BTC USD 58,870.4 Gold USD 1,796.71
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Macam mana nak cuci duit??

pawaih

Active Member
Joined
Mar 6, 2010
Messages
2,025
Reaction score
6
Points
30
nak tanya pendapat korang semua, macam mana nak cuci duit2 lama yg berkesan eh?

xkisah la duit syiling tembaga, emas, perak dll dan duit kertas gak..

kalau boleh attach la skali produk2 utk cuci macam autosol ke apa2..

thanks for all info..:D:D
 
Sponsored Post

Megat Sri Rama

CG Top Poster Club
Joined
Aug 28, 2007
Messages
20,277
Reaction score
506
Points
161
nak tanya pendapat korang semua, macam mana nak cuci duit2 lama yg berkesan eh?

xkisah la duit syiling tembaga, emas, perak dll dan duit kertas gak..

kalau boleh attach la skali produk2 utk cuci macam autosol ke apa2..

thanks for all info..:D:D

cuba natrium hidroksida, cuka...

kalau emas buat apa nak cuci, payah nak teroksida kecuali pada suhu hampir takat lebur jadi tak wujud keperluan untuk cuci sebab memang tak teroksida.

perak juga payah nak teroksida.

tembaga? cuba guna cuka + garam....

tembaga jarang dipakai sebagai tembaga dalam syiling, biasanya dialoikan jadi gangsa. tapi sama je caranya.
 
Last edited:

BasicCX

Super Active Member
Joined
Sep 8, 2008
Messages
6,223
Reaction score
172
Points
73
Duit2 ni tak payah cuci hilang nilai antiknya... hehe

p/s: Tengok Pawn Shop bila barang antik dicuci harga jatuh menjunam..
 

suprol

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2009
Messages
13,022
Reaction score
34
Points
120
ada pencuci duit syiling apa nama ntah.. aku penah beli dulu.. abg ipar aku suruh beli.. kat maju junction..
 

lelakigila

Active+ Member
Joined
Jul 11, 2008
Messages
2,543
Reaction score
24
Points
35
duit lama kalau dah cuci tu, harga dia dah jatuh....
Walau duit lama tu hitam, kotor.., harga dia lagi mahal daripada duit lama yang dah di cuci berkilat. Jika orang yang tahu menilai, sedih tengok duit lama2 ni dh berkilat2 sebab dicuci.... :(( :(( :((
 

pawaih

Active Member
Joined
Mar 6, 2010
Messages
2,025
Reaction score
6
Points
30
duit lama kalau dah cuci tu, harga dia dah jatuh....
Walau duit lama tu hitam, kotor.., harga dia lagi mahal daripada duit lama yang dah di cuci berkilat. Jika orang yang tahu menilai, sedih tengok duit lama2 ni dh berkilat2 sebab dicuci.... :(( :(( :((

owhhh.. maksudnya.. biarkan je ek?? hehehe.. tenkiu.. klo duit kertas plak mcm mana?
 

suprol

Legendary Member
Joined
Nov 23, 2009
Messages
13,022
Reaction score
34
Points
120
duit lama kalau dah cuci tu, harga dia dah jatuh....
Walau duit lama tu hitam, kotor.., harga dia lagi mahal daripada duit lama yang dah di cuci berkilat. Jika orang yang tahu menilai, sedih tengok duit lama2 ni dh berkilat2 sebab dicuci.... :(( :(( :((

yer ker bro? setau aku... duit syiling lama2 nih org memang cuci bg berkilat.. dia kira mcm maintanen lar... kalo berkarat sgt pun still ada harga g.. tp bila owner tu dah beli mesti dia cuci...
 

lelakigila

Active+ Member
Joined
Jul 11, 2008
Messages
2,543
Reaction score
24
Points
35
owhhh.. maksudnya.. biarkan je ek?? hehehe.. tenkiu.. klo duit kertas plak mcm mana?

Sama gak lar.... Kalau cuci, notes tu karang dah jadi mcm mati, tak keras dah. Tulisan yg timbul kat notes tu, tak boleh rasa dgn jari dah. Biarkan jer..., hitam itu menawan maaa.... :D
 

lelakigila

Active+ Member
Joined
Jul 11, 2008
Messages
2,543
Reaction score
24
Points
35
yer ker bro? setau aku... duit syiling lama2 nih org memang cuci bg berkilat.. dia kira mcm maintanen lar... kalo berkarat sgt pun still ada harga g.. tp bila owner tu dah beli mesti dia cuci...

terpulanglah nak percaya ke tidak. Saya sampaikan apa yang saya tahu jer. kadang-kadang terpulang kepada owner tu juga. Mungkin owner tu terus nak simpan kot. Dah tak fikir nak jual coin tu in the future. Saya selalu dpt coin yg dh cuci ni.., rasa mcm nak nangis jer tgk. Tp nasib baik dpt harga murah.... :)
 

wokyoh fx

Super Active Member
Joined
Aug 25, 2010
Messages
7,161
Reaction score
49
Points
70
cuba kasi diorang ni cuci


cuci_poster2-490x400.jpg



jgn mare gurau jer .. wakakaka:)):))
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register