BTC USD 33,931.4 Gold USD 1,802.30
Time now: Jun 1, 12:00 AM

Macam mana nak buat Multi-Monitor kat PC kita

bujal38

Active Member
Joined
Nov 6, 2007
Messages
2,097
Reaction score
370
Points
41
salam warga CG,
nak tanya...
sapa sapa yg dah guna multi monitor...
apa hardware & software yg diperlukan utk jadikan multimonitor kat PC kita.

kalau ada 'line' baik punya nak dapatkan sistem ni...bagitau kat sini keh..:D

skarang ni saya ada 1 LCD monitor 19" je. kalau leh wat multimonitor, tinggal beli 1 je lagi 1 LCD 19".

kalau sapa sapa yg tau, leh la share kat sini keh...

- tujuan nak multimonitor.......1 monitor nak layan movie/surf internet/buat kerja...1 lagi nak kasi chart fx 24hr kat situ je
hehe.....
:)cgrock
 
Sponsored Post

eishen

Active+ Member
Joined
Nov 26, 2007
Messages
3,545
Reaction score
82
Points
30
nk tau ckit ttg multi monitor ni...pe die ek???
 

mdshamz

Active Member
Joined
Dec 22, 2007
Messages
1,394
Reaction score
24
Points
25
mula2 kena ada 2 atau lebeh video card OR video card ada multiple monitor outputs.

pass tu mcm MOD ckp kalau boleh saiz monitor tu sama atau spec sama (bright/color/ratio)..bukan apa,nanti ngko jadi rimas/bosan/leceh/fening:-? sebab satu tinggi,satu rendah....aku rasalah.

pass tu kena ada multiple graphic card atau graphic card ada multiple outputs.

Kalau ngko pakai XP..dia akan auto detect tak pong gie
Start / Settings / Control Panel / Display / Settings Tab...kat sini ngko leh setting.




Bilalaaa nak pakai camnie :(
 

notrexdame

CG Hardcore Club
Platinum Member
Joined
Apr 26, 2008
Messages
76,139
Reaction score
63
Points
525
bole juling mata...hehehhee
 

Mr. Azli

Fun Poster
Joined
Nov 6, 2007
Messages
124
Reaction score
2
Points
15
camna plak kalau aku nak wat multi monitor dgn aku nyer lcd tv......slalu anak aku tgk filem file mkv guna samsung 40inch lcd tv.....bila dia nak tgk filem....aku tak leh la guna pc...sebab pc sambung ke tv....filem yg aku download guna mkv container...ada lam hard disk aku....so susah skit nak burn ke cd.....

cam ner wei?
 

ifilasaila

Fun Poster
Joined
May 22, 2008
Messages
418
Reaction score
31
Points
20
nk tau ckit ttg multi monitor ni...pe die ek???

multi monitor ni bila 1 pc/cpu guna dua monitor. saya pernah guna multi monitor di opis member utk buat video editing. 1 utk software editing, satu lagi utk preview fullscreen. rasanya dekat display setting pun ada option utk jadikan 2 monitor..

kalau ada budget lebih, pegi kat lowyat tingkat empat depan eskalator ada kedai samsung jual LCD berpuluh inci yg boleh sambung pc dan tv serentak, ataupun pasang pc dan tgok dua2 skli, 1 fullscreen, 1 skrin kecik kalau x silap. skrg sume dah canggih..

p.s. bapa mithali betul, kongsi pc dgn anak sambil buat keje. kita duk berebut dgn anak sbb dia nk tgok upin&ipin je tiap kali kita nk buat keje.. huhuu..! :D
 

bujal38

Active Member
Joined
Nov 6, 2007
Messages
2,097
Reaction score
370
Points
41
skali, aku buka thread, aku lupa aku letak mana....tapi terima kasih pada semua yg dah kongsi idea camner nak letak multi monitor...

dah dekat nak balik Malaysia...nanti leh gi cari kat lowyat, graphic output multimonitor.... hehe

trimas semua
 

bujal38

Active Member
Joined
Nov 6, 2007
Messages
2,097
Reaction score
370
Points
41
camna plak kalau aku nak wat multi monitor dgn aku nyer lcd tv......slalu anak aku tgk filem file mkv guna samsung 40inch lcd tv.....bila dia nak tgk filem....aku tak leh la guna pc...sebab pc sambung ke tv....filem yg aku download guna mkv container...ada lam hard disk aku....so susah skit nak burn ke cd.....

cam ner wei?

saya pakai aquos 32 inch...leh ada multi screen dalam 1 screen(sama saiz je ) macam tv tu dibahagi 2
1 anak saya tengok vcd o mcdonald atau wonder pet...1 lagi saya tengok movie atau bola hehe

anak ngn ayah sama je, antu tv gak hehe
 
Sponsored Post

CG Sponsors




Top
Log in Register