sepanjang aku di Kedah, aku sempat menjalankan Kelas Forex sebanyak 4 kali.. kedatangan okla.. sekitar 7-12 org setiap kelas.. tapi yg paling mencabar masa kelas kali ke 4, letrik di pejabatku kena potong @ terminate sbb meter kena cabut.. terpaksa mennyewa bilik seminar ditempat lain.. rakanku dah withdraw semula akaun trading 2kusd tu tapi waktu itu akaun itu menjadi lebih 4kusd.. dia ambil semuanya utk tampung Overhead…



Aku cuba pertahankan pejabat di sana.. aku xnk pejabat itu ditutup.. aku nk ia terus beroperasi tapi dgn cara pelbagai jenis business dilakukan.. aku masih ada wang.. simpananku mmg tipis tapi hasil trading yg membuatkan aku dpt survive mcm biasa cuma tidak mewah lagi mcm sebelum ni.. pada bulan Januari 2013, partnerku berputus asa.. beliau decide utk tutup pejabat tersebut.. staf pun semua dah berenti.. ada yg x mampu dibayar gaji.. aku cuba pertahankan lagi.. duit simpananan aku mmg sudah sgt nipis yg tinggal.. sekadar cukup2 makan saja.. tapi keadaan berbeza jika dibandingkan waktu mula2 aku ke Kedah kerana total utk 2 akaun tersebut bercapital 11kusd hasil dari profit yg di Compound dan melakukan Deposit utk besarkan akaun sekitar 6kusd sepanjang berada disana..



Awal Februari aku mula surrender.. mmg itu saja jalan yg ada dan aku terpaksa memilih jalan itu walau dgn hati yg berat.. aku akan kembali tinggal di KL seperti dulu.. tapi aku agak fobia kerana khuatir keadaan aku akan kembali seperti sebelum ini.. aku tidak mahu.. tak sanggup.. niatku bila balik semula ke KL aku hanya focus 100% ke atas forex sahaja.. tiada perkara lain yg dibuat.. berbekalkan akaun 11kusd, kalau dpt 1kusd sebulan sudah memadai bagi ku.. mmg cukup utk keperluan..



....Kelas Forex Naked Trading ->> http://www.KLFX.blogspot.com




.
KLFX menawarkan Kelas Trading Forex & Cara mengurangkan Risiko Kerugian disamping mendapat Keuntungan Konsisten :

Kandungan Kelas:

· Cara step by step untuk bermula dalam dunia Forex mengunakan SmartPhone shj

· Cara menggunakan Analisis Double Zero & Pair Screening bagi mengurangkan risiko kerugian DAN mendapat keuntungan yang lebih Konsisten

· Cara Scalping FOREX mengunakan Momentum Exhaustion Pullback Strategy

· Belajar News Analisis dan impaknya terhadap FOREX


Contoh Profit Forex:



Kelebihan Forex



  • Boleh buat di mana-mana yang anda suka, janji ada internet. Sekarang trade di handphone pun boleh.
  • Tiada bos yang arah itu ini. Anda sendiri bos, anda sendiri kuli.​
  • Nak buat full time atau part time ikut suka masing-masing.​
  • Tiada orang tengah. Tak perlu cable-cable, bodek sana-sini.​
  • Modal kecil dan kos transaksi murah.​
  • Keuntungan tanpa batas.​
  • Boleh buat bila-bila anda suka, pasaran buka 24 jam sehari.​
  • Tiada persaingan seperti perniagaan konvensional. Maksudnya tak perlu nak berebut-rebut pelanggan.​
  • Tiada siapa boleh monopoli market. Ingat senang ke nak pusing market $5 trilion tu?​
  • Ada leverage. Modal minima, tapi boleh trade macam ada modal besar.​
  • Risiko terhad. Anda hanya boleh rugi modal yang dilaburkan sahaja.​

Kursus boleh diambil secara Online / WhatsApp Video Call ATAU Kelas Bersemuka Seluruh Malaysia

Maklumat lanjut >> https://KLFX.blogspot.My


free money forex free money forex no deposit free money forex broker free money forex trading free money forex promotion free money trade forex free real money forex free real money forex account free forex money no deposit 2016 free real money forex no deposit free start money forex free money forex account free real money forex brokers forex free money no deposit needed money management forex excel free free money for forex free cash for forex trading forex+free money for trade free money for forex trading get free forex money get free money for forex trading free money in forex free money to invest in forex forex money management software free free money on forex forex free money real free real money forex trading free forex start money free forex start up money free money to start trading forex free cash forex trading forex brokers with free money to trade forex with free money indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal indicator forex indicator forex terbaik indicator forex percuma free indicator forex best indicator forex adx indicator forex indicator forex download cci indicator forex trend indicator forex best indicator forex trading free download indicator forex alligator indicator forex stochastic indicator forex momentum indicator forex rsi indicator forex volume indicator forex macd indicator forex best trend indicator forex fractal indicator forex signal indicator forex leading indicator forex atr indicator forex zigzag indicator forex the best indicator forex volatility indicator forex zig zag indicator forex fractals indicator forex awesome indicator forex price action indicator forex fisher indicator forex teknikal
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,016
Reaction score
3
Points
35
Perlu Ada Pelan Untuk Pencen Awal
Kita seharusnya ada rancangan untuk pencel lebih awal daripada umur 60 yang ditetapkan. Kurangkan perbelanjaan yang tidak perlu dan hidup di bawah tahap kemampuan. Usaha untuk habiskan hutang secepat mungkin dan banyakkan menyimpan.

Nampak macam mudah, tapi kalau takde pelan untuk pencen awal, nampak gayanya kita terpaksa kerja sampai ke usia tua.

Sebab kalau nak harapkan duit persaraan cukup dengan simpanan KWSP, pastikan anda baca Harapkan Duit Simpanan KWSP Tidak Cukup Untuk Bersara – Data KWSP. Izinkan kami kongsi beberapa point yang perlu kita ambil iktibar seperti di bawah:

Malaysia merupakan negara yang semakin tua, dengan populasi mereka yang berumur 65 dan ke atas akan menjadi 15% pada tahun 2035. Manakala, jangka hayat rakyat Malaysia pula semakin meningkat dengan lelaki berada pada umur 72.5 tahun manakala wanita pula berada pada umur 77.4 tahun.
68% daripada pencarum KWSP berumur 54 tahun dan ke bawah hanya mempunyai kurang daripada RM50,000.
Kelompok 20% terbawah pencarum KWSP mempunyai simpanan purata sebanyak RM6,909
Daripada 32 juta rakyat Malaysia, 69% tergolong dalam ‘umur bekerja’ iaitu di antara 15-65 tahun. Hanya 48% daripada golongan ini mempunyai akaun KWSP yang aktif.
70% pencarum yang mengeluarkan simpanan pada umur 55 tahun, menghabiskannya dalam masa kurang daripada 10 tahun.
Di usia tua inilah kita patut tingkatkan ibadat dan risau akan bagaimana keadaan hidup kita sesudah mati. Bukannya risau di mana datangnya rezeki demi sesuap nasi.



Jadi apakah persiapan untuk bersara di usia muda yang telah anda buat? Dan adakah ia memadai? Hanya anda yang boleh jawab dengan jujur.



bersambung @ https://KLFX.blogspot.com





.
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,016
Reaction score
3
Points
35
5 Remaja Cipta Nama Dalam Dunia Pelaburan


Terdapat ramai golongan muda yang mahu melibatkan diri dalam dunia pelaburan. Namun, masih ragu-ragu untuk berbuat demikian dan menjadikan usia yang masih muda sebagai alasan.

Mungkin di antara 5 orang remaja ini boleh menjadi pemangkin semangat buat anda untuk mula melabur!

1. Curtis Knee



Seorang remaja berusia 14 tahun berasal dari Paradise, Newfoundland dan Labrador, Canada. Beliau bergiat aktif dalam pelaburan nilai (value investing) sejak berumur 13 tahun.

Selain itu, beliau tidak melabur secara berterusan kerana beranggapan bahawa pelaburan tersebut sangat menguntungkan. Untuk menjayakan pelaburan yang dijalankan, Knee akan menjalankan kajian terhadap beberapa buah syarikat dengan menggunakan ‘price to earning ratio’ bagi meneliti nilai syarikat tersebut di pasaran.

Tambahan daripada itu, Knee gemar membaca buku ‘The Intelligent Investor’ hasil penulisan Benjamin Graham dan menjadikan Warren Buffett, Karl Kenny, Kevin O’Leary dan Michael Bloomberg sebagai idolanya.

2. Dash Yarnold



Yarnold merupakan seorang remaja yang kini berumur 14 tahun yang berasal dari Mill Valley, California. Minatnya terhadap pelaburan mula timbul apabila terdengar perbualan kedua-dua orang tuanya tentang pasaran semasa yang mengalami krisis.

Kini, beliau melabur dalam saham teknologi dan komoditi. Di samping itu, beliau memiliki 2 jenis portfolio iaitu pelaburan jangka masa panjang dan konservatif.

Selain itu, Yarnold gemar membaca buku ‘The Little Book That Beats The Market’ yang ditulis oleh Joel Greenblatt dan menjadikan David Tepper sebagai sumber inspirasinya.

3. John Ducas


John Ducas berumur 15 tahun dan berasal dari Eropah. Uniknya, beliau mula melabur dengan menggunakan wang palsu ketika berusia 9 tahun! 4 tahun berikutnya, Ducas telah membuka akaun pelaburannya sendiri melalui sebuah syarikat pembrokeran atas talian.

Setelah itu, pelaburan yang dijalankan menfokuskan kepada ekuiti ‘Large-Medium Cap’ Amerika Syarikat. Di samping itu, beliau menjadikan hasil penulisan Benjamin Graham yang bertajuk ‘The Intelligent Investor’ sebagai bahan bacaan kegemarannya.

Tambahan daripada itu, Ducas sangat terinspirasi dengan Jamie Dimon, yang merupakan CEO JP Morgan.

4. Mohammed Islam



Seorang remaja yang berusia 16 tahun dan berasal dari New York, Amerika Syarikat. Ketika beliau berumur 11 tahun, salah seorang sepupu beliau telah memperkenalkan saham penny kepadanya. Di sinilah tercetusnya minat Islam terhadap dunia pelaburan.

Kini, beliau bergiat aktif dalam pelaburan minyak dan pasaran hadapan emas. Di samping itu, beliau sangat meminati buku yang berjudul ‘Reminiscences of A Stock Operator’ ditulis oleh Edwin Lefevre.

Selain itu, beliau menganggap Paul Tudor Jones sebagai salah satu inspirasi terbesar dalam kehidupannya sebagai seorang pelabur.

5. Buena Patria



Buena Patria merupakan seorang remaja berumur 16 tahun dan berasal dari Bali Indonesia. Beliau mula mengkaji pasaran selepas menonton CNBC ketika umurnya baru mencecah 14 tahun.

Kini, Patria melibatkan diri dalam forex trading. Selain itu, bahan bacaan yang digemari oleh beliau ialah ‘Trading in The Zone’ yang ditulis oleh Mark Douglas dan ‘Trading and Exchanges’ hasil penulisan Larry Harris.

Di samping itu, beliau turut menjadikan Johannes Brilleman dan Petar Nikolov yang merupakan forex trader sepenuh masa sebagai idolanya.



....Belajar Forex PERCUMA - $USD100 Modal ! >> https://KLFX.blogspot.com















.
 

مايكل سكوتفيلد

CG Top Poster Club
Platinum Member
Joined
May 13, 2007
Messages
20,705
Reaction score
1,372
Points
201
EPISOD 9 - Novel " aku seorang Fx Trader "


Sepanjang zaman kejatuhan aku yg bermula 2009 hingga 2011 satu perkara yg sgt bernilai dptku belajar disitu adalah wang ringgit bukanlah satu perkara yg kita kena letakkan sbg perkara nombor 1 di dalam kehidupan.. tidak kiralah samada kita berniaga, bekerja utk mengejar pangkat dan gaji yg tinggi sekalipun.. bukannya aku kata tidak penting tapi jgn letakkan wang ringgit sbg yg paling utama sebaliknya adalah keikhlasan dari hati kita.. apa yg kita deliver.. apa yg kita usahakan adalah satu pencapaian.. tidak semestinya pencapaian itu terus menjadi satu pencapaian yg gemilang tetapi paling penting graf pencapaian itu menaik walaupun cara kenaikannya agak mendatar sekalipun.. jika kita mengutamakan wang ringgit, mungkin kita menjadi seorg manusia yg selfish, take for granted, berlaku penganiayaan dan pelbagai lagi niat yg buruk.. kesedaran itu amat penting.. kesedaran itu akan menjadikan diri kita lebih berkualiti samada utk diri sendiri mahupun kpd semua org…



Sepanjang melakukan seminar2 tentang gold di Lembah Klang, aku masih belum mampu membawa sebarang sales.. tetapi aku tetap positif kerana ini merupakan satu proses utk aku lebih mahir tentang bidang baru yg aku ceburi ini.. dalam bulan November 2011 aku mula outstation ke utara iaitu di Jitra Kedah.. pejabat baru nak mula renovation.. mencari peluang2 yg ada disana dan memikirkan bagaimana utk mulakan sales ditempat org.. akaun forex yg ber capital sekitar usd700 aku kerap melakukan withdrawal.. walaupun setiap kali hanya puluhan usd tetapi sedikit sebyk ia dpt menampung sebahagian dari perbelanjaan harian.. adakala dpt juga durian runtuh wdraw hingga usd200-usd300.. mmg satu kepuasan.. aku cuba pancing partner aku utk buka akaun trading.. aku show performance aku.. beliau yakin dan deposit usd2k.. aku jadi seronok kerana aku anggap ia sbg right timing bagi menunjukkan performance yg bagus.. rakanku berjanji utk bermodalkan 100k tetapi kerana waktu itu beliau byk gunakan modal utk bisnes2 dia yg lain.. lebih bertambah semangat aku rasa…



Kenapa waktu itu aku mula mampu pertahankan akaun dgn baik dan memberi hasil yg berterusan? Paling utama adalah dari segi psychology.. ini perkara yg kita kerap tewas.. rakan karib ke atas psychology adalah risk management.. dgn mengambil entry yg kecil, segala tindakan kita di dlm trading dpt dibuat dgn lebih wajar.. kita tidak dikawal oleh nafsu dan ikut kehendak hati.. hati kita tidak mudah dipukul yg membuatkan kita tidak mengawal sesuatu yg penting ke atas diri kita iaitu emosi.. aku sudah mampu menggunakan satu pendekatan atau dipanggil teknik di dlm melakukan analisis.. tidak perlu complicated.. cara yg ringkas tetapi memberi kefahaman yg paling maksimum.. mudah utk kita membuat decision samada perlu diambil entry atau tidak kerana kita sendiri sudah faham apa yg kita lakukan.. aku dpt rasakan kelainan pada diri aku sendiri semasa bertrading.. tidak seperti dulu.. walau entry dpt makan setakat usd3 atau usd4 sekalipun, ia memberi 1001 kepuasan.. itu merupakan hasil. Aku tidak lagi letakkan usd sbg keutamaan aku semasa trading tetapi lebih mengutamakan pengurusan akaun yg lebih sistematik.. berbulan2 aku training dgn membuat journal book.. utk mencari kesilapan.. tidak mau diulang perkara yg serupa.. tidak perlu menukar2 teknik atau formula yg tidak masuk akal sebaliknya kita kena dalami sesuatu kaedah yg kita gunapakai agar kita menjadi lebih pakar di dlm penggunaan teknik tersebut.. pastinya menggunakan cara naked chart, support resistance, price action, big candle, dan chart pattern adalah pilihan utamaku…



Penghujung Januari 2012 aku mula berhijrah di Kedah.. aku nak cari duit utk menampung keperluan.. pada waktu itu aku mempunyai 2 akaun trading iaitu akaun personal dan akaun partner aku.. kedua2 mampu memberi income pada aku.. partner aku byk membantu kerana profit yg diwithdraw semuanya diberikan pada aku.. dia tau aku perlukan duit.. dan paling penting dia xnk aku meminjam darinya.. dia suruh aku manfaatkan akaun itu utk menjana income kpdku sbg gaji dari hasil tradingku sendiri.. dalam 2 bulan tu dianggarkan aku mampu melakukan withdraw keseluruhan lebih dari 1kusd.. sgt memadai utk menampung keperluan walau tidak menyeluruh dan mmg cukup puas hasil yg aku kecapi itu dimana selama inilah yg aku idam2kan di dlm forex.. pada januari itu juga aku dpt seorg lagi akaun dari seorg kenalan dgn deposit 3kusd.. aku yakin pada diri aku.. hanya menunjukkan hasil kedua2 akaun tersebut sudah cukup memberi keyakinan kpd individu tersebut. Disini aku ingin memberi ingatan, aku bukannya syorkan korg semua ambil akaun org utk dimanage.. paling penting buktikan pada diri sendiri dulu yg kita sudah mampu melakukan trading.. kita sudah mampu menjadi seorg trader yg sgt mementingkan risk management.. dan kita mampu melakukan trading dgn teratur dan sistematik.. bila kita sudah ada kesemuanya, tapi tanda ada capital yg bagus, ini adalah caraku buat.. tapi korg kena ingat, sebelum ni pun aku melakukan marketing sbg fund manager tetapi waktu itu keadaan performance trading aku sgt teruk.. masih berterabur.. dan aku percaya ramai trader yg sedemikian oleh kerana tanpa ada modal lagi akibat trade masih ke laut dan terus mengambil capital org lain utk sama2 dicampakkan ke dalam laut juga.. aku harap2 korg jgnlah buat mcm tu… walau capital serendah usd10 yg penting itu adalah modal kita sendiri…



Sebelum hijrah di Kedah, rakan sekolahku ingin menjual kereta perdananya.. condition mmg cantik walaupun kereta itu sudah menjangkau usia lebih 10 tahun.. aku membuat loan disyarikat kredit.. tetapi aku perlukan sekitar rm2600 utk urusan tukar nama dan pelbagai lagi.. tapi aku xde wang.. hati aku melonjak utk pakai kereta semula setelah tanpa ada kereta sejak 2010 selepas Honda Accord dijual dan ditipu… dlm keadaan ini agak2 sapa yg boleh bantu? Iya.. ibu aku sendiri.. beliau pajakkan rantai leher dan cash yg didapati diberikan kpdku.. aku rasa sgt2 terharu.. ku lihat bagaimana pengorbanan seorg ibu.. dan aku ingat kata2 ibuku waktu itu, ‘mak yakin bila kau pakai kereta semula kau akan mampu bangkit.. hidup kau akan berubah menjadi lebih baik selepas ini’… hampir menitis airmataku kerana melihat bagaimana pengorbanan seorg ibu dan inginkan anaknya bangkit semula dan terus Berjaya.. doa dari seorg ibu sgt2 memberi aku lebih keyakinan dan menanam satu azam yg tinggi utk berjaya… terima kasih mak…



Bulan Mac 2012 dilakukan Launching pejabat baru di Bandar Darul Aman di Kedah.. siap panggil reporter utk dptkan liputan di akhbar2.. sebelum launching aku kerap berulang alik (hampir setiap minggu) dari KL – Kedah.. partner ku mmg tinggal di KL dan masih bekerja sbg pengarah di departmentnya.. masa tu ofis belum selesai buat renovation.. segala costing partnerku yg keluarkan.. aku mana ada duitkan.. sambil melihat progress kerja disana, tiap kali naik ke Kedah byk tempat aku cuba redah utk mendptkan customer.. dan nasib kami sgt baik kerana kami dpt closing satu koperasi di Alor Star iaitu Koperasi Guru Melayu yg merupakan satu koperasi yg besar dan mempunyai dana yg kuat.. keahliannya lebih dari 20,000 dikalangan guru2 di Kedah dan Perlis.. bagi pinjaman kpd ahli dengan 0% interest.. wowwww mmg hebat koperasi ni.. pengerusinya telah bersetuju utk kami menjalankan seminar2 emas yg melibatkan ahli2 koperasi disana.. pastinya waktu launching kami telah mendpt sokongan yg kuat dari koperasi tersebut.. ramai yg dtg dan ramai yg order utk dptkan emas fizikal.. aku sendiri yg memberi taklimat tentang emas kpd guru2 yg hadir dipejabat baruku.. hampir 5 kilo juga yg terjual…



Keadaan aku di Kedah pada waktu itu, aku tiada rumah sbg tmpt tinggalku,.. aku hanya tidur di pejabat seorg diri.. aku dtg sendirian tanpa membawa keluarga yg masih menetap dirumahku di Lembah Klang.. aku terpaksa meninggalkan mereka dan anak-anak yg masih kecil.. aku se akan putus asa tinggal di KL kerana keadaan ekonomi aku berterusan berkeadaan tidak bagus.. walau trade dah mula memberi hasil tapi modalnya masih kecil.. tapi aku kerap blk ke KL.. hampir setiap minggu.. paling lama pun 2 minggu sekali.. risau dgn keadaan isteriku yg berbadan dua diwaktu itu.. di Kedah aku sudah mula ada wang yg berlebihan hasil dari komisen penjualan emas fizikal.. Aku membuat roadshow seminar emas di setiap daerah di Kedah yg diberi tajuk ‘Tukar Wang Kepada Emas’.. aku memberi kesedaran kpd org ramai betapa pentingnya emas dan betapa risikonya jika kita menyimpan wang utk tempoh masa panjang.. utk memberi org ramai celik tentang emas bukan satu perkara yg mudah.. mereka dah terbiasa penggunaan fiat money.. dari situ aku gunakan senjata bagaimana utk closing mereka2 yg dtg seminar utk membeli emas.. pelbagai kaedah yg aku cadangkan.. dan salah satunya adalah Sistem Ar Rahnu.. aku menceritakan sistem Ar Rahnu yg sebenar2nya.. yg penting kita bukan utk membuat investment di Ar Rahnu tetapi kita jadikan sbg platform utk mendpt emas dgn jumlah gram yg lebih tinggi utk dimiliki.. sambutan amat menggalakkan.. aku estimate penjualan fizikal gold hampir mencecah 50 kilogram sepanjang aku di Kedah.. dari bulan Mac hingga Ogos mmg aku hit sales yg sgt konsisten.. mana2 ada ekspo aku menyewa booth2.. byk pulak ekspo kat kedah masa tu.. mcm2 ada.. semua aku ambil.. booth bagi make up lawa2 siap ada sofa lagi.. flyes dah cetak byk2.. all marketing tool sgt complete.. kekdg buat iklan di surat kabar juga.. apa cara yg aku rasa boleh memberi hasil aku akan buat.. dan pasti ia tidak menghampakan…



Waktu siang byk berurusan dgn customer dan kerja2 marketing.. waktu malam bila seorg diri di pejabat aku melayan trade.. aku ada byk masa pada waktu malam.. itulah yg aku lakukan…. aku dpt focus dgn jauh lebih baik semasa bertrading.. akaun2 yg ditrade lgsg tidak diwithdraw sepanjang aku di Kedah dan ia menjadi makin membesar dan membesar setelah di Compound.. sebaliknya duit lebihan aku gunakan utk buka lagi akaun baru dengan capital yg lebih besar mencecah 3kusd pada waktu itu.. akaun 700usd kini telah menjadi lebih dari 2kusd.. akaun individu sbyk 3kusd telah dipulangkan kembali kerana beliau terdesak ingin menggunakan wang pada waktu itu.. aku sedikit pun tidak terjejas kerana aku sudah mempunyai capital sendiri yg lebih besar dari itu.. dpt2 ditambah lagi dgn hasil komisen emas lebih dari apa yg aku ingini.. Alhamdulillah semua urusanku disana dipermudahkan… Tapi aku nak cerita sikitla… dalam pejabat aku tu tempatnya mmg keras.. waktu siang aku x kisah sbb ada 3 org staf yg bekerja disitu.. tapi bila waktu malam pasti bulu roma aku meremang.. org kata dlm ofis tu ada jembalang.. hihihhi.. dia x tau yg duduk dlm ofis tu adalah Superman.. mmg kerap kena kacau.. tapi aku buat x kisah dan x ambil peduli.. mmg kerap ternmpk kelibat hitam bergerak2 seperti kilat.. biasa waktu nk tidur dia suka kacau aku.. nak himpit aku.. dia ingat aku ni gigolo ke apa? Bila aku buka mata nmpk kelibat hitam betul2 di depan mata aku.. pernah sekali aku x tahan sabar, bgn2 terus aku bersilat walhal x pernah belajar silat pun selama ni.. benda tu pergi dan aku kejar sampai ke pantry.. dgr bunyi tapak kaki berlari.. tap tap tap tappp.. sejak itu benda tu jarang dah kacau aku… dan aku pun boleh trade forex dgn tenang…



Masuk bulan September, penjualan emas mulai jatuh secara drastic.. ini kerana isu kes Geneva dan harga emas yg mulai jatuh dan jatuh yg membuatkan gold tidak lagi popular dikalangan org ramai.. org dah mula takut dgn gold.. ramai yg beli gold pada waktu harga RM200 tetapi dgn spread yg besar bila dijual hanya dpt sekitar RM140 setiap gram.. aku mula mencatur strategi lagi dengan membuat roadshow kali ke 2 pada lokasi yg lebih byk setiap daerah2 di Kedah termasuk Perlis dan Langkawi.. mmg hampa.. kos utk lakukan roadshow sgt tinggi.. aku sendiri keluarkan juga modal simpanan aku utk bantu partnerku di dlm pembiayaan costing utk roadshow.. yg dtg seminar sgt berkurang dan tanpa ada sebarang sales dpt dilakukan.. buka booth di karnival2 juga tidak mampu membuat jualan yg baik.. bukannya xde langsung tapi mmg sgt minima.. overhead pejabat perlu dibayar.. aku pelbagaikan nature of business disana dgn membuat kelas utk belajar forex.. xde sapa kenal aku.. xde sapa kenal sapa atuk pemalu waktu itu.. kalau sebut nama atuk pemalu mesti org ingat seorg tua yg pemalas dan poyo.. aku keluarkan flyes2 utk menarik crowd utk kelas forex.. yuran hanya serendah RM70 sahaja.. sepanjang aku di Kedah, aku sempat menjalankan Kelas Forex sebanyak 4 kali.. kedatangan okla.. sekitar 7-12 org setiap kelas.. tapi yg paling mencabar masa kelas kali ke 4, letrik di pejabatku kena potong @ terminate sbb meter kena cabut.. terpaksa mennyewa bilik seminar ditempat lain.. rakanku dah withdraw semula akaun trading 2kusd tu tapi waktu itu akaun itu menjadi lebih 4kusd.. dia ambil semuanya utk tampung Overhead…



Aku cuba pertahankan pejabat di sana.. aku xnk pejabat itu ditutup.. aku nk ia terus beroperasi tapi dgn cara pelbagai jenis business dilakukan.. aku masih ada wang.. simpananku mmg tipis tapi hasil trading yg membuatkan aku dpt survive mcm biasa cuma tidak mewah lagi mcm sebelum ni.. pada bulan Januari 2013, partnerku berputus asa.. beliau decide utk tutup pejabat tersebut.. staf pun semua dah berenti.. ada yg x mampu dibayar gaji.. aku cuba pertahankan lagi.. duit simpananan aku mmg sudah sgt nipis yg tinggal.. sekadar cukup2 makan saja.. tapi keadaan berbeza jika dibandingkan waktu mula2 aku ke Kedah kerana total utk 2 akaun tersebut bercapital 11kusd hasil dari profit yg di Compound dan melakukan Deposit utk besarkan akaun sekitar 6kusd sepanjang berada disana..



Awal Februari aku mula surrender.. mmg itu saja jalan yg ada dan aku terpaksa memilih jalan itu walau dgn hati yg berat.. aku akan kembali tinggal di KL seperti dulu.. tapi aku agak fobia kerana khuatir keadaan aku akan kembali seperti sebelum ini.. aku tidak mahu.. tak sanggup.. niatku bila balik semula ke KL aku hanya focus 100% ke atas forex sahaja.. tiada perkara lain yg dibuat.. berbekalkan akaun 11kusd, kalau dpt 1kusd sebulan sudah memadai bagi ku.. mmg cukup utk keperluan..



....Kelas Forex Naked Trading ->> http://www.KLFX.blogspot.com




.
Ada sambungan lg ke?
 

akhmal_imran

Active Member
Joined
Sep 6, 2010
Messages
2,016
Reaction score
3
Points
35
Salam semua. Maaf lambat post tips ni kerana busy dengan beberapa urusan perniagaan dan kehidupan. Ok tak mau cerita banyak here we go. Mudah-mudahan ia memudahkan anda untuk profit dengan lebih konsisten...
.
1) Fokus pada EURUSD, GBPUSD dan USDJPY sahaja. Antara 3 ni, the best ialah EURUSD. 3 pairs ni adalah pairs yang paling mudah nak bagi profit dalam forex trading. Buat apa buat kerja susah ye tak? Jadi sila abaikan pairs yang lain.
.
2) Waktu trading fokuskan 8pm - 12am sahaja. Tengok H4 pukul 8pm close sebagai apa, then setiap 1 jam intai peluang entry di H1 (8pm, 9pm, 10pm, 11pm) yang SAMA HALATUJU dengan close H4 8pm. 12am dan ke atas boleh juga nak trade ikut langkah yang sama tapi time tu mungkin anda dah pun masuk tidur
:)
.
Jika H4 tak clear harga nak pergi mana, jangan risau. Just tengok chart setiap 1 jam untuk lihat ke mana harga tiba2 pergi secara drastik. Selalunya ke arah itu lah ia akan terus pergi.
.
Antara 4pm - 8pm tak digalakkan untuk trade sebab kadang-kadang petang dia naik sikit je, tapi malam tu dia turun banyak. Malam punya halatuju lebih lumayan. So better tunggu 8pm - 12am je ok. Lagipun petang dia macam aktif sikit selalunya sebab news je. Lepas news tu dia slow sebelum aktif balik lepas 8pm.
.
3) Konsep paling penting ialah TUNGGU BREAK HIGH / LOW CS H4 sebelumnya at least 1 pips. Dia dah break, baru set re-entry guna Limit Order. Kalau takut terlepas atau tak nak tunggu dia break dulu, set je lah Stop Order. Mudah-mudahan dia langgar dan terus pergi jauh.
.
Kena faham proses pembentukan CS lah. Contoh kalau Lower Shadow panjang, tu tanda buyers kuat tolak ke atas (macam Hammer), tandanya harga nak naik. Begitulah...
.
4) AWAS! Kalau ada news high impact, TUNGGU LEPAS NEWS baru set entry.
.
Kenapa boleh profit banyak dalam masa singkat? Cuba tengok chart. Pukul berapa CS nya panjang-panjang? Memang time time ni je dia jalan jauh sebab market Europe + US bertindih. Yang bestnya trade waktu ni, harga gerak banyak & senang nampak mana dia nak pergi.
.
PENJELASAN BERGAMBAR TRADE EUR/USD SAYA SEMALAM:
.
1) Macam biasa saya tengok di Daily dulu. Saya target Buy untuk hari ni sebab bullish CS (masa tu CS bearish BEOB tu belum ada lah kan)
.
2) Buka chart 8pm, tengok H4 8pm sellers kuat tekan harga ke bawah. CS sebelum tu pun bearish. Kat H1 pun dah nampak sellers menguat sejak petang.
.
Pada waktu saya tengok chart, harga dah break Low dah disebabkan news USD 8.15pm. Saya tak nak terus Entry atau Sell Limit, kang takut dia naik pulak (sebab Daily kan Bullish CS). So saya ambik jalan selamat dengan set Sell Stop 1 pips di bawah Low CS 8pm yang harga dah pun breakout pada mulanya.
.
3) PO saya diaktifkan dan harga terus turun. Kalau anda terlepas peluang entry Sell Stop, jgn kejar harga! Bila harga breakout selalunya dia akan retrace dulu sebelum pergi semula. Lihat 3 contoh di H1 yang saya point tu. Set je Sell Limit di kawasan harga breakout. Ada rezeki ada lah. Tak ada rezeki cari je lain. Peluang sentiasa ada dalam forex ni. Tak guna kejar harga lepas tu tepuk dahi beribu sesalan.
.
.
KELEBIHAN : Dapat elak salah entry, contoh macam Daily tu. Memang dia bullish CS tapi harga turun mendadak sampai close sbg BEOB pagi tadi. Mungkin dia start turun sebab dah cecah resistance BRN 1.1300. So bila trade waktu aktif sahaja kita dapat elak tersalah haluan macam ni.
.
Selain itu ianya lebih mudah kerana anda dah tahu nak tengok chart pukul berapa, pairs apa nak trade, dan fokus lebih kepada movement CS sahaja. Untung pun lebih banyak & cepat kerana trade dalam waktu aktif.
.
.
KELEMAHAN : Risk To Reward 1:1 sahaja. Nak RRR banyak dari tu memang kena buat full analysis macam diajar dalam TFS, dan lebih banyak guna Limit Order. Tak apa, dapatkan rentak profit dulu baru advance kan trading anda. Built confidence dulu orait. Consistency tu penting dalam trading. Trading ni marathon, bukan sprint. Nak profit selama-selamanya bukan hit & run. Ingat tu. Anyway, kalau dah boleh profit konsisten dengan cara mudah, buat apa nak cari susah kan? kita trade sebab nak profit je bukan nak tunjuk power hehehe.
.
 
Sponsored Post
Top
Log in Register